Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 28 Iul 2023, 10:54

Momentan la noi chiar e rece. Dimnineața 11grade ziua 25. Săptămâna trecută era 22 dimineața și 38 ziua.
Numai dimineața devreme putem mișca ceva la albine. Pus magazie goală peste gratie, luat cea de sus și tot
așa. E important să fie stupul larg. Mai ales magazia. Nu prea las să căpăcească. Îmi fac numai de lucru.
Umiditatea și așa este bună 16-17%.

La fs și nu numai, nu urmăresc lanuri mari, mă concentrez pe parcele mici și cât mai multe în jurul stupinei,
că așa înflorirea se lungește. Poate ține și peste 3 săptămâni care înbseamnă ca 3 înfloriri pline. La multe
parcele e imposibil să fie semănată deodată soiuri diferite, deci șansă mult mai mare să fie înflorirea
îndelungată.
WhatsApp-kép, 2023-07-28, 10.51.47.jpg
Dacă măriți poza se vede stânga dreapta lan înflorit la mijloc mai are mult până la înflorire
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2023, 12:22

floarea ca sa dea nectar trebuie sa aiba apa in perioada de crestere ..altfel nu mai e productiva...is multi factori...
ea nu da nectar daca nu mai are potential de formarea semintelor...mai pica si un pic de seceta in peroada infloririri si se poate spune ca acel soi nu este melifer ...cea ce e fals
adevarul este ca acel soi(hibrid) nu a avut cele necesare....pentru a da nectar...
daca se pune un hibrid productiv ssi nu i se da ce i se cuvine ...apai nici nectar nu vezi....
cu soiurile mai faci treaba....cat de cat...

cand faceam pastoral prin baragan eram convins ca albinele adunau doar dimineata si seara ..pana am ajuns si eu la stupi "cu etaj"...si am vazut ca unuii culeg nonstop...
si culeg foarte bine intre 3-6 km...mortalitate foarte scazuta....fata de distantele foarte mici sub 1 km..
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Iul 2023, 14:41

La fs trebuie să lăsăm obsesia asta cu apa în sol. La noi anul trecut era SECETĂ non stop în perioada de creștere.
DEȘERT de nici rouă nu era noaptea. Uscat tot, de mi era frică ca de o scântee, stupina e scrum îmntro oră.
Am rămas surprins cum de a mai putut rămas în viață planta. A dat nectar așa de mult cât niciodată de când
sunt stupar. Am miere de dacă vând toate familiile, rezist 4 ani cu vânzarea.
În urmă cu 8-9 ani porumbul a uscat de nu s-a recoltat aproape nimic. De pe fs am stors bine spre f bine.
Fs este de necrezut de rezistentă la secetă.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2023, 15:33

Balian scrie:La fs trebuie să lăsăm obsesia asta cu apa în sol. La noi anul trecut era SECETĂ non stop în perioada de creștere.
DEȘERT de nici rouă nu era noaptea. Uscat tot, de mi era frică ca de o scântee, stupina e scrum îmntro oră.
Am rămas surprins cum de a mai putut rămas în viață planta. A dat nectar așa de mult cât niciodată de când
sunt stupar. Am miere de dacă vând toate familiile, rezist 4 ani cu vânzarea.
În urmă cu 8-9 ani porumbul a uscat de nu s-a recoltat aproape nimic. De pe fs am stors bine spre f bine.
Fs este de necrezut de rezistentă la secetă.
cum sa fie seceta non stop pe toata perioada de 3 luni...??
nu cred ca ati inteles ce am zis...
eu am FS irigata care are 3 metri inaltime si pe neirigata are 1.5 metrii.... nici nu se compara ..
anu trecut era floarea soarelui inflorita si uscata ....a fost un an compromis 100% in zona bacau...unde am stupii
yuonyuon

Mesajde stefanmadalin » 28 Iul 2023, 22:06

Mai taie din ele. Vezi ca sunt si agronomi pe aici.
stefanmadalin

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2023, 22:14

stefanmadalin scrie:Mai taie din ele. Vezi ca sunt si agronomi pe aici.
sa tai din ce? din floarea soarelui?... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde stefanmadalin » 28 Iul 2023, 22:21

Aha. Asa exagerezi si la albine?
stefanmadalin

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2023, 22:24

stefanmadalin scrie:Aha. Asa exagerezi si la albine?
daca masor maine si are peste 3 metri o planta de FS ...ce pierdeti...??

nu cred ca aveti ce pierde...doar ca imi pierd eu timpu...
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Iul 2023, 08:55

Screenshot_20230729_084133_Chrome.jpg

Uitați aceastā diagramā. E umiditatea aerului în stupina mea în perioada 24.aprilie.2022. pânā în 14. Iulie. 2022. Deci anul trecut. Când plouā umiditatea în câteva minute sare la 100%. În aceastā perioadā nimai în 3 şi 4 iulie a fost la 100%. Deci nu a ploat deloc în oerioada de vegetație a fs. La noi nu sunt irigate parcelele. Ştici de ce? Că toată instalația de irigare a fost furată şi transformatā în burlane pe case.
Deci în perspectiva asta meteo am vrut sā interpretez cā am avut cea mai bună producție celor 50 de ani de stupārit pe care am avut.
Fs este al dracului de rezistentā la secetā. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2023, 09:39

balian cred ca se datoreaza faptului ca acu la batranete ati prins si experienta... ;) .. :lol: :lol:

si o poza pentru "agronomii" din baragan...specializati in grau si FS... :P .. :lol:
Fişiere ataşate
360041181_999982924530604_2599519272879479352_n.jpg
360041181_999982924530604_2599519272879479352_n.jpg (39.63 KiB) Vizualizat de 2262 ori
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 29 Iul 2023, 09:48

e alt soi de FS. Când eram copii, erau acele soiuri de mâncat, albe sau negre, care creșteau foarte înalte.
Cred că și acest soi e un astfel de soi
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 29 Iul 2023, 18:59

Mai este un lucru ciudat. Duc 50 de familii la un lan de 300ha de fs. Pentru 50 de familii ar fi deajuns
cca. 100ha pentru cules. Să zicem că parcela este pătrată de 1,7kmx 1,7km. Mă instalez la mijlocul
unei lature. Albina bate la 3km mult peste acel 300ha, totuși pe partea cealaltă a parcelei abia găsesc
albină. Voi scoate o medie X/familie. Dacă înpart stupima în 3 și le plasez în 3 locuri cât mai distanțate
pe tot aceași parcelă scot sigur producție mai mare. Explicația - nu știu.
Sau - duc 20 de familii la un loc unde sunt mai multe parcele de fs cu înflorire succesivă și produc mai
mult decât cu acel 50 la 300ha. Explicația - nu stiu. Poate știți voi. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2023, 22:17

Balian scrie:Mai este un lucru ciudat. Duc 50 de familii la un lan de 300ha de fs. Pentru 50 de familii ar fi deajuns
cca. 100ha pentru cules. Să zicem că parcela este pătrată de 1,7kmx 1,7km. Mă instalez la mijlocul
unei lature. Albina bate la 3km mult peste acel 300ha, totuși pe partea cealaltă a parcelei abia găsesc
albină. Voi scoate o medie X/familie. Dacă înpart stupima în 3 și le plasez în 3 locuri cât mai distanțate
pe tot aceași parcelă scot sigur producție mai mare. Explicația - nu știu.
Sau - duc 20 de familii la un loc unde sunt mai multe parcele de fs cu înflorire succesivă și produc mai
mult decât cu acel 50 la 300ha. Explicația - nu stiu. Poate știți voi. :)
.cum nu stiti?...
explicatia e mai mult logica...albina pierde mult in cautarea nectarului in loc sa il gaseasca direct...e vorba de eficienta....
cel mai eficient matematic e sa imparti stupi pe acea suprafata la distante egale unu de altu...
fiind multe albine apare un fenomen de cautare prea mare si devine nerentabil...deaceia o stupina de 40 de stupi pe o zona este cel mai eficient...

am auzit multi mari apicultori ca fac 6-8 tone cu 600 de stupi...ca ferma ..ca nustiu ce...de ce nu tin doua vetre cu cate 40 de stupi si fac tot 6 tone.?..
bineinteles ca nu lea picat fisa si apar multe pierderi "mecanice" din cauza ineficientei...
ei se duc cu o suta de stupi langa lan(cea mai proasta decizie) ....o alta suta la alt lan..etc ...deci pentru mine e haos....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 29 Iul 2023, 22:20

app domnu balian...sa stiti ca daca pastrati o distanta de 3 km de acel lan nu mai apare acel fenomen...acum as putea sa zic ca nu stiu eu de ce...desii am o teorie...
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Iul 2023, 06:50

Și eu am o teorie pe care nu am vrut să scriu, dar surprins fiind cât de asemănător
ne gândim totuși vă transmit. Nu pot susține cu nimic numai prin experiența.
Albina istalată grămadă lângă un lan vizitează un semicerc de cca 500m. Asta înseamnă
5x5x3,1415/2=ca 40hectare. Considerând 2ha/familie pentru un cules optimal la fs!,
(că la salcâm este mult mai mic) înseamnă că 20 de familii pot instala întrun loc ca
să am producție maximă. Dacă am 60 de familii formez 3 vetre și pun distanțat astfel
ca raza de 500m să nu se intersecteze. Acest lucru este supervalabil și pentru stupine
vecine. Argument folosit de mine pentru care la 50 de familii avute am făcut 3 platforme
extensibile. Să fiu nevoit să le gestionez stupina separat la câte 18 familii!!
(De asta am vrut să inițiez la Salonta unde am albinele o hartă interactivă la biroul agricol,
să aibă oricine informația stupinelor în zonă și să planifice înțelept în funcvție de aceste
raze amplasarea vetrelor. Nu am avut cu cine discuta, din păcate. Menționez că donmul
Dobrescu de la Romapis a reușit pe întreagă țară. Ar trebui încărcat cu date. Dar cine?)

Chestia cu distanța stupinei față de lan: albina zboară 3-4km, dacă vatra e la distanță
față de lan, tot vreo 500 de metri va vizita din lan, dar dacă este instalat înțelept
acel 500m este o fâșie a întregii parcele care poate fi mult mai mare decât un semicerc
de 500m în cazul plasării lângă lan. Deci nu este bine să pui stupina imediat lângă lan.

Sute de familii puse grămadă e prostie. Îți faci tu singur numai de lucru și 100% vei avea
medie/familie mult mai mică decât dacă le înparți. La tot aceea producție poți ține
stupi mai puțin cu lucru mai puțin. :)
Balian

Mesajde stefanmadalin » 31 Iul 2023, 10:22

:D
stefanmadalin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE