turate???...Shrek scrie:Traversând sudul țării, mi-au sărit în ochi , lanurile de rapita. Cu stupii aferenti pe margine! O splendoare. Ceea ce încerci dumneata sa " soparlesti" cu caturi/ magazii, înainte de 15 aprilie, este valabil pentru cei ce valorifica culesul de rapita si au avut cu ce( natural sau artificial) sa furajeze stupii. Pentru stationar, nu vad de ce ai ...cauta morcovul, tinand familiile turate 4 saptamani. Dacă dumneata imi dai reteta minune ( care sa functioneze, evident) sa evit roirea unui stup, cu mai mult de 6 rame (1/1) tabla de puiet, la 15 aprilie, fără să scot rame cu puiet, iti promit ca vin joagar la dumneata in stupina o săptămână în cap, anul următor! Restul sunt povești!
nu exista stup de productie cu mai mult de 7 rame de puiet la mine de la 15 aprilie pana la salcam.
stupii de cules se fac la foc mic (fara stimulari)se da cate o rama la ouat cu incetinitoru...se trage de timp cu faguri ....ba se da spatiu ba nu se mai da ...e complicat(defapt e prea simplu si deaceia pare complicat)...
turati sunt stupii ce se mai vand(fostele matci de rezerva) sau ce se fac roi..matci..botci.. cand vrei sa multiplici ...atat
i am scris domnului vidican...stupii se pot dubla cel mai rapid la 3 saptamani dar daca i facem pentru cules e de preferat sa iesim puternici din iarna si sa facem dezvoltare foarte lenta ...in felul asta evitam roirea si valorificam la maxim culesurile ...
din ce am vazut in video catu 1 si 2 puiet ...catu 3 jumate puiet....deja e cam desfigurat,,,...pentru ca eu la acelasi volum de albina am doar 7 rame de puiet...si am avut la 15 aprilie 5 rame de puiet capacit
cand faceam pastoral doar la tei si fs aveam puiet echivalent a 3 corpuri de MER(aproximatix) pana la 15 iulie apoi in august scadea la 7-8
cand aud in rapita 3 caturi mER de puuiet la un volum de 4 corpuri deja e clar (e 100% sigur matematic sau teoretic cum vreti voi)....ca vor fi probleme inainte de salcam....se face ceva productie la rapita pentru ca e mult puiet capacit si destula culegatoare dar apoi ecluzioneaza 70 % din puiet inaintea sacamului.....iar culegatoarea nu mai face fata sau deja sunt trase botci,,,
deci ...o concluzie....ramele alea multe cu puiet de la rapita ia cam stricat tot rostul stupului