Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 27 Dec 2022, 09:07

Raducu Iamandi scrie:Cam atat pe scurt desprea activitatile mele apicole

Genutzu, Adi Hodiș, Florida, Susan Cobey - Aiaiai!
Te așteptăm cu informații. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 28 Dec 2022, 02:21

Pe scurt pe scurt dar ai cu ce te mandri sa zic asa. Candva (poate si acum) era visul oricarui apicultor sa poata ajunge in state sau canada sa lucreze in ferme apicole. Si ai avut si un domeniu interesant si sensibil.... Cu matcile.
Orice vei dori sa ne impartasesti sunt convins ca e castig
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 31 Dec 2022, 17:40

Dragi apicultori iubitori ai MER-ului,
Am deschis această pagină în urmă cu mai bine de 10 ani.
S-au scris multe. Multă informație oferită din toată inima pentru cei care vor să experimenteze lucrul cu MER-ul.
Am constat că această comunitate a crescut ușor, dar serios. La nivel național sunt tot mai mulți apicultori care au trecut pe MER sau au început direct cu el.
În jurul meu am oferit informație gratuită tuturor celor care mi-au solicitat-o. Și nu-mi pare rău.

Celor care se tem că nu au cui să vând roii/stupii pe MER le spun din experiență să nu se teamă.
Căutați să vă faceți cunoscuți ca stupari pe MER și veți fi uimiți de faptul că veți putea vinde ușor.
Eu nu pot vinde cât mi se cere. Nu prea vând decât surplusul 10-20-30 de stupi/roi anual.

Vă doresc un an 2023 în care să aveți albine sănătoase, pregătite excelent pentru fiecare cules.
Să vă dea Dumnezeu sănătate să puteți munci și minte să puteți găsi cele mai bune soluții.

Și, preț bun la miere.

La mulți ani!
cristi_vidican

Mesajde Raducu Iamandi » 02 Ian 2023, 16:55

La multi ani si un an nou fericit!
Pe final de an am avut zile calde cu zbor, am reusit sa ajung pe la stupine si am luat cateva albine pentru proba de nosema.
Raducu Iamandi

Mesajde Raducu Iamandi » 02 Ian 2023, 16:58

Stupinele mele
Fişiere ataşate
IMG_6024.jpg
IMG_6027.jpg
Raducu Iamandi

Mesajde Raducu Iamandi » 02 Ian 2023, 16:59

Locul unde verific albina la microscop
Fişiere ataşate
img 3.jpg
Raducu Iamandi

Mesajde Balian » 02 Ian 2023, 17:41

Raducu Iamandi scrie:Locul unde verific albina la microscop

Ce procedurā urmāriți la verificare? Ce mārire folosiți la microscop? Şi ce rezultat a dat acum analiza?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Raducu Iamandi » 02 Ian 2023, 18:28

La procedura va referiti la metoda?
Folosesc metoda lui Randy Oliver de urmarire a infectiei cu nosema in procente.
In perioada asta tinanad cont ca nu am avut iarna si albinele au tot iesit la zbor am facut o proba la 20 de stupi.
In februarie am sa fac proba pe stup recoltand cate 25 de albine iar acolo unde in campul vizual al microscopului apar spori de nosema peste 4 se vor lua din acelasi stup proba de 10 albine si se va face analiza la fiecare albina in parte, albine care ar cel putin un spor in campul vizual se vor nota cu 1 cele care nu au cu 0. Astfel aflam gradul de infectie in procente. Daca gasim pana in 4 suntem cu o infectie de pana in 40% ceea ce e ok, intre 40%-80% necesita tratament si peste 80% acea colonie va muri si sunt sanse slabe sa o salvam chiar si cu tratament.
Lentilele obiectiv sunt de 40x iar ocularul de 10x.
Rezultatul este sub limita de tratament, dar asa cum am spus albinele au iesit la zbor si nu poate fi un rezultat concludent.
Raducu Iamandi

Mesajde Balian » 02 Ian 2023, 19:03

Mulțumesc! La procedură mā refer cum pregătiți proba pentru analizá? Luați un anumit numār de abdomene şi de ex. adāugați acelaşi ml de apā distilatā. Puneți întro punguțā şi zdobiți abdomelele. Luați o picáturā pe placa de sticlā. Acoperiți cu sticla acoperitoate şi puneți sub microscop. Dacā faceți asemānātor cum am scris? Sau altfel.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Raducu Iamandi » 02 Ian 2023, 19:08

Balian scrie:Mulțumesc! La procedură mā refer cum pregătiți proba pentru analizá? Luați un anumit numār de abdomene şi de ex. adāugați acelaşi ml de apā distilatā. Puneți întro punguțā şi zdobiți abdomelele. Luați o picáturā pe placa de sticlā. Acoperiți cu sticla acoperitoate şi puneți sub microscop. Dacā faceți asemānātor cum am scris? Sau altfel.

Da, 25 abdomene se zdrobesc in punga se adauga cate 1 ml apa pentru fiecare albina se amesteca bine si se pune o picatura pe placa de sticla.
Raducu Iamandi

Mesajde Balian » 02 Ian 2023, 19:20

Bun. Sā înțeleg cu diluția amintitā se vād un numār de spori 1-8 în funcție de care se dā diagnosticul? Cu un microscop cu mārire de 400. Dacā înțeleg bine?
Balian

Mesajde Raducu Iamandi » 02 Ian 2023, 19:36

Balian scrie:Bun. Sā înțeleg cu diluția amintitā se vād un numār de spori 1-8 în funcție de care se dā diagnosticul? Cu un microscop cu mārire de 400. Dacā înțeleg bine?

Da, cu un microscop cu marire de 400. Dar procentul de infectie se da de numarul de albine infectate 1 din 10 infectie de 10%, 2 din 10 infectie de 20% si tot asa pana la 10 din 10 infectie de 100%.
Adaug acest link de pe youtube unde Randy Oliver explica tehnica poate mai bine ca mine.
https://www.youtube.com/watch?v=6SFhDW_IxZ8
Raducu Iamandi

Mesajde cristi_vidican » 09 Ian 2023, 17:20

roi iernat pe un singur corp. Nu prea îmi place să iernez așa roii, dar încerc ...
La primăvară, când umple bine lada, primește un corp cu rame construite goale și albe dedesubt.
Apoi gratia și magaziile.
La rapiță trebuie să aducă 2 magazii.
La salcâm nu-l mai cunoști dintre stupi.
https://www.youtube.com/shorts/d8ttNA9K7bw
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 09 Ian 2023, 17:21

Așa îmi place să arate un ghem.
Doar că aici va trebui puțin să-i frânez.
Fişiere ataşate
20230107_121452.jpg
20230107_121503.jpg
cristi_vidican

Mesajde Balian » 09 Ian 2023, 20:26

Este ff frumos. Și eu spun că așa arată optim o familie. Exact așa iernez toate familiile
la 9 rame + o ramă de clădit. Absolut nici o restrângere. Nu are rost. În zona noastră!!
Lucru puțin și în toamnă la pregătirea pentru iarnă și tot atât de puțin lucru și primăvara
la demarare. Adică intră automat în stare de producție. Numai magazia/magaziile puse și
atât. Nu mai proceduri și dezvoltări de demarare. Fără intervenții. Intră direct în producție.
Balian

Mesajde Shrek » 09 Ian 2023, 21:06

Ce ai peste ei folie sau pasla? Nu au condens deloc!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR