Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vreau capac tip canadian? Ce material /placaj pot folosi

Mesajde yuonyuon » 11 Noi 2021, 14:55

Tabla nu mai e buna ?....se incalzeste...(zise omu ce vinde capacu)....la mine la 40 grade chiar am verificat si podisoarele sunt reci...(adica temperatura normala de stup)
Acuma cum e ?...minte omu sau nu stiu eu ce vorbesc...?

Aia in canada au acel tip de capac ..din necesitate ..pentru ca unesc cate 4 si ii acopera jumate din an.
...la noi e de necesitate?

App nu se vad videoclipurile ...nici la jony nu se vedeau...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 11 Noi 2021, 17:01

mausica scrie:Nici eu nu vad filmarea doar de pe link. Da stie cineva un pret la accel capac??? :D

Mâine e BF poți lua un telefon nou. Meriți unul. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kiloz » 11 Noi 2021, 17:30

Si pune telefonul pe ladă în loc de capac.
;)
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Balian » 11 Noi 2021, 18:02

Stup din video pentru ce se folosește? În pastoral evident 100% sufocă
albinele. Vara și în staționar cred că are barbă ca Moș Crăciun.
Nu are fabrica de stup din Oradea un consultant apicol? :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 11 Noi 2021, 19:10

Pe langa faptul ca stupul nu are nici un fel de fante pentru ventilatie si albinele se vor sufoca in timpul verii si mai ales in timpul transportului, capacul fiind din lemn de rasinoase la dimensiunile pe care le are, la umezeala straturile de lemn se vor dilata cu mai mult de 1cm. Cu orice fel de adeziv ar fi lipite, straturile se vor desface. E o risipa inutila de lemn si de manopera.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 11 Noi 2021, 21:14

Vad ca nimeni nu vrea sa il copieze pe DM la numarul de caturi......doar la capace? :lol:

urmeaza sa copiem si fundurile :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 11 Noi 2021, 23:09

Dacă capacul e parafinat, acolo rămâne, nu mai mișcă deloc din cauza umidității.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 11 Noi 2021, 23:42

yuonyuon scrie:.....
urmeaza sa copiem si fundurile :lol:

Si cum o sa sune anuntul? Vreau un...fund canadian! Cine ma poate ajuta?!
În "materealele" văzute pe net, despre capace am observat ca, canadienii, foloseau un material asemănător cu cel care la noi se numea înainte de revoluție " tego" sau ceva de genul. Era un fel de lemn multistratificat, impregnat cu " ceva" rezistent la intemperii, umiditate multa si suficient de elastic sa reziste la presiuni/ greutati, de regulă colorat in maro( poate si din cauza substanțele folosite in compozitie) , asa zisele panouri tego 2×0,5 m folosite in constructii. Materialul se folosea/foloseste ca podea la camionetă.
După anii 2000, au apărut în construcții panouri din lemn stratificată, de circa 2 cm grosime, culoare a lemnului, de cele mai multe ori aduse de afara. Cel puțin la filmulețul pus de cv, sunt convins că este vorba de un astfel de material.
Pot însă să presupun ca la canadieni, pentru capace, foloseste tot un material gen lemn stratificat, folosit în construcții, dar nu neaparat pentru cofrat fundații de beton ci de genul celor ce se folosesc la pereții locuintelor pe structura de lemn. În plus, iarna , ei tin stupii " incotosmaniti" si nu sta zăpadă pe ei, nici nu ploua zile întregi.
Problemă este însă compozitia adezivului si a tratamentelor ignifuge, antiumezeala, antinsecte pe care le au în compoziția lor. Nu cred ca sunt tocmai prietenoase cu albinele, dar ma rog, fiecare cu tehnologia lui. Dacă vrei capace cu...gaură ( pentru o hranire mai practică a albinelor se zice), se poate incerca.
Dar va spun sincer ca imi este greu sa imi imaginez o hranire de completare cu astfel de capace, la noi in tara, în stupina staționare, fără să apară furtisagul!
Shrek

Mesajde Balian » 11 Noi 2021, 23:59

Shrek scrie:....Dar va spun sincer ca imi este greu sa imi imaginez o hranire de completare cu astfel de capace, la noi in tara, în stupina staționare, fără să apară furtisagul!

Da la noi, cu hrănire cu zahărul nu cu F40 ca la canadieni!!!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 12 Noi 2021, 14:25

Balian scrie:
Shrek scrie:....Dar va spun sincer ca imi este greu sa imi imaginez o hranire de completare cu astfel de capace, la noi in tara, în stupina staționare, fără să apară furtisagul!

Da la noi, cu hrănire cu zahărul nu cu F40 ca la canadieni!!!

Au cam trecut si ei pe zahar. F40 favorizeaza nosema + alte dezechilibre in familia de albine.
jonny_it

Mesajde Balian » 12 Noi 2021, 16:01

jonny_it scrie:.....Au cam trecut si ei pe zahar. F40 favorizeaza nosema + alte dezechilibre in familia de albine.

E greu cu zahăr să hrănești în cantități mari. Chiar e pericol mare de furtișag.
Ca să se ferească de nosema este medicament eficient. Spune ceva că și acela
este canadian. :)
Balian

Mesajde jonny_it » 12 Noi 2021, 17:29

Balian scrie:E greu cu zahăr să hrănești în cantități mari. Chiar e pericol mare de furtișag.
Ca să se ferească de nosema este medicament eficient. Spune ceva că și acela
este canadian. :)

La ei le aduce cu cisterna si siropul de zahar. Cat timp nu adaugam nimic prin el si este facut corect nu se face furtisag.
Da, medicamentul este tot de la ei. Poate de aia au si mers bine vanzarile bine atatia ani. :)
jonny_it

Mesajde Balian » 12 Noi 2021, 17:50

Nu sunt așa de exigenți la controale. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Noi 2021, 19:02

Fiert in parafina si dat cu doua straturi de vopsea pe baza de apa nu merge?
Nu am incercat cu fiertu dar cam toti stupii sunt vopsiti cu toate felurile de vopsea ...majoritatea pe baza de apa....
Am unii cva cu teflon ( pe baza de apa)...parca asa imi aduc aminte ..arata parca sunt vopsiti azi....Desi au peste 7-8 .ani....si nici nu cred ca am sai mai vopsesc vreodata.....
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Noi 2021, 20:09

yuonyuon scrie:Fiert in parafina si dat cu doua straturi de vopsea pe baza de apa nu merge?.....

Vopsit imediat după parafinare nu cred că ține vopseaua. Stratul de parafină este ca și
cum vopsești pe suprafata unsă. Eventual după 1-2 ani după ce se subțiează parafina.
Nu am încercat. :)
Balian

Mesajde marco68 » 12 Noi 2021, 20:17

parafinare si ....la citiva ani ,reparafinare,Eu am stupii ,capace/si canadiene cam de 8 ani parafinati.Se pastreaza lemnul foarte bine.La rece sa intareste , la caldura se topeste parafina dar tot pe stup ramine.E cea mai buna solutie.15 minute fierbere
Fii ca apa, prietene!
marco68

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE