Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 13 Aug 2023, 19:33

am uitat sa mentionez eu raman hobist la borcan forever...iar "forever" este relativ... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 13 Aug 2023, 20:43

Treaba nu este simplă și prezentările anterioare conțin contradicții.
Apicultura înseamnă în mare parte exploatații apicole nu o adunătură de hobbyști. Proprietarul exploatației
trebuie să fie motivat în activitate. Are sau ar trebui să aibă un plan de afacere. Acest plan ia în calcul
planul de cheltuiali, prognoza sau plan de investiții/amortizare, prognoza de vânzare și ce este f important
prețul de cost al produsului/produselor. Momentan după calculele mele acest preț de cost pentru miere este
în jur de 15lei/kg. În acest cost intră (ff important pentru capitolul motivare) :D retribuția persoanei/persoanelor
care deservesc expoatația, cheltuielile de energie, sanitară, de transport și pentru o menținere de eficiență -
investiții permenente planificate. O exploatație apicolă serioasă nu poate exista fără investiții. Asta e
valabil și la hobbyști altfel nu vom ajunge nici în situația anului 1915!
Contradicția este: fără en-gros sau vânzare la un preț de 8lei/kg, lovește chiar în aceste exploatații apicole,
care ar fi destinate pentru susținerea sectorului și potrivite pentru dezvoltare. Cu 8lei/kg poți obține eventual
unui plan de lichidare stoc înainte de închidere finală. :cry:
La punctul 1 se spune ”investiții minime spre zero” la punctul 2 nevoia de ”mecanizare, echipamente,utilaje,
hale de producție/extracție, utilaje de manevrare caturi de 1/1, inventar complet și variat.”

Despre imunitate. Dacă noi, toți apicultorii am lăsa fără tratament toate familiile ani de zile, ar muri majoritatea
efectivelor, dar ce ar rămâne ar fi imuni la tot, și ar căpăta imunitate de turmă. Ca la coronavirus. Nici chiar așa nu
merge. Trebuie tratament, dar evident nu exagerat. Albina nu mai trăiește ca în urmă cu mii de ani. Cu o aglomerație
de o familie la 2km. Noi ținem sute de familii grămadă. Nu mai este epoca de piatră! E apicultură, sau ar trebui să fie.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 13 Aug 2023, 22:07

Urmăresc cu atenție și " ingrijorare" dezbaterea privind viitorul apiculturii! Pe de o parte, un distins domn, cu o gândire pragmatica, cu educație și vocabular conomic, un negustor adevărat intr-un cuvânt, dar și un apicultor bine documentat, autodidact, deschis spre inovație și un alt distins domn, bun cunoscatoor al chichitelor apicole, tributar însă metodelor convenționale.
Îngrijorarea mea vine din faptul ca nici unul dintre ei nu este optimist privind viitorul apicultorii, apicultorilor, cel puțin din punct de vedere financiar. Dacă Balian spune ca desfacerea mierii este la pământ, eu înțeleg ca este un dezastru.
Dar, sa luam creionul și sa socotim! Deci la procesator ( sau polonez), mierea este 8 lei/kg. După cum se lauda " unii" cu 100 kg miere pe stup /sezon, rezulta 800 lei pe stup! 500 stupi pe o exploatație " medie" sau 1000 pe una mare sunt ceva bani, nu? Scăzând cheltuielile cu zilierii, transport, materiale stupi/rame/hrana, tat rămâne ceva. Ceva mai mult.
Asta în teorie. De fapt, producția apicola se face pe stoc. Nu exista o predictibilitate a prețului de desfacere pentru explloatatiile apicole. Apoi, stocurile se aduna și la un moment dat vor inunda o piață foarte volatilă, aducând dezastrul!
Soluția, este cea spusa de Balian mai ' nainte: adaptare numărului de stupi la cantitatea de miere ceruta de piață. Altfel, ne paste un colaps pe toți , hobisti sau profesionisti! Expresia de " curge lapte și miere" este de fapt o expresie a falimentului! Zic și eu!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 13 Aug 2023, 22:09

Balian scrie:Treaba nu este simplă și prezentările anterioare conțin contradicții.
Apicultura înseamnă în mare parte exploatații apicole nu o adunătură de hobbyști. Proprietarul exploatației
trebuie să fie motivat în activitate. Are sau ar trebui să aibă un plan de afacere. Acest plan ia în calcul
planul de cheltuiali, prognoza sau plan de investiții/amortizare, prognoza de vânzare și ce este f important
prețul de cost al produsului/produselor. Momentan după calculele mele acest preț de cost pentru miere este
în jur de 15lei/kg. În acest cost intră (ff important pentru capitolul motivare) :D retribuția persoanei/persoanelor
care deservesc expoatația, cheltuielile de energie, sanitară, de transport și pentru o menținere de eficiență -
investiții permenente planificate. O exploatație apicolă serioasă nu poate exista fără investiții. Asta e
Contradicția este: fără en-gros sau vânzare la un preț de 8lei/kg, lovește chiar în aceste exploatații apicole,
care ar fi destinate pentru susținerea sectorului și potrivite pentru dezvoltare. Cu 8lei/kg poți obține eventual
La punctul 1 se spune ”investiții minime spre zero” la punctul 2 nevoia de ”mecanizare, echipamente,utilaje,
hale de producție/extracție, utilaje de manevrare caturi de 1/1, inventar complet și variat.”

Despre imunitate. Dacă noi, toți apicultorii am lăsa fără tratament toate familiile ani de zile, ar muri majoritatea
efectivelor, dar ce ar rămâne ar fi imuni la tot, și ar căpăta imunitate de turmă. Ca la coronavirus. Nici chiar așa nu
merge. Trebuie tratament, dar evident nu exagerat. Albina nu mai trăiește ca în urmă cu mii de ani. Cu o aglomerație
de o familie la 2km. Noi ținem sute de familii grămadă. Nu mai este epoca de piatră! E apicultură, sau ar trebui să fie.

la noi sunt probleme de natura a intelegerii si metodologiei ....factorul experienta poate dubla/tripla productia ...cu aceleasi cheltuieli
faptu ca investim nu insemna ca, crestem profitabilitatea....
realizati ca in domeniul afacerilor doar 1 din 10 ajung profitabili ...ce dezastru este ....(deci restul cotizeaza)
cea mai mare investitie este in cunoastere.....

legat de investitii..in apicultura majoritatea dintre noi avem peste 80 % din echipament...deci mare combinatie nu este .cu 2-3-4 mi de euro se rezolva cam tot....mai greu de cei ce pleaca acum de jos (care sunt destul de nebuni)

la partea cu imunitatea o l;asam balta :lol: :lol:
daca tinem 100 de familii gramada se justifica fapul ca trebuie tratate...?? pe ce criteriu ? in afar de faptul ca asa am fost invatat la toate cursurile apicole sponsorizate de cei ce ne exploateaza...evident....
imunitatea albine se poate mentine in parametriii normali si astfel nu avem nici o boala in stupina..ZERO!!!...si nici nu aven nevoie de tratament....

eu om sanatos ma pun sa fac trament perventiv???...ce ar mai fi :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Aug 2023, 23:38

Balian scrie:Treaba nu este simplă și prezentările anterioare conțin contradicții.
în jur de 15lei/kg
. În acest cost intră (ff important pentru capitolul motivare) :D retribuția persoanei/persoanelor
mie mi a iesit 5 lei fara borcan... :lol: :lol: cum ati soscotit...?
profitul intra la orele de munca sau ala e la "bani din cer"...

cum ar putea sa iasa 15 lei pe stationar...mai am putin si fac socotelile publice dar ma vede Shrek si atat imi trebuie... :lol:

deci se seocotesc toate cheltuielile cu :zahar..FA...tratament...investitii...si se imparte la cantitatea vanduta/extrasa....apoi se scade si se imparte la orele de munca...si de aici ne dam seama daca au scos un salariu sau nu...
e corect asa?
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Aug 2023, 09:04

Că e corect sau nu, decidem fiecare în funcție de datele noastre din stupina fiecărui aparte.
Eu folosesc următorul algoritm de calcul. Asta stict în stupina mea. Fiecare cum gândește și
ce cifre consideră valabilă pentru calculul propriei situații:
Calcul preț de cost.jpg
Calcul preț de cost

În acest calcul am cifre cum urmează:
1. 180
2. 90
3. 10
4.300
5. 25
6. 70
7. 60
------------------------------------
Total 735lei cheltuieli/familie
Vorbim aici de sute de kg producție... e utopie. Media iau 50kg/familie pe care dacă tehnologia apicolă este
aplicată corect an de an se poate obține. Nu întrun an de secetos ca anul trecut când mult mai mult am scos,
dar numai o singură dată în 50 de ani de activitate.
Deci prețul de cost pe kg de miere este:
c=735/50=14.7lei/kg de miere (situația mea) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Aug 2023, 10:02

1 manopera nu trebuia socotita la un loc cu celelalte cheltuieli pentru ca la final se imparte profitul la orele de munca si ne dam seama cat valoreaza munca noastra....
manopera nu are pret fix...cea care o depunem noi personal...ci este profitul ...
2investiile anuale nu reflecta costurile de productie a unui kg de miere ...pentru ca intr un andaca vrem sa investim tot nu inseamna ca acel kg a fost produs cu un efort mai mare decat a fost vandut....

daca va intreb: cat valoreaza munca dumneavoastra in apicultura?...o sa imi dati o cifra standard ...fara a reflecta profitul...si nu e bine

socoteala se face pe 5 ani pentru a trage si o concluzie...sa zicem ca media iesei (metaforic :lol: ) 50 kg rotund per familie...deci media pe 5 ani..
in cazul meu in ultimi 5 ani de stationar cheluielile sunt foarte mici....

per familie sau mai bine zis per 50 kg produse...
-manopera nu o socotesc aici ...lucrez singur maxim o zi pe saptamana(defapt o jumatate de zi) la medie de stupi 60-80..la anu si mai putin....exceptie sunt extractiile care ma scoate la pensie.. :D
-cantitatea de hrana intrdevar este apropae 100 de lei
-tratamente 10 lei
-pass
-compustibil 10 lei
-vanzarea 150 lei(deunde luati borcane de la SH? :lol: )
-alte cheltuieli adica ..investitii?

acum adunam....270 de lei ....si socotim per kg......270/50 = 5.4 lei per kg.....
mierea se viinde in medie cu 30 de lei -5.4 = 24.6 per kg....

acum din acesti 24.6 se impart orele de munca.... adica....la o cantitate de 3t = 73.800 lei se impart la orele de munca.... si de aici vedem cat valoreaza munca noastra....

iar la capitolul investiitiilor se socoteste procentual din profit...adica cat % alocam investitiilor....din cei 73.800...pentru ca sunt ani cand nu investim deloc cum a fost anul acesta in cazul meu
acum sa fiu sincer undeva la inceputuri imi aduc aminte ca am bagat 10 mi de euro in apicultura dar ..si cred ca ar fi corect sa fac media pe 15-20 de ani...dar cum am zis majoritatea dintre noi avem deja 80 % din echipament si nu ne mai batem capul
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Aug 2023, 21:52

Pentru mine este f corect ce ați scris. Este punctul d-voastră de vedere.
Să nu mă înțeleagă nimeni greșit. Nu am cunoștințe aprofundate de economie. Mă gândesc cât mai simplu.
E chestie de interpretare. Am cheltuieli și încasări. Manoperă socotesc la cheltuieli că nu este sigur că eu
sunt acela care face. Dacă nu e, atunci iese din buzunarul meu. Pe mine nu prea mă interesează valoarea
mea, dar nici nu spun că ”munca mea nu socotgesc”.
Înainte socotgeam cu 30kg/falilie/an dar în ultimii 10 ani media a depășit cu mult. Socotesc cu 50kg medie.
La capitolul extracție sunt dotat destul de bine. Altfel nu extrag horupistic. Iau un rând de caturi le extrag
întro zi. Nu obligat în aceea zi când am luat caturile, că poate am luat cu izgonitorul în timp rece și nu e
potrivit să extrag în aceea zi. Și tot așa iau rânduri de caturi. Anul trecut în continuu. Asta ajută mult și în
gestionarea numărului de corpuri necesare. Iau un rând, pun un rând deodată și tot așa. Și eu lucrez singur
astfel și efortul depus nu e f obositor.
Nu folosesc borcane pentru vânzare de miere numai pentru cca 10%. În rest flacon de ursuleț de 1kg. Din
Ungaria că e mult mai ieftin. Mai intră aici: încălzirea mierii, munca de înbuteliere, deplasări pentru a
duce mierea la unii cumpărători care cumpără cantitate mai mare.
Alte cheltuieli sunt: prețul mătcilor cumpărate, deplasări și cheltuieli pentru prezență la întruniri apicole,
cheltuieli de utilități pentru întreaga activitate apicolă, orice cheltuieală de protocol sau miere dată cuiva
cu care rezolv o complet altă problemă cu miere dată gratis...
La capitolul investiții socotesc partea investiției directe parte care cade pe un anumit an și suma amortismentelor
anuale care provin din investițiile anilor trecuți. Degeaba am inzestrare mult mai mare ca un obișnuit apicultor
dar și suport anual cheltuiala amortismantului socotit pe un anumit an, precum cheltuiala de mentenență de
intreținere a tuturor investițiilor făcute. Investițiile nu se opresc niciodată. Noutățile și imaginația nu au limită.
Pentru mine profitul este diferența dintre prețul final de vânzare și prețul de cost. Este o sumă întreagă care
nu se raportează la nimic. Cel puțin așa socotesc eu. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Aug 2023, 23:31

eu ma socotesc pe mine ca angajatul de baza la propria firma ..care este platit in functie de productia obtinuta...deaceia ma referam la termenul de " cat valoreaza munca mea"
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Aug 2023, 14:14

Cum știu profitul nu are nimic cu salarul (renumarația).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Profit
Profitul este diferența rămasă din totalul de încasări după ce scădem cheltuielile totale. Și salarul este o cheltuială. Este plata muncii.
Profitul poate avea diferite destinații:
- reinvestit (pentru finanțarea investițiilor ulterioare sau plata unori cheltuieli curente)
- rămas în exploatație pentru acumulare de capital (să aibă la ce atinge stuparul la o oarecare achiziție, oportunitate venită întâmplător sau planificat)
- scos ca dividend și folosit la nevoile personale al proprietatului/acționarului
Eu așa văd, citind simplu din wikipedia. Dare nu e nevoie să luăm după reguli. Putem interpreta cum vrem. :)
Balian

Mesajde Shrek » 16 Aug 2023, 14:32

În ziua de azi, numa cine nu vrea , nu se documenteaza! Sursele sunt inepuizabile.
Eu sunt novice în domeniul " educației " economice, dar ceea ce am constatat, dincolo de definiția profitului enunțate mai sus, este ca el este brut. Mai tunde și statul oleacă din el și rămâne, profitul net!
Concepția domului Yon, este specifica micilor întreprinzători care au conceptul " eu sunt firma"! Confunda , în mod involuntar, cred eu" profitul firmei, activității producătoare de venit ( probabil)!, cu valoarea muncii prestate!
Ceea ce vreau sa spun este ca, la nivel de exploatație apicola mai serioasa, este foarte posibil ca profitul sa fie nesemnificativ! Ba chiar negativ, dacă se folosesc metodele contabile de calcul! Neadaugand cheltuiala cu salarizare, nu facem decât sa ne amagm singuri, ca afacerea apicola este rentabila. Dacă greșesc, sa-mi fie cu iertare dar tare as fi dorit sa intervină și sa ne lumineze cineva care chiar face din apicultura o afacere ( nu știu, poate Ion Guist)!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 16 Aug 2023, 20:57

Balian scrie:Cum știu profitul nu are nimic cu salarul (renumarația).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Profit
Profitul este diferența rămasă din totalul de încasări după ce scădem cheltuielile totale. Și salarul este o cheltuială. Este plata muncii.
Profitul poate avea diferite destinații:
- reinvestit (pentru finanțarea investițiilor ulterioare sau plata unori cheltuieli curente)
- rămas în exploatație pentru acumulare de capital (să aibă la ce atinge stuparul la o oarecare achiziție, oportunitate venită întâmplător sau planificat)
- scos ca dividend și folosit la nevoile personale al proprietatului/acționarului
Eu așa văd, citind simplu din wikipedia. Dare nu e nevoie să luăm după reguli. Putem interpreta cum vrem. :)
daca va intreb cat valoreaza munca dumneavoastra(in domeniu apicol) ...ce imi raspundeti?...

va uitati pe wikipedia? :D
cred ca nu ati inteles ce vreau sa zic....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Aug 2023, 21:11

Shrek scrie:În ziua de azi, numa cine nu vrea , nu se documenteaza! Sursele sunt inepuizabile.
Eu sunt novice în domeniul " educației " economice, dar ceea ce am constatat, dincolo de definiția profitului enunțate mai sus, este ca el este brut. Mai tunde și statul oleacă din el și rămâne, profitul net!
Concepția domului Yon, este specifica micilor întreprinzători care au conceptul " eu sunt firma"! Confunda , în mod involuntar, cred eu" profitul firmei, activității producătoare de venit ( probabil)!, cu valoarea muncii prestate!
Ceea ce vreau sa spun este ca, la nivel de exploatație apicola mai serioasa, este foarte posibil ca profitul sa fie nesemnificativ! Ba chiar negativ, dacă se folosesc metodele contabile de calcul! Neadaugand cheltuiala cu salarizare, nu facem decât sa ne amagm singuri, ca afacerea apicola este rentabila. Dacă greșesc, sa-mi fie cu iertare dar tare as fi dorit sa intervină și sa ne lumineze cineva care chiar face din apicultura o afacere ( nu știu, poate Ion Guist)!
deci un pic mai babeste....

ai 50 de stupi ...unde depui un efort ...adica munca de intretinere /exploatare.....valoarea muncii dumitale inseamna profitul minus cheltuielile, impartit la orele de munca......e chiar asa de greu...?

valoarea munci poate fi mult mai mare daca facem productie mai multa si lucram mai eficient.....

problema ca domnu balian a pus munca lui la pretul de productia a unui kg de miere ca si cum el are salariu fix la propria stupina....si atunci profitul cine il incaseaza??..acum o sa spuna ca firrma...dar firma esti chiar tu(sau el) ...

trebuie sa ne punem intrebarea asta obligatoriu...pentru ca sunt foarte multi apicultori care sunt pe zero an de an...nustiu cum reusesc...dar asta inseamna ca valoarea muncii lor este ZERO....
]caz in care te "scoti" daca zici esti hobby...sau traiesti din altceva... :D
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Aug 2023, 21:36

Da...acuma chiar cā nu mai înțeleg nimic.
Ce este profitul în vocabularul d-voastrā? :D
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Aug 2023, 22:09

Balian scrie:Da...acuma chiar cā nu mai înțeleg nimic.
Ce este profitul în vocabularul d-voastrā? :D
nici eu nu mai inteleg nimic ...eu zic sa o lasam asa cum a ramas...egalitate de puncte :lol: ...
yuonyuon

Mesajde paul » 16 Aug 2023, 22:51

Asta-i ca-n bancul cu evrei, cum a spus rabi, si tu ai dreptate si tu ai dreptate ! :lol:
Colegul Geza socoteste in regim de intrepridere. Foarte corect calculul !
Colegul Yuon socoteste in regim de micut intreprinzator. Foarte corect si calculul lui !
Eu, socotesc ca Yuon. Sunt hobbyst, nu traiesc din asta, ba din contra, cateodata scot mai mult din buzunar decat incasez, cum a fost anul acesta cand m-am electrificat si am mai facut si alte investitii. Munca mea nu o socotesc deoarece ea este inclusa in venitul pe care-l obtin din vanzarea mierii. Adica, eu socotesc combustibilul, tratamentele, turtele si zaharul daca este cazul, foitele, ramele , borcanele, cota parte din investitie (amortismente) si cam atat. Neluind in calcul orele de munca deoarece se presupune ca o fac din pasiune si imi face placere sa ma destind dupa orele de program, automat scad o cheltuiala foarte importanta.Doar asa iese un pret de cost convenabil. Corect economic este sa includem in calcul si forta de munca. Personal, nu calculez nici macar cele cateva kg. de miere pe care le dau vreunui prieten care ma ajuta la extras, consider ca am extras mai putin cu cele cateva kg. de miere. In schimb, calculez la pretul de cost berea rece pe care trebuie s-o dau de fiecare data cand venim din camp si pe cea aferenta zilelor de extractie . :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE