Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde 5rame » 06 Iul 2022, 16:10

Balian scrie:Da. Langstroth e la putere în lume. Cuibul se calculează în litri. Toate tind spre 80 litri.
Divizat în câte...depinde. Dadant 1/1 + 1/2...nu știu cum merge. Mătcile neglijează 1/2
dacă este combinat cu 1/1. Numai dacă sunt forțate intră în el.

O varianta este si cuib de 1/1 + 1/1 + caturi de stransura.
In cuib nu e obligatoriu sa avem 10 + 10 rame.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde Balian » 06 Iul 2022, 18:19

5rame scrie:...O varianta este si cuib de 1/1 + 1/1 + caturi de stransura.
In cuib nu e obligatoriu sa avem 10 + 10 rame.

Da.. cum calculez pentru un cuib etajat 1/1 pe două rânduri, trebuie 8 rame/corp1/1.
8x035=2,8 x2= 5,6dm x 4,7dm x 3dm =79litri (035 lățimea hoffman; 4,7 lățimea ramă; 3
adâncimea ramă). Depinde în practică cum funcționează. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 06 Iul 2022, 19:17

Balian scrie:Cine merge strict pe sortimente de miere trebuie să urmărească să aibă cuibul tot timpul fără miere,
deci cuib cât mai mic. La stoarceri golind magazia în stup rămâne f puțină miere. Dacă după stoarcere
urmează o perioadă cu pauză de cules, imediat trebuie dat mâncare altfel peste trei săptămâni va
urma scădere de populație. Exact acest lucru se va întâmpla și în cazul blocării cuibului, că nu are
matca loc unde să ponteze.
Prioritățile pentru care folosesc 3 corpuri la cuib:
- primăvara în plină dezvoltare este inevitabil pentru carnica
- vara rămâne suficient mâncare pentru trecerile de culesuri
- la fs și la eventualul blocaj mai este suficient loc pentru matcă să nu am probleme peste 3 săptămâni
- nu există albină adunatăm în barbă niciodată la urdiniș fiind suficient loc pentru a destinde
- la apariția unei ploi abundente apărută brusc, albina reintoarsă poate intra rapid în stup
În restul perioadelor nu contează că cuibul este mare, partea de jos C1 va rămâne fără albină.

cuib mic => problemele despre care discutam acum ....
eu spun ca dimpotriva ... este necesar cuib mare ... dar care sa fie ocupat "dinamic" ..., adica zona ocupata de puiet sa baleieze pe verticala in functie de conditii (cules, temperatura, etc)
solutia este cuib 2 ME (experimentat de mine) si 3 MER (din ce povestiti voi) ...
anul acesta am avut si eu la cativa stupi (cei mai productivi) problema secarii coronitelor intre culesul de salcam si cel de tei (cam 3 saptamani) ... mi-am invatat lectia si pe viitor voi avea grija sa las minim 4 rame in cat cand ridic mierea de salcam (o sa pastrez rame cu miere de rapita), asta corelat cu ridicarea ramelor cu puiet si date roilor, roi care oricum sunt tinuti pe sirop.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 06 Iul 2022, 19:45

Cum e producția anuală la tei? În fiecare an dă miere?
Dacă nu problema se complică.Nu poți planifica. Rămâne
siropul.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 06 Iul 2022, 20:06

Da, ceva ceva se culege la tei in fiecare an, in plus este urmat sau chiar se suprapune de culesul de floarea soarelui ... pauza de cules este de cca 3 saptamani ...

In aceste 3 saptamani de pauza doar anul acesta au fost probleme ... din cauza secetei ... altfel exista flora spontana care asigura intretinere curenta.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 08 Iul 2022, 13:46

Ca să răspund dl youonyoun legat de ponta mătcii în contextul în care la discreție miere, dar este luna iunie.
Azi am deschis 2 stupi (cei care n-au fost duși la FS, stupi buni, de altfel) care au avut miere la discreție, unul 1 magazie plină și a primit chiar și turtă proteică (cea mai scumpă de pe piață) și 1 stup care a avut 2 magazii pline pline cu miere.
Amândoi aveau la ora asta puiet bine în C2, dar în C1 la unul deloc, iar la celălalt pe 3-4 rame și acolo pe jumătate de ramă. Polen aveau la discreție acum în rame și au avut și acum 2 săptămâni când a înflorit teiul.
Este clar pt mine că după salcâm, reginele intră în concediu indiferent ce le-ai face.
Sigur, dacă nu au miere la îndemână, regresul e și mai mare.
Se confirmă pt mine că dacă nu intră pe urdiniș sau din sac, puietul nu e făcut la fel de mult din rezervă, chiar dacă este el BK.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 08 Iul 2022, 17:23

cristi_vidican scrie:Ca să răspund dl youonyoun legat de ponta mătcii în contextul în care la discreție miere, dar este luna iunie.
Azi am deschis 2 stupi (cei care n-au fost duși la FS, stupi buni, de altfel) care au avut miere la discreție, unul 1 magazie plină și a primit chiar și turtă proteică (cea mai scumpă de pe piață) și 1 stup care a avut 2 magazii pline pline cu miere.
Amândoi aveau la ora asta puiet bine în C2, dar în C1 la unul deloc, iar la celălalt pe 3-4 rame și acolo pe jumătate de ramă. Polen aveau la discreție acum în rame și au avut și acum 2 săptămâni când a înflorit teiul.
Este clar pt mine că după salcâm, reginele intră în concediu indiferent ce le-ai face.
Sigur, dacă nu au miere la îndemână, regresul e și mai mare.
Se confirmă pt mine că dacă nu intră pe urdiniș sau din sac, puietul nu e făcut la fel de mult din rezervă, chiar dacă este el BK.
nu prea inteleg desfasuratea evenimentelor...este iulie...

Dupa un cules(sa zicem salcam)...matca mai ponteaza 10 zile din plin daca nu i se ia catu cu miere.....apoi intra pe " iarna".....adica se restrange activitatea ....cum patiti unii ...inainte de FS...cand trebuia sa fie activ(deaceia blocati cuiburule)

e bine sa lasati minim 4 rame pline si daca incep sa scada( adica intretinete zero)...se apeleaza la surse alternative...altfel intra in " standby"
yuonyuon

Mesajde Balian » 08 Iul 2022, 18:43

Cum am constatat momentul de trecere din starea f activă în stare standby este solstițiul de vară.
Balian

Mesajde yuonyuon » 08 Iul 2022, 21:08

Balian scrie:Cum am constatat momentul de trecere din starea f activă în stare standby este solstițiul de vară.
nu are nici o treaba ,, daca e cules in septembrie atunci va ponta 6-7 rame ...

albina are nevoie de 2 elemente pentru a gestiona trecerile printr un sezon .....(unde poate fi cald sau frig//seceta sau cules...)
1rezervele de hrana
2rezervele de albina ...doici care nu cresc puiet( ele pot sa treaca iarna sau sa roiasca....deci pot traii perioade lungi daca mediul nu este favorabil dezvoltarii)

cresterile de puiet sunt consumatoare de energie si nu pot risca pontatul intensiv doar daca toate elementele sunt in favoare....caldura cules rezerve ..hrana.....
se poate ca albina sa intre in standby fara rezerve si doar cu albina de rezerva ....poate sta pana cand apare noul cules si atunci se dezvolta....

exemplu dupa culesul de salcam :
albienele in culesul de salcam acumuleaza cat pot sa faca REZERVELE DE HRANA apoi matca ponteaza inca 10 zile ca sa faca REZERVELE DE ALBINE...ultima generatie nu creste puiet si traieste mult...
daca este calD si cules de intretinere albinele pot "risca" sa intre in roit pentru ca au resursele necesare..
dar daca este secete poate aparea fenomenul de "standby"...deci dupa 10 zile matca nu mai ponteaza si albina sta in lada si asteapta ......cea ce nu e bine pentru ca imediat urmeaza un cules extrem de puternic la FS si familia nu are un cuib unde ponteaza matca!!!......deci mierea este pusa unde credem noi ca era cuibul dar nu mai e ...

in natura albinele cresc faguri in jos si matca ponteaza in jos...decea sus se gasesc straturile de diferite sortimente de miere incepand de sus in jos (si nu invers)cum au fost culese.....

ideea e daca tinem familia activa intre salcam si tei ...avem familia pregatita sa valorifice culesula la maxim ..plus ca ponta matcii nu se incetineste si cuibul ramana liber....apoi dupa FS(nu imediat) doar dai catu jos si stupii sunt standard pe 10 rame full....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 09 Iul 2022, 11:32

Daca am inteles bine pentru ca familiile de albine sa nu regreseze si sa dea productii bune de miere e nevoie ca dupa extractie, sa primeasca cate 20 kg de sirop. Daca am inteles gresit rog sa fiu corectat.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 09 Iul 2022, 13:10

Vasile_Bucovineanu scrie:Daca am inteles bine pentru ca familiile de albine sa nu regreseze si sa dea productii bune de miere e nevoie ca dupa extractie, sa primeasca cate 20 kg de sirop. Daca am inteles gresit rog sa fiu corectat.

20kg e cam mult. Dar după o stoarcere cu cuib uscat situație în care cuibul este organizat să conțină f puțină miere, şi culesul următor este departe, trebuie dat hrană calculat pentru aceea perioadă. Altfel precis va fi regres în pontă şi popor şi va ajunge familia culesul următor nepregătit. Şi producție slabă.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 09 Iul 2022, 14:33

Poate nu am calculat eu bine, dar daca o familie consuma 1 kg de hrana pe zi asa cum s-a afirmat si pana la culesul de la tei sunt cam 3 saptamani calculul e simplu. Dar ce e de facut daca teiul nu secreta, asa cum a fost in multe zone in acest an, mai trebuie puse alte 20 de kg de sirop?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Shrek » 09 Iul 2022, 14:56

Deci, ca sa inteleaga tat natu, o producție mare de miere se obtine numai printr-o investiție pe masura. După ce ai stors mierea de salcam si din gusa albinelor, până la tei sau floare, trebe sa le dai inapoi 20-30-40 kg de miere sau echivalent sirop. Practic, daca la salcam ai sco 100kile de miere dintr-un stup, le dai inapoi cam o treime ( nu neaparat salcam)! Acu las pe altii sa socotească cam câtă miere trebe sa scoti producții de 100/per stup/cules! Asa o fi?
Cum se explica insa ca se gasesc intotdeauna in stupina câțiva stupi care sa nu aiba nevoie de miere sa duca trei culesuri bomba si sa aiba toamna albina cât n-au multi stupi bibiliti cu miere, turte, tamaie aghiazma?! Unde nu pusca?
Shrek

Mesajde Balian » 09 Iul 2022, 21:57

Când trebuie dat de mâncare şi cât cântarul spune.
Puțini stupari au însă, deşi un simplu cântar de baie ar costa cca. 24lei. Mai ceva construcție matalică pentru suport şi măsurarea este asigurată. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Iul 2022, 08:25

Inainte de salcam ....se da "fara numar."....
Apoi dupa salcam se extrage tot si cand stupul e la capacitate maxima nu se mai da nimik? :o ...se lasa asa?

Nu este destula miere intr un corp dadant ca sa treaca peste cele 2-3 saptamani.....deci pe undeva nu se leaga povestea..

Cand e cules de intretinete e altceva ...dar anu asta a fost prapad..si am mai patit dupa ploaia cu piatra acum 2 ani....cules zero absolut...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 30 Iul 2022, 12:06

Curaj echipa! Vei avea ce descapaci. :lol:
Fişiere ataşate
20220726_132932.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR