Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 15 Iun 2022, 18:47

Sunt o mulțime de metode de trecere.
Cea descrisă de Cristian Ionita a fost trecerea mea pe MER. Primul meu MER.
A fost oarecum din greșeală.
În acea perioadă începeam să citesc despre MER.
Și, după FS, am lăsat caturile pe stupi și la unii n-am mai reușit să extrag. Nu mai țin minte de ce. Și i-am iernat așa.
Unul a avut primăvara puiet în etaj. Probabil avusese mai puțină miere în cuib.

Și de aici ... a început povestea mea frumoasă cu MER-ul.
I pup him!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 15 Iun 2022, 22:42

Domnul CI, presupunând că putem avea in 30 de secunde un dialog civilizat, pot sa ma " iexprim" mai clar: doresc sa fac un stup, fie roi fie conversie dintr-o familie cu rame 1/1, tip mer( in ideea ca pot folosi rame si magazii de 1/2. De ce? Simplu! Timpul meu devine limitat si sper ca " lucrul cu corpul" sa consume mai putin timp. Nu intenționez să ma aflu in treaba cu " nspe" mii de stupi. Lucru cât pot singur, aproximativ 20-25 de familii, doar hobby iar ce se obtine din miere se aloca exclusiv albinelor. Rame, cutii, foiță, tratamente, etc.
Cred ca am sa optez pentr metoda d-lui Balian si sa astept primavara. Totusi , exista un impediment. Ramele de 1/2 pe care le am mare parte dintre cele clădite sunt mai late. Exista posibilitatea sa nu fie pontate de regina? Ce lățime aveti la umerașe, sau cum ii zice?
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 15 Iun 2022, 22:46

Dacă tot treci pe MER, e bine să nu trecu cu mai multe feluri de rame de 1/2. Vei avea un ghiveci.
Recomandarea mea e să ai același fel de ramă de 1/2.
Regine pontează și în rama lată.
Pe vremuri, avea cuib de 1/1 și cat de 3/4 cu rame late.
În luna iunie, regina urca frumos în etaj și ponta 3-4-5 rame de-ți era mai mare dragu de ele.

Cel mai important când treci pe MER este să fii hotărât. ;)
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 15 Iun 2022, 22:55

Shrek scrie:Domnul CI, presupunând că putem avea in 30 de secunde un dialog civilizat, pot sa ma " iexprim" mai clar: doresc sa fac un stup, fie roi fie conversie dintr-o familie cu rame 1/1, tip mer( in ideea ca pot folosi rame si magazii de 1/2. De ce? Simplu! Timpul meu devine limitat si sper ca " lucrul cu corpul" sa consume mai putin timp. Nu intenționez să ma aflu in treaba cu " nspe" mii de stupi. Lucru cât pot singur, aproximativ 20-25 de familii, doar hobby iar ce se obtine din miere se aloca exclusiv albinelor. Rame, cutii, foiță, tratamente, etc.
Cred ca am sa optez pentr metoda d-lui Balian si sa astept primavara. Totusi , exista un impediment. Ramele de 1/2 pe care le am mare parte dintre cele clădite sunt mai late. Exista posibilitatea sa nu fie pontate de regina? Ce lățime aveti la umerașe, sau cum ii zice?

Oki ... deci tu vrei de fapt da faci transfer ...

Poti astepta primăvara... sau ... poti ca in primavara deja sa ai familia pe MER ... ai primit sfaturi ptr ambele abordări.
Diferenta consta in cat miere esti dispus sa folosesti in proces.

Spor

PS: atat timp cat nu spui in.becilitati o sa ai parte doar de dialog civilizat
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde yuonyuon » 16 Iun 2022, 19:31

pana acum am retinut ca albina(matca) prefera ramele 1/1 ...deci ...stie albina mai bine :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 16 Iun 2022, 22:37

yuonyuon scrie:pana acum am retinut ca albina(matca) prefera ramele 1/1 ...deci ...stie albina mai bine :lol:

Albina preferă layens. ;)
Știe ea mai bine :lol:

Și totuși, în lume, stupul cel mai răspândit e ME-ul.
Omul a găsit mijloace eficiente ca să mulgă albina cât mai bine.
Altfel, albina știe să împungă și să o taie către cracă.

În fiecare zi sunt bucuros că am trecut pe MER. Și țin un moment de reculegere pentru cei care nu i-au descoperit încă avantajele :lol:
cristi_vidican

Mesajde marco68 » 17 Iun 2022, 09:29

Mer, ......intrebare , lucrind cu corpuri egale (automat si rame egale ,clar doar beneficii), exista o anumita atentie sa folosesti doar corpuri pentru cuib si corpuri pentru cat?? Scopul intrebarii este sa aflu daca da ,cum? si daca nu ,apare urmatoarea intrebare, luati mierea din corpurile care au fost cuib, unde au fost citeva tratamente, ori anul trecut ,ori in primavara?!
Sau cum scoti o miere curata din corpurile folosite la puiet ? sau din stup.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde cristi_vidican » 17 Iun 2022, 09:35

La MER, corpurile pot fi folosit atât pt cuib, cât și pentru magazii.
Dar, în practică, corpurile pentru cuib rămân acolo multă vreme.

Dar, nu țin cont că un corp a fost folosit la cuib.
Tratamentele rămân mai mult în ceară, nu în lemn.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 18 Iun 2022, 09:56

yuonyuon scrie:pana acum am retinut ca albina(matca) prefera ramele 1/1 ...deci ...stie albina mai bine :lol:

Albina preferă mult mai mult rama 1/1, eu însă practic apiculturâ să fie ce este mai convenabil mie. Dacă am posibilitate, doar nu fac ceva care mă incomodează numai de dragul plăcerii albinei. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Iun 2022, 09:31

Balian scrie:

Albina preferă mult mai mult rama 1/1, eu însă practic apiculturâ să fie ce este mai convenabil mie. Dacă am posibilitate, doar nu fac ceva care mă incomodează numai de dragul plăcerii albinei. :lol:
am facut si eu cativa stupi pe mer...acum nustiu ce sa fac cu ei... :lol:
la dadant era usor 6-7 rame de puiet ..gratia si mierea in pod.....
...acum la MER...ce tre sa urmaresc....??

intreb si eu( ca un nestiutor ce se crede destept absolut) ...."care i secretu" :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iun 2022, 10:47

Dumneavoastră ştiți mai mult despre albine decât eu de ex. Nu este absolut nici un secret. Folosiți numai ce ştiți despre albine, şi în ff scurt timp veți fii expert în MER. Asta spun serios! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 19 Iun 2022, 11:06

Domnul Yon, este un tip elegant si vrea sa ma ajute prin invaluire! De fapt vrea sa spuna ca ar fi fost bine daca ar aparea si..." instructiunile de folosire" la mer! Pentru ca la dadant este simplu: tre' sa stii sa numeri pan' la 6-7, cel mult si apoi imbogatesti ragaliile. La mer, presupun ca nu numeri din 10 in 10!? Sa ajungem toți in primavara si un'e un stiu, ma dau jos si intreb!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2022, 16:56

yuonyuon scrie:am facut si eu cativa stupi pe mer...acum nustiu ce sa fac cu ei... :lol:

intreb si eu( ca un nestiutor ce se crede destept absolut) ...."care i secretu" :lol:

Tot la fel. Când stupul are 6 rame cu puiet, îi pui gratia, a venit prunul.
LA MER, puietul se lățește mai repede în C2 și poți verticaliza mult mai bine mierea.
Încă în C1 nu e mult puiet.

În concluzie, la MER vei putea pune mai repede catul.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 19 Iun 2022, 17:59

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:am facut si eu cativa stupi pe mer...acum nustiu ce sa fac cu ei... :lol:

LA MER, puietul se lățește mai repede în C2 și poți verticaliza mult mai bine mierea.

pana in rapita e bine....dar cu frana cu ramane....matca cand coboara in c1 oua instant tot spatiul si vor fi consecinte la salcam ...grave...

eu la dadandt la 15 aprilie gaata cu ouatul....adica gata cu extra spatiu la ouat ......
cum fac asta la mer?
yuonyuon

Mesajde 5rame » 19 Iun 2022, 21:49

yuonyuon scrie:
cristi_vidican scrie:

pana in rapita e bine....dar cu frana cu ramane....matca cand coboara in c1 oua instant tot spatiul si vor fi consecinte la salcam ...grave...

eu la dadandt la 15 aprilie gaata cu ouatul....adica gata cu extra spatiu la ouat ......
cum fac asta la mer?

O metoda foarte buna, nu roiesc si aduna miere 1-2 caturi, acum depinde si ce vine de afara ca se poate si mai mult.

Dar cum refaceti stupii pentru alte culesuri?
OK, 2 saptamani dupa salcam nu umblam in ei si cuibul se aseaza, dar se intampla asta la toti?
Chiar nu exista stupi, care sa nu aibe botci, dar sa ramana caturile fara albina?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2022, 21:58

yuonyuon scrie:
cum fac asta la mer?

Și cum faceți să „gata cu ouatul la dadant?”
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR