Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 04 Iun 2020, 14:02

Regina neimperecheata poate iesi de mai multe ori la zbor, dar de imperecheat se imperecheaza cu mai multi trantori intr-o singura iesire. Am vazut regina intorcandu-se in nucleu mai spre seara la o ora cand nu erau trantori la zbor. Deasemenea mi s-a intamplat ca regina neimperecheata sa zboare de pe rama si sa se intoarca in stup prin urdinis.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 04 Iun 2020, 14:25

La punctu unu e clar ca doica ce trece de 20 de zile iese la cules ...si cu cat e mai multa (cea care nu a credscut puiet) cu atat recolta e mai bogata.....defapt aici e si diferenta...

La 2 nustiu ce sa zic ...am gasit botci in afara ...matca fiind izolata......ori oua albina ori ouale sunt mutate.....deci din doua una...
yuonyuon

Mesajde tiih » 05 Iun 2020, 07:53

Vasile_Bucovineanu scrie:Regina neimperecheata poate iesi de mai multe ori la zbor, dar de imperecheat se imperecheaza cu mai multi trantori intr-o singura iesire. Am vazut regina intorcandu-se in nucleu mai spre seara la o ora cand nu erau trantori la zbor. Deasemenea mi s-a intamplat ca regina neimperecheata sa zboare de pe rama si sa se intoarca in stup prin urdinis.

Fara a contesta ultimele doua fraze scrise de dvs,ma indoiesc de prima fraza.Eu am avut destui roi (cam 1,2 din 100 iar adunati fac impreuna mult peste 1000!) in care regina ponta mai mult de jumatate din suprafata puiet de trantor iar dupa 7-10 zile si-a revenit, punand numai puiet de albina si avand si abdomenul mult marit.Cred ca s-a imperecheat a doua oara si mai cred asta pentru ca destui cercetatori,oameni care urmareau matcile 24 din 24 ore, care asta le era slujba lor ,afirma lucrurile astea.Se intampla rar, dar se intampla!....
PS.Imi place sa scriu cuvantul matca,regina (regele) e ceva "uns de la Dumnezeu" trimis sa conduca plebea.La mare moda in perioada inchizitiei ,nu a internetului!
tiih

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Iun 2020, 08:14

Referitor la faptul ca regina se imperecheaza de mai multe ori parerile sunt impartite. Nu mi s-a intamplat ca o regina care dadea semne ca i s-a golit spermateca sa isi revina si sa depuna numai oua de lucratoare.
In alte limbi, ex franceza, engleza se foloseste numai denumirea de regina si laptisor regal. Si la noi pana la venirea comunistilor se folosea denumirea de regina. Cuvantul matca pare a veni din limba rusa de la cuvantul "mati" care in traducere inseamna mama.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 05 Iun 2020, 08:27

yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Folosesc acelasi model de gratii de la inceput si pana acum si nu mi s-a intamlat sa treaca alte regine prin ele, nici dintre cele neimperecheate. Dar am vorbit cu cineva care a incercat sa foloseasca acele izolatoare de la ucrainieni si iau iesit mai multe regine din ele. Si Chetroi spune undeva acelasi lucru. Acelasi lucru spune si Paul in postarile lui. Or fi la toti regine subnutrite? Mai degraba cred ca atunci cand se vad inchise hranite necorespunzator si fara posibilitatea sa ponteze, se micsoreaza si reusesc sa se strecoare cumva prin gratie.
Matcile in izolatoare sunt hranite corespunzator..doar ca nu mai ponteaza.......era vorba de hranirea de la stadiul de larva......si in primele 5-6 zile de viata (de la ecluzionare)......ca dupa ..nu mai conteaza

Ce nu sa facut la inceput (in perioada de crestere si dezvoltare)nu se mai face in veci....

Sa fie clar ,hranirea matcii in perioada de botca influenteaza si marimea toracelui si marimea abdomenului,hranirea matcii dupa fecundare influenteaza doar marimea abdomenului nu si a toracelui ,ca doar nu suntem la culturism,cand print-o hranire corespunzatoare marim si masa musculara si grosimea oaselor !....
tiih

Mesajde tiih » 05 Iun 2020, 09:03

Vasile_Bucovineanu scrie:Referitor la faptul ca regina se imperecheaza de mai multe ori parerile sunt impartite. Nu mi s-a intamplat ca o regina care dadea semne ca i s-a golit spermateca sa isi revina si sa depuna numai oua de lucratoare.
In alte limbi, ex franceza, engleza se foloseste numai denumirea de regina si laptisor regal. Si la noi pana la venirea comunistilor se folosea denumirea de regina. Cuvantul matca pare a veni din limba rusa de la cuvantul "mati" care in traducere inseamna mama.

Nu mi s-a intamplat ca o regina care dadea semne ca i s-a golit spermateca sa isi revina si sa depuna numai oua de lucratoare.-Corect nici mie nu mi s-a intamplat acest lucru.Eu am specificat ca mi s-a intamplat la roi ,deci la matcile tinere fecundate partial din oarecare cauze, care aveaua de la inceput spermatica goala ,nu dupa 4...5 ani de activitate...
Indiferent din ce limba ar veni, mi se pare corecta denumirea de matca(mama a sute de mii de urmasi) decat regina(conducator de popor)...Vad ca e o "moda politica" cu denumirea asta si nu m-ar mira deloc peste 20-50 ani sa folosim o denumire cu iz chinezesc!!!.Ca asa suntem noi romanii,oportunisti si ...ca trestia-n vant!!!
tiih

Mesajde feederman » 05 Iun 2020, 10:20

Vasile_Bucovineanu scrie:Regina neimperecheata poate iesi de mai multe ori la zbor, dar de imperecheat se imperecheaza cu mai multi trantori intr-o singura iesire. Am vazut regina intorcandu-se in nucleu mai spre seara la o ora cand nu erau trantori la zbor. Deasemenea mi s-a intamplat ca regina neimperecheata sa zboare de pe rama si sa se intoarca in stup prin urdinis.

Nu doar o data am avut ocazia sa constat acest fenomen. Zborul premergator de recunoastere efectuat de catre regina neimperecheata este o realitate constatata fara dubiu si consemnata in literatura de specialitate. Cu putin effort si cateva abilitati se pot afla confirmari ale acestui comportament normal al reginei.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde feederman » 05 Iun 2020, 10:23

tiih scrie:PS.Imi place sa scriu cuvantul matca,regina (regele) e ceva "uns de la Dumnezeu" trimis sa conduca plebea.La mare moda in perioada inchizitiei ,nu a internetului!

Despre Regine si printese, fara comentarii:
https://edoc.pub/viata-albinelor-mauric ... -free.html sau
http://www.gutenberg.org/files/38527/38 ... 8527-h.htm
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde yuonyuon » 05 Iun 2020, 10:34

Era vb de perioada de crestere..cand organismu are nevoie de proteina de calitate .energie.liniste si temperatura pentru a se forma corect.....niciodata nu vor fi perfecte dar optime pot fi....de aici apar si variatii ...practic diferentele(o parte) intre aceiasi specii acum sunt creeate....(vedeti in cazul gemenilor avand conditii identice ies aproapelafel........)

Dupa aceasta perioada de crestere organismu ramane neschimbat ... uzura e cea ce schimba...in rau...
Hranirea va fi doar pe aport caloric....
Proteina nu mai are rost pentru ca nu se mai "schimba piese"

Deci etapa de formare....perioada din botca si primele zile de la ecluzionare........si etapa de viata propriu zisa (monotonia) pana la disfunctionare....pana cade o roata....
Bineinteles ca functioneaza mai mult daca a fost creeat corect..si nu trece prin gratie. Ca asta era ideea..
yuonyuon

Mesajde paul » 12 Iun 2020, 22:44

Astazi m-am dus si eu sa extrag salcamul. N-am putut !
Exista un cules abundent de la ceva, pur si simplu, fara sa scuturi prea tare, face ... balta !
Stupii care au avut reginele izolate au cam 4-5 rame in cat pline, vreo 2-3 cu ceva pe ele, iar celelalte (doua) sunt goale sau foarte putin stropite. In cuib sunt cam 5-6 rame full cu miere si nectar proaspat, reginele neavand spatiu pentru ouat. Nu stiu ce sa fac ! Incerc sa le mai dau un cat, poate, poate, vor verticaliza ce au prin cuiburi. ;)
Familiile care n-au avut reginele izolate au cam un cat plin si ceva in cel de-al doilea, in schimb ... toti au botci. Am facut astazi o serie de roi, urmeaza maine, daca vremea o sa-mi permita, o sa fac grosul, in jur de 20, ca atatea lazi disponibile mai am. ;) Mai am 24 roi facuti inainte de a izola reginele, deja au regine imperecheate.
Oare care metoda a fost mai productiva ? ;)
LE ... daca nu puteam ajunge in acest week-end la albine, saptamana viitoare n-as fi gasit lazile goale ? Ma refer la lazile familiilor carora nu le-am izolat reginele . ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mausica » 13 Iun 2020, 13:27

Ca productie e evident cine e castigatoru in cazul tau. E interesant de vazut cum si cat mai culeg acele familii(care au avut matcile izolate)in culesurile urmatoare(tei sau fs) fata de cele in care puietu a mers inainte si sunt rame pline de el. Acuma depinde si cat de mult slabesti acele familii cu botci pt urmatorul cules ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 13 Iun 2020, 14:11

Mana. ...mie mi a contaminat salcamu
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Iun 2020, 17:03

paul scrie:Astazi m-am dus si eu sa extrag salcamul. N-am putut !
Exista un cules abundent de la ceva, pur si simplu, fara sa scuturi prea tare, face ... balta !
Stupii care au avut reginele izolate au cam 4-5 rame in cat pline, vreo 2-3 cu ceva pe ele, iar celelalte (doua) sunt goale sau foarte putin stropite. In cuib sunt cam 5-6 rame full cu miere si nectar proaspat, reginele neavand spatiu pentru ouat. Nu stiu ce sa fac ! Incerc sa le mai dau un cat, poate, poate, vor verticaliza ce au prin cuiburi. ;)
Familiile care n-au avut reginele izolate au cam un cat plin si ceva in cel de-al doilea, in schimb ... toti au botci. Am facut astazi o serie de roi, urmeaza maine, daca vremea o sa-mi permita, o sa fac grosul, in jur de 20, ca atatea lazi disponibile mai am. ;) Mai am 24 roi facuti inainte de a izola reginele, deja au regine imperecheate.
Oare care metoda a fost mai productiva ? ;)
LE ... daca nu puteam ajunge in acest week-end la albine, saptamana viitoare n-as fi gasit lazile goale ? Ma refer la lazile familiilor carora nu le-am izolat reginele . ;)

S-a intamplat tocmai pe dos fata de cum te asteptai. Cand se va termina sezonul vei trage linie, vei socoti si vei hotari daca in alt sezon vei mai face sau nu izolare. Nu se golesc cu totul lazile daca pleaca cate un singur roi din fiecare familie.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 13 Iun 2020, 17:32

yuonyuon scrie:Mana. ...mie mi a contaminat salcamu

Cât de tare? Schimbat mult la culoare?
Mană de pe pin?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 13 Iun 2020, 20:17

Vasile_Bucovineanu scrie:.... Nu se golesc cu totul lazile daca pleaca cate un singur roi din fiecare familie.

Partea proasta la roi, este ca pleacă cu miere cu tot. Dar sa ne spuna care este procentul de roire, ca doar nu or fi roit toții?!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 13 Iun 2020, 21:12

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Mana. ...mie mi a contaminat salcamu

Cât de tare? Schimbat mult la culoare?
Mană de pe pin?

Anu asta este mana(sau a fost ...)...sincer nustiu decare...

Faza e ca mi a dat o piatra de sau sau indoit capacele (asta ramane ca amintire)...cules este in continuare ...dar nustiu de la ce....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR