[/quote]
Familiile de albine se dezvolta cel mai bine daca apa li se da cu furtunul.
tiih scrie: Referitor la impachetaj si momentul declansarii pontei matcii ,eu cred ca nu exista nici o legatura!Oricat le-am infofoli sau nu...
Momentul este dat de rasa matcii,de vreme-primul zbor de curatenie total si primul aport de polen mai consistent,de turta pe care o introducem mai devreme decat ar trebui..si de ritmul circardian(durata ore lumina).
asa e sunt si cauze de clima /ortravire/baza melifera....dar pana acolo...care este motivu principal ....."elefantu din sufragerie" pe care nu il vede nimeni?? cauza numaru 1.....tiih scrie:Buna intrebare dl Yuoan....Albina noastra dispare din ce in ce mai mult in ultimii ani.Cauzele sunt multiple sunt dintre cele enumerate de dvs..plus schimbarile climatice,plus diminuarea drastica a surselor de nector si polen precum disparitia codrilot tarii....plus unele boli care misuna prin unele stupini dar pentru ca nu le vedem cu ochiul liber precum paduchele ele nu exista la unii dintre noi....
PS.Ieri am vazut doua filmulete pe fb despre apicultura din Africa de Sud acum in plina iarna.Ce flori,lipsa paduchelui...ce conditii acum la mijocul iernii la ei....Cine poate sa il printeze..ar trebui sa o faca si pe forumul asta....Niste imagini fac mai mult decat sute de cuvinte.......
yuonyuon scrie:asa e sunt si cauze de clima /ortravire/baza melifera....dar pana acolo...care este motivu principal ....."elefantu din sufragerie" pe care nu il vede nimeni?? cauza numaru 1.....tiih scrie:Buna intrebare dl Yuoan....Albina noastra dispare din ce in ce mai mult in ultimii ani.Cauzele sunt multiple sunt dintre cele enumerate de dvs..plus schimbarile climatice,plus diminuarea drastica a surselor de nector si polen precum disparitia codrilot tarii....plus unele boli care misuna prin unele stupini dar pentru ca nu le vedem cu ochiul liber precum paduchele ele nu exista la unii dintre noi....
PS.Ieri am vazut doua filmulete pe fb despre apicultura din Africa de Sud acum in plina iarna.Ce flori,lipsa paduchelui...ce conditii acum la mijocul iernii la ei....Cine poate sa il printeze..ar trebui sa o faca si pe forumul asta....Niste imagini fac mai mult decat sute de cuvinte.......
si daca ar traii albina 21 de zile...tot ar fi 20 de rame...la mijlocu verii....matematic vorbind....si dupa cum stim 1+1 este egal cu 2 defiecare data
sa inteleg ca la un stup cu 8 rame de puiet si un cat de 1/2 la data asta ....ar fi media de viata a albinei undeva pe la 15 zile....realizeaza cineva lucrurile astea?
yuonyuon scrie:eu am dat ecuatia stupului de productie......un stup iernat pe 7 ...ajunge la 15 aprilie 6-7 puiet(fara stimulari) iar la salcam 7x3+5 adica 20-26 rame albina...adica minim 3 caturi.....
problema ca eu nu vad in pastoral mai mult de 1 -2 caturi 1/2 dar stupii au puiet pe 8 rame ....unde este domnu tihi problema??sa fie 5G ....sau neonicotinoidele ....sa fie invazia paduchilor mongolezi???
5rame scrie:yuonyuon scrie:asa e sunt si cauze de clima /ortravire/baza melifera....dar pana acolo...care este motivu principal ....."elefantu din sufragerie" pe care nu il vede nimeni?? cauza numaru 1.....tiih scrie:Buna intrebare dl Yuoan....Albina noastra dispare din ce in ce mai mult in ultimii ani.Cauzele sunt multiple sunt dintre cele enumerate de dvs..plus schimbarile climatice,plus diminuarea drastica a surselor de nector si polen precum disparitia codrilot tarii....plus unele boli care misuna prin unele stupini dar pentru ca nu le vedem cu ochiul liber precum paduchele ele nu exista la unii dintre noi....
si daca ar traii albina 21 de zile...tot ar fi 20 de rame...la mijlocu verii....matematic vorbind....si dupa cum stim 1+1 este egal cu 2 defiecare data
sa inteleg ca la un stup cu 8 rame de puiet si un cat de 1/2 la data asta ....ar fi media de viata a albinei undeva pe la 15 zile....realizeaza cineva lucrurile astea?
Cauza numarul 1 cred ca sunt mai multe![]()
- lipsa unei cantitati multumitoare ( minim 6-8 kg) de miere in orice moment al anului;
-lipsa experientei de a tine un cuib compact, care sa aibe puiet de toate varstele in orice moment al anului ( mai putin pe culesurile mari)- cel mai important sa ne abtinem de a ridica capacul stupului doar pentru a vedea ce face familia;
- lipsa experientei de a tine familia activa pe tot parcursul anului;
ignatov andrei scrie:paul scrie:Familia stransa bine, la chinga, cum imi place mie, care are miere suficienta, dopata cu o turta proteica si cu o punguta cu apa din cand in cand ( odata pe saptamana)incepand cu luna martie, nu mai devreme, sta pe puiet si nu iese afara, sau, ma rog, nu ies albine in numar atat de mare. Din aprilie familia respectiva ... explodeaza !
Familia nestransa, adica 10 albine imprastiate pe 7 rame, se chinuie sa incalzeasca acel putin puiet, se uzeaza timpuriu si poate mai faci ceva miere la floare.
Personal, strang la chinga, diafragme extrudat stg.-dr., ramele cu care intra in iarna 3,4, 5, maxim 6 ( super familii) sa fie pline din leat in leat cu miere ( nu mai putin de 80% din suprafata ramei) . Peste rame, sac de rafie, de preferat de iuta si o mochetica. In martie, dupa un zbor serios de curatire , o turta proteica. Alaturi de diafragma, rama sau rame cu miere ramase din toamna, pe care uneori le zgarii cu furculita. Incercati pe cateva familii si apoi vorbim !
Nici ca se putea da un exemplu mai bun despre ce inseamna "stiinta acumulata pe forumuri"...!!!![]()
tiih scrie:PS.Ieri am vazut doua filmulete pe fb despre apicultura din Africa de Sud acum in plina iarna.Ce flori,lipsa paduchelui...ce conditii acum la mijocul iernii la ei....Cine poate sa il printeze..ar trebui sa o faca si pe forumul asta....Niste imagini fac mai mult decat sute de cuvinte.......
paul scrie:Deh, fiecare cum poate si mai ales ... de unde poate !![]()
Colegul tiih spunea ca a citit in carti treaba cu restrangerea cuibului si chiar a dat si exemplul cu incalzirea unui anumit spatiu ( volum), dar, poate si el a citit literatura apicola perimata , ca deh, lada cu peretii grosi de 5 cm ii anacronica, la moda-i lada fara fund,restrangerea cuibului este o operatiune degeaba, asigurarea apei in stupi primavara e-o nerozie, ca nu-i asa , e mai trendy sa iasa albina disperata dupa apa cand afara sunt vreo 5-6 grade ( vezi filmuletul lui Midrigan cand albina zbura la 5-6 grade la borcanele cu apa din stupina... etc !
Personal, apreciez toata informatia apicola de pe acest forum si le multumesc colegilor care si-au adus aportul ! Tot personal, in materia asta, pot spune cu maxima consideratie ca lucrul x il stiu de la Guist, lucrul y de la Blaguescu ... etc, adica, de pe forum.
Closcutz scrie:La mine în zona aceeași mare problema cu prigoriile! Anul trecut au fost multe și au făcut ravagii! Anul asta parca sunt și mai multe!
Balian scrie:https://www.emag.ro/search/dispozitiv+de+alungat+pasari
Am folosit și funcționează. Dezavantaj că destul de repede se obișnuiesc
păsările cu izgonitoarele. Am luat mai multe feluri și am mai schimbat
după un timp.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Daniel.20 şi 11 vizitatori