Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet necapacit in octombrie

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2020, 00:44

Vasile_Bucovineanu scrie:Eu as zice sa te reintorci pe FB, pentru ca am inteles ca acolo esti respectat si tratat asa cum meriti si sa ne lasi pe noi in ignoranta in care ne aflam..

Vaaaaaai....!
Raman impresionat de interesul pe care mi-l acordati si pe FB! :o
ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Noi 2020, 00:50

Eu nu intru niciodata pe FB, dar acum cateva zile te laudai singur.
Dar poluam topicul si cred ca cititorii vor sa afle informatii apicole si nu vor sa asiste la dicutii facare nu au nici un rost.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 13 Noi 2020, 06:10

ignatov andrei scrie:......Apuca sa-l capaceasca daca stuparul are limbrici si intervine cu hrana, sau umbla la familii. :lol: Orice interventie, care presupune deplasarea ramelor, va duce la deterioararea unor celule cu miere (deformare, spargere capacel etc.) deoarece ceara este foarte casanta! Capaceala crapa la cea mai mica fortare a ramei! Albinele vor purcede la repararea acelor celule, adica le vor goli de continut, acest lucru insemnand CIRCULATIA HRANEI IN STUP, adica...STIMULARE!! :lol:

Ce să facem....trebuie să asistăm la pagini de discuții inutile
ca să mai citim și niște lucruri la subiect, ca mai sus.
Așa este pe forum. Dar pe fb? Mai ceva. :lol: :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 13 Noi 2020, 09:58

Balian scrie:
ignatov andrei scrie:......Apuca sa-l capaceasca daca stuparul are limbrici si intervine cu hrana, sau umbla la familii. :lol: Orice interventie, care presupune deplasarea ramelor, va duce la deterioararea unor celule cu miere (deformare, spargere capacel etc.) deoarece ceara este foarte casanta! Capaceala crapa la cea mai mica fortare a ramei! Albinele vor purcede la repararea acelor celule, adica le vor goli de continut, acest lucru insemnand CIRCULATIA HRANEI IN STUP, adica...STIMULARE!! :lol:

Ce să facem....trebuie să asistăm la pagini de discuții inutile
ca să mai citim și niște lucruri la subiect, ca mai sus.
Așa este pe forum. Dar pe fb? Mai ceva. :lol: :)

Domnule Balian aveam pretentii la dvs chiar daca nu aveti incredere in studiu literaturii apicole din anii 80.90....in care se spune clar ca interventia "artificiala si gresita"cu hrana poate mari perioada de ponta a matcii toamna....Dar nu aceasta e cauza puietului capacit si larvar care s-a gasit in multe familii de albine din tara la sfarsitul lui octombrie 2020 !!!
Si cu atat mai putin capaceala crapata din neatentia stuparului nepriceput.....sa zicem acolo 50 grame o data pe saptamana sau la 10 zile...sau la....3 zile, functie de cat o fi el de nepriceput.si cat de mult umbla la stupi.. :!:
Una din cauzele importante pe care nu o s-o recunoasca nici marii ,nici micii crescatori de matci,si in special de matci Carpatine si de care mi-i frica si mie ,un adept al matcilor autohtone,Carpatine...ar fi POLUAREA GENETICA cu material genetic provenit de la matcile din import....
Sunt oameni care au facut averi vanzand asa ceva ani si ani,incalcand legile tarii si distrugand treptat dar sigur zestrea genetica a albinei autohtone.si care nu au fost trasi la raspundere....
Azi din pacate nimeni nu mai poate garanta,oricat de izolat ar fi...ca are o rasa pura Carpatina,asa cum era in urma cu 10...15 ani...inclusiv subsemnatul....Iar daca o face...totul e mai mult pubicitate......
...
Consecinta..puiet la sfarsit de octombrie,puiet racit in aprilie- mai,pentru ca alea atata stiu sa faca ,sa ponteze in draci....
Consecinta....tot mai multi stupi care aproape mor de foame in mijlocul verii..iunie....august.....
Consecinta...tot mai multe "siroape" nevoite sa fie administrate...si in iunie si in august...iar la altii ,nestiind efectul dezastruos al acestora...si in septembrie-octombrie...
Consecinta...tot mai multi "apicultori" care apeleaza la ajutorul de minimis..aceasta "pomana electorala"...care nu v-a rezolva adevaratele problemele ale apiculturii romanesti....
etc....etc...etc....
tiih

Mesajde yuonyuon » 13 Noi 2020, 10:31

Semne clare ale apocalipsei incep sa apara si pe forum ( nu doar pe Fb) :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Noi 2020, 11:41

tiih scrie:......Domnule Balian aveam pretentii la dvs chiar daca nu aveti incredere in studiu literaturii apicole din anii 80.90....in care se spune clar ca interventia "artificiala si gresita"cu hrana poate mari perioada de ponta a matcii toamna....Dar nu aceasta e cauza puietului capacit si larvar care s-a gasit in multe familii de albine din tara la sfarsitul lui octombrie 2020 !!!
Si cu atat mai putin capaceala crapata din neatentia stuparului nepriceput.....sa zicem acolo 50 grame o data pe saptamana sau la 10 zile...sau la....3 zile, functie de cat o fi el de nepriceput.si cat de mult umbla la stupi.. :!:
Una din cauzele importante pe care nu o s-o recunoasca nici marii ,nici micii crescatori de matci,si in special de matci Carpatine si de care mi-i frica si mie ,un adept al matcilor autohtone,Carpatine...ar fi POLUAREA GENETICA cu material genetic provenit de la matcile din import....
Sunt oameni care au facut averi vanzand asa ceva ani si ani,incalcand legile tarii si distrugand treptat dar sigur zestrea genetica a albinei autohtone.si care nu au fost trasi la raspundere....
Azi din pacate nimeni nu mai poate garanta,oricat de izolat ar fi...ca are o rasa pura Carpatina,asa cum era in urma cu 10...15 ani...inclusiv subsemnatul....Iar daca o face...totul e mai mult pubicitate......
...
Consecinta..puiet la sfarsit de octombrie,puiet racit in aprilie- mai,pentru ca alea atata stiu sa faca ,sa ponteze in draci....
Consecinta....tot mai multi stupi care aproape mor de foame in mijlocul verii..iunie....august.....
Consecinta...tot mai multe "siroape" nevoite sa fie administrate...si in iunie si in august...iar la altii ,nestiind efectul dezastruos al acestora...si in septembrie-octombrie...
Consecinta...tot mai multi "apicultori" care apeleaza la ajutorul de minimis..aceasta "pomana electorala"...care nu v-a rezolva adevaratele problemele ale apiculturii romanesti....
etc....etc...etc....

Of!....Ați scris despre toate. :o
Nu sunt stupar doar am albine din`76. Am citit la vremea respectivă literatura apicolă care era valabilă în mare parte în acele vremuri. De atunci
au trecut 45 de ani și nimic dar nimic nu mai este asemănător ca atunci. Nu încredere nu am în ea, ci pur și simplu nu mai este valabilă.

Mențin că citatul de sus este o informație corectă. Nu este ”adevărul cel mare” pe care unii vor forțat s-o pronunțe. O informație.

Mă îndoi să cred că vreodată am avut zeastră pură Carpatină. Câteodată îmi țin stupina la 50m de graniță cu Ungaria. Am numai
mătci carnice și cred că poluare genetică primesc dinspre noi nu din străinătate unde sunt stupari susținători a rasei carnica ca
d-voastră de Carpatine. Atunci eu cum să procedez? Vă rog! :)

Menționez că hrănirile pentru pregătire de iernat termin max. la mijlocul lui august. :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 13 Noi 2020, 13:10

Balian scrie:
. De atunci
au trecut 45 de ani și nimic dar nimic nu mai este asemănător ca atunci. Nu încredere nu am în ea, ci pur și simplu nu mai este valabilă.

Mențin că citatul de sus este o informație corectă. Nu este ”adevărul cel mare” pe care unii vor forțat s-o pronunțe. O informație.

Menționez că hrănirile pentru pregătire de iernat termin max. la mijlocul lui august. :D

.....
1Menționez că hrănirile pentru pregătire de iernat termin max. la mijlocul lui august. :D....Asta e o informatie valabila si prin anii aia.... ;)
tiih

Mesajde kovacslg » 13 Noi 2020, 16:34

Foarte interesant graficul cu temperaturi.

Important de știut unde era sonda amplasata.

Referitor la puiet târziu...
Motive externe condiții meteo, rasa incertă
Motive asupra care avem control: hrana.
Se știe că în august în multe locuri avem încă ceva cules care întreține ponta f bine.
Câteodată la final.de august început se septembrie avem puiet extins, și consum mult mai mare decât ce intra din natura, adică coroana se subțiază vizibil, fiindcă nu mai hrănim in aceasta perioada.
Daca insa până la 15-20 aug am hrani mai consistent, adică ramele să aibă coroane căpăcite 60%, plus ce mai aduna, puietul se micșorează și din lipsa de spatiu.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 13 Noi 2020, 16:37

Daca punem turte proteice in aug, normal sa avem puiet mult și întins în toamna.
kovacslg

Mesajde kiloz » 13 Noi 2020, 17:11

Poate da,poate nu, dar nimic nu-i sigur.
Pus turta proteica in 27.09. Completat in 04.10. sau alta portie la cei care au consumat.
In 23.10. Mai era puiet la maxim 10% din efectiv.
Concluzia?
Teoria sau practica te omoară?
Stupul de control cu masura.
Temperatura int:-12.00 *C
Temperatura ext:-10.00 *C
Poate zic unii ca nici albine nu sunt in el, si asta se poate.
Nimic nu e exclus.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde ignatov andrei » 14 Noi 2020, 10:10

tiih scrie:Domnule Balian aveam pretentii la dvs chiar daca nu aveti incredere in studiu literaturii apicole din anii 80.90....in care se spune clar ca interventia "artificiala si gresita"cu hrana poate mari perioada de ponta a matcii toamna....Dar nu aceasta e cauza puietului capacit si larvar care s-a gasit in multe familii de albine din tara la sfarsitul lui octombrie 2020 !!!
...
etc....etc...etc....

Mai ficior, eu m-am referit STRICT la cazul de fata, adica daca acel puiet ajunge sa fie eliminat sau capacit, CLAR...?!?
Ce tot ii dai cu literatura lu' Papura Voda si-l mai iei "la sapte metri" si pe Balian?!?
Ce treaba au rasele, Adam si Eva, dinozaurii si alte bazaconii...?!? :lol:
Tare-ti mai place... :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 14 Noi 2020, 10:23

kovacslg scrie:Daca punem turte proteice in aug, normal sa avem puiet mult și întins în toamna.

CORECT!
ignatov andrei

Mesajde Balian » 14 Noi 2020, 13:56

ignatov andrei scrie:
kovacslg scrie:Daca punem turte proteice in aug, normal sa avem puiet mult și întins în toamna.

CORECT!

Poate că averți dreptate. Am pus turtă proteică la începutul lui august că nu era intrare
de polen suficientă din natură. Dar asta afectează existența puietului din octombrie?
E diferență de două luni. :?: Doză era nu f mare 250g turtă concentrată de proteine cu miere.
Balian

Mesajde kiloz » 14 Noi 2020, 14:24

Dupa data punerii turtei, 7zile până este vizibil efectul si mai tine 10 dupa ce a consumat.In câte zile ? 7÷10 ?
Efectul dorit 21÷30 de zile. Ce efect putea sa aiba, o avut turtita aia? Mai ales în octombrie.
Poate daca era pusa vro 2 kg .
Dupa terminarea turtitei, dacă era intrare din natură, un supliment consistent de polen, poate sa se prelungeasca perioada. Asta în cazuri aparte, zonale, teritoriale.

Referitor la hibridizarea neautorizata, chiar ca este un pericol si o realitate al zilelor actuale mai accentuata decât de prin anii -80÷90.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Balian » 14 Noi 2020, 14:39

Eu pun turtă proteică că nu este polen din natură. Este anormală. Cine se laudă
că are intrare naturală de pe flori în belșug în septembrie e o stare normală?
În stare normală nu poate fi prelungită ponta, și totul este OK? Întreb și eu. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Noi 2020, 14:59

Daca nu aveti cules in natura de ce mai prelungiti ponta .....intreb si eu?...

Dupa ce s a capacit mierea de la ultimu cules ...ponta merge numa in scadere...

Eu daca fac completari le fac inainte 15 august si apoi pun folia si pana nu se termina ponta la sfarsitu lunii sept nu umblu

La 1 oct dau catutile jos si descapacesc.....rame dupa diafragma..pana ma plictisesc...

Turte pseudo-proteice nu am dat niciodata in toamna...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR