Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet necapacit in octombrie

Mesajde tiih » 09 Noi 2020, 15:05

yuonyuon scrie:
Cum e posibil ca un organism complet sanatos sa ajunga bolnav in prima faza.
1 boala ii distruge imunitatea si ajunge bolnav? ....sau....2 imunitatea scazuta permite bolii sa se dezvolte..?

Raspunsul meu e nr 2...valabil si in cazul Covid-19.Daca introduc in terapie intensiva,fara costum de protectie, un tanar de 25 ani,perfect sanatos,roscovan,sportiv ,la 1,80m si 80 ..100kg "de muschi" nu are nimic,chiar daca ia virusul...La 70...80 ani si comorbiditati..altul e finalul...
....
Ptr. prima data sunt total de acord cu dumitale...
Si as avea o intrebare pentru toti cei care vor sa raspunda,inclusiv dvs,...Cine a contribuit la scaderea drastica a imunitatii familiilor de albine in acest an???
tiih

Mesajde ignatov andrei » 09 Noi 2020, 18:10

tiih scrie:
yuonyuon scrie:
1 boala ii distruge imunitatea si ajunge bolnav? ....sau....2 imunitatea scazuta permite bolii sa se dezvolte..?

Raspunsul meu e nr 2...valabil si in cazul Covid-19.Daca introduc in terapie intensiva,fara costum de protectie, un tanar de 25 ani,perfect sanatos,roscovan,sportiv ,la 1,80m si 80 ..100kg "de muschi" nu are nimic,chiar daca ia virusul...La 70...80 ani si comorbiditati..altul e finalul...
....
Si as avea o intrebare pentru toti cei care vor sa raspunda,inclusiv dvs,...Cine a contribuit la scaderea drastica a imunitatii familiilor de albine in acest an???

Valul de frig din luna mai-iunie, val care a nenorocit suprafete mari de puiet capacit. Seceta si lipsa culesurilor a "cizelat" ceea ce a facut valul de frig.
ignatov andrei

Mesajde Balian » 09 Noi 2020, 18:30

Problemă a fost incontestabil. Pe câmpia de vest nu frigul ci
seceta cumplită era sursa problemelor care a acționa până a
murit familia dacă nu a fost ajutată.
Așa arăta anul la mine din mai până acum. Se vede că curba verde
de sus care arată temperatura interioară din stup nu era afectată
din mai până la 15 septambrie. Tot în jur de 35 de grade mișca.
Fişiere ataşate
Screenshot_2020-11-09 Stupi Custom graphs [refreshed every 30 sec ].png
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2020, 20:30

Ca sa i raspund domnului tiih.....deci temperatura si proasta organizare in concordanta cu aceasta....

Odata cu puietul racit....apar si problemele...imunitatea scazuta ....bacterii...boli...si incapacitatea de a incalzi cuibul ce duce la dezvoltarea varoua care reprezinta " capacul".

Varoua este partea finala ...o ultima etapa dintr un sir de probleme....

Deci noi tratam varoua dar daca in continuare avem puiet racit ea (varoua) va apare imediat inapoi... Si o sa dam tratamente pana ne vine rau....trebuie gasita sursa/cauza.....nu rezultatul/simtomele...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Noi 2020, 20:32

Balian scrie:Problemă a fost incontestabil. Pe câmpia de vest nu frigul ci

Incontestabil in functie de unde ai pus termometru....
Daca vrei sa vezi cum arata sacu fara fund ..pune intre penultima si ultima rama de puiet.
yuonyuon

Mesajde Closcutz » 09 Noi 2020, 20:45

Familiile de albine ale apicultorului care s-a confruntat cu depopulari iar acum au încă puiet au varroa pt ca a aplicat fumigatii în prezenta puietul, când fumigatiile sunt cu eficienta redusa. De asemenea chiar dc a introdus benzi din cauza cardurilor benzile nu aveau eficienta pt 23 de zile nu zic mai mult ca sa apuce eclozionarea unui ciclu complet si sa ,,rada" toti varroa.
Closcutz

Mesajde Balian » 09 Noi 2020, 22:16

yuonyuon scrie:....... Daca vrei sa vezi cum arata sacu fara fund ..pune intre penultima si ultima rama de puiet.

Am pus acolo după o recomandare anterioară. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 10 Noi 2020, 10:05

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:
yuonyuon scrie:

....

Valul de frig din luna mai-iunie, val care a nenorocit suprafete mari de puiet capacit. Seceta si lipsa culesurilor a "cizelat" ceea ce a facut valul de frig.

Perfect de acord cu dvs...cu mentiunea ca eu as pune pe primul loc ceva ce nu s-a mai intalnit in ultimii 10 ani...DUBLA SECETA din aprilie-mai (sa ne amintim lipsa zapezii,si reportajele de la inceput de mai despre secceta plus seceta clasica si cea mai lunga din istorie in unele zone, unde nu a plouat semnificativ de la sfarsitul lui iunie pana la sfarsitul lui septembrie.....

Seceta prelungita...= lipsa de cules(mai putin nectar si polen proaspat)....= imunitate scazuta....=apritia in forma mai grava a altor boli greu sesizabile(nosema,viroze,un pic de loca poate).......iar paduchele a dat lovitura finala chiar daca o fi fost in numar mai mic decat in alti ani sau la fel.. :idea: ..
Parerea mea.....
Ultima oară modificat de tiih pe 10 Noi 2020, 10:08, modificat 1 dată în total.
tiih

Mesajde ignatov andrei » 10 Noi 2020, 10:08

Cand 31,25 devine, macar, 34, iar 35,93 devine 35,2, in acea familie nu mai e tipenie de Varroua si nici boala!
ignatov andrei

Mesajde Balian » 10 Noi 2020, 12:54

ignatov andrei scrie:

Cand 31,25 devine, macar, 34, iar 35,93 devine 35,2, in acea familie nu mai e tipenie de Varroua si nici boala!

Da este corect. Dar nu trebuie luat acest aparat ca ceva ff precis. De exemplu: faptul că nu are compensare termică
sistemul poate fi influențat în mică sau mai mare măsură de temperatura exterioară.
Nici la greutate nu are o precizie fantastică dar nici nu trebuie să aibă. Dacă ne gândim că tendințele contează nu
valorile absolute. Urmărind un singur stup cîteodată mă poate deruta, de aceea la un sistem minim două cântare
și senzori folosesc. Evident cu cât mai multe ar fi cu atât mai aproape ar putea fi de realitate.
(31.25 pe bara de jos este media intervalului dintre min și max)
Altfel cu cât familia este mai populată cu atât răspunde mai ușor diferențelor de temperatură exterioară +/- față
de 35 de grade.
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Noi 2020, 13:49

Pai sa facut media si cu perioada cand nu aveai puiet.....
Mult mai important este unde e plasat termometru....

Eu prefer sa am puiet sub capacitatea maxima si compact tocmai pentru ca sunt si zile ( nopti) care pot distruge o parte din puiet......cum sar zice putin inseamna mai mult .....chiar foarte mult...pe termen lung ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Noi 2020, 15:00

yuonyuon scrie:Pai sa facut media si cu perioada cand nu aveai puiet.....

Eu prefer sa am puiet sub capacitatea maxima si compact tocmai pentru ca sunt si zile ( nopti) care pot distruge o parte din puiet......cum sar zice putin inseamna mai mult .....chiar foarte mult...pe termen lung ...

Media nu este relevant. Nu-mi ajută la nimic important, dar așa este programul în server.
Este un program general de prelucrare date.
Termometrul am plasat la margine după ce mi-ați amintit mai demult.
Aveți multietajat cu rame egale 1/1. Cu ce limitați cuibul să fie puietul compact?
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Noi 2020, 17:58

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Pai sa facut media si cu perioada cand nu aveai puiet.....

Media nu este relevant. Nu-mi ajută la nimic important, dar așa este programul în server.
Este un program general de prelucrare date.
Termometrul am plasat la margine după ce mi-ați amintit mai demult.
Aveți multietajat cu rame egale 1/1. Cu ce limitați cuibul să fie puietul compact?
-prin a nu a sparge cuibu...asta ar fi una
-mutarea ramelor cu polenul pe margine cel putin in aprilie...
-Anumite rame de culoare deschisa se pot folosii ca " ingradire"....deci niciodata puiet pe ramele marginase de la perete
-Haneman cateodata...dar la stupi puternici gratia este irelevanta.folosita mai mult pentru a creea o structura ......limita / egalizare in stupina ...sau usurarea muncii(la extras)
yuonyuon

Mesajde Balian » 10 Noi 2020, 18:53

Gratia este obligatorie.Fără ea lucrul se complică și devine aleatoric.
Și face o oarecare uniformitate prin forțarea unui model de organizare
pentru întreaga stupină.Spun eu.
De spart nici eu nu sparg cuibul nici vara.
Mutarea ramelor de polen e deblocare.
Folosirea ramelor de culoare deschisă pentru îngrădire este bună idee.

Puiet compact în cuib este de dorit mai ales primăvara și toamna.
Mai arăt odată diagrama dar extinsă și pentru aprilie!
Vedeți cele două capete. Acolo sunt probleme.
Fişiere ataşate
Screenshot_2020-11-10 Stupi Custom graphs [refreshed every 30 sec ].png
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Noi 2020, 21:33

Si vara se pierde puiet....

Eu vad( ca parere) ca puietul racit reprezinta cam 70-80% din problemele apicultorilor...daca s ar rezolva aceste chestii nu ar mai ramane de cat asigurarea haranei.

:lol: nustiu de ce dar nu cumva sunt cele mai elementare si simple operatiuni....ce pot fi controlate de apicultor si totusi sa rateaza la greu...

Clima nu e de competenta noastra...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 10 Noi 2020, 22:07

yuonyuon scrie:Si vara se pierde puiet....

Eu vad( ca parere) ca puietul racit reprezinta cam 70-80% din problemele apicultorilor...daca s ar rezolva aceste chestii nu ar mai ramane de cat asigurarea haranei.

:lol: nustiu de ce dar nu cumva sunt cele mai elementare si simple operatiuni....ce pot fi controlate de apicultor si totusi sa rateaza la greu...

Clima nu e de competenta noastra...

... asigurarea hranei si stat la povesti, asa... de final de sezon! :lol:

Anul acesta, in zona Vaslui-Barlad (poate si in alte zone) a fost un val de frig spre sfarsitul lui iulie - sper sa nu ma insel - oricum, in a doua jumatate a verii. Era cam perioada in care foarte multi hraneau familiile pentru a face rezervele pentru iarna.
Vreau sa va spun ca o groaza de apicultori s-au plans prin august de multimea de albine eclozionate fara aripi. Toti dadeau vina pe Varroua si alte bazaconii, unii chiar au dus probe de puiet la DSV...
Rezultatul...?!? Nicio boala si nici Varroua! Care, cum m-a contactat, i-am spus: PUIET RACIT, apoi albina debila care a avut "grija" de urmatoarea generatie!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR