yuonyuon scrie:.....?..
procentul celor care cotizeaza si nu incaseaza e imens.......
chestie care ar trebuii stiuta de la inceput ...ce fac? pun mana pe carte sau ajung o statistica....?
lafel ca si greselile la inceput fac parte din normalitate...
........
Asa cum se cade unui om citit si " experimentat", dumneata ai intuit exact cea ce am dorit să spun. Sunt sigur că exprimarile mele nu va irita atat de mult incat sa fiu luat la palme si șuturi, asa cum se cade unui " needucat"
Întrebarea filosofică este : se poate face apicultura pe sistemul arhaic, luând puncte de reper transmise din bătrâni, gen câte rame cu albina ai de ziua ursului ( asa se zice prin unele locuri in tara la o zi din februarie), câte la infloritul alunului, câte la corcodus, sa-i dai o rama cu miere( mai nou o punga) la....( asta-i " secret profesional"), sa dai rame la crescut cand luna este in crestere, etc?
Unii spun ca este depasit, ca daca nu stii cate picioare are albina, daca nu stii cati cm are trompa, cati ochi are pe spate, si la ce temperatura pușcă ouă regina, nu vei reusi sa faci miere. Este posibil! Dar până acum, au fost si sunt inca destui apicultori care fac bani( multi) din apicultura si fara sa fie absolvenți de facultăți veterinare, specializări apicole. Operațiunile pe care le fac in stupine de 200-500 stupi, se bazeaza in mare parte pe cicluri învățate de la înaintași care de cele mai multe ori nu citiseră " vagoane de carti" , fie ele si poștale pe timpul războiului ( ma iartă nene Andrei, nu la dumneata ma refeream) si nici nu isi permisesera sa vândă cateva perechi de boi pentru a urma o" școală superioara".
Detaliile anatomice ale albinelor, ori controversele științifice pe anume argumentării strict legate de anatomia albine, detaliile pur științifice legate de ciclul de viata al acesteia, simptomatologia, preventia si combaterea bolilor la albine, sunt importante, este foarte adevarat, dar in special pentru cei ce vor sa aprofundeze studiul acestei minuni a naturii care se numeste albina, în speță studenți, medici veterinară, doctoranzi.....
Pentru cei care " cotizam mai mult decât incasam", este nerelevant daca albina eclozeaza fix la 35 grade C, pentru ca nu stăm cu termometrul in stup( nici nu avem), dar ne" uitam in sus" si in calendar, apoi in stup si mai apoi dam cu aghiazma si " tamaie"! Despre bolile albinelor, o spun cu tristețe că am văzut medici veterinari care au pus diagnostic gresit, cu toată scoala din spatele domniilor lor, iar" incidentul" a fost diagnosticat corect si tratat " medical" cu rezultate, de un stupar bătrân, uitat de vreme ,cu doar patru clase.
Cu toate astea, eu va multumesc pentru " fimiturile" pe care le scăpați din cand in cand pe forum, după principiul " de la un om a.....furisit, si un pumn de sare este bun"! O duminica plăcută tuturor!