Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde kiloz » 14 Dec 2020, 03:07

yuonyuon scrie:lada nu are nici o legatura cu volumul de puiet ...mai ales la Dadant-MER-ME ....pentru ca sunt identice din punctu de vedere al albinei...

Na , asta e greu de inteles !. Lada si " rama" chiar are influenta asupra volumului de puiet.
Daca eu pun 9÷10 rama de 1/1 în aceeasi lada, sau 9÷10 perech de 1/2, nu o sā am niciodata volumul de puiet la fel.
Exceptie , când fac improvizatii de modelare. Exceptiile întăresc regula.Dar am pierdut toate avantajele MER-ului.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Balian » 14 Dec 2020, 07:04

yuonyuon scrie:de ce sta albina sus? pe cate corpuri e albina? care e cu miere care si cum??? ca sa intelegem

domnu ignatov a zis de 6-7 rame la iernare si domnu vidican a pus cu 10 rame in c1 la 20 aprilie (drept dovada :? )...

daca vreti sa convingeti oamnenii la MER-inism...trebuie sa veniti cu explicatii... :lol: ...daca vreti bineinteles

Poza era făcută la 08.03.2020.
Albina stă sus că la MER se formează altfel ghemul ca la rama întreagă.
În C3 este albină cât vedeți, în C2 mai puțin , în C1 deloc.
C3 full miere (toamna) cca. 12kg, C2 nimic sau în ramele de margine, C1 ceva polen dar puțin.
Total miere max. cca. 15kg.
Puietul începe în C3 și f repede se întinde și în C2.
Pe cântar am urtmărit consumul. noiembrie-februarie cca. 0.7kg/lună deci sub 3kg
După ce apare puietul crește la 2-3kg/lună în funcție ce intrare de nectar au.
Deci martie-aprilie 5-6kg. Total max. 10kg dar în aprilie de obicei sunt pe plus (pomi fructiferi...)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Dec 2020, 09:06

kiloz scrie:
yuonyuon scrie:lada nu are nici o legatura cu volumul de puiet ...mai ales la Dadant-MER-ME ....pentru ca sunt identice din punctu de vedere al albinei...

Na , asta e greu de inteles !. Lada si " rama" chiar are influenta asupra volumului de puiet.
Daca eu pun 9÷10 rama de 1/1 în aceeasi lada, sau 9÷10 perech de 1/2, nu o sā am niciodata volumul de puiet la fel.
Exceptie , când fac improvizatii de modelare. Exceptiile întăresc regula.Dar am pierdut toate avantajele MER-ului.
in mijlocul sezonului cand soarele arde pe cer...daca avem 3 lazi pe 10 rame ...dadant -MER -ME....avem aceiasi suprafata de puiet (volum de cuib unde pondeaza matca ...nu obligatoriu 100 % ocupat cu puiet)
adica :
-dadant.........80% c1.....30% c2...................rama de 30cm
-ME..............80% c1......50% c2..................rama de 20cm
-MER............80%c1....80%c2.....30%c3..........rama de 16cm

daca avem suprafete egale de puiet ..matematic avem si acelasi volum/numar de albine....deci stupii verticali sunt stupi egali din acest punct de vedere..

problema apare in primavara la dezvoltare cand e frig....distantele dintre corpuri (in special la ME si MER )au rol de bariere in dezvoltare....deaceia e indicat sa se ierneze cu albina mai multa
iar la dadant coronitele sunt "bariera"........toate astea din cauza lazii...fiecare cu dezavantajele sale....
dar odata intelese aceste lucruri.... dezavantaje dispar....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 14 Dec 2020, 09:11

Balian scrie:
yuonyuon scrie:de ce sta albina sus? pe cate corpuri e albina? care e cu miere care si cum??? ca sa intelegem

domnu ignatov a zis de 6-7 rame la iernare si domnu vidican a pus cu 10 rame in c1 la 20 aprilie (drept dovada :? )...

daca vreti sa convingeti oamnenii la MER-inism...trebuie sa veniti cu explicatii... :lol: ...daca vreti bineinteles

Poza era făcută la 08.03.2020.
Albina stă sus că la MER se formează altfel ghemul ca la rama întreagă.
În C3 este albină cât vedeți, în C2 mai puțin , în C1 deloc.
C3 full miere (toamna) cca. 12kg, C2 nimic sau în ramele de margine, C1 ceva polen dar puțin.
Total miere max. cca. 15kg.
Puietul începe în C3 și f repede se întinde și în C2.
Pe cântar am urtmărit consumul. noiembrie-februarie cca. 0.7kg/lună deci sub 3kg
După ce apare puietul crește la 2-3kg/lună în funcție ce intrare de nectar au.
Deci martie-aprilie 5-6kg. Total max. 10kg dar în aprilie de obicei sunt pe plus (pomi fructiferi...)
mersi..
deci forma ghemului nu e ca la dadant (de sfera ), ci e mai turtita.....albina stant in C3 si pe intervalul intre c2 si c3.....
asta vroiam sa mentionez....echivalent a 6-7 rame de DADANT? daca nu gresesc? sau 8 ?
daca erau 8 era cu totu si cu totul alta forma....
yuonyuon

Mesajde tiih » 14 Dec 2020, 09:47

yuonyuon scrie:si o rama de proasta calitate ...care s a lasat...in celulele deformate pune trantori ...cea ce nu e problema 1-2 din 10 e ok

deci coronitele nu sunt o trasatura specifica stupului dadant , este rezultatul unei metode gresite de lucru sau... perceptiei ...multi cred ca asa trebuie.
mie mi se pare o prostie in mijlocul sezonului sa ai coronite de o palma ....
si nu sunt deacord cu fraza ca " la MER ai puiet mai mult pentru ca nu are coronite " .....pentru ca nici la dadant nu are ..

lada nu are nici o legatura cu volumul de puiet ...mai ales la Dadant-MER-ME ....pentru ca sunt identice din punctu de vedere al albinei...

Lada nu are nici o legatura cu suprafata de puiet exprimata in dm2 si existenta la un moment dat in stup, indiferent de tipul lazii,inclusiv la mult hulitul orizontal.Lada nu are nici o legatura cu cantitatea de miere produsa intr-un an de o familie de albine(a nu se confunda cu cantitatea de miere extrasa) indiferent de tipul lazii, inclusiv la mult hulitul orizontal!
Tehnologia de lucru,si numarul de interventi in stup difera, pentru fiecare tip de lada in parte dea lungul unui an (mai multe interventii la orizontal decat la MER si mai multe la MER fata de ME !!).....daca avem aceiasi putere a familiei de albine si aceiasi baza melifera,(inclusiv aceiasi incarcatura de stupi la hectar.)...
Acest lucru este inclus in unul din "postulatele apiculturii",si cine nu ma crede, nu are dect sa se uita la filmele lui Dan Margarit ,sperand zadarnic sa aiba si el activitatea albinelor de la urdinis si cantitatea de miere extrasa de dansul.....pana ce ii creste...barba sura! ;)
tiih

Mesajde Balian » 14 Dec 2020, 10:32

yuonyuon scrie:mersi..
deci forma ghemului nu e ca la dadant (de sfera ), ci e mai turtita.....albina stant in C3 si pe intervalul intre c2 si c3.....
asta vroiam sa mentionez....echivalent a 6-7 rame de DADANT? daca nu gresesc? sau 8 ?
daca erau 8 era cu totu si cu totul alta forma....

Dacă o familie este restrânsă puternic, forma ghemului tinde spre forma dreptunchiulară.
Dacă nu este restrânsă, în plan orizontal tinde spre forma cercului cum vedeți pe poză.
Pe plan vertical este turtit sus/jos astfel devine în volum de forma elipsoidă.
În această abordare depinde cine ce consideră interval. Eu după poză spun 8, cine vede altfel
are dreptate. :)
(Albina stă în C3 și C2. Cât în C2 depinde de cantitate de albine. Sunt situații când invers. Mai
mult jos în C2, puțin în C3. Mai rar. Cei care sunt obișnuiți cu iernarea pe 1/1 spun că nu au
miere. Dar au. :) )
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kiloz » 14 Dec 2020, 14:05

Barba sură deja o avem.
Problema ca nu avem baza meliferă echivalent cu ale lui Dan. Restul toate ar fii, dar e , lucrul asta ne lipseste.

"daca avem aceiasi putere a familiei de albine si aceiasi baza melifera,(inclusiv aceiasi incarcatura de stupi la hectar.)..."
:lol: :lol:
Nu şi nu.
"Lada nu are nici o legatura cu cantitatea de miere produsa intr-un an de o familie de albine(a nu se confunda cu cantitatea de miere extrasa"

Cantitatea de nectar adunată de o familie este direct proportional cu cantitatea de miere extrasā.

Eu am mierea gata de extras până când la orizontal încă baga în cuib. Tot asa si verticalele cu rame mari.
Când la una deja albinele şomează, la cealaltă e activitate ca la primele zile al culesului.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde tiih » 14 Dec 2020, 16:16

kiloz scrie:
Cantitatea de nectar adunată de o familie este direct proportional cu cantitatea de miere extrasā.

Eu am mierea gata de extras până când la orizontal încă baga în cuib. Tot asa si verticalele cu rame mari.
Când la una deja albinele şomează, la cealaltă e activitate ca la primele zile al culesului.

Gresit..gresit....nu cred...
................
La aceiasi cantitate de nectar introdus in stup(pe cantarite)eu si toti ceilalti extragem mai multa miere de la ME,MER si de la Dadant fata de orizontali pentru ca la ultimii, mierea e imprastiata prin multe rame cu puiet.....Dar asta nu inseamna ca Dadant,MER.. au produs mai multa miere la culesul respectiv.Mierea produsa in 7 zile cules identic este egala cu kg miere extrasa + kilograme miere ramasa in stupi....Exceptand orizontalii ,de la ceilalti extrag mai multa miere dar ramanem si cu ei mai chelegosi :lol:
PS.Exista 2 notiuni distincte:miere extrasa de la un stup in decursul unui an(miere marfa) si mierea produsa de un stup intr-un an(miere Globala) care este egala cu mierea extrasa + mierea ptr.iernare +mierea pusa la rezerva +mierea data ca ajutor unor roi!!!!
PS2.Ca doar nu toti folosim tehnologia: scoatem tot ce putem din stup....si apoi ne bazam pe "siroape" :lol:
PS3.Va rog sa nu faceti albina somera sau puturoasa....daca are spatiu suficient +floare+ timp favorabil+sanatate,ea munceste nu e ca oamenii.... :!:
tiih

Mesajde yuonyuon » 14 Dec 2020, 19:12

tiih scrie:
kiloz scrie:

Gresit..gresit....nu cred...
................
La aceiasi cantitate de nectar introdus in stup(pe cantarite)eu si toti ceilalti extragem mai multa miere de la ME,MER si de la Dadant fata de orizontali pentru ca la ultimii, mierea e imprastiata prin multe rame cu puiet.....Dar asta nu inseamna ca Dadant,MER.. au produs mai multa miere la culesul respectiv.Mierea produsa in 7 zile cules identic este egala cu kg miere extrasa + kilograme miere ramasa in stupi....Exceptand orizontalii ,de la ceilalti extrag mai multa miere dar ramanem si cu ei mai chelegosi :lol:
PS.Exista 2 notiuni distincte:miere extrasa de la un stup in decursul unui an(miere marfa) si mierea produsa de un stup intr-un an(miere Globala) care este egala cu mierea extrasa + mierea ptr.iernare +mierea pusa la rezerva +mierea data ca ajutor unor roi!!!!

greu cu matematica :lol: nu cumva lipseste vreo 100KG (O SUTA DE KILOGRAME)....din ecuatie :lol:
alea 20 de generatii de puiet le creste cu aer??
PS2.Ca doar nu toti folosim tehnologia: scoatem tot ce putem din stup....si apoi ne bazam pe "siroape" :lol:

niciodata!!!
PS3.Va rog sa nu faceti albina somera sau puturoasa....daca are spatiu suficient +floare+ timp favorabil+sanatate,ea munceste nu e ca oamenii.... :!:
la orizontali aveti spatiu???
eu la verticali in catu 5-6 la un cules bun ...dimineata sunt uscate iar pe la 12 incepe sa curga nectar...adoua zi dimineata sunt uscate iar
ce concluzie sa trag eu de aici....???
daca e un tei cum a fost anul acesta(apa chioara) oare facem sau nu facem miere ??
yuonyuon

Mesajde tiih » 15 Dec 2020, 10:07

yuonyuon scrie:
tiih scrie:PS.Exista 2 notiuni distincte:miere extrasa de la un stup in decursul unui an(miere marfa) si mierea produsa de un stup intr-un an(miere Globala) care este egala cu mierea extrasa + mierea ptr.iernare +mierea pusa la rezerva +mierea data ca ajutor unor roi!!!!

greu cu matematica :lol: nu cumva lipseste vreo 100KG (O SUTA DE KILOGRAME)....din ecuatie :lol:
alea 20 de generatii de puiet le creste cu aer??
[quote]
...........................................
Adevarat,matematica e grea...e grea si artimetica ce sa mai vorbin de algebra,logaritmi,determinanti...integrale....geometrie diferentiala ;)

In literatura apicola de specialitate-nu pe fb sau google- la care unii au alergie a o citi sau o bagatelizeaza gen "arici pogonici" exista notiuni clare:
1.productia de miere marfa a unei familii de albine intr-un an (adica mierea extrasa)
2.productia globala de miere (miere extrasa +miere ramasa pentru iernare + rame cu miere scoase pentru rezerva strategica de anul viitor+miere scoasa pentru ajutor roi,etc...
3.productia de miere consumata intr-un sezon activ de o familie de albine pentru hrana albinelor plus hrana generatiior de puiet) si care poate fi de ..70...100 kg functie tot de puterea familiei de albine.
Punctul 3 la care va refereati ,e alta mancare de peste si se considera o constanta in procesul de selectie a familiei de albine dupa criteriu miere...si nu se mai inregistreaza in caietul stupinei in dreptul famililor de albine supuse selectiei sau supuse bilantului contabil anual pentru apicultorii care fac cu adevarat selectie sau sunt interesati de rentabilitatea stupinei lor :!:
tiih

Mesajde tiih » 15 Dec 2020, 10:48

Apropo ...stiti care ar trebui sa fie (la unii stupari) punctul 4 ,in procesul de selectie si rentabilitate a familiilor de albine,pe criteriu miere?
tiih

Mesajde yuonyuon » 15 Dec 2020, 10:56

sa ne intoarcem la abecedarul apicol de clasa 2 a :lol:
mierea(nectarul/hrana) ce intra in stup si mierea consumata/extrasa......niciodata nu se consuma /extrage mai mult decat este adus in stup(cu exceptia unor cazuri :lol: )

1...un stup normal are un consum propriu sa zicem de 100KG ...aici intra consumul pentru cresterea puietului .datu din aripi toata vara si rezervele de iarna..rame pentru primavara puse la rezerva......mai pe scurt "partea albinelor"

2...iar ce ramane este mierea marfa...."partea apicultorului"....adica MIERE LA BUTOI....SI PENTRU ROI(ROIII SUNT FAMILII SEPARATE).....
yuonyuon

Mesajde tiih » 15 Dec 2020, 14:47

yuonyuon scrie:sa ne intoarcem la abecedarul apicol de clasa 2 a :lol:

Unde se preda acest abecedar?.La cursurile apicole neceare obtinetii unei diplome in vederea accesarii unor fonduri europene? :oops: :lol:
tiih

Mesajde ignatov andrei » 15 Dec 2020, 17:29

tiih scrie:

Unde se preda acest abecedar?.La cursurile apicole neceare obtinetii unei diplome in vederea accesarii unor fonduri europene? :oops: :lol:

Nene tiih, ai observat ca am pus armele la ruginit!
Chiar te simti bine cand zdrangani, cu lingura si furculita, intr-o tigaie goala...?!?
ignatov andrei

Mesajde tiih » 16 Dec 2020, 09:14

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:

Nene tiih, ai observat ca am pus armele la ruginit!
Chiar te simti bine cand zdrangani, cu lingura si furculita, intr-o tigaie goala...?!?

Domnule yuanyuan, nu stiu daca ai observat dar in mare parte la ultimele dumitale postari de pe acest topic am fost de acord..cu unele precizari in plus....
Treptat treptat,am sa ma retrag de pe acest forum.....
Am sa las pe altii sa "zdranganeasca" fel si fel de fantezii,inclusiv faptul ca lada in sine poate produce mai mult puiet,ca lada in sine poate produce mai multa miere.........etc
E la moda in postarile de pe facebook de la fel si fel de grupuri si grupulete apicole,sau google...Cine socheaza prin informatie si poze...are cele mai multe like -uri.nu conteaza adevarul spus...pe jumatate,nu conteaza adevarul amestecat cu ...aberatii !....(precum graul amestecat cu ...nechina!)..nu conteaza ca unele informatii sunt doar...... "reclama publicitara".....!
Sanatate!
tiih

Mesajde jonny_it » 16 Dec 2020, 15:09

tiih scrie:Am sa las pe altii sa "zdranganeasca" fel si fel de fantezii,inclusiv faptul ca lada in sine poate produce mai mult puiet,ca lada in sine poate produce mai multa miere.........etc

Nu lada in sine produce mai multa miere, ci modul de lucru cu ea si cu albina din interior. Poate asta voiau sa spun unii ...
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR