Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde florinapi » 17 Ian 2012, 00:08

In stupii de 10 rame (volum)ramele late nu ajuta prea mult.Pentru ca sa nu oua matca in ramele de magazie trebuie gratie.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 00:11

stiu florin, solutia cu rama lata ii apartine lui jenica
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 00:11

ma refer la postarea anterioara ca doar n-am inventat noi roata :lol:
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 00:17

@florinapi
daca insa ai citi una din postarile mele anterioare, ai vedea cum poti impusca doi iepuri deodata :)
si acum fara gluma, prin plasarea colectorului de polen intre cuib si magazine, matca nu mai are acces la magazin (ar trebui sa traverseze placa activa insa de ... e regina, nu se compromite)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde alt stupar » 17 Ian 2012, 00:25

Crisan Dorel scrie: am postat modelul de stup gindit de mine, in ideea ca poate fi de folos cuiva, consider ca informatia trebuie sa circule, nu am pretentia de a fi unicat sau cel mai bun, etc pur si simplu nu ma intereseaza asa ceva.
daca poate fi imbunatatit atunci e "opensurse"
nu sunt "nou" pe forum ... citesc demult ceea ce ati postat voi si am considerat ca as fi dator sa contribui si eu cu ceva.

E ok, orice informatie e binevenita, Lasa, nu te supara pe mine (prea tare! ) mi-e drag sa-i "sperii" nitel pe cei care pot duce... doar n-o sa ma ratoiesc la copii nou-intrati p-aci, ca nu-i mai prinzi veci !
Apropo, daca tot l-ai prins la discutii pe Florin, ia intreaba-l despre cat au ramele lui de MER :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adrian Galofteanu » 17 Ian 2012, 00:38

Crisan Dorel scrie:Partea cea mai tare este ca poti folosi colectorul de polen tot sezonul apicol !!!
O sa spuneti cum ?

Salut,

Imi place ce faci tu! Mai am unele nelamuriri de ordin tehnic pe care o sa le discutam dar pana una alta vreau sa stiu:
- folosesti in mod curent colectorul de polen sub capac?
- folosirea urdinisului dublu, daca stapanesti manuirea unui astfel de sistem. Nu apar probleme de orientare a albinei? Spui la un moment dat ca scurtezi drumul culegatoarei prin deschiderea urdinisului al doilea dar culegatoarea stie sa il gaseasca? Sau cum procedezi?

Multumesc!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 01:02

@Adrian Galofteanu
Salut
In literatura de specialitate apare in mod curent tipul asta de colector, de podisor sau capac si nu e o problema cu reorientarea albinelor.
Avantaje mai sunt, mediu mai uscat si cald, aerisire buna, nu cad resturi in polen.

La modelul conceput de mine, placile active (sunt doua) au o suprafata mare iar repartitia polenului e in strat mai subtire in sertarul colector
Proiectul dateaza de anul trecut, nu am folosit inca colectoarele de polen.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 01:06

Pai cea mai simpla metoda e sa inchizi seara urdinisul de jos si il deschizi pe cel de sus.
In felul acesta albina va iesi prin partea superioara.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adrian Galofteanu » 17 Ian 2012, 02:43

Crisan Dorel scrie:Pai cea mai simpla metoda e sa inchizi seara urdinisul de jos si il deschizi pe cel de sus.

Da, simplu, numai ca eu ma gandeam cum lucerzi cu ambele deschise, probabil se face o combinatie.....

Treaba cu separarea cuibului cu hranitorul-colector nu cred ca merge. De ce:
1. Separarea este aproape totala si asta ar duce la formarea unei noi familii. Albina din caturi isi va trage botci de salvare.
2. Nectarul se aduce in cuib(exceptie - marile culesuri) deci scurtatul drumului este doar teoretic ca practic nu prea!

In fine, astea sunt parerile mele. Eu abia anul asta in urma unor discutii cu Dumnezeu sa-l odihneasca - regretatul domn GICA si cu Adi Hodis m-am hotarat sa-mi trec o stupina pe ME sau MER. Deci deabia anul viitor voi putea vorbi din pozitia de cunoscator :)
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde un OM » 17 Ian 2012, 10:23

Si daca in caturi nu este "picior" de larva?
un OM

Mesajde Adrian Galofteanu » 17 Ian 2012, 10:28

un OM scrie:Si daca in caturi nu este "picior" de larva?

Oservatia este corecta dar un dezechilibru cred ca se produce si asta ar duce la ce e mai rau, adica pregatirea pentru "bezmeticire" cu toate consecintele........... Asteptam pareri!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 10:39

@Adrian Galofteanu
Salut
Nu e o separare totala, aproape jumatate din suprafata stupului are plasa iar adancimea e de 9,5 cm cu colectorul de polen si doar 3,5cm daca se foloseste doar soclul superior .

Traseul albinelor va fi impartit intre caturi si cuib, insa cel putin teoretic intrevad o mai buna fluenta prin stupi.
In ceea ce priveste folosirea simultana a 2 urdinisuri, nu prea-i vad sensul, ma rog, s-ar putea deschide in perioada de cules-uri intense ??

PS voi testa toate aceste "efecte adverse " in sezonul care urmeaza.
Dar tin sa precizez ca nu acesta e scopul in sine.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde florinapi » 17 Ian 2012, 10:57

Crisan Dorel scrie: @florinapi daca insa ai citi una din postarile mele anterioare, ai vedea cum poti impusca doi iepuri deodata :)

Domnule,sa fi-ti sigur ca am citit tot ce a-ti scris,pentru ca am avut si timp si am fost si curios.Sunt curios in primul rand daca a-ti folosit colectorul de podisor si de modul cum obisnuiti albina sa circule prin el.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde BUNKA » 17 Ian 2012, 11:00

Crisan Dorel scrie:Pai cea mai simpla metoda e sa inchizi seara urdinisul de jos si il deschizi pe cel de sus.

Salut Dorel, pare simplu dar nu-i asa sa stii eu am experimentat vara trecuta, daca faci cum ai zis mai sus, vine seara si albinele nu gasesc iesirea superiooara (stupul se comporta de parca ar fi inchis chiar daca are deschis in alt loc un urdinis), iar cele iesite se vor intoarce la urdinisul inferior cel inchis deci e o problema cu dresajul albinelor la urdinisul superior.
Dureaza mai multe zile functie de inaltimea stupului iar invatarea se face gradual adica trebuie sa le inchizi ala de jos si sa le creezi un urdinis la partea superioara a cuibului imediat sub caturi, apoi dureaza vreo 3 zile pana se obisnuiesc ele acolo si muti urdinisul mai sus peste al doilea cat, apoi dupa inca 2-3 zile muti la capac...de fiecare data cand muti mai sus albinele in prima faza se vor duce la vechiul urdinis de jos daca-l inchizi pe cel de la mijloc sa zicem...dureaza cel putin o saptamana, insa odata obisnuite pe sus eu zic sa pastrezi urdinisul superior permanent iar cel inferior poti sa-l deschizi doar daca faci ceva la un moment dat de genul doua cuiburi delimitate cu gratii si zona de recolta intre cele doua zone de cuib.
Am avut situatii la transport cand mi-au picat blocurile de urdinis inferioare de la fundul stupului si ghici ce...nu a iesit nici O SINGURA ALBINA pe acolo, pt ca ele erau obisnuite sa zboare sus, desi in corpul de la baza aveam sechestrata matca si era full de puiet si de albina...deci concluzia e simpla...TREABA NU-I ASA DE SIMPLA! :D

Cel mai simplu ar fi ca primavara cand ai stupii pe un singur corp si distanta intre fund si capac e doar de 30cm la dadant, sa intoarcem stupul la 180 grade si sa deschidem urdinis la capac...vor iesi pe urdinisul vechi de la fund prin spate insa la intoarcere vor cauta sa intre dinspre partea in care era urdinisul inainte, negasind decat pe cel superior deschis, se vor obisnui acolo pt ca nici distanta nu e mare...dupa 2-3 zile se inchide cel din spate inferior.
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 11:34

@BUNKA
Salut,
Se poate deschide urdinisul superior incepand din primavara
Eu am observat tendinta de a urca in sus catre capac, incearca sa le lasi cu capacul deplasat sa vezi ca incep sa zboare pe acolo :)
Nu e o problema sa le obisnuiesti pe acolo

Poate fi facut si graduat, vorba ta, micsorezi urdinisul inferior si aglomeratia le obliga sa caute alta intrare in stup.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 17 Ian 2012, 11:42

@florinapi
Proiectul l-am demarat anul trecut, a fost timpul scurt si nu am apucat sa ma ocup de colectoarele de polen.
Oricum, anul acesta le pun la treaba si daca trebuie ma fac si "dresor de albine", glumesc .
Adresează-te te rog simplu, cu dorel sau tu sau cum vrei dar fara d-vs.
Merci, te salut
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR