Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 07 Iun 2023, 21:52

eu am trei centrifugi manuale...deci nu vad care este rusinea? :lol:...sau cel putin la partea cu centrifuga sunteti ok... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Iun 2023, 22:34

Mă gândesc ce ar putut fi problema supraîncălzirii. Depinde aeroterma unde are senzorul temperaturii.
Dacă nu în față în zona de încălzire (ce ar fi normal), atunci ar fi putut întâmpla ce a fost. Ce nu este
o operație obișnuită, de aia am spus numai treptat prin încercări repetate dă rezultat.
În asemenea situații, că mai fac și eu lucruri ciudate destule, trag concluziile și îmi țin minte să nu mai
fac același greșală altă dată.
Îmi pare rău de situație Paul!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 07 Iun 2023, 23:58

Paule esti de groaza :o :(
Din orice esec vei invata!!!!
Se putea si mai rau,stai linistit :D
Amu iara ai macar centrifuga de boier...
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde paul » 08 Iun 2023, 01:53

Balian scrie:Mă gândesc ce ar putut fi problema supraîncălzirii. Depinde aeroterma unde are senzorul temperaturii.
Dacă nu în față în zona de încălzire (ce ar fi normal), atunci ar fi putut întâmpla ce a fost. Ce nu este
o operație obișnuită, de aia am spus numai treptat prin încercări repetate dă rezultat.
În asemenea situații, că mai fac și eu lucruri ciudate destule, trag concluziile și îmi țin minte să nu mai
fac același greșală altă dată.
Îmi pare rău de situație Paul!

Am cladit caturile in diagonala facand trei picioare intr-un fel de triunghi. In mijlocul triunghiului am pus aeroterma. am acoperit triunghiul cu o folie, basca ca am pus peste niste paturi, ca deh, sa nu piarda caldura. ;) Senzorul cu afisaj era ... jos . :lol:
Judecand acum la rece cred ca ar fi fost mai nimerita o alta abordare ... sa fi pus caturile intr-o incapere mai micuta, sa zicem un 3x3 m si o aeroterma de putere mai mare sa o fi amplasat in pozitie opusa in acea camaruta. S-ar fi format un ambient sufocant care probabil m-ar fi ajutat putin cu decristalizarea. Nu cred ca s-ar fi inmuiat atat de tare ceara incat sa cedeze sub greutatea mierii.
Cat despre tinerea de minte ... in general nu prea fac de doua ori aceeasi greseala, decat daca este vorba despre o greseala ... vinovata, ceea ce nu-i cazul aici. 8-)
Stai linistit Geza. Nu are de ce sa-ti para rau. Trebuia sa experimentez si eu ... live, cristalizarea mierii de rapita in rame. Stii vorba aia ... o data-n viata ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 08 Iun 2023, 02:21

mausica scrie:Paule esti de groaza :o :(
Din orice esec vei invata!!!!
Se putea si mai rau,stai linistit
Amu iara ai macar centrifuga de boier...

Nu stiu cum reusesc dar ajung in cele mai complicate situatii posibile fara a ma intrebuinta prea mult ! Vorba lui nevasta-mea ... precum atractia universala . :lol:
Hai sa-ti spun povestea centrifugii ... vara trecuta a fost o seceta cumplita. Peisajul era de Grecia . La floarea soarelui a iesit o miere de consistenta cleiului de pe copaci. Am rupt la rame la extractie cat n-am rupt in 12 ani de cand aveam stupii. Am sos putin peste 500 kg de miere in vreo 5 zile. Efectiv mi-au sarit mainile din umar. Invarteam ramele si de 4-5 ori si tot nu reuseam sa le golesc complet. Mi-am jurat atunci in barba ca-mi iau o centrifuga electrica. Dar, stii cum e, treaba s-a facut, timpul a trecut, parca aveam o jena sa scot 1000 E sau ceva pe acolo din buzunar sa-mi fac viata mai usoara la extras. Totul era ... la viitor. :lol:
Si ... a venit rapita inghetata. Efectiv mi s-au blocat muschii mainilor de la invarteala. Cu mare chinuiala am reusit sa scot vreo 250 de kg.,in conditiile in care trebuia sa scot peste 400 si am zis ... gata. Norocul meu a fost ca am gasit aceasta centrifuga undeva prin judetul Iasi. Masurile sa traiasca si neavenitii in apicultura care s-au infruptat din ele. Centrifuga nou nouta. Omul a zis ca la viata ei a facut doar trei extractii la niste prieteni .Eticheta cu AFIR era la loc de cinste, s-a chinuit bietul om sa-si rascheteze numele si adresa de pe ea. :lol:
Cred ca asa a trebuit sa se intample ca sa trec si eu pe ... motorizare.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 08 Iun 2023, 08:29

Paul,
Centrifuga e reversibilă?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 08 Iun 2023, 18:14

cristi_vidican scrie:Paul,

Da !
paul

Mesajde Balian » 08 Iun 2023, 19:11

Am o centrifugă, adică o cămașă cu trei rotoare. Tangențial 4 rame 1/1 sau 8 rame 1/2,
unu radial cu 20 rame 1/2 și unu reversibil cu 8 rame. Deși ăla cu 20 de rame ar fi mai
rapid, mie îmi place cel reversibil. Ăla scoate și sufletul de miere din alveole. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 08 Iun 2023, 22:22

Io am una mica da' vioaie ce scoate și.....mirosul de miere! Și este manuala. Acu' recunosc, îmi cam tremura mana cu care dau ( miere cu aroma de moca), dar nu renunț la ea! Am prieteni cu reversibila pentru ani ca 2022!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 09 Iun 2023, 12:04

paul scrie:
cristi_vidican scrie:Paul,

Da !

Cea reversibilă scoate cel mai bine din rame.
Cea radială e cea mai rapidă.
Dacă mai rămâne o lingură de miere pe ramă, asta e bine pentru albine. Oricum ne dau multă miere.
Eu am radial pe 20 de rame și sunt foarte mulțumit.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 09 Iun 2023, 14:31

Și eu am fost mulțumit cu tangențialul ce am folosit în urmă cu mulți ani. Și acum îl mai am.
Cum văd acum, nu cred că voi mai introduce vreodată în centrifugă. Nici radialul, mai ales
că am redus numărul de familii. E chestie de stil de lucru preferat de fiecare. :)
Balian

Mesajde mausica » 09 Iun 2023, 22:08

am folosit in primi ani una mixta(4 r tangential+12 radial)insa dura prea mult extrasu dupa ce am trecut de 100 de stupi,asa ca am luat una de 42r radiala.E de vis daca si faci fata la descapacit dupa cum cere ea :lol: Am imbatranit,nu mai pot tine pasu,oameni canci gasesti la ajutor.Ideal ar fi una de 30 maxim(pt mine evident) dar nu mai schimb nimic acum.
Eu sunt mai multumit de radial decat de restu(am probat pe toate),insa pt rame mici am spor cu asta!!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Cristian IONITA » 10 Iun 2023, 07:31

mausica scrie:am folosit in primi ani una mixta(4 r tangential+12 radial) ...
Eu sunt mai multumit de radial decat de restu(am probat pe toate),insa pt rame mici am spor cu asta!!!

Asa (4 tang / 12 radial) am eu .... dar anul acesta a trebuit sa extrag doar tangential ... miereq foarte putin fluida refuza sa paraseasca rama in mod radial.

"Bine" ca nu a fost prea mult de extras :)
U
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 10 Iun 2023, 09:14

Toți ( aproape toți) avem experiența a multori situații.
E bine să fiim pregătiți la toate, că la momentul potrivit
nu prea este timp pentru stat pe gânduri. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 10 Iun 2023, 10:17

Cristian IONITA scrie:Asa (4 tang / 12 radial) am eu .... dar anul acesta a trebuit sa extrag doar tangential ... miereq foarte putin fluida refuza sa paraseasca rama in mod radial.

"Bine" ca nu a fost prea mult de extras :)
U

Extrag doar radial de vreo 10 ani.
Nu am pățit să nu iasă mierea. Ce-i drept, uneori salcâmul și mana ies mai greu.
Dar, cu 1-2 zile înainte de extras duc caturile la camera de extras și acolo fac căldură mare.
Mierea iese mai bine.
Dacă e mierea rece și salcâmul are umiditate mică, iese greu, trece greu prin site.
Cel mai bine merge cu mierea de rapiță și de FS, care e mai puțin vâscoasă la extracție.

În urmă cu mai mulți ani, la asociația apicolă din care fac parte a venit un posibil cumpărător de miere din Europa. A zis că e dispus să cumpere cu preț bun, dar vrea să vadă unde se extrage mierea. Președintele a sunat mai muți apicultori și nimeni n-a fost dispus să arate cotețul unde „storcea” mierea. Afacerea a picat.
Dacă azi ar veni cu aceleași condiții, alta e situația. Foarte mulți stupari s-au dotat cu camere de extras puse la punct. Unele sunt adevărate farmacii. Am fost la cineva, care vinde și miere în piață, nici la farmacie nu e așa curat. Omul e obsedat de ordine și curățenie. Stuparii s-au dotat cu tot felul de echipamente pentru prelucrarea și procesarea mierii. Fondurile au făcut mult bine pe partea de dotări. Rămânem cu aceste scule, care multe sunt scule pe viață. Înainte toată lumea avea centrifugă pe 3 rame. Cei mai cu moț aveau pe 4 rame. Azi, cei care mai dau la manivelă sunt tot mai puțini. De curând am prins gustul pompei de miere pe care o folosesc în mod automat la extras. Parfum!

P.S. Uite Cristian Ioniță, o încărcătură mai rezonabilă după Duster. Și cu remorcă echilibrată foarte bine.
Corpurile nu sunt foarte pline, că așa a fost salcâmul anul acesta.
Fişiere ataşate
20230608_103728.jpg
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 11 Iun 2023, 21:31

Dublat
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 11 Iun 2023, 21:33, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE