Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde Balian » 20 Aug 2023, 14:21

Gratia hanneman este o piesā între altele destul de nebiologicā. Dacā am întreba pe albinā ar da probabil o pārere f negativā despre ea. :lol: Totuşi noi apicultorii folosim cu mare satisfacție. Graria are orificii de 4,4mm care dacā ne gândim poate funcționa şi ca o gratie colector de polen. Am gratie de fund, şi pe placā gāsesc ff mult polen cāzut aiurea. Poate şi asta e motivul pentru care nu urcā sau nu-i place sā urce polenul în magazie.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Aug 2023, 15:44

Biologia albinei inseamna modul si comportamentul in care traieste albina in natura..inainte sa o " domesticim" noi...

Gratia nu are nici o treaba cu biologia lafel ca si spalierii la vita de vie...sunt anti " biologici" :lol: dar ne ajuta la cva...

Garantez ca 90% nu stiu ce rol are gratia haneman... :lol:
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 21 Aug 2023, 21:19

Buna ziua dle Ion,
puteti sa comentati daca aveti timp si doriti urmatoarele clipuri ?
Multumesc.

1. https://www.youtube.com/watch?v=_lWeQ7GXW2I&t=1s

2. https://www.youtube.com/watch?v=k5-sw1ghqqA
crisandp2

Mesajde mausica » 23 Aug 2023, 01:02

yuonyuon scrie:Daca pun o rama goala la ouat langa una deja ouata dar cu coronita ....in momentu in care acea rama noua este puiet capacit 80%>...deja coronita de miere de pe cealalta rama este consumata....si in felul acesta se stimuleaza si nu stau da descapacesc sau alte manevre.....doar adaug rame panan la a 5 a....apoi o pauza si in final a 6 a......punem catu si nu mai umblam niciodata daca nu facem roi....

6 rame este maxim cat ponteaza o matca medie fara sa faca coronite.....daca se pun 7 deja trebuie matci mai bune iar stupul devine mult mai puternic....si riscuri mai multe....

6 rame mi se pare ca stupul merge singur fara absolut nici o verificare in cuib...doar sa formezi cuibul bine din primavara...

Anu trecut am iesit din iarna cu niste roi mai dezvoltati care erau in roinite de 6r.Au ramas asa pe parcursul anului pt un test,evident fiecare roinita a primit magaziile aferente,unele ducanduse in 3-4-5-6 mag. am folosit roinite cu rame de 1/1 (6 buc)iar la magazii rame de 1/2(tot 6 buc).95% din cei testati au mers perfect iar 5% au creat probleme(din varii motive)
Sa ai cutii de 10 rame ai doar avantajul ca ai loc dupa diafragma sa lasi rame cu miere in caz de,altfel merge bine si cu corp de 6
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2023, 21:26

mausica scrie:
yuonyuon scrie:Daca pun o rama goala la ouat langa una deja ouata dar cu coronita ....in momentu in care acea rama noua este puiet capacit 80%>...deja coronita de miere de pe cealalta rama este consumata....si in felul acesta se stimuleaza si nu stau da descapacesc sau alte manevre.....doar adaug rame panan la a 5 a....apoi o pauza si in final a 6 a......punem catu si nu mai umblam niciodata daca nu facem roi....

6 rame este maxim cat ponteaza o matca medie fara sa faca coronite.....daca se pun 7 deja trebuie matci mai bune iar stupul devine mult mai puternic....si riscuri mai multe....

6 rame mi se pare ca stupul merge singur fara absolut nici o verificare in cuib...doar sa formezi cuibul bine din primavara...

Anu trecut am iesit din iarna cu niste roi mai dezvoltati care erau in roinite de 6r.Au ramas asa pe parcursul anului pt un test,evident fiecare roinita a primit magaziile aferente,unele ducanduse in 3-4-5-6 mag. am folosit roinite cu rame de 1/1 (6 buc)iar la magazii rame de 1/2(tot 6 buc).95% din cei testati au mers perfect iar 5% au creat probleme(din varii motive)
Sa ai cutii de 10 rame ai doar avantajul ca ai loc dupa diafragma sa lasi rame cu miere in caz de,altfel merge bine si cu corp de 6
da am obserbat ca acel gol dupa diafragama nu ajuta cu mult...adica nu ajuta mai deloc dar nici nu incurca...avantaj e cand umbli in cuib nu mai tragi de rame aiurea....

dar primavara ...fara acel gol nu ai fi putut sa ti albina in frau ...pana ii pui catul...
cand ajungi la a 5 rama de puiet deja albina da pe afara dar se duce dupa diafragma unde e mancarea...si nu face botci.....apoi cand pui catu se duce 80 % sus :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Aug 2023, 21:47

Dacā este albinā multā, se poate pune catul chiar devreme la ínflorirea salciilor. Dacā vremea este chiar friguroasā se lasā folia îndoitā, urcā cine vrea cine nu rāmâne pe puiet. Când se încālzeşte vremea urcām folia sus.

Metoda dacā funcționeazā, e un nou concept în apiculturā. Pânā acuma am auzit de restrângeri exagerate de cuib, dar fārā extindere intensivā de magazie.
E de gândit. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2023, 21:53

crisandp2 scrie:Buna ziua dle Ion,
Multumesc.

nu am mai avut timp sa urmaresc nimic...din online...

daca nu se vorbeste de biologie..media pe stup...sau caturi multe :lol: ...nuprea mai ma uit....
important este media pe stup...de aici se placa discutia...pentru ca deaceia ma r interesa o informatie...daca e peste 100 KG atunci sunt oki si urechi.... :lol:

din ce vad eu face o comparatie nedreapta cum ca o rasa aduce mai mult si alta mai putin ...
"adusul mai putin sau mai mult" depinde de factori de structura...
se poate face 100 kg cu un stup pe 25 de rame de albina cu matca maidaneza...deci nu prea conteaza rasa sau faptul ca "e albina multa"...
cea ce conteaza este structura si calitatea albinei....apoi apicultorul daca da spatiu si nu in ultimul rand baza meliferea.....dupa ce se indeplinesc aceste criterii.... incepem si vorbim de rase....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Aug 2023, 22:01

Balian scrie:Dacā este albinā multā, se poate pune catul chiar devreme la ínflorirea salciilor. Dacā vremea este chiar friguroasā se lasā folia îndoitā, urcā cine vrea cine nu rāmâne pe puiet. Când se încālzeşte vremea urcām folia sus.

Metoda dacā funcționeazā, e un nou concept în apiculturā. Pânā acuma am auzit de restrângeri exagerate de cuib, dar fārā extindere intensivā de magazie.
E de gândit. :)
cred ca ar fi o smecherie MER pe 6 rame(lada si caturile) si iernat cu caturile pe el......in felul acesta nu mai misti un deget...
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Aug 2023, 22:31

Chiar sā nu mişti un deget n-ar ieşi media de miere. Pot sā spun, cu cuib pe 3 corpuri şi familii de producție vândute toate în primāvarā, rāmas numai cu roii de anul trecut, am avut cel mai lejer an din ultimii 50, la capitolul manoperā.
Am avut de lucru...nu zic, dar cu pune magazia ia magazia stoarce şi tot aşa, dar asta îmi asigurā media pe familie. De tot nu pot sā mā scap de lucru. :)
Balian

Mesajde mausica » 24 Aug 2023, 22:49

yuonyuon scrie:
cred ca ar fi o smecherie MER pe 6 rame(lada si caturile) si iernat cu caturile pe el......in felul acesta nu mai misti un deget...[/quote]
Nu cred ca ar fi ok rama mica doar 6.S-ar face prea mari turnuri si la rafale de vant ar fi instabile zic eu,plus ca merge doar pe stationar asta,ca altfel la transport e jaleeeee :lol:
Daca eram inspirat sa imi fac la inceput lazi pe 8r 1/1 era mai bine(dar nu mai aveam stas)cred eu,ca ramaneau 2 diafragme si 6 r si iaca configuratia
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde marco68 » 25 Aug 2023, 09:17

Camino al agro- sistema palmer ,cu 4 rame...l-am urmarit acum citiva ani buni, devine interesant cind le poti combina,e un pic de munca dar merita.E fratele mai mic al cuibului pe 6 rame, dar mai nervos oleaca,Metoda e copiata de la un american, si modificata la ei cu rezultate foarte ,foarte bune.E in spaniola.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde Balian » 25 Aug 2023, 14:35

Nu mā las. :lol: Bun echivalent de 6 rame în cuib, dar vreau sā ştiu calea polenului şi cum va fi cu trântorii?
Balian

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2023, 21:50

Balian scrie:Nu mā las. :lol: Bun echivalent de 6 rame în cuib, dar vreau sā ştiu calea polenului şi cum va fi cu trântorii?
e destul....
si cu trantori carei problema?...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2023, 21:59

marco68 scrie:Camino al agro- sistema palmer ,cu 4 rame...l-am urmarit acum citiva ani buni, devine interesant cind le poti combina,e un pic de munca dar merita.E fratele mai mic al cuibului pe 6 rame, dar mai nervos oleaca,Metoda e copiata de la un american, si modificata la ei cu rezultate foarte ,foarte bune.E in spaniola.
cel mai tare avantaj la acest sistem este faptul ca la 6 rame de puiet nu iti trebuie matci de elita sa faci productie....
daca ai o matca slaba o lasi pe 3 rame si aduce 2 caturi :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Aug 2023, 22:14

crisandp2 scrie:Buna ziua dle Ion,
Multumesc.

cu greu am mai urmarit o idee care iar mi se pare gresita...
a zis ca un stup a adus 4 rame cu miere iar celalalt 6 caturi sau ceva de genu....

din teorie stim ca o familie normala pe parcursul unui an consuma 100 kg de miere...pentru a dezvolta generatiile de puiet (echivalent a 6 table de puiet pe un sezon)
sa inteleg ca unul din stupi a adus 108 kg iar celalalt ..160 kg......nu se aprinde nici un beculet???
daca in timpul culesului era un pic mai putin puiet si mai multa culegatoare ...(pentru ca atunci conteaza ) rezultatul era toat diferit ..
la albine ...cand spunem un stup nu spunem Arnold ridica la piept 500 kg iar Stalone 520 kg......e vorba de cata culegatoare si cat puiet larvar este in perioada a culesului ... asta face diferenta ....deci structura ...nu numarul

acelasi stup pe parcursul anului poate fi si puternic si slab si asta este data de structura .....daca intra cu mult puiet si putina culegatoare la un cules ...atunci zicem ca e slab din cauza structurii...nu di cauza matcii...
un stup prost cu structura buna poate bate un stup de rasa cu structura proasta.....
culesurile sunt aleatorii pentru albine...dar noi tre sa le pregatim ..pentru ca stim datele an de an...
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Aug 2023, 07:26

Vrea sā spunā domnul cā o familie bk pāstreazā structurā bunā tot anul, fārā prea multā manoperā, iar ceilalți se destructureazā. Eu aşa înțeleg şi aşa şi am constatat. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR