Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 16 Mai 2023, 23:39

Când stupina este deplasatā în pastoral colectarea de polen nu este o soluție realizabilā. Deblocarea cuibului prin ridicare de rame cu polen este o soluție. Asta înseamnā însā o deviere de la poziția rigidā de a nu se umblā în cuib. Nu existā aşa ceva. Când trebuie se intervine şi asta presupune sondarea periodicā a cuibului indiferent de sistemul folosit. Altfel ne expunem singuri de situații mult mai complicate cu manoperā mult mai mare.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Mai 2023, 23:45

la cuib pe 3 corpuri mer ...puneti rame inchise la culoare jos in c1...si s a cam rezolvat problema...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 17 Mai 2023, 10:57

yuonyuon scrie:daca era cuibul pe 3 corpuri mer nu mai era o problema ca matca se muta mereu si avea de treaba nonstop...

Am un MER pe 3 corpuri în cuib. Au blocat C1 și C3 cu polen. 80%. Și asta într-o săptămână și un pic.
Soluția ar fi fost să merg la 3 zile și să le iau polenul.
L-am luat, dar un pic prea târziu.
după ce l-am luat, și-au revenit
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 17 Mai 2023, 11:25

Sunt situații obişnuite cu care putem calcula şi sunt extrem neobişnuite pe care le incasām. Câteodatā nu ies lucrurile cum am vrea. Trebuie sā dām înainte! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Mai 2023, 21:46

"la rupt botci"

rame de cuib...3 albine ...

se pare ca paducelul a depasit rapita anu asta ...daca mai tine 3 zile cred ca pot incheia anu 2023 pe plus :lol: :lol:
Fişiere ataşate
345561980_977177623321069_7235314_n.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Mai 2023, 09:12

Asta da albinā sānātoasā cum vād dupā puiet.
Nu e aglomeratā zona cu peieteni veniți din
toate pārțile. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Mai 2023, 10:46

Balian scrie:Asta da albinā sānātoasā cum vād dupā puiet.
Nu e aglomeratā zona cu peieteni veniți din
toate pārțile. :)
iar caturile sunt negre..si cred ca voi fi nevoit sa il pun pe al 3 lea doar ca sa nu se aglomereze jos...sau poate va continua paducelul...
inca multi nu s au lamurit ca e nevoie de spatiu...mai urmaresc pe youtub in timpu liber si la data asta inca vad stupi cu doar un cat 1/ 2 ....cea ce matematic este ilogic... :D

dar cautant am gasit un film pe gustu meu din clanu "fara coloana vertebrala" sau "pana la scaun cu rotile" ...tot cu 1/1...
https://www.youtube.com/watch?v=tb3LkYG ... giuChetroi ... super!
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Mai 2023, 11:15

F frumos. E sistemul d-voastrā, dar e cu ramā egalā. :)
Mā doare inima sā vād stupari aşa experimentați cu
rezultat aşa frumos, oameni distrați şi soarta mierii e
cu serios semn de întrebare. :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Mai 2023, 12:32

Balian scrie:F frumos. E sistemul d-voastrā, dar e cu ramā egalā. :)
Mā doare inima sā vād stupari aşa experimentați cu
rezultat aşa frumos, oameni distrați şi soarta mierii e
cu serios semn de întrebare. :cry:
si eu am cu rama egala...rama intreaga :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Mai 2023, 13:38

Ce am observat, e f riscant dacā se lasā rapița în stup pentru o singurā
stoarcere. Dacā nu laşi spațiu se umple repede celula, rāmâne cu umiditate
mare se şi mai începe sā cristalizeze e şi cāpācit mult. Eu am scos în trei
reprize. Ajunge şi corpuri mai puține cā tot se pune înapoi.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Mai 2023, 18:01

sa mai spun o chestie(in special domnului balian) ...chiar daca multi o sa creada ca e "poveste"

eu nu am mai facut tratament anti varooa de nici un fel :lol: ...ma m tot gandit la o metoda de a scapa de paduchi ...tot felul de tratamente dar stiid ca factorul decisiv este temperatura....
am ajuns surprinzator ...din greseala la solutia anti varooa :lol: :lol: ....

acum cred ca ati inteles despre ce e vb....
subiectul este destul de controversat nici nu are rost sa dezbatem...trebuie sa ma credeti pe cuvant ca nu mai fac tratamente de 2 ani...si atat...
totul tine de cum tin eu cuibul... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Mai 2023, 09:08

Este de gândit. Dacā spuneți vā cred. Este extrem de important anturajul şi condițiile de aplicare (neaplicare) a metodei. Ați fācut teste? Omul şi eu suntem leneşi dacā ne putem permite. Sā nu sugerām cā nu facem nimic şi este bine, cā se prinde. Anul trecut din greşalā dar nu am tratat nici eu numai cu oxalic. Şi am avut emoții. Nu era sā fie probleme. Sunt f atent ce spuneți. Dacā funcționeazā în timp. Sunt deschis la orice! Nu am de pierdut. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Mai 2023, 10:00

in toamna 2021 am tratat jumate(doar varachet)....in primavara 2022 nu am vazut diferenta cu excepta a 2 stupi care s au ales prafu cauza fiind paduchii..
in toamna 2022 nu am tratat iar acum in primavara 10 % se vedeau paduchi destul de bine si nu vad sa fie nici un efect...adica decateori verific o familie notez pe capac cate rame cu puiet capacit am adica ce va ecluziona in urmatoarele 14 zile ...si inmultesc cu X3...deci daca am 6 cu albina plus 3 rame de capacit asta inseamna ca peste 14 zile se dubleaza populatia cu ++...

concluzia mea este:
1 ca temperatura in stup trebuie sa fie 35 de grade fara fluctuatii pana in coltul de jos al ramei...asta pe tot timpul existentei puietului...si paduchii nu se inmultesc la nivelul de a dauna imunitatea familiei
2 am observat o diferenta de la lazile de 2 cm ..la cele de 2.5 sau 3... se cunoaste un avantaj la cele cu scandura mai groasa...deaceia am optat pentru diafragme de polistiren
3 o mare parte din paduchi se inmultesc(daca nu suntem atenti) in perioada iulie-august cand totule este super extins si la o depopulare sau o noapte mai rece se strica echilibru ...deci stupii se strica la sfarsitul verii
4 greaseala mare in aprilei cu spart cuibului (cea mai mare) si exinderea cuibului mai repede decat avem albina acoperitoare este greseala fatala ..ce ne costa tot sezonul...cam din aprilie pleaca toate problemele ...si un stup plecat prost este ca o casa construita pe o fundatie stramba...

din punctul meu d e vadere varooa nu este o asa mare problema ...si la o pierdere de 5 % din cauza paduchilor(adica pierdere la productie nu pierderea totala) nu este ciene stie ce...
plus ca familiile netratate demonstreaza calitate si puterea...adica e ce trebuie...dar si o familie extraordinar de puternica poate fi ingenuncheata prin metode gresite de lucru...deci imunitatea este totusi cva destul de fragil...si trebuie atentie...
trebuie format okii in abserva acel exces de putere al stupului ..ne dam seama dupa cum arata puietu pe rama(aviz la ce ai zis mai sus ca e albina sanatoasa ...nu multi pot observa usor) ..din ce vad pe net (youtub) este foarte mult puiet racit..asezarea puietului pe rama ne spune tot despre imunitatea stupului...
alt criteriu este cum sta albina pe ramele cu puiet ...dar aici tine mai mult de frigurile roitului decat de imunitate...

cu alte cuvinte se poate traii cu "dracu" fara probleme... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 21 Mai 2023, 10:15

Povesti!
Este ca și ai recomanda tratarea unei viroze respiratorii cu...țuică fiarta!
Invazia de păduchi se trateaza cu tratamentele cunoscute și avizate, conform prospectelor! A face recomandări ori a sugera ca" dom'le eu nu ii tratez de păduchi și se descurca singuri" este o prostie! Doar dacă vreți ca " incepatorii" sa rămână fără albine ca mai apoi sa-i aveți clienți la cumpărat roiuri/familii!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 21 Mai 2023, 10:43

am mai vrut sa scriu ceva ..dar am abandonat :lol: ...efectiv nu se merita... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 21 Mai 2023, 14:30

Eu nu renunt! Am făcut o pauza și am revenit! Cu argumente ca asa este corect și nu vorbind în parabole.
Sistemul multietajat cu rama întreaga, este greoi, foarte greoi, nu atât din cauza greutății corpurilor cât de dificultatea de a a obține familii care sa nu între în friguri dar sa își dubleze albina în decurs de câteva zile, fără sa răcească puietul după ce ii pui următorul corp! De obicei, sistemul nu se pretează la pastoral dar cei ce o fac, chiar dacă nu o spun , folosesc familii ajutătoare. Pot obține mai multa miere decât dacă are cuib de 1/1, 12 rame și magazii de jumatate? Poate da, poate nu. Dar în mod sigur, poate ajunge în situația de a ridica rame cu miere din cuib in magazie pe care, ulterior, sa le extraga. De aici riscul de a afea o miere contaminata cu reziduuri toxice din cauza tratamentelor este mai mare. Si atunci, nu mai tratezi deloc? Ba da, dar cu ceva ce nu " iese" la analize (AO). Dar, le spui " ascultatorilor" ca este suficient sa ai familii puternice și ai scăpat de varoua. Sunt ani în care varoua nu scoate capul tot anul apicol dar și ani în care o ia razna. Fără testări periodice și tratamente adecvate, poți avea surpriza ca familiile puternice, cu care te lauzi ( nu neapărat dumneata , domnu' Ion, în general vorbesc) la sfârșitul sezonului sa se depopuleze. Sau sa piară, pur și simplu.
De exemplu, majoritatea apicultorilor, trateaza de păduchi, primăvara, înainte de a pune magaziile ( benzi cu ce se pune). Apoi, se întrerupe orice tratament pana după tei sau fs. Cei care testează și găsesc păduchi în mod alarmant, trateaza între salcâm și poliflora sau fs. Ultimele tratamente se fac, după cum știe toată lumea, toamna, când nu mai este puiet.
Cei ce lucrează în stupine bio, au același calendar ( sau nu au deloc) și alte tratamente, pe care le știu ei.
Dar este lipsit de etica sa sugerezi ca poți sa scapi de varouua, nefăcând nimic, doar sa ai familii puternice! Bine ca printre rânduri, faci cu ochiu' sa aduci oleacă de mister, dar nu este chiar asa! Dacă doriți sa împărtășiți din experienta dv. ,eventual rezultate obținute, va ascultam cu foarte mare atenție. Dar sa nu va așteptați ca dacă începeți sa o luați prin bălării, o sa mergem orbește. Cineva va trage de maneca: Alo, domnu' cre' ca aici nu-i în regula!
O zi faina!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE