Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde Balian » 15 Iul 2022, 00:06

De 10 ani așa fac roii și sunt ff mulțumit. ”Bombă”?... depinde de matcă. Nu pot să cred că există stupar
care face mătci care toate produc roiuri/familii bombă. O parte bombă o parte medii și o parte nu merită
doi bani. Procentele diferă în funcție de crescător dar nu sunt bombă toate.
D-vostră spuneți ca și cum am avea probleme cu albinele. Nu am. Vedeți diagrama. Lucră încă prea bine.
PV ? Ultima dată am avut la orizontale în urmă cu 15-20 de ani. Varroa? Cine nu are? Mai de nou și australienii.
Nu există tehnologie minune unică. Sunt multe care funcționează. Și a d-voastră. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 15 Iul 2022, 02:03

yuonyuon scrie:asa e matcile bune chiar ponteaza si pe leatu superior ...

nu imi place un singur lucru ...faptul ca nu mai am pastura ca in ceilalti stupi.....cred ca e un dezavantaj destul dar cand tragi linie miere mai multa...si la iernat lafel

o nelamurire am (am mai recitit unele chestii de pe acel topic)...dupa ultimul cules este prezentata restartarea stupilor...banuiesc ca ati incercat ?? sau nu?
ideea era sa scape 100% de varoua si iernare pe faguri noi...

Uneori si eu ma gandesc la rama aia cu pastura,..... Dar imi revin cand extrag :lol:
Eu nu am folosit restartarea, problema la mine e ca ultimul cules din an il am la iulisca si pica cam prin sept-oct. Inainte de cules trebuie sa tin cuibu f strans sa evit sa stocheze jos mierea si trebuie extrase magaziile. Ce restartari, cand eu abia atunci fac completari? Dar sunt nevoit sa am pregatiti roi destui care sa ii unesc cu familiile care participa la culesul de iulisca.
Si asa se lasa cu dureri......
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 15 Iul 2022, 09:10

Balian scrie:Sunt teme din care pe unele le considerăm aparent benefice pe unele nu.
Modul de formare a roiurilor diferă de la apicultor la apicultor. Dacă nu ar fi
o apăsare așa mare din partera bolilor am putea urmări sheme simple și
logice de formare a roiurilor. Cu puiet cu albină tânără pe rame crescute să
nu forțăm unitatea nouă cu clăditul, care și așa este încă slabă. Și totuși
suntem nevoiți să ținem cont și de alte aspecte. Luăm albină din magazii
care nu neapărat este tânără, din simplul fapt că magazia este despărțită
cu gratie și marca nu poate fi între acele albine. Roiul la pachet pun pe foițe
și nu dau puiet să fie ”restartarea” completă să nu aduc nimic din unitatea
veche. Nici puiet nici hrană nici faguri. Le dau periodic hrană proteică și
energetică ca să păcălesc albina. Ca și cum ar fi paradis pentru ele. Un transfer
permanent de hrană. Albina nu poate face diferență ca acel transfer vine de
afară adus de ea sau artificial de la stupar. Inclusiv albina din care este format
roiul în prealabil este tratată cu medicamente ca să elimin tot ce pot din boli.

Și funcționează și așa, să zicem contrar biologiei. În situația în care ne aflăm,
poate mai bine. :)
despre ce boli vorbim...? si cu ce medicamente......sincer nustiu ce boli ar putea fi.....asa de multe....
deja ma duce cu gandu la o situatie alarmanta....

in afara de paduchi care este normal sa fie ...si daca sunt prea multi este un idicator ca s a gresit ceva acolo sau familia nu e de soi....

am observat ca faceti productii peste mediie ...dar cateodata mai ma refer si la modul general...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 15 Iul 2022, 09:21

https://www.youtube.com/watch?v=xd4CdhO ... l=Digi24HD

salveaza albinele prin moarte!.....trebuie doar sa crezi asemenea prostii...

bineinteles ca pun si niste imagini cu albine acolo care se lupta cu 7 paduchi ....
deci noi ca apicultori nu am vazut asa cva in propria stupina ....poate la un stup din 100 si odata la 10 ani.....

trebuie sa ne gandim un pic cum sta treaba cu bolile pentru ca nu e chiar asa

toate se rezuma la bani...este un atac economic a unei ramuri ce mergea prea bine....acum prin restrictii (ca au motiv)vor taxa acest sector....varoua orcum va exista deacum inainte si in australia....
pe langa asta va inflorii productia de medicamente si accesorii....
yuonyuon

Mesajde Balian » 15 Iul 2022, 09:34

Am înțeles. Ce am observat în legătură cu păduchii...anul trecut și acest an era deosebit de cald și
mai important (!) lipsit de perioade ploioase reci. Cum spuneți gestionarea temperaturii optime în stup
poate fi preludui la multe. O scădere de temperatură de câteva grade și dacă nu în întreg cuib, numai
în părțile laterale poate prelungi ciclul de eclozare a albinei, deci generații în plus de păduchi viabili.
Am avut termometru în lateralul cuibului și am putut urmări evoluția ei, și chiar erau probleme mai ales
primăvara și toamna. Dar și în perioade reci a verii. (Am și dat o poză de diagramă de temperatură mai
în trecut.) Nu însă în ultimii doi ani. Dar nici nu navem infestare. În general nu numai la mine.

(Cu Fumidil tratez albina cu care formez roiurile și cu acid oxalic picurat. Altfel shema mea de tratament
împotriva varroa e majoritar acid oxalic, în afară de perioada imediat după ultimul cules când dau ceva
mai puternic. Alternat 3 ani Varrostop 3 ceva de kumaphos.)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde marco68 » 15 Iul 2022, 11:45

Scopul exterminarii albinelor din australia este altul, vor urma si alte tari,continente,fara albine omenirea dispare(m) in patru ani.In loc sa se elimine pesta porcina ,s-au eliminat porcii....
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde yuonyuon » 16 Iul 2022, 17:06

marco68 scrie:Scopul exterminarii albinelor din australia este altul, vor urma si alte tari,continente,fara albine omenirea dispare(m) in patru ani.In loc sa se elimine pesta porcina ,s-au eliminat porcii....
omenirea asta nu are si ea un conducator care dirijeaza lucrurile.....credeti ca moare asa dintr o prostie....? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Iul 2022, 17:34

Omenirea are conducători. Niciodată nu sunt alea pe care le vedem. Alea sunt păpuşi puşi de cei adevărați pe care noi nu le ştim. ( numai o părere) :)
Balian

Mesajde tiih » 25 Iul 2022, 00:41

marco68 scrie:Scopul exterminarii albinelor din australia este altul, vor urma si alte tari,continente,fara albine omenirea dispare(m) in patru ani.In loc sa se elimine pesta porcina ,s-au eliminat porcii....

Si totusi....daca exterminarea albinelor din unele zone din Australia are sens?
1.Australia ca suprafata e aproape cat Europa
2.Geografia Australiei e total diferita fata de Europa.Acolo este mult desert,sunt zone inconjurate de desert mai ales in nordul si centrul tarii.Dintr-o zona infestata paduchele se transmite mai greu in alta zona datorita desertului...Deci se distruge doar un areal.In Europa nu se poate asa ceva...In Romania la inceputul anilor 80 paduchele a aparut din Bulgaria,Dunarea nu a fost un impediment....si nici Prutul...Apoi a fost vorba de cativa ani sa ajunga si in Iugoslavia,Austria, Franta...si mai greu in Marea Britanie!
3.Australia exporta cea mai scumpa miere si cea mai ecologicica,inclusiv miere de Manuka..un alt motiv de a incerca stoparea raspandirii paduchelui!
tiih

Mesajde yuonyuon » 25 Iul 2022, 11:15

si in romania ..pesta porcina a aparut din ucraina(iar ucraina :o ) ...niste porci mistreti au trecut garla....bla bla ...povesti...
orice eveniment este isotit cu o "explicatie".....pe intelesul "tuturor"

gogosi ....pofta buna!! :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Iul 2022, 13:10

Normal că căutăm explicații. Altfel creierul ne-ar fii să nu sune a gol capul. :)
Balian

Mesajde taipan » 24 Aug 2022, 01:58

Am văzut mai sus despre îngrădirea cuibului pe
6-7 rame
Eu am stupi ME.
Pot ține cuibul doar pe un singur corp?
(10 rame 3/4 este echivalent 7 rame 1/1)
taipan

Mesajde yuonyuon » 24 Aug 2022, 21:41

taipan scrie:Am văzut mai sus despre îngrădirea cuibului pe
6-7 rame
Eu am stupi ME.
Pot ține cuibul doar pe un singur corp?
(10 rame 3/4 este echivalent 7 rame 1/1)
normal ca se poate...
sincer mi se pare mult mai usor de lucrat(menegeriat mai bine zis) la stupii pe 7 rame.....

anu asta am incerca si restartarea pe 20 de stupi ....o sa va povestesc cand o fi timp si activitate....
chiar mi a placut ce am vazut ...
yuonyuon

Mesajde stefanbad » 11 Noi 2022, 11:28

yuonyuon scrie:anu asta am incerca si restartarea pe 20 de stupi ....o sa va povestesc cand o fi timp si activitate....

deci? :)
stefanbad

Mesajde yuonyuon » 16 Iul 2023, 23:57

stefanbad scrie:
yuonyuon scrie:anu asta am incerca si restartarea pe 20 de stupi ....o sa va povestesc cand o fi timp si activitate....

deci? :)
tre sa lasi o rama cu puiet larvar din scoarta in scoarta si restu de rame cu albine din cuib se iau asa si se pun in alta lada in alt loc...sau faci roi
apoi completezi cu 4 foite (stanga dreapta) si diafragme etanse ....urmat de vreo 10 l sirop...
asta e asa ca activitate extra in stupina ca nu e necesar...
rezultatul e ca ponteaza destul de mult chiar si la sfarsitul lunii august pe FA....asta e ca solutie cand faci roi sau nu ai rame suficienet sau cum fac eu divizare dupa ultimul cules(pntru ca atunci am timp)si am prea multe matci noi pe cate o rama...
cu alte cuvinte de ce sa stea albina sa someze luna august cand mai poate face un roi...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2023, 16:49

cam asta e media ...domnu Paul...5 rame de cuib...ar fi 6 dar si iar dar....multa albina multe caturi si batai de cap...
acum stau si ma gandesc ca am luat 1-2 rame de puiet din fiecare pana la data asta...iar dupa FS o sai fac bucati....pe toti....
https://youtu.be/vWLLf1JMDVo

si asta sunt viitorii stupi ...desi acum nu par ....ii vedem peste o luna...bineinteles ca o sa fie ajutati...
https://youtu.be/KdR4aE6_xoI
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR