Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fagurii

Mesajde balu » 17 Ian 2012, 22:10

FA conteaza si cind ii bagi si puterea familiei, anul trecut am topit 2 pachete de Apisrom pe care le-au ros albinele, si le-au cladit aiurea cu gauri prin ele, cred ca n-a fost timpul indicat atunci, ca altii ii lauda, ca idee, FA ii cresc bine roii..
balu

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2012, 23:16

popik50 scrie:E o anume perioada cand se introduc FA la crescut ca sa nu faca celule de trantori?

DA :!:
salve ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 17 Ian 2012, 23:23

proapis13 scrie:
popik50 scrie:E o anume perioada cand se introduc FA la crescut ca sa nu faca celule de trantori?

DA :!:
salve ;)

CAND ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde dorindafi » 17 Ian 2012, 23:27

atunci cand trebuie :lol:
dorindafi

Mesajde paul » 17 Ian 2012, 23:28

dorindafi scrie:atunci cand trebuie :lol:

CAND ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 17 Ian 2012, 23:56

ghitacusman scrie:atunci cand este un cules bun, dupa ultima rama cu puiet capacit ,foita stropita cu sirop si o familie harnica

Nene Ghita ... eu avand roiuri am pus faguri la crescut ... in august !!! Culesul era ... vai mama lui ! Si au crescut ... FAGURI FARA CELULE DE TRANTORI !!! Foarte ... frumosi .
FARA ... sirop !
paul

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2012, 23:59

paul scrie:CAND ???

La prun :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 18 Ian 2012, 00:03

proapis13 scrie:

Proapis ... AI DREPTATE ! Asa este !!! ... Numai ca albinele cladesc faguri ... cand au nevoie !!! Si la ... crizanteme !!!
paul

Mesajde cypryx » 18 Ian 2012, 11:19

paul scrie:
proapis13 scrie:

Proapis ... AI DREPTATE ! Asa este !!! ... Numai ca albinele cladesc faguri ... cand au nevoie !!! Si la ... crizanteme !!!

da ticule, da noi cum facem faguri de care avem nevoie , mai bine cum le "dresam" adica cum le ajutam sa faca faguri de care avem nevoie.eu de ex nu am decat faguri crescuti din cuib si nici aia ok, acu in primavara sper sa creasca faguri pt magazie.de la prun ,sper , oricum o sa ii ajut si eu cu ceva stimulare.

ei hai sa vedem cum ii stimulam?si mai ales cand- va rag sa va raportati la flora caci suntem mai toti din zone diferite ale tari si la altitudini diferite.

salutare
si la mai mare

cypryx
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde bucursorinelionel » 18 Ian 2012, 12:25

De pricipiu, nu conteaza firma producatoare de FA.Eu am utilizat si de ACA si de ETTA si de APISROM, singura scapare a fost de ROMHUBNER dar ma bate gandul sa comand ceva, se pare ca doar ei fabrica pe marime mare (300/400mm). Doar pentru cei de ACA am ceva rezerve (au comis boacane cu detergentii) dar , in ultimii 15 ani nu am mai folosit de la ei, oricum nu mai sunt membru de mult si au cele mai mari preturi..De obicei fixez foita afara, in masura in care am nevoie, astfel incat, inainte de a fi pusa pe rama, foita sa fie expusa la soare si pe o fata si pe alta.In afara faptului ca devine ceva mai maleabila, radiatia ultravioleta naturala ajuta si la prevenirea unor boli..Ramele cu foita fixata dar neutilizati multa vreme, risca sa se degradeze prin fisurare langa sarma sau ondulare, mai ales daca suporta variatii mari de temperatura (vara/iarna=+40 de grade/-20 grade).In alta ordine de idei, unitate biologica cu cea mai mare capacitate de crestere a FA este ROIUL..Din propria experienta pot sa afirm ca, la aceeasi cantitate de albina scuturata pe rame cu FA , la aceeasi suprafata echivalenta (4 zander=2 dadant), in aceeasi perioada de timp (7 zile), cu aceleasi conditii de hranire ( naturala, stimulare , turtite cu polen).. cele de zander au fost 100%, cele de dadant aproximativ 80%..Cand sunt introduse ramele noi in famile mai mare, daca sunt langa puiet capacit sunt crescute mai incet, langa puiet tanar, necapacit, mai repede. Daca familia a intrat in roit sansele de a creste FA sunt minime sau cu deficiente.Oricum, indiferent de aceste detalii, conditia de crestere calitativa si cantitativa este data de cules sau de stimulare (70..90% sursa glucidica/30..10% sursa proteine)
bucursorinelionel

Mesajde cidaniel » 18 Ian 2012, 13:02

proapis13 scrie:
cidaniel scrie:am folosit în 2010 în 2011 am topit mai mult de jumate din ei anu ăsta o să topesc și restu au prea multe celule de trântor

Esti sigur ca vina le apartine in totalitate fagurilor :?: ...
Sau a mai contat si factorul uman si perioada introducerii foitelor la construit :?
Poate ca la tine la munte a fost mai frig decat de obicei,mai stii.....

vb despre fagurii de bulgaria că la mine aci la ,,munte,, în dolj eu cresc fagurii când e cald e nectar e familia puternică și ..........
cidaniel

Mesajde akmm » 18 Ian 2012, 14:11

paul scrie:
dorindafi scrie:atunci cand trebuie :lol:

CAND ???

De regula inaintea marelui cules. Primavara in schimb, odata cu inflorirea pomilor fructiferi se cresc cei mai frumosi faguri. Bineinteles cate 1 maxim 2/functie de marimea familiei. Incercati de proba la o familie.
Apicultorii nu prea vor sa-si piarda timpul primavara cu crescutul fagurilor deoarece au rezerve mari pe stoc, eventual cu coronita de miere.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde peterneamt » 18 Ian 2012, 15:02

Oare in ce conditii de temperatura albinele secreta ceara si de ce oare ? :roll:
peterneamt

Mesajde Bee Happy » 18 Ian 2012, 21:37

peterneamt scrie:Oare in ce conditii de temperatura albinele secreta ceara si de ce oare ? :roll:

Solzisori de ceara se pot gasi pe fundul stupului, chiar si in decembrie. In lipsa de puiet. Temperatura in ghem 14- 18 grade. O temperatura prea scazuta pentru modelarea cerii. Si totusi albinele secreta ceara. Nu multa, dar secreta.
De ce oare mai secreta ceara atunci? Nu stiu. Nu sunt nici ingrasate peste masura, ca sa-si elimine grasimea sub forma de solzisori de ceara :mrgreen: Mai ales in conditile toamnei trecute.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde balu » 18 Ian 2012, 22:17

In cuib cresc FA cum vor ele`, trintori, botci, etc , ramele de cat le cladesc dupa forma hexagonala imprimata, am pus FA 1/1 in caturi, le-au cladit numai cu celule mici.
balu

Mesajde proapis13 » 19 Ian 2012, 09:58

paul scrie:Proapis ... AI DREPTATE ! Asa este !!! ... Numai ca albinele cladesc faguri ... cand au nevoie !!! Si la ... crizanteme !!!

Daca tii cuibul strans si ai albina necesara si pe fetele laterale a le ramelor sau ,,la diafragma'' si ai langa stupina cateva sute de pruni si mai si umbli la stimulare te alegi pe usurica cu cel putin 2 faguri construiti la prun daca esti incepator si ai nevoie de cat mai multe rame sau stai linistit si cu zaharul in sac si te alegi de voie cu o rama doua de miere care v-a fi mana cereasca pentru perioadele reci ce v-or urma in aprilie
Asta cu construitul ramelor la crizantema e pentru aburit incepatorii,mai taie sau mai citeste :lol:
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE