Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet necapacit in octombrie

Mesajde ignatov andrei » 10 Noi 2020, 22:35

Balian scrie:Gratia este obligatorie.Fără ea lucrul se complică și devine aleatoric.
Și face o oarecare uniformitate prin forțarea unui model de organizare
pentru întreaga stupină.Spun eu.

Bine zis: "oarecare uniformitate"...!
Numai aranjarea la fel a ramelor din toate familiile de albine poate duce la uniformitate (inclusiv la roi, cu diferenta ca in acest caz nu avem incinta plina) deoarece este varianta in care se observa cel mai repede care sunt familiile ce trebuie eliminate.

Acest lucru este posibil numai intr-o stupina unde familiile de baza sunt toate la fel, iar roii sunt formati TOTI prin aceeasi metoda si TOTI de aceeasi putere!

Orice alta metoda intercalata duce la o stupina formata din stupi slabi, medii si puternici, adica la o stupina unde, de cele mai multe ori, suntem sclavii albinelor!

Este bine sa specificam - daca vrem sa fim intelesi - cand facem referire doar la stupina proprie, cu un anumit tip de lada (uneori cu un tip de lada foarte rar folosit) si cand vorbim despre principii apicole! :)
ignatov andrei

Mesajde Balian » 11 Noi 2020, 00:02

ignatov andrei scrie:
Balian scrie:Gratia este obligatorie.Fără ea lucrul se complică și devine aleatoric.

Numai aranjarea la fel a ramelor din toate familiile de albine poate duce la uniformitate (inclusiv la roi, cu diferenta ca in acest caz nu avem incinta plina) deoarece este varianta in care se observa cel mai repede care sunt familiile ce trebuie eliminate.

Acest lucru este posibil numai intr-o stupina unde familiile de baza sunt toate la fel, iar roii sunt formati TOTI prin aceeasi metoda si TOTI de aceeasi putere!

Orice alta metoda intercalata duce la o stupina formata din stupi slabi, medii si puternici, adica la o stupina unde, de cele mai multe ori, suntem sclavii albinelor!

Este bine sa specificam - daca vrem sa fim intelesi - cand facem referire doar la stupina proprie, cu un anumit tip de lada (uneori cu un tip de lada foarte rar folosit) si cand vorbim despre principii apicole! :)

Dacă înțeleg bine, am găsit o formă de dialog funcțională și îmi pare bine.
Dacă greșesc îmi pare rău. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 11 Noi 2020, 14:59

Balian scrie:
ignatov andrei scrie:

Dacă înțeleg bine, am găsit o formă de dialog funcțională și îmi pare bine.
Dacă greșesc îmi pare rău. :)

:lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde csaa » 12 Noi 2020, 19:22

Ca sa revenim la teme topicului: astazi am vazut ca toate familiile aduceau polen. Am verficat si.....puiet necapacit.
Daca mai tine mult vremea asta calduta o sa trebuiasca sa mai bagam niste sirop
csaa

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Noi 2020, 19:36

Vremea calda si faptul ca dupa ploi a aparut polen in natura, le-a dereglat total ceasul biologic. Oricum acel puiet nu e valoros deoarece nu are timp sa-si formeze corpul gras. Se adauga consumul de hrana si uzura albinelor care trebuie sa ajunga in primavara. In plus faptul ca nu exista pauza in cresterea puietului ingreuneaza mult tinerea sub control infestarea cu varroa. Dar noi nu putem influenta vremea si daca au destula mancare se descurca ele.
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 12 Noi 2020, 19:42, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde kovacslg » 12 Noi 2020, 19:37

Lângă Cluj.
Numai ceata max 3-4 grade la prânz.
De 10 zile.
kovacslg

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Noi 2020, 19:49

E mai frig decat la noi, unde de regula e polul frigului. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 12 Noi 2020, 20:54

csaa scrie:Ca sa revenim la teme topicului: astazi am vazut ca toate familiile aduceau polen. Am verficat si.....puiet necapacit.

Eu asta spun de ani de zile, că orice facem, mă refer la zona mea,
din cauza vremii nu putem opri matca din lucru.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Noi 2020, 22:54

Sigur ca da ...in cules mai ca blokeaza singura ...dar toamna e de neoprit....

Oare asa sa fie...?
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 12 Noi 2020, 23:42

Vasile_Bucovineanu scrie: Oricum acel puiet nu e valoros deoarece nu are timp sa-si formeze corpul gras.

Adica... cum vine asta...?!? De cat timp are nevoie sa se ingrase...?!? :lol:
Albina isi formeaza corpul gras in primele 5-6 zile... PUNCT. Apoi trebuie sa se cace, CLAR...?!?
Adica... trebuie sa zboare... E normal ca albinele sa fie considerate mai destepte, daca pentru unii anatomia si biologia sunt limbi extraterestre, din care dau citate, ca suna bine si prinde la ascultatori (cititori)! :lol:
Existenta doar a corpului gras nu inseamna ca albina este pentru iarna! Altele sunt calitatile si insusirile ce trebuie sa le capete ca sa poata ierna. Ii tot dati toti cu "CORPUL GRAS", de parca ar fi ursi la hibernare! :lol:
Pe cuvant, aveam pretentii la matale...!
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 12 Noi 2020, 23:55

:) Nu vreau sa discut in contradictoriu, dar am observat ca d-ta stii atat de multe incat esti in stare sa le inveti si pe albine ce trebuie sa faca si cum trebuie sa se comporte in stup, pentru ca ele nu stiu cum sa se comporte si ce au de facut. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2020, 00:07

csaa scrie:Ca sa revenim la teme topicului: astazi am vazut ca toate familiile aduceau polen. Am verficat si.....puiet necapacit.

Corect era: am avut limbrici... :lol:
Nu-ti fa grili, deoarece acel puiet va fi eliminat tot in 80% din cazuri, sau aproape tot, in 20% din cazuri (mai ramane ceva daca apuca sa fie capacit).
Apuca sa-l capaceasca daca stuparul are limbrici si intervine cu hrana, sau umbla la familii. :lol: Orice interventie, care presupune deplasarea ramelor, va duce la deterioararea unor celule cu miere (deformare, spargere capacel etc.) deoarece ceara este foarte casanta! Capaceala crapa la cea mai mica fortare a ramei! Albinele vor purcede la repararea acelor celule, adica le vor goli de continut, acest lucru insemnand CIRCULATIA HRANEI IN STUP, adica...STIMULARE!! :lol:
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 13 Noi 2020, 00:28, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2020, 00:12

Vasile_Bucovineanu scrie::) Nu vreau sa discut in contradictoriu, dar am observat ca d-ta stii atat de multe incat esti in stare sa le inveti si pe albine ce trebuie sa faca si cum trebuie sa se comporte in stup, pentru ca ele nu stiu cum sa se comporte si ce au de facut. :)

:lol: :lol:
Ma uimesti, domnule!
Care "contradictoriu"...?!? :lol:
Poti contrazice si adevarul...?!? :shock:
Daca atat ai inteles din ce am scris... ramai ceea ce esti...!
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Noi 2020, 00:19

Sigur o sa raman ceea ce sunt, adica barbat. Nu am de gand sa fac operatie pentru schimbare de sex. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2020, 00:25

Vasile_Bucovineanu scrie:Sigur o sa raman ceea ce sunt, adica barbat. Nu am de gand sa fac operatie pentru schimbare de sex. :)

Aveam dubii...
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Noi 2020, 00:37

Eu as zice sa te reintorci pe FB, pentru ca am inteles ca acolo esti respectat si tratat asa cum meriti si sa ne lasi pe noi in ignoranta in care ne aflam..
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR