Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet necapacit in octombrie

Mesajde kovacslg » 08 Noi 2020, 11:56

Și pe forum sunt multe prostii.
Reacții neadecvate.
Dar fb le întrece pe toate.

Oricum si fracțiunea de normalitate, informație utilă dispare in 2-3 saptamani
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 08 Noi 2020, 14:01

Nici cu forumul nu mi e rusine....
Avem si pe aici neandertali deghizati ... :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 08 Noi 2020, 17:19

Noi discutam ca nu e bine sa ai puiet in octombrie si unii sunt mandri ca au puiet in noiembrie. https://www.youtube.com/watch?v=7X7HxixgFTE
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 08 Noi 2020, 17:35

Cui îi place, trebuie lăsat să-i placă.
Așa învată omul. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde vslsilviu » 08 Noi 2020, 18:49

Acum vine culesul de flori de gheata si este cel mai bine valorificat de albina de turta!

Vad in stanga, in dreapta numai "sfaturi" legate de harnirile din octombrie/noiembrie! Oare in decembrie/ianuarie trecem direct la sirop?

Iernare in liniste va doresc!
vslsilviu

Mesajde Balian » 08 Noi 2020, 19:24

Nu este de glumă. Sunt apicultori care amână hrănirile, ca familia să aibă loc cât
mai târziu pentru puiet. Sunt fericiți la un cules târziu. O familie cu matcă tânără
și așa are puiet până târziu, dar toate aceste practici și situații întârzie oprirea
pontei și la mătci mai bătrâne, ținând familia intens activă, deviind de la
pregătirea și intrarea liniștită în repaus. O familie activă consumă mult. Peste
cantitatea intrată din afară. Astfel apare și tendința de furtișag toamna precum
nevoia prematură de hrănire primăvara. Cel mai rău scenariu. Părerea mea.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 08 Noi 2020, 19:29

Vasile_Bucovineanu scrie:Noi discutam ca nu e bine sa ai puiet in octombrie si unii sunt mandri ca au puiet in noiembrie. https://www.youtube.com/watch?v=7X7HxixgFTE

La cum a ridicat stupul, ori e neam cu Vasili Alexeev, recordmenul si campionul olimpic de la supergrea-haltere, ori familia aia traieste doar furajata, iar stupul e cam fara hrana!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 08 Noi 2020, 19:41

cristi_vidican scrie:
ignatov andrei scrie:Am pus poze pe FB, Stuparitul Forum, cu rame care au avut puiet pe 10 octombrie, dar pe care le-am eliminat distrugand totul cu furculita!

Ca să puneți mai ușor poze pe forum, puteți face așa: le încărcați pe facebook, apoi se pot salva de acolo (facebook le dimensionează mai mici, numa bune de postat aici).
Linkul spre poze https://www.facebook.com/photo?fbid=205 ... 5646047963

P.S. Dacă nu merge nici așa, vă stau la dispoziție pentru ajutor.

Cristi, multumesc!
La mine, pe PC, un prieten mi-a instalat windows pe 64 biti si nu mi-a lasat kit-ul de instalare', ca sa-l reinstalez pe 32 biti... :lol:
ignatov andrei

Mesajde tiih » 09 Noi 2020, 10:19

Balian scrie:Cui îi place, trebuie lăsat să-i placă.
Așa învată omul. :D

Nu v-a avea pe ce stupi sa mai invete...ii va pierde sigur in 2-3 ani!
.....................................
In anul acesta a fost cel mai cad octombrie de cand se fac masuratori...
In anul acesta cel putin in centrul si sudul Moldovei nu a cazut bruma pana la sfarsitul lui octombrie,cand de obicei primele brume cadeau la sfarsit de septembrie....
Acum in prima parte a lui noiembrie mai sunt frunze verzi in salcam si alti arbori...ce nu s-a mai pomenit....(exceptand doar salcia pletoasa )
Pana ieri albinele mai aduceau polen in zilele calduroase(chiar si ieri au mai adus polen la stupii aflati pe locuri mai insorite si la o temperatuea de 13 grade...
TOATE ACESTE SCHIMBARI CLIMATICE au facut ca atat la mine cat si la multi altii sa avem la multi stupi puiet la sfarsit de octombrie ,inclusiv larvar, dar nu mai mult de cativa dm2 care inseamna o "mana cereasca "pentru dezvoltarea paduchelui si pentru..epuizarea "corpului gras" a albinei de iarna...
In toti cei 40 de ani de cand practic apicultura,in mod normal nu mai aveam puiet capacit decat cu mici exceptii la 1 octombrie si nimeni nu ar mai trebui sa aiba puiet capacit la 1-10 octombrie,mai ales in conditiile secetei cre a fost in aceasta vara, daca :1.Nu are matca mai tanara decat cea fecundata in luna iulie..2.nu face stimulari tarzii...3.Nu are matca provenita de pe alte meleaguri cu clima mai calda.....
PS.Am trecut la reforma ( in jur de 25 octombrie) a nu mai putin de 20 rame cu puiet ,de la 20 de familii ..din 100...(neavand timp sa descapacesc puietul cu furculita,asa cum faceam de obicei la 1-5 stupi .in alti ani, la inceput de octombrie.
PS1.Albina care nu se adapteaza la aceste schimbari climatice si stuparul care prin tehnologia folosita, nu se adaptaza la aceste schimbari climatice....vor disparea treptat dar...SIGUR! :!:
tiih

Mesajde Balian » 09 Noi 2020, 11:02

tiih scrie:PS1.Albina care nu se adapteaza la aceste schimbari climatice si stuparul care prin tehnologia folosita, nu se adaptaza la aceste schimbari climatice....vor disparea treptat dar...SIGUR! :!:

De asta spun că ferească-ne..... să luăm ca exemplu tehnologia apicolă din anii `80. :!:
Balian

Mesajde tiih » 09 Noi 2020, 11:21

Nu trebuie sa luam ca exemplu ad litterum tehnologia din anii 80 si cu atat mai putin multe "tehnologii" prezentate pe fb ,inclusiv tehnologii preaslavite aplicate in alte tarii si in alte continente, la care multi stupari se uita la ele plini de admiratie,ca la niste filme SF....dornici sa imita cat mai mult, dornici sa aplice in practica cate ceva... :?
Dar literatura apicola buna din anii 80,plus propia experienta acumulta..plus un IQ un pic peste medie ...te ajuta pe parcurs sa deosebesti mai usor "graul de neghina"...
Parerea mea....
tiih

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2020, 12:51

Mai bine invatam putina biologie de clasa a 4a si nu ne mai batem capu tot felul de tehnologii/ metodologii...

Lucrezi cu animale(insecte) zic si eu ca ar fi bine sa stapanim biologia si comportamentul ...iar apoi tehnologii de lucru...

Multi invata invers ...defapt se impotmolesc la capitolul metodologie.....un an atipic si sa dus stupina pe apa sambetei

Sa nu mai spuneti ca albina nu se adapteaza la clima ..e un pretext...pentru a justifica esecul....o fi fost anu asta mai prost dar e cale lunga pana sa fie albina amenintata cu disparitia

Biologia albinei pe timpul unui sezon apicol este ca o poveste....cu cat se pastreaza mai bine firul narativ( principal) ...fara interventii negative.....cu atat rezultate mai bune si frumoase....

Din ce vad pe youtub in acel video albina parca e la black friday ...nici vorba de pregatire pe iarna....
La mine in septebrie stateau gramezi de albine si nu le auzeai cura.....grav sa nu sti cu arata un stup pregatit de iarna ...aproape ca se aseamana cu unul ce e gata sa plece pe craca ( in pragul roirii) full ...straturi de albina...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 09 Noi 2020, 14:10

Apicultorul respectiv a avut mari probleme in acest sezon. Acum aproximativ o luna a avut o depopulare masiva si a venit cu acuze ca cineva i-a omorat albinele. Dupa ce a facut unificari cu roiurile, depopularea continua. Eu nu am urmarit decat in ultima perioada ce a postat, dar cineva care a urmarit filmele tot timpul zicea ca omul a facut tratamente antivarroa fara numar incepand din luna iunie. Intr-un filmulet postat nu demult, a aratat ca inca are varroa pe albinele care urmeaza sa eclozeze si depopularea continua. Infestarea masiva cu varroa poate fi o cauza ca albinele cresc si acum puiet. Se demonstreaza si astfel ca albinele nu s-au adaptat sa lupte impotriva parazitului. Vazand ca sunt tot mai putine in stup, instinctul de supravietuire le indeamna sa creasca puiet, ori astfel se inmultesc in continuare si varroa si in loc sa se salveze familia se apropie tot mai repede de colaps. Faptul ca familiile nu intrerup cresterea de puiet nu e un motiv de bucurie, ci trebuie sa fie un semnal de alarma.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 09 Noi 2020, 14:42

[quote="Vasile_Bucovineanu". Infestarea masiva cu varroa poate fi o cauza ca albinele cresc si acum puiet. Se demonstreaza si astfel ca albinele nu s-au adaptat sa lupte impotriva parazitului. Vazand ca sunt tot mai putine in stup, instinctul de supravietuire le indeamna sa creasca puiet, ori astfel se inmultesc in continuare si varroa si in loc sa se salveze familia se apropie tot mai repede de colaps. Faptul ca familiile nu intrerup cresterea de puiet nu e un motiv de bucurie, ci trebuie sa fie un semnal de alarma.[/quote]

Corect,infestarea masiva cu varoa e a 5-a cauza pentru care albinele cresc puiet asa de tarziu,mai ales daca stupul e depopulat.,micut ...(varoa + viroze aparute ulterior infestarii masive...)
Si ar mai fi si a 6 a cauza,nu e oblogatoriu sa fie toti de acord ....cine a citit mai mult despre C.C.D poate sa imi dea dreptate, sau nu.
.Cand mai ai un petic de puiet si o mana de albine ,cand faci tratamente peste tratamente impotriva paduchelui si stupul tot se depopuleaza,la mijloc poate fi si uitatul C.C.D..care vezi Doamne,a ajuns demult in S.U.A,Australia,dar la noi .....nu are voie sa apara....
Parerea mea...si a unor autori straini expusa in diferite articole si prezentate acum cativa ani si in revista putin citita si apreciatade de unii forumisti.....Romania apicola..
Ultima oară modificat de tiih pe 09 Noi 2020, 14:51, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2020, 14:46

Sa imi dati explicatia cum de INCA mai are varoua dupa ce a facut toate tratamente antivarooa " fara numar".?unde i logica...

Eu stiu raspunsul dar din pacate inca nu este acceptat....
Tratamentele nu sunt raspunsul la probleme ci prevenirea si imunitatea( pastrarea ei)...

S a mai discutat acest subiect dar mai incerc o idee..

Cum e posibil ca un organism complet sanatos sa ajunga bolnav in prima faza.
1 boala ii distruge imunitatea si ajunge bolnav? ....sau....2 imunitatea scazuta permite bolii sa se dezvolte..?
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2020, 14:49

Domnu tihii ....o intrebare foarte scurta...
Si infestarea masiva cu varooa de unde vine??? Ce determina acest lucru?
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR