Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde marius_sl » 20 Aug 2020, 13:38

Tiih, am spus ce am facut, respectiv 4 ture de sirop cu miere 1/1, pe fondul lipsei de nectar si a unui usor cules de polen. Ponta s-a redus mult dupa prima saptamana a lunii august. Am verificat cuibul la a treia tura fara mari schimbari, astazi verific din nou.
Asta am facut si daca fiecare ar spune ce face dupa 1 august, chiar am putea afla, teoretic dar si practic, mai multe metode de pregatire, in functie de baza melifera.
P.S. Daca procentul de stupi iesiti din iarna ar fi principalul indicator, as fi printre cei mai tari! Nu am pierdut nicio familie pana acum dupa iernare, dar ce folos daca o treime din familii au intrat sifonate in iarna, de acopereau bine 3-4 rame?
marius_sl

Mesajde marius_sl » 20 Aug 2020, 13:50

tiih scrie:Ptr .mine pregtire pentru iernare e adevaratul examen al apicultorului..pentru ca nu poti avea rezultate peste an daca nu stapanesti acest capitol.Mai pe intelesul tuturor este examenul de la matematica,din examenul de bacalaureat!

Ptr. tine ar trebui sa fie un alt topic ,sa zicem....

Hai sa nu exageram...totusi, niciun apicultor nu zboara pe luna in timpul pregatirii de iernare!
Si, totusi, acest topic a fost deschis pentru a ne prezenta metodele de pregatire a iernarii. Dezvaluieste-ti ( nu numai tu) metoda de lucru sa trecem.cu totii acest examen. Pana la urma aceta e scopul intregului forum, sa obtinem dar si sa oferim informatii folositoare in aceasta activitate.
marius_sl

Mesajde yuonyuon » 21 Aug 2020, 08:04

marius_sl scrie:Tiih, am spus ce am facut, respectiv 4 ture de sirop cu miere 1/1, pe fondul lipsei de nectar si a unui usor cules de polen. Ponta s-a redus mult dupa prima saptamana a lunii august. Am verificat cuibul la a treia tura fara mari schimbari, astazi verific din nou.
Asta am facut si daca fiecare ar spune ce face dupa 1 august, chiar am putea afla, teoretic dar si practic, mai multe metode de pregatire, in functie de baza melifera.
P.S. Daca procentul de stupi iesiti din iarna ar fi principalul indicator, as fi printre cei mai tari! Nu am pierdut nicio familie pana acum dupa iernare, dar ce folos daca o treime din familii au intrat sifonate in iarna, de acopereau bine 3-4 rame?

Daca vezi ca sa redus ponta ..de ce le mai dai sirop si nu ii lasi sa intre pe iarna in modu lor natutal.....?
yuonyuon

Mesajde marius_sl » 21 Aug 2020, 08:14

M-am gandit si la acest lucru, dar vreau sa iernez familii mai puternice, pe minim 5 rame bine acoperite. Acum stupii sunt populati cum trebuie, dar in doua luni s-ar putea sa am surprize.
marius_sl

Mesajde tiih » 21 Aug 2020, 08:25

marius_sl scrie:P.S. Daca procentul de stupi iesiti din iarna ar fi principalul indicator, as fi printre cei mai tari! Nu am pierdut nicio familie pana acum dupa iernare, dar ce folos daca o treime din familii au intrat sifonate in iarna, de acopereau bine 3-4 rame?

Nu ai citit destul de atent spusele mele,dar eu am crezut ca se subantelege si nu am facut alte precizari....
1.In acest procent de pierderi trebuie inclus si unificarile de necesitate din primavara,prin asta intelegand familii de albine care la iesirea din iarna pe la mijlocul lui martie cel mai tarziu au sub 4 rame de albina bine ocupate..adica minim 1 kg albina,adica minim 10.000albine :idea: Tot acesti stupi pe care eu ii numesc "mortaciuni" trebuie unificati si tratati,sau si mai corect, gazati ,si trecuti la pierderi peste iarna!Sunt posibile focare de boli,nu produc mai nimic peste vara.Clar?
2.Prin familii intrate la iernare eu inteleg familii care la sfrsit de octombrie-1 noiembrie au in jur de MINIM 1,5 kg albine,adica cam 15000...din care se mai pot pierde peste iarna pana in martie 200..300albine ,acolo...cel mult.
Eu nu stiu nici cati stupi ai..daca sunt vreo 6...10 si ai o treime pe 3-4 rame(2 stupi)poate ca nu e o tragedie,poate ca se datoreaza unor matci defecte,ar trebui unificati in toamna si tratati preventiv..insa daca ai de la 20 in sus,o treime inseamna cel putin 6..7 si atunci e grav de au ajuns atatia ..Ai sigur BOALA IN EI(de la nosema ,viroze si pana la loca,...boli pe care un incepator e mai greu sa isi dea seama decat sa faca un zbor spre luna. :!: ..)
La un stup atins de asemenea boli "invizibile pentru incepatori si...nu numai"...nu ai cum sa ai pretentii sa formezi albine cu cine stie ce "corp gras" la intrarea in iarna!!!{Ma refer la marimea si continutul calitativ al acestui organ care se afla la orice albina,asa cum burta se afla la orice om(dar marimea ei difera :lol: )..ca sa fiu clar inteles}
E ca si cum i-ai cere unui bonlav atins de o bola de plamani,de o ciroza sau un cancer in faza avansata....sa se ingrase!

PS.Tocmai de asta uneori,sa ajungi cu stupi puternici si perfect sanatosi la intrarea in iarna...sa ajungi cu stupi puternici si perfect sanatosi la iesirea din iarna..e la fel de greu ca si...zborul spre luna ;) :lol:
tiih

Mesajde yuonyuon » 21 Aug 2020, 09:38

marius_sl scrie:M-am gandit si la acest lucru, dar vreau sa iernez familii mai puternice, pe minim 5 rame bine acoperite. Acum stupii sunt populati cum trebuie, dar in doua luni s-ar putea sa am surprize.
daca mai stimulezi ...clar vei avea surprize.......defapt toti ce stimuleaza pana tarziu isi stica stupii singuri.....

Cum de se intampla ca toti dau stimulari pe final de august si septembrie cand familia normal isi face albina de iarna..iar voi stimuland le provocati la cresteri noi de puiet si prost calitativ.......
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Aug 2020, 09:52

marius_sl scrie:Topicul e incheiat de ceva timp. Intrebarea ta era mai potrivita incepand cu a treia pagina a topicului. Te-ai laudat ca o sa petreci o saptamana in stupina. Decat o intrebare retorica as fi asteptat sa ne arati ce ti-ai propus sa faci, doar pregatesti familiile de iernare, nu?

Cine navighează pe social media trebuie să înțeleagă că ceva de valoare și de folos este amestecată
în mult balast, și trebuie să te întărești să fii rezistent la atacuri. Părerea mea e că bilanțul este
pozitiv. Topicul este bun. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Aug 2020, 12:52

yuonyuon scrie:daca mai stimulezi ...clar vei avea surprize.......defapt toti ce stimuleaza pana tarziu isi stica stupii singuri.....

Cum de se intampla ca toti dau stimulari pe final de august si septembrie cand familia normal isi face albina de iarna..iar voi stimuland le provocati la cresteri noi de puiet si prost calitativ.......

Dar daca le dam 15-20 de litri de sirop inainte de cules, o fi bine?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 21 Aug 2020, 14:04

Vasile_Bucovineanu scrie:Dar daca le dam 15-20 de litri de sirop inainte de cules, o fi bine?

Daca vrem neaparat sa avem sirop prin caturi atunci este bine :lol:
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 21 Aug 2020, 14:27

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:daca mai stimulezi ...clar vei avea surprize.......defapt toti ce stimuleaza pana tarziu isi stica stupii singuri.....

despre ce cules vorbiti?
yuonyuon

Mesajde kiloz » 21 Aug 2020, 14:55

Clarificare.
Când inainte de cules?
O familie puternica in perioada de pregatire pentru cules este in stare de consum aproape nelimitat.
Deci intrebarea când si ce cantitate. Limitele sunt bunul simti al calitatii mierii obtinute.
Stimularea pentru iernat?
O provizie de 15÷25 kg pe familie, depinde de tipul lazii si tehnologia iernarii.
Ultima oară modificat de kiloz pe 21 Aug 2020, 14:58, modificat 1 dată în total.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde paul » 21 Aug 2020, 14:58

tiih scrie:
1.In acest procent de pierderi trebuie inclus si unificarile de necesitate din primavara,prin asta intelegand familii de albine care la iesirea din iarna pe la mijlocul lui martie cel mai tarziu au sub 4 rame de albina bine ocupate..adica minim 1 kg albina,adica minim 10.000albine :idea: Tot acesti stupi pe care eu ii numesc "mortaciuni" trebuie unificati si tratati,sau si mai corect, gazati ,si trecuti la pierderi peste iarna!Sunt posibile focare de boli,nu produc mai nimic peste vara.Clar?

Mie nu mi-i clar deloc ! Am avut in primavara asta o mortaciune asa cum gresit o catalogati, care, dupa cum spuneti trebuia gazata ... la pomi si rapita nu mi-a dat nimic, la salcam am stors vreo 7 kg de la el, acum, cu ce-o mai adunat de la putin tei, faneata, si foarte putina floare, avea doua caturi de 1/2 aproape pline, asta acum vreo 4 saptamani cand am trecut ultima data. Asadar, nu-s chiar de gazat nici stupisorii mai slabuti ! ;) Sper sa reusesc sa ajung si eu maine pe la stupi. ;)
Legat de pregatirea din august, daca nu au miere de mana, nu fac nimic la stupi. Ba fac, incep tratamentele de contact !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 21 Aug 2020, 15:25

kiloz scrie:O familie puternica in perioada de pregatire pentru cules este in stare de consum aproape nelimitat.

Yee, ca si stiu ele ca peste 2 saptamani infloreste salcamul. :)
Cine cunoaste bine albinele stie ca sunt fiinte zgarcite, consuma cat este nevoie si nu o fac fara un scop anume.
jonny_it

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Aug 2020, 18:00

yuonyuon scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:

despre ce cules vorbiti?

Culesurile din sezon. Am citit ca unii asa procedeaza.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Aug 2020, 18:05

marius_sl scrie:M-am gandit si la acest lucru, dar vreau sa iernez familii mai puternice, pe minim 5 rame bine acoperite. Acum stupii sunt populati cum trebuie, dar in doua luni s-ar putea sa am surprize.

Pana la aceasta ora ce tratamente antivarroa s-au facut in acest sezon?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde marius_sl » 21 Aug 2020, 22:25

Ca si Paul, toti stupii ce trebuiau gazati au primit etaj/ etaje la floarea soarelui, unii chiar si la salcam, iar doi au reusit sa roiasca! Asadar, nu erau loviti de nicio boala! Cauza reducerii masive a albinelor e faptul ca matcile au oprit ponta devreme, ca si acum.
Despre boli, spre uimirea unora, sunt bine informat. Cand deschid un stup, primul lucru e sa-mi ascut mirosul. Apoi ma uit pe o rama cu puiet capacit si urmaresc daca e compact. Desi pentru faptul ca stiu sa identifice bolile albinelor, unora li se pare ca au ajuns pe luna, mie mi se pare un lucru normal...
marius_sl

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR