Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde yuonyuon » 10 Feb 2021, 20:03

Incepatorii trebuie sa stie ca se pot face si 80-100 kg daca se lucreaza corect...adica exista cunostinte /pasiune/logistica.....dar si varianta( mai probabila) ca se pot plafona la 20 kg pe stup ca peste 90 % din apicultori daca isi pierd interesu si nu vor sa iasa din mediocritate/nu le place cartea......
...e destul ca cineva face ..deci este posibil....nu sunt basme....e realitate...!!!

Chestia e ca trebuie sa inveti sa lucrezi cu albina ( adica sa te apuci de citit !!ai nevoie de cunostinte !! Cultura generala...biologie) !!.nu cu metodele....si informatiile " din gura in gura".....
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 11 Feb 2021, 15:19

yuonyuon scrie:Incepatorii trebuie sa stie ca se pot face si 80-100 kg daca se lucreaza corect...adica exista cunostinte /pasiune/logistica.....dar si varianta( mai probabila) ca se pot plafona la 20 kg pe stup ca peste 90 % din apicultori daca isi pierd interesu si nu vor sa iasa din mediocritate/nu le place cartea......
...e destul ca cineva face ..deci este posibil....nu sunt basme....e realitate...!!!

Chestia e ca trebuie sa inveti sa lucrezi cu albina ( adica sa te apuci de citit !!ai nevoie de cunostinte !! Cultura generala...biologie) !!.nu cu metodele....si informatiile " din gura in gura".....

Si in plus trebuie sa deschida ochii bine cand verifica un stup. Sa se mai uite si la vreme si altele.
jonny_it

Mesajde Shrek » 11 Feb 2021, 17:36

yuonyuon scrie:Incepatorii trebuie sa stie ca se pot face si 80-100 kg daca se lucreaza corect...adica exista cunostinte /pasiune/logistica.....dar si varianta( mai probabila) ca se pot plafona la 20 kg pe stup ca peste 90 % din apicultori daca.....

Un adevăr spus pe jumatate! Adica faci pastoral, ai 5 ( cinci) deplasări, de exemplu răpită, salcam 1, salcam 2 tei, floarea soarelui, eventual si un cules de întreținere la izma broaștei pe lunca Dunării. Un stup mediu, face mai mult de 100 kg PE AN! Dar stupul acela mediu, are in spate cel putin inca o familie care " il ajuta" si nu se pune la socoteală. Cat costa producerea unui kg de miere din fiecare sortiment, își face fiecare socoteala: cheltuieli cu deplasarea stupilor, forta de munca, stres, risc, ( sa nu fie cules), etc!
Se poate face 100 kg miere pe an, in stationar? Probabil ca da! Izolat , extrem de rar, si doar intr-un an. Al doilea an, stupul minune, rămâne fără....baterie ca nah, o îmbătrânit regina, poate albina se revoltă și nu mai vrea sa lucrez ca proasta, o oarecare sensibilitate la păduchi, samd! Sau trage regine din el si atunci se transformă în cresa de matci, botci, bla, bla, bla. Dar daca vinzi albina de carne si nu miere, nu te doare gura sa spui ca albinele tale fac 150 kg de miere pe stup!
PS. Nu cred ca se apuca cineva de albinarit, fie si la nivel de hobby, fără să se documenteze un pic despre " morfologia" albine. Ca nu inteleg mare lucru este cu totul altceva!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2021, 17:52

Băieți, ca să nu vă uitați vorba, voi MER aveți?

P.S. Nu vreau să vă opriți din discuții, că și așa nu prea sunt pe forum, dar să discutăm puțin la subiect.
P.S.S. Apropo de MER și de faptul că unii zic că nu au cui să vândă roi/familii. Mă sună un apicultor anul trecut că a văzut anunțul meu - vindeam și eu 10 stupi. Când m-a sunat el, stupii erau promiși deja. Îmi zice că ar cumpăra și el vreo 30 cel puțin, ca să i se merite să vină după ei. Omul venea tocmai din Constanța în Bihor. Mă sună iar anul acesta, dacă nu am de vânzare. I-am zis că anul acesta nu mai am de vânzare, dar dacă știu pe cineva, îi pun în legătură. În fine, deci, există clienți și pentru MER. Eu când am avut ceva de vândut, am găsit clienți. De multe ori n-am avut cât au vrut clienții.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 11 Feb 2021, 18:57

cristi_vidican scrie:Băieți, ca să nu vă uitați vorba, voi MER aveți?

P.S. Nu vreau să vă opriți din discuții, că și așa nu prea sunt pe forum, dar să discutăm puțin la subiect.
P.S.S. Apropo de MER și de faptul că unii zic că nu au cui să vândă roi/familii. Mă sună un apicultor anul trecut că a văzut anunțul meu - vindeam și eu 10 stupi. Când m-a sunat el, stupii erau promiși deja. Îmi zice că ar cumpăra și el vreo 30 cel puțin, ca să i se merite să vină după ei. Omul venea tocmai din Constanța în Bihor. Mă sună iar anul acesta, dacă nu am de vânzare. I-am zis că anul acesta nu mai am de vânzare, dar dacă știu pe cineva, îi pun în legătură. În fine, deci, există clienți și pentru MER. Eu când am avut ceva de vândut, am găsit clienți. De multe ori n-am avut cât au vrut clienții.

Numai putin sa vina frigul si sa o tina asa pana prin martie(nu prea cred, dar prognoza asa arata), o sa putem vinde si pe alea puse in cisme, nu doar in stupi. :)
MER nu avem, dar facem.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 11 Feb 2021, 20:06

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:Incepatorii trebuie sa stie ca se pot face si 80-100 kg daca se lucreaza corect...adica exista cunostinte /pasiune/logistica.....dar si varianta( mai probabila) ca se pot plafona la 20 kg pe stup ca peste 90 % din apicultori daca.....

Un adevăr spus pe jumatate! Adica faci pastoral, ai 5 ( cinci) deplasări, de exemplu răpită, salcam 1, salcam 2 tei, floarea soarelui, eventual si un cules de întreținere la izma broaștei pe lunca Dunării. Un stup mediu, face mai mult de 100 kg PE AN! Dar stupul acela mediu, are in spate cel putin inca o familie care " il ajuta" si nu se pune la socoteală. Cat costa producerea unui kg de miere din fiecare sortiment, își face fiecare socoteala: cheltuieli cu deplasarea stupilor, forta de munca, stres, risc, ( sa nu fie cules), etc!
Se poate face 100 kg miere pe an, in stationar? Probabil ca da! Izolat , extrem de rar, si doar intr-un an. Al doilea an, stupul minune, rămâne fără....baterie ca nah, o îmbătrânit regina, poate albina se revoltă și nu mai vrea sa lucrez ca proasta, o oarecare sensibilitate la păduchi, samd! Sau trage regine din el si atunci se transformă în cresa de matci, botci, bla, bla, bla. Dar daca vinzi albina de carne si nu miere, nu te doare gura sa spui ca albinele tale fac 150 kg de miere pe stup!
PS. Nu cred ca se apuca cineva de albinarit, fie si la nivel de hobby, fără să se documenteze un pic despre " morfologia" albine. Ca nu inteleg mare lucru este cu totul altceva!
daca iesi ca puisoru cu 3-4 rame....iti trebuie familii ajutatoare ca altfel..rapita .cires.salcam nuprea mananci
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 11 Feb 2021, 20:07

cristi_vidican scrie:Băieți, ca să nu vă uitați vorba, voi MER aveți?

clientii se formeaza....e destul sa apara un youtuber cunoscut ca trece pe mer si vanzarile exploadeaza..
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 11 Feb 2021, 20:17

Shrek scrie:

Capcaunule, facem ca si cu dl Tiih, urca in masina si hai la vara sa vezi reginele alea care au facut anul trecut miere si anul acesta nu mai fac.
Si cu familiile ajutatoare nu este mare smecherie daca ai cules slab si constant. Alea ajutatoare pot fi utile la salcam sau tei.
jonny_it

Mesajde Shrek » 11 Feb 2021, 20:32

yuonyuon scrie:.....daca iesi ca puisoru cu 3-4 rame....iti trebuie familii ajutatoare ca altfel..rapita .cires.salcam nuprea mananci

Exact ca in bancul cuuu......, un stup nu iese niciodată din iarna asa cum intra! Iese .....mai mic! Ca populație vorbesc! Dar daca il bagi....mic, este normal sa il scoti si mai mic. Sau deloc. Dar, la un moment dat, cineva pe aici ( forum) spunea ( poate era pescar), ca poti face un stup puternic, cu o matca si o rama de puiet, de la salcam si pana la floare, in asa fel incat poti pune trei caturi, din care sa extragi 'nspe kile de miere! Asa ca nu vad de ce din 3-4 rame cu albine la început de martie, nu poti pune 3/4 cat la salcam?! Tot două luni sunt!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2021, 21:30

yuonyuon scrie:clientii se formeaza....e destul sa apara un youtuber cunoscut ca trece pe mer si vanzarile exploadeaza..

Ar trebui să plătesc un youtuber bun ca să-mi promoveze MER-ul.
Ceva propuneri? :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kovacslg » 11 Feb 2021, 22:15

Unul, din cei câțiva care caută mer va căutat.....dvs fiind probabil cel mai cunoscut deținător de astfel de stupi.
Daca v a căutat numai unul e grav.:))
kovacslg

Mesajde kovacslg » 11 Feb 2021, 22:35

Legat de producții. Câteva aspecte.

Poți să faci mai multa miere daca faci pastoral intensiv. Adică 5-8 mutari pe sezon.
In timp slăbește stupina, ai nevoie de o stupina de rezerva, sau mai rău achiziții de familii o data la 3-4 ani.

Poți face mai multa miere daca te duci sistematic la fs și rapiță in detrimentul altor culesuri unde nu ai așa uzura la albine.
In timp stupina se slăbește, intervin intoxicații.

Poți să faci mai multa miere daca după ultimul cules lași putina miere la familii și hrănești intensiv.
Pe termen lung nu funcționează.

Poți să faci mai multa miere daca lucrezi cu puține familii.
Pe termen lung daca te dezvolți nu mai poți gestiona la fel o stupina de 150-200 de fam

Poți să faci mai multa miere daca ai o zona extraordinară în jurul vetrei.
Cam 1% din stupine se afla in astfel de locații.

Realitatea e alta. Producem fix media.

Așadar un începător să și fixeze o țintă
- în corelație cu potențialul melifer din jurul vetrelor
- în funcție de distanțele costurile deplasărilor la culturi melifere / păduri
- în funcție de sortimentele pe care le poate vinde la un preț mai avantajos
- în funcție de ce fac ceilalti apicultorii din zona, NU dupa cifre vehiculate pe forum la stupine la 500 de km distanta, neveriificabil etc
- și poate cel mai important: acea producție sa fie
sustenabila ani la rând, stupina să rămână viabilă, albinele sănătoase!!!!!

Nu trebuie sa ne fixam 20 de kg. Niciodată nu am zis așa ceva. Poate 30, poate 40-50, unii 70 depinde de sortiment, mărime.stupina etc
Dar sa nu fabulam cu 100-150 de kg, decât dacă vrem sa povestim așa povesti.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 12 Feb 2021, 00:43

E adevarat ca apar depopulari la culesuri tip fs sau rapita dar la multi nu e asa..... Depopularile sunt din alta cauza !!!
Depopularile sunt din cauza puietului racit si imunitati scazute.....si am sa repet la infinit pana intelege cineva... !!!!...

Kovacslg...nimeni nu a zis de media de 150 kg ....nu mai repeta !

Medii reale sunt 80-100...sa zicem maxime.....reale ..la 3-4 culesuri....cu stupi destinati culesului.. si numai culesului....si fara familii ajutatoare.( Nu am pomenit asa ceva)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 12 Feb 2021, 00:48

Defapt puietu racit e cauza de baza ...si motivu principal de ce majorutatea apicultorilor ierneaza pe 3-4 rame.....
Am observat ca marii apicultor nu pun destul accent pe acest aspect cand dau explicatii.....si e un motiv principal...e nr 1!!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 12 Feb 2021, 01:10

kovacslg scrie:Unul, din cei câțiva care caută mer va căutat.....dvs fiind probabil cel mai cunoscut deținător de astfel de stupi.
Daca v a căutat numai unul e grav.:))
inainte sa apara sergiu chetroi ...crezi ca facea cineva stupi din stuf? Dadea cineva apa in pungi? Izola cineva matci?......dupa filmuletele lui imediat magazinele online sau mobilizat si au ramas fara marfa...la izolatoare.......cum sa intamplat si cu calmus cu laptele praff........iacomi cu adapostu ( care nu il mai foloseste)... Si lista continua....
Idea e : clientii se FORMEAZA ...ei nu exista de la inceput.....idea ca cineva trebuie sa contribuie benefic... e falsa ....demulteori se creaza o " dilema" si de castigat au cei ce o pun pe roti..

Sa te puna ** sa vinzi marfa buna ca nu ai sa faci fata.....la vanzari....eu vad trendul cu MER u chiar unul real...e chestie de timp...
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Feb 2021, 07:04

Urmăresc apicultura țării vecine din vest. Sunt trei sisteme dominante.
Cu ramă de adâncime de 360mm de 270mm și jumătate din prima cu 180mm.
Cu 10 ani în urmă abia găseai de asta mică. Acum se egalează cu restul.
Orice sistem care aduce ceva avantaj și se incadrează întro măsură în
domeniul standardelor (deci nu este ceva complet diferit de restul ex.
stup cu rame de cuib rotitor) este încercat și prinde amatori. E chestie
de timp. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR