Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde Bee Happy » 18 Ian 2012, 21:58

In doua caturi de 150, incape o rama 1/1. Se pot face astfel anumite jonglari cu rama de cuib.
Acesta a fost principalul motiv pentru care am ales rama de 150.
Alt motiv a fost centrifuga, in care nu incapeau doua rame de 162, una langa alta.

Un dezavantaj este ca rama scoasa din cuib si pusa in cele doua caturi, este o invitatie pentru matca, de a oua in ea si apoi in ramele vecine. Chiar daca am pus rama in margine. Ma refer doar la ramele cu puiet, sau ramele mai vechi, care le doream reformate. In schimb, a mers faza cu construirea foitelor de 1\1, in caturi.

Alt dezavantaj: Nu multi folosesc acest tip de rama si in cazul unui surplus de rame construite, sau in cazul vanzarii stupilor, nu gasesti cumparator. Totusi, se pare ca eu am gasit cumparator, in persoana ta :lol: . Dar nu in anul acesta. In 2013.

Tu ai insa tot stupul un MER cu rama la randul ei redusa fata de stas. Unele dezavantaje ce le-am avut la mine, nu se aplica in cazul tau.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Bee Happy » 18 Ian 2012, 22:05

Doar acum schimb pe rame de 162.
Iar cu ramele facute la comanda....hmm.
Eu le fac singur. Dar in conditile de cules la salcam, anul trecut, am ramas in criza de rame si a trebuit sa cumpar, sa le modific, montez, insarmez, in camp. Faza asta, a fost asa, singulara. Nu pot sa o trec la dezavantaje ;)
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Adi Hodis » 19 Ian 2012, 00:07

Crisan Dorel scrie:...

Nu si daca toate ramele din stupina sunt la fel.
Argumente, cu ce e mai buna rama de 162 fata de cea de 150 ?

Salutare ... chiar daca vin mai tarziu pe "tarlaua " dumitale ... sper ca nu mi-i alunga. :)

Sa vorbim de argumente ? ... mai bine fa matale niste masuratori cu o rama cladita, si cu o rigla milimetrica.

- in cazul ramei de 150 mm inaltime si cu grosimea spetei ca a ramei 1/1 rezulta un nr. de celule.
-in cazul aceleiasi rame dar cu grosimea spetezei de 12 mm ( ca resista la 1, 5 kg. miere, nu se rupe ), rezulta alt nr. de celule.
- in cazul ramei de 162 mm cu grosimea spetezei tot de 12 mm, rezulta si mai multe celule.

Acuma, un mic calcul, inmultind nr-l de celule in plus, al ramei de 162, cu nr-l de faguri cu puiet din cuibul pe 2 caturi va rezulta nr-l de albine in plus ... la cules.
Apoi X nr-l de stupi din vatra = Y kg miere in bidoane ... neste creitzri in buzunar ... asta-i argumetu` printzipal.
Atita tot. :)

ps
e vorba de v´o 5400 de albine la un cuib de 2 caturi/ 20 rame, care in conditii bune, ar putea aduce ... cata miere ?.

pps
maine masuram si calculizam. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jiji » 19 Ian 2012, 00:40

salut , si eu am ales mer cu rama de 162
Despre acoperirea stupilor cu saci negri din aceiea de gunoi nu recomand, am facut eu experimentul si am gasit stupii umezi pe exterior .
pun mai jos poze cu tipul meu de stup , ca podisor folosesc folia si la fund pe toata suprafata plasa .
Urdinusul este pe toata suprafata stupului (o sipculita prinsa in balamale )dar nu il folosesc deoareca am doar roi , in schimb am facut cate o gaura in fiecare corp sin jumatatea din stanga stupului de 2cm pe care il folosesc ca urdinis
Fişiere ataşate
DSCF2736.JPG
DSCF2738.JPG
jiji

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 01:55

Adi Hodis scrie:

Salutare ... chiar daca vin mai tarziu pe "tarlaua " dumitale ... sper ca nu mi-i alunga. :)

Sa vorbim de argumente ? ... mai bine fa matale niste masuratori cu o rama cladita, si cu o rigla milimetrica.

- in cazul ramei de 150 mm inaltime si cu grosimea spetei ca a ramei 1/1 rezulta un nr. de celule.
-in cazul aceleiasi rame dar cu grosimea spetezei de 12 mm ( ca resista la 1, 5 kg. miere, nu se rupe ), rezulta alt nr. de celule.
- in cazul ramei de 162 mm cu grosimea spetezei tot de 12 mm, rezulta si mai multe celule.

Acuma, un mic calcul, inmultind nr-l de celule in plus, al ramei de 162, cu nr-l de faguri cu puiet din cuibul pe 2 caturi va rezulta nr-l de albine in plus ... la cules.
Apoi X nr-l de stupi din vatra = Y kg miere in bidoane ... neste creitzri in buzunar ... asta-i argumetu` printzipal.
Atita tot. :)

ps
e vorba de v´o 5400 de albine la un cuib de 2 caturi/ 20 rame, care in conditii bune, ar putea aduce ... cata miere ?.

pps
maine masuram si calculizam. :)

Salut ... fii binevenit oricind, e un spatiu public.

Hai sa facem un calcul, ai o buna experienta cu MER-ul si tin la parerea ta
E gresit sa compari doar suprafata, tot asa poti afirma atunci ca rama de ME e mai buna decat MER fiindca are mai multe celule /rama
3 x MER (de 150) = 2xME = 15 D,
Ceea ce conteaza e ocuparea cit mai omogena a cuibului de catre albine.
Care e necesarul de celule ? Sau mai bine zis care e numarul optim ?
Diferenta de spatiu intre MER 150 cu rama de 10+10 si MER 162 cu rama de 12+12 cum ai tu e de 6%
Ai fost in situatia in care era prea putin statiu pentru cuib ?
Daca careva cere corpul IV fii sigur ca am corpuri de rezerva :)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 02:30

@jiji
Salut
O sa verific cu proxima ocazie cum se prezinta stupii sub folie, lazile sunt impregnate cu ulei de in.
Tu jiji cum ai ales rama de 162 ? Iti faci singur lazile ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 09:55

Tare mult imi place sistemul de rame folosit pe la rusi parca, cu speteaza superioara din lemn si in jur un cadru din inox, cu foita lipita direct.
Oare la ce costuri se ajunge ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adi Hodis » 19 Ian 2012, 11:33

Crisan Dorel scrie:

Hai sa facem un calcul, ai o buna experienta cu MER-ul si tin la parerea ta
E gresit sa compari doar suprafata, tot asa poti afirma atunci ca rama de ME e mai buna decat MER fiindca are mai multe celule /rama
3 x MER (de 150) = 2xME = 15 D,
Ceea ce conteaza e ocuparea cit mai omogena a cuibului de catre albine.
Care e necesarul de celule ? Sau mai bine zis care e numarul optim ?
Diferenta de spatiu intre MER 150 cu rama de 10+10 si MER 162 cu rama de 12+12 cum ai tu e de 6%
Ai fost in situatia in care era prea putin statiu pentru cuib ?
Daca careva cere corpul IV fii sigur ca am corpuri de rezerva :)

Don´ Crisan, eu imi baga-i deshtele pe aici doar strict la citatul cu "argumentili " ... nu ca sa ajungem sa explicam comparatii intre ME si MER-e cu dif. tipuri de rame s-au ca MER-l dumitale n-o fi bun ... ori ca al meu e cel mai bun. Nu aici consta shepshishul meseriei ci in vorba unui mare apicultor "dati-mi o matca buna si va dau productie buna ! ".
De aici se ajunge la spatiul necesar de celule, asta se va vedea in sezon, functie de ce poate procentul ala de 60 % dintre matcile medii ( ca ponta ) ale oricarei stupini, respectiv 10-15 % matcile prolifice care vor necsita catul III s-au f. rar pe al IV-lea.Vorbim de cuib, de ponta ... NU de volumul total al stupului.

De unde "10+10 " si "12+12" nush´ ca mi-s in ceatza :) ... stiu doar ce am vazut.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 13:15

@ Adi Hodis
Pai asta a fost "marul discordiei" (glumesc) cu ce e mai buna rama de 162 fata de cea de 150
Hai sa fim liberi in gindire, fara prejudecati si sa vedem daca merita sau nu rama de 150
Rama de 162 in forma initiala, avea leatul superior de 20, cu modificariele aduse, leatul superior la 12 si parca ai spus si cel inferior tot la 12, poate e doar de 10, ma rog, nu conteaza.
Oricare din rame, 146, 150 sau 162 ofera un spatiu suficient de ponta intr-un cuib pe 3 corpuri
Singurul avantaj din punctul meu de vedere consta in faptul ca e stas si teoretic o gasesti oriunde.
Dar parca-ti faci singur timplaria, deci nu e un mare avantaj.
Fagurii artificiali la ce dimensiune ii cumperi ? Din foaia cu inaltimea de 260 prin taiere in 2-a la rama de 150 nu ai pierderi, la 162 da.
Compatibilitatea cu rama DB e maxima la rama de 146, 150 si mai putin buna la 162.
Hai sa vedem daca ne putem abate de la cararile batatorite si sa vedem daca putem lucra si altfel
Ma gandesc serios la rame cu leatul superior din lemn si cadru de inox
Atunci speteaza superioara va fi de 15 - 16 mm iar cadrul din inox de 5 sau 4

"De aici se ajunge la spatiul necesar de celule, asta se va vedea in sezon, functie de ce poate procentul ala de 60 % dintre matcile medii ( ca ponta ) ale oricarei stupini, respectiv 10-15 % matcile prolifice care vor necsita catul III s-au f. rar pe al IV-lea.Vorbim de cuib, de ponta ... NU de volumul total al stupului."
vorbeam de cuib si sunt de acord cu tine

"De unde "10+10 " si "12+12" nush´ ca mi-s in ceatza ... stiu doar ce am vazut."
Ramele mele au leatul superior si inferior de 10, la tine parca 12, poate gresesc.
Oricum, foi face si rame de 15-16 (leatul superior) si cadru de inox.

Hai sa vedem daca compatibilitatea cu DB merita vs STAS 162
Poate mai sunt utilizatori de MER care vor sa intre in discutie.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 13:54

"Oricum, foi face si rame de 15-16 (leatul superior) si cadru de inox. "
daca pretul nu e prohibitiv.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adi Hodis » 19 Ian 2012, 17:36

Domnule Crisan,
Repet, am vazut o solicitare de argumente ... am dat ceea ce stiu.
Inainte sa raspund am ezitat ... tocmai pt. ceea la ce se ajunge.
Nu doresc din aceasta o disputa de combatere a unui model de rama anume.
Rama de 150 este in functie de mai mult timp, ce-a de 162 la fel. Am scris o diferenta sesizata la masuratori, calcule.

Ori, sa declar ca m-ati convins ca rama de 150 este cea mai buna ?.
Si cand va mai veni altcineva cu rama de 162, sa-i zic ... ce ?. Ca sa nu-l supar. :)
Asta declar eu, matca si colonia face mult mai mult decat rama/ele in sine.Si nu o fac cu scopul de a ma eschiva ... pur si simplu, nu doresc o disputa ... viitoare contre.
Ma bucur pt. impartasirea care ne-ati facut-o si doresc sa dialogam cu placere in viitor.

Fagurii ... imi duc ceara la prelucrat si se regleaza cutzitul la dimensiunea care o cer.
Nu mai cumpar ceara s-au FA.

Hai noroc si s´auzim de bine. :)
Adi Hodis

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 19:12

Adi Hodis scrie:Domnule Crisan,
Repet, am vazut o solicitare de argumente ... am dat ceea ce stiu.
Inainte sa raspund am ezitat ... tocmai pt. ceea la ce se ajunge.
Nu doresc din aceasta o disputa de combatere a unui model de rama anume.
Rama de 150 este in functie de mai mult timp, ce-a de 162 la fel. Am scris o diferenta sesizata la masuratori, calcule.

Ori, sa declar ca m-ati convins ca rama de 150 este cea mai buna ?.
Si cand va mai veni altcineva cu rama de 162, sa-i zic ... ce ?. Ca sa nu-l supar. :)
Asta declar eu, matca si colonia face mult mai mult decat rama/ele in sine.Si nu o fac cu scopul de a ma eschiva ... pur si simplu, nu doresc o disputa ... viitoare contre.
Ma bucur pt. impartasirea care ne-ati facut-o si doresc sa dialogam cu placere in viitor.

Fagurii ... imi duc ceara la prelucrat si se regleaza cutzitul la dimensiunea care o cer.
Nu mai cumpar ceara s-au FA.

Hai noroc si s´auzim de bine. :)

Adi, (as prefera sa-mi zici si tu la fel, daca nu voi fi nevoit sa-ti spun si eu domnule Hodis)
Cand dezbatem o idee cu argumente pro sau contra, creem aici un spatiu imbogatit ca continut, se gasesc solutii ...
Nu sunt un tip suparacios si doamne fereste sa zici vre-odata ceva fara convingere ca sa-mi faci mie pe plac, prefer "sa ma superi" daca se poate zice asa, ca-mi trece. :)
Cu lazile stii sloganul mult vehiculat, nu exista cutie perfecta
Despre material biologic, de acord cu tine.
Apreciez foarte mult postarile tale si te asigur de tot respectul si aprecierea mea.

PS Daca miine ti-ai face prima lada MER, cu ce dimensiune de rama l-ai face ? Da sincer :D
Tot cu 162 ? Chiar daca ai avea de trecut 100 D -> MER ?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde jiji » 19 Ian 2012, 19:26

salut, io imi fac singur lazile si ramele care sant de 162 , le am ales asa pt ca sant stas, si nici prea grele in comparatie cu ramele de me sau db 1/1 ( decat sa ridic caturi de 1/1 pline cu miere mai bina ma dc si mucesc in costructii ca e mai usor
jiji

Mesajde jiji » 19 Ian 2012, 19:29

cred ca ar trebui mutat topicul in celalalt topic despre mer dearece se impratie mult infirmatia
jiji

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 19:31

@jiji
Te salut ... mda, e un punct de vedere sincer.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 19 Ian 2012, 19:42

jiji scrie:cred ca ar trebui mutat topicul in celalalt topic despre mer dearece se impratie mult infirmatia

jiji, asta e si va ramine un proiect MER cu rama de 150. Discutiile le-am purtat pe marginea lui.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR