Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde ignatov andrei » 11 Aug 2020, 16:43

tiih scrie:
kiloz scrie:"matca pentru ca e hranita numai cu laptisor de matca...traieste mai mult ,dincolo de gene..."

Da dar ce efect are când se autoserveste din miere?
Deci nu numai lăptişor consumă! Pierde oare din vitalitate sau din lungimea vietii?

Nu ar fi tragedia prea mare..mai pierde juma de an din viata maxim,din cei 5...6 ani!.Albinele nu le schimba de "fraiere" chiar si dupa 1...2 luni de la acceptare!
Important e laptisorul ala din botca cu care se hraneste 16 zile.....Si cum orice botca crescuta in lipsa matcii..e mai mult sau mai putin o "botca de salvare",acolo sufera saracuta :lol: (fie chiar si dubla tranzvazare a larvelor)
PS.De aia cu matcile provenite din botci de roire(din ale cat niste ghinde uriase) eu am curajul sa ma duelez cu orice alta matca ...mai ales in primul ei an de viata....!!! :!:

:shock: :o :lol:
Cum se poate afirma asa ceva despre indivizi crescuti in cel mai prost microclimat existent in etapa de metamorfoza...?!?
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 11 Aug 2020, 17:52

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
tiih scrie:PS.De aceea un roi aparut in mai-iuni, dus imediat in iarna din Argentina nu v-a supravietui...Albina aia nu are nici un corp gras pregatit special pentru iernare....nu a primit nici acea cantitate de laptisor in plus in stadiu larvar....Its clear?

nui clear pentru ca nu ai cum sa demonstrezi asa ceva.......

Ba e clar si era raspunsul la intrebarea nr .2.Citeste-l pe MILOIU...etc..
Si nu uita ,matca pentru ca e hranita numai cu laptisor de matca...traieste mai mult ,dincolo de gene...
cum poti demonstra ca albina lucratoare daca face ce face matca(ma refer la hranire si uzura fizica) ..nu traieste si ea cel putin un an???

si matca lafel ca si lucratoarea ...trebuie sa isi faca corpul gras in primele zile...deci nu e de ajuns doar hranirea din stadiu de botca....
yuonyuon

Mesajde marius_sl » 11 Aug 2020, 22:45

Din cate stiu, matca nefecundata se hraneste singura. Matca fecundata are o suita care se ocupa de hranirea ei. Asta e motivul pentru care traieste mai mult. Doar hrana primita in stadiul de larva nu cred ca e suficienta pentru a asigura longevitatea matcii.
Si, totusi, cum pregatim stupii de iernare? Eu v-am spus ce am facut. Aseara am dat din nou sirop din miere cu ceai din menta, fenicul si coada calului(atat aveam prin casa. O sa le mai pun sirop, cate 500 gr. din doua in doua zile, in functie de numarul ramelor cu puiet. In maxim o saptamana voi incepe tratamentul cu varachet. Sa nu dati cu pietre, dar nu am pierdut nicio familie pe timpul iernii, asa ca nu am motive sa schimb substanta.
marius_sl

Mesajde tiih » 12 Aug 2020, 07:28

yuonyuon scrie:
tiih scrie:
yuonyuon scrie:
tiih scrie:PS.De aceea un roi aparut in mai-iuni, dus imediat in iarna din Argentina nu v-a supravietui...Albina aia nu are nici un corp gras pregatit special pentru iernare....nu a primit nici acea cantitate de laptisor in plus in stadiu larvar....Its clear?

Si nu uita ,matca pentru ca e hranita numai cu laptisor de matca...traieste mai mult ,dincolo de gene...
cum poti demonstra ca albina lucratoare daca face ce face matca(ma refer la hranire si uzura fizica) ..nu traieste si ea cel putin un an???

si matca lafel ca si lucratoarea ...trebuie sa isi faca corpul gras in primele zile...deci nu e de ajuns doar hranirea din stadiu de botca....

Fireste ca nu e de ajuns doar hraniresa din stadi de botca la matca...si tot la matca nu vorbim de corp gras...oricum genetic e "programata" sa trsaiasca mai multi ani

La albina..hrana in plus cu laptisor de matca in primele zile de larva+corpul gras in primele zile dupa eclozare+lipsa uzurii(sa nu participe la prelucrarea siropului,la cresterea puietului la sfarsit de septembrie- octombrie,+lipsa uzurii la asigurarea caldurii in cele 3 luni de iarna ii asigura diminuaea inceata a rezervei de corp gras si implicit o viata lunga si posibilitatea de a produce laptisor de matca pentru cresterea primelor larve la sfarsit de februarie.....toate aspectele sunt importante...pentru practica. :idea:
Ce fac majoritatea "apicultorilor" ??:introduc in noiembrie la iernat o albina uzata.vai mama ei,niste ragalii.,fara corp gras sau nici la lumate din cat ar fi trebuit sa fie la acea data,intepate si infectate de paduche,pline de nosema sau alte viroze(vezi ca nu am diascutat influenta boliilor in diminuarea corpului gras!!!-UN BONLAV DE CANCER NU ARE CUM SA MAI FIE GRAS..)..si vor productie la ..rapita :cry: vor lipsa mortalitatilor peste iarna...etc....etc...

PS>Cred ca am explicat destul de babeste...alte raspunsuri nu mai dau...
PS1.Si ca sa imi fac o parere despre iernare si corp gras as fi curios cati raspund corect la urmatoarea intrebare:
:idea: La ce data apar primele "albine de iarna" in stupina ta?
Ultima oară modificat de tiih pe 12 Aug 2020, 07:51, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde marius_sl » 12 Aug 2020, 07:49

Si, totusi, cum pregatesti stupii pentru iernare? Cum procedezi ca sa bagi la iernat familii sanatoase si nu"ragalii"???
marius_sl

Mesajde yuonyuon » 12 Aug 2020, 08:14

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
tiih scrie:
yuonyuon scrie:

Fireste ca nu e de ajuns doar hraniresa din stadi de botca la matca...si tot la matca nu vorbim de corp gras...oricum genetic e "programata" sa trsaiasca mai multi ani

La albina..hrana in plus cu laptisor de matca in primele zile de larva+corpul gras in primele zile dupa eclozare+lipsa uzurii(sa nu participe la prelucrarea siropului,la cresterea puietului la sfarsit de septembrie- octombrie,+lipsa uzurii la asigurarea caldurii in cele 3 luni de iarna ii asigura diminuaea inceata a rezervei de corp gras si implicit o viata lunga si posibilitatea de a produce laptisor de matca pentru cresterea primelor larve la sfarsit de februarie.....toate aspectele sunt importante...pentru practica. :idea:
Ce fac majoritatea "apicultorilor" ??:introduc in noiembrie la iernat o albina uzata.vai mama ei,niste ragalii.,fara corp gras sau nici la lumate din cat ar fi trebuit sa fie la acea data,intepate si infectate de paduche,pline de nosema sau alte viroze(vezi ca nu am diascutat influenta boliilor in diminuarea corpului gras!!!-UN BONLAV DE CANCER NU ARE CUM SA MAI FIE GRAS..)..si vor productie la ..rapita :cry: vor lipsa mortalitatilor peste iarna...etc....etc...

PS>Cred ca am explicat destul de babeste...alte raspunsuri nu mai dau...
PS1.Si ca sa imi fac o parere despre iernare si corp gras as fi curios cati raspund corect la urmatoarea intrebare:
:idea: La ce data apar primele "albine de iarna" in stupina ta?
da dom le e bine......dar stiti ati uitat de jn factor imens...ce influienteaza ..radical...........temperatura in zona cuibului...(microclimatu cum zice nea ignatov)

Este prima problema si cea mai grava.....de aici pleaca toata " saracia" apiculturii..(romanesti)si necazurile....

Temperatura scazuta =>paduchi si imunitate scazuta =>boli si depopulari........=> An prost si lucruru de neinteles"
yuonyuon

Mesajde tiih » 12 Aug 2020, 08:21

marius_sl scrie:Si, totusi, cum pregatesti stupii pentru iernare? Cum procedezi ca sa bagi la iernat familii sanatoase si nu"ragalii"???

Ce trebui facut pentru a nu baga in iarna niste "ragalii",pentru a obtine in primavara pe la mijlocul lui aprilie ,unii dinte cei mai buni stupi,capabili sa valorifice cu succes culesul la rapita si salcam-daca ai floare si timp favorabil - depinde de mai multi factori:
1.Zona in care se afla stupina dupa 1 august
2.Resursele naturale de nectar si polen din zona,dupa 1 august
3.Cantitatea de miere si polen aflata in stup la 1 august
4.Varsta matcii la 1 august
5 Rasa matcii
6Daca mai ai sau nu stupine in jur dupa 1 august,cat de priceputi sant stuparii din apropierea ta
7.Ai facut pastoral?
8.STAREA DE SANATATE A STUPINEI ,la 1 august
9.Stii sa faci corect tratamentul impotriva paduchelui?

Si nu in ultimul rand...

10.Ai cumparat familii de albine de la mine in primavara de Sf.Gdeorghe...atunci cand toti ar trebui sa cumpere,fara roi, fara matci fecundate sau nu,fara boli! ...Sunt singurul din tara care asigura asistenta tehnica timp de un an si da garantie un an pentru familia de albine cumparata(iti dau alta famile de albine in loc anul viitor [b]gratis,[/b]daca ai respectat indicatiile mele,nu ai avut parte de stropiri foliare si imi platesti cel putin de la 100 E familia la inceput..... ;) :lol:
Ultima oară modificat de tiih pe 12 Aug 2020, 08:31, modificat de 2 ori în total.
tiih

Mesajde yuonyuon » 12 Aug 2020, 08:24

Albina de rezerva( care nu a crescut puiet) nu prelucreaza nectaru...doar il muta in rame..si ventileaza......

Deci nici albina ce este destinata sa treaca iarna nu inverteste sirop...doar il gasesti in rame ....si numa probleme
yuonyuon

Mesajde marius_sl » 12 Aug 2020, 12:35

De acord cu primii 9 factori de care depinde sanatatea unei familii de albine (al zecelea e publicitate gratuita). Si, totusi, ce lucrari faci in stupina in aceasta perioada si pana la impachetarea stupului? Am asteptat cu sufletul la gura un mesaj cu un continut practic, in schimb am primit tot teorie.
marius_sl

Mesajde yuonyuon » 12 Aug 2020, 13:06

marius_sl scrie:De acord cu primii 9 factori de care depinde sanatatea unei familii de albine (al zecelea e publicitate gratuita). Si, totusi, ce lucrari faci in stupina in aceasta perioada si pana la impachetarea stupului? Am asteptat cu sufletul la gura un mesaj cu un continut practic, in schimb am primit tot teorie.
pai sa vorbit la modu general....noi nu avem deunde sa stim ce famiilii detii ca sa putem da sfaturi practice/metodice....
de exemplu la mine sunt pe 20 rame . 18 albina 6 DE puiet ..hrana e destula in cat (asa era la 1 august cand am fost ultima data la stupina)...nu pre trebuie sa le fac nimic....
in zona bacau la deal orcum sezonu e incheiat ....urmeaza tratamente si pe la sfarsitu lu septembrie dat catuile jos si organizat de iarna....

ar trebuii ca dupa culesu de FS sa te uiti in lada si sa evaluiezi ...trei lucxruri ...foarte importante:
1 cate rame (bine acoperite) cu albina ai
2 ce cantitate de hrana a ramas ..posibila pentru la iernat(mai trebuie sau nu )
3 are matca spatiu sa ponteze o generatie de puiet .sau sunt coronitele cat bordura......pastura/polen avem?

dand aceste detalii colegi vor putea sa iti explice chiar metodic (concret cum spun unii)....
yuonyuon

Mesajde marius_sl » 12 Aug 2020, 16:47

Metodic si concret...dezvaluie o parte din secretele tale!
marius_sl

Mesajde ignatov andrei » 12 Aug 2020, 20:58

marius_sl scrie:Metodic si concret...dezvaluie o parte din secretele tale!

Nu ti se pare, asa, ca anonim ce esti, ca ai prea mari pretentii la niste apicultori care habar nu au sa recunoasca albinele cu corp gras...?!? :lol:
Ce secrete vrei tu...?!?
Vezi ca, unii dintre noi, am trait pe vremea bunului simt, nu pe vremea celor nesimtiti...!
Omul, daca vrea, iti spune, daca nu... hai pa!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 12 Aug 2020, 23:34

marius_sl scrie:Metodic si concret...dezvaluie o parte din secretele tale!
care parte vrei? fi mai explicit
ca eu am mai multe secrete :lol:
yuonyuon

Mesajde tiih » 13 Aug 2020, 07:36

marius_sl scrie:De acord cu primii 9 factori de care depinde sanatatea unei familii de albine (al zecelea e publicitate gratuita). Si, totusi, ce lucrari faci in stupina in aceasta perioada si pana la impachetarea stupului? Am asteptat cu sufletul la gura un mesaj cu un continut practic, in schimb am primit tot teorie.

Ma indoiesc ca vei intelege cu adevarat ceva din primii 9 factori, daca ai inteles complect gresit factorul 10....Al zecelea factor nu e publicitate gratuita ....e.... culmea maiestrii apicole :roll:
Si ca sa te conving iti spun un mic "secret "..ceva concret...imbinand factorii apicoli enumerati mai sus,adica 3+4 ,la stupii care au matci tinere sau au rezerva de pastura mai mari de 1rama plina ochi,dupa 1 august, fac 4 stimulari pe saptamana cu sirop din plante(ceaiul lui Guido Skalberg=coji de porcala rasa+cuisoare+roienita+musetel+coada soricelului)lla cei cu matci de anul trecut si fara rezerve consistente de pastura,doar 2 stimulari pe saptamana ,cu ceai din musetel+coada soricelului,pentru ca oricum cantitatea de puiet care va aparea in plus la ultimii e mult mai mica decat la primii stupi..si nu prea se merita oboseala si efortul financiar...Eu nu merg pe egalizarea puterii...vii cu vii,mortii cu mortii!
Eu folosesc doar zahar din sfecla de zahar si nu dau niciodata "apa chioara" adica apa+zahar.obligatoriu folosesc si ceaiuri,si sucuri in siropul dat... :idea:
PS.Nu insista mai mult..nu pot spune chiar toate "secretele profesionale" ;)
tiih

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2020, 08:57

tiih scrie:

Ma indoiesc ca vei intelege cu adevarat ceva din primii 9 factori, daca ai inteles complect gresit factorul 10....Al zecelea factor nu e publicitate gratuita ....e.... culmea maiestrii apicole :roll:
Si ca sa te conving iti spun un mic "secret "..ceva concret...imbinand factorii apicoli enumerati mai sus,adica 3+4 ,la stupii care au matci tinere sau au rezerva de pastura mai mari de 1rama plina ochi,dupa 1 august, fac 4 stimulari pe saptamana cu sirop din plante(ceaiul lui Guido Skalberg=coji de porcala rasa+cuisoare+roienita+musetel+coada soricelului)lla cei cu matci de anul trecut si fara rezerve consistente de pastura,doar 2 stimulari pe saptamana ,cu ceai din musetel+coada soricelului,pentru ca oricum cantitatea de puiet care va aparea in plus la ultimii e mult mai mica decat la primii stupi..si nu prea se merita oboseala si efortul financiar...Eu nu merg pe egalizarea puterii...vii cu vii,mortii cu mortii!
Eu folosesc doar zahar din sfecla de zahar si nu dau niciodata "apa chioara" adica apa+zahar.obligatoriu folosesc si ceaiuri,si sucuri in siropul dat... :idea:
PS.Nu insista mai mult..nu pot spune chiar toate "secretele profesionale" ;)

Adica, rezerva de pastura e cea care la matale are importanta!
"Daca are rezerva de pastura mai mare de 1 rama, nu conteaza varsta matcii"

Eu nu merg pe egalizarea puterii...vii cu vii,mortii cu mortii!

Chestia asta e "culmea maiestriei"... :lol:
Cine a inteles ca egalizarea familiilor in stupina - pentru a putea lucra la toate familiile la fel si pentru a obtine, in viitor, o stupina echilibrata - inseamna "egalizarea puterii", adica o lucrare pe care ai fi nevoit s-o executi an de an si pe intreg sezonul, chiar se afla in "culmea culmilor"...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 13 Aug 2020, 09:55

eu am zis ca o scoatem la capat ..dar se pare ca nu si nu!!!

eu nu fac lucrari in stupi care nu au impact pozitiv....adica:stimulari,ceaiuri,protofil,spart cuiburi,scuturat rame cu puiet..sau date la centrifuga ,dat fum aiurea...verificat din 5 in 5 zile...turte proteice ,tratamente fara rost.lapte praf.vitamine...si lista continua....
asta inseamna ca 80 % din volumul de munca lam scutit

dar in schimb am grija sa fie mereu hrana, temperatura si spatiu la pontat...lucrurile astea nu lipsesc chiar si daca e lipsa in natura...pentru ca exista rezerva.....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR