Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MER cu rama de 150

Mesajde Adi Hodis » 19 Ian 2012, 23:11

Crisan Dorel scrie:...
PS Daca miine ti-ai face prima lada MER, cu ce dimensiune de rama l-ai face ? Da sincer :D
Tot cu 162 ? Chiar daca ai avea de trecut 100 D -> MER ?

Daca musai e Dadantul ca reper, respectiv stupul vertical ... zic asa:
- cel de 10 rame 1/1 pt. unele colonii este putin.
- cel de 12 rame 1/1 pt. alte colonii este cam mare.
- cel de 11 rame 1/1 este intre cele doua.

Daca facem niste masuratori si calcule, MER-l cu cuib in 2 caturi, a cate 10 rame si cu rama de 162 care are speteaza de 12 mm grosime iar shipca de sub rama de 10 mm grosime, este cam la nivelul verticalului de 11 rame 1/1.
Agumentul meu preferat este spatiul pt. ponta ... nu faptul ca pot taia foitza de fagure in doua la fix.

In concluzie, ceea ce prefer eu, nu pretind sa sustina altcineva, fiecare cu ceea ce considera ca e mai bine pt. ´mnealui.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Crisan Dorel » 20 Ian 2012, 00:09

@ Adi Hodis
Argumentul principal era compatibilitatea cu rama intreaga
citez: "Hai sa vedem daca compatibilitatea cu DB merita vs STAS 162
Poate mai sunt utilizatori de MER care vor sa intre in discutie."
In rest e corect ce-ai scris, modelul de rama ales de tine ofera un spatiu suplimentar de cca 2/3 rama intreaga la un cuib format pe 2 corpuri.
Am anticipat raspunsul tau

PS solutia e sa avem cuibul pe 3 corpuri si material biologic potent :D
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adi Hodis » 20 Ian 2012, 00:57

Crisan Dorel scrie:@ Adi Hodis
Argumentul principal era compatibilitatea cu rama intreaga
citez: "Hai sa vedem daca compatibilitatea cu DB merita vs STAS 162
...

Asta-i alt subiect ... eu am intrat in discutie referitor la diferente intre rama de 150 si cea de 162 ... si acuma ies ...

Sanatate !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Crisan Dorel » 20 Ian 2012, 12:16

Consider ca discutiile despre rama folosita in stupii MER au fost utile si fiecare din noi putem trage concluzii in functie de modul de lucru si scopul urmarit.
Consider ca discutiile despre posibilitatea folosirii urdinisului superior si modalitatea de lucru au fost utile, multumiri lui giovanni pentru interventia sa !
trecerea de la urdinisul inferior la cel superior se face prin deschiderea unui urdinis superior de dimensiune mica 6-8 mm /6 mm, simultan cu urdinisul inferior deschis.

Deci sa tragem linie si propun ca mai departe sa ramina un jurnal de observatii.

PS Multa sanatate ca-i mai buna decit toate pentru noi toti !!!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 20 Ian 2012, 16:54

Am verificat prin sondaj suprafata exterioara a stupilor inveliti in saci menajeri de nylon, negri.
Placut surprins, perfect uscati, albine linistite.
Pe linga regimul termic mai bun, protejeaza lada contra umezelii exterioare.

PS presupune mai multa manopera dar merita
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde jiji » 20 Ian 2012, 18:15

nu stiu cumm o fi la tn dar io ti am zis ce am gasit la mn adica umezeala intre pe exteriorul stupului, si ai mei sant dati cu ulei de in
jiji

Mesajde Crisan Dorel » 20 Ian 2012, 18:30

Nu stiu ce sa spun, tu cind i-ai verificat? in ce perioada?
Uita-te la modul de impachetaj al stupilor mei, am un carton peste cuib, care se "răsfrînge" peste lada, apoi mai e profilul lateral al stupilor, folia de sac e intinsă si putin departată de peretele stupului.
Nu e umezeala deloc !
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Trantorul-Cu-Sapca » 20 Ian 2012, 18:54

Va salut pe toti!Sunt nou atat in aceasta arta a stuparitului cat si pe forum!V'as ruga sa imi spuneti cu ce sa incep in primul rand..Stiu ca am enorm de invatat dar prima data ce trebuie sa citesc si sa cunosc!Ma refer ce topic sa incep sa citesc de pe forum:Precizez ca am 10 stupii cu musca vie de la un prieten dar habar nu am ce sa le fac!Cu ce as putea sa incep..Tatal meu de asemnea este apicultor vechi dar nu locuiesc impreuna cu el!Doar ce pot invata de pe acest forum si aplicand la stupi mei!Am cateva cunostinte de baza dar sunt incepator!Va multumesc si astept raspuns!Imi cer scuze ca nu am postat unde trebuia dar sunt nou pe forum!
Intariti trupul vostru prin munca si mintea voastra prin studii.
Trantorul-Cu-Sapca

Mesajde Crisan Dorel » 20 Ian 2012, 19:35

salut,
incepe cu o carte mai generala pana te familiarizezi, apoi insisti pe subiectele care te intereseaza, descarca-ti Manualul apicultorului de exemplu
citeste pe net despre lucrarile specifice din stupina, daca deja ai albine
foloseste functia de cautare de pe forum sau google, sunt multe carti din care ai ce invata
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Trantorul-Cu-Sapca » 20 Ian 2012, 21:58

Crisan Dorel scrie:salut,
incepe cu o carte mai generala pana te familiarizezi, apoi insisti pe subiectele care te intereseaza, descarca-ti Manualul apicultorului de exemplu
citeste pe net despre lucrarile specifice din stupina, daca deja ai albine
foloseste functia de cautare de pe forum sau google, sunt multe carti din care ai ce invata

Va multumesc din suflet domnule!Chiar acum ma apuc de citit!O seara placuta si multa sanatate!
Intariti trupul vostru prin munca si mintea voastra prin studii.
Trantorul-Cu-Sapca

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 00:17

erata: se mai strecoara si greseli uneori, dar sigur v-ai dat seama.
trecerea de la urdinisul inferior la cel superior se face prin deschiderea unui urdinis superior de dimensiune mica 6-8 cm /6 mm, simultan cu urdinisul inferior deschis.

initial am conceput un colector de fund, daca e cineva interesat pot sa-l postez.
de fapt e un colector de fund si hranitor totodata, in care am eliminat necesitatea folosirii unui subar la tratamentele cu varachet, pur si simplu peste sertarul colectorului se pune un carton si e etans

BUNKA, (te salut) nu am apucat sa te intreb daca esti multumit de eficienta colectoarelor de polen pe care le folosesti in prezent
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde catalin.profiri » 21 Ian 2012, 12:34

eu as fi interesat de colectorul de fund. puteti posta va rog detalii?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 14:09

Colector de polen si hranitor de fund / pivnita
Cotele sunt pentru stupi pe 10 rame
Conceput a fi folosit in stationar
(pentru manipulare cu lisa va trebui sa-i adaugati intarituri in partea de jos)

Blocul urdinis - scindura de zbor are pozitia reglabila
-direct
-inchis
-colectare polen
Pentru iesirea directa a albinelor si posibilitatea de a iesi a trintorilor sunt aplicate niste tuburi taiate oblic

Important e sa prinzi ideea, in rest e simplu de confectionat
Fişiere ataşate
10R MER FUND+COLECTOR .jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 14:24

pentru placa activa poti folosi 1 - 2 placi active tip eurohonig, puse pe latime, sau o poti confectiona din 2 rinduri de plasa expandata cu ochiuri de 5, distantate intre ele la cca 8-10 mm si decalate o jumatate de rind
peste placa activa la cca 1cm pune o folie bine intinsa sau tabla subtire sa nu cada resturile de ceara in sertarul cu polen
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 14:30

hranitorul e cu plasa (nu sa pus placaj ca sa existe o buna aerisire)
pentru hraniri cu sirop, se pune o punga de nylon pe toata suprafata hranitorului sau folosesti o tavita.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 21 Ian 2012, 15:01

am modificat eu ... COLECTOR DE POLEN SI HRANITOR DE FUND
pentru pastoral, se fixeaza suplimentar pe suportul de sertar o plasa din tabla expandata de otel cu ochiuri de 3-4 mm
Fişiere ataşate
10R MER FUND+COLECTOR .jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR