Vasile_Bucovineanu scrie:Cineva care are 5 familii de albine in stupi cu fund cu plasa si podisor cu plasa pe toata suprafata m-a intrebat cum sa-i pregateasca pentru iernat.E in primul an in care are albine. Plasa de la fund a acoperit-o cu polistiren. Intrebarea a fost daca e bine sau nu sa pastreze folia peste podisor. Eu nu am folosit niciodata folie la stupi. I-am dat un raspuns, dar nu stiu daca e corect. Cei care aveti astfel de stupi, cum ii pregatiti pentru iernat?
Iarna este o perioadă dificilă pentru albine. Majoritate dintre noi folosim două sisteme de iernat. De clopot și de horn. Sugerează denumirile diferența dintre sisteme. Cel de clopot are fundul deschis complet sau parțial, sus folie întreagă și izolație puternică. Cel de horn sus o izolație ușoară care lasă să treacă umezeală prin ea și jos închis. Deschiderea urdinișului dozează aerul care trece prin familie. Mai este o metodă: (părerea mea destul de deficitară) jos închis și urdiniș superior cu izolație puternică. Aici mai mult ca sigur primăvara apare condens și familia iernează agitat.
PS: eu de horn folosesc deși am gratie antivaroa pe care înhid iana cu un polistiren, sus hrănitor îngropat în podișor, sub e folie găurită în dreptul trecerii în hrănitor și un strat de burete de 2-4cm deasupra. Aerisire deschisă sus tot anul. Umezeala trece prin burete ușor. Sub burete este cald și uscat primăvara.