Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2023, 08:21

Balian scrie:Vrea sā spunā domnul cā o familie bk pāstreazā structurā bunā tot anul, fārā prea multā manoperā, iar ceilalți se destructureazā. Eu aşa înțeleg şi aşa şi am constatat. :)
da ...buna gluma :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2023, 08:36

din cate vad eu structura este un factor care nu se poate anticipa de catre albine....e un proces matematic....
albina este totusi adapta ca sa se dezvolte puternic pana in luna mai ca apoi ...(in caz ca a fost cules abundent)...sa intre si in roit...iar la final sa fie destul timp sa se pregateasca de iarna...
dar cand vorbim de culesuri masive ....rapita ...salcam...tei...fs....albina nu are habar ce si cum pica.......ea este adaptata la poliflora....doar intamplarea (in mediu natural) face ca unii sa reuseasca si alti sa rateze culesul in functie de structura....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 26 Aug 2023, 08:38

daca vrei sa pastrezi o structura cat de cat ok ...pentru a valorifica culesurile ...si a nu te prinde pe picior greit ...atunci sngura solutie este ingradirea cuibului...
yuonyuon

Mesajde Balian » 26 Aug 2023, 23:06

E victoria noastrā cā am învāțat sā avem producții mari şi f mari comparativ cu ce am avut în urmā cu 30 de ani. Avem şi clientela ce am avut. Dar de unde spor de clientelā sincronizat la producțiile noastre neaşteptat de mari. Ar trebui un strat existent de preluare în en-gros. Dar nu este slab...este inexistent!!! Noi ce rāspuns avem la aceastā provocare în afarā de absolut nimic?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Sep 2023, 17:53

yuonyuon scrie:LUCRARI IN AUGUST

nu am mai scris ce mari lucrari am facut in august.... :D ..pe 2-3 august
-la inceputul lunii am lasat toti stupii pe un cat(deci nu am extras ca Gheorghe imediat dupa ce s a terminat culesul :lol: de FS ) ...si rezerve de miere aproximativ 10kg..restu de caturi la extras...
-gratiile haneman le am eliminat

inca mai e cva cules si am mai adaugat 5 litri sirop peste ..(mai am nevoie de rame cu miere pentru roi)...astfel la data asta caturile se apropie de 20 kg sau mai bine....

-am astupat urdinisele superioare

puiet ...acum sunt toti in 5 rame de puiet cu inceputuri de coronite pe unele rame dar deja temperatura incepe sa scada brusc....foarte mult larvar din ce am vazut cea ce e normal dupa un cules..iar apoi ponta incepe sa descresca pana la zero la sfarsitul lunii...

- urmeaza sa fac un tratament ..(primul dupa 2 ani) sunt multi paduchi vizibili desii depopulare nu vad mai deloc...dar ca sa nu fiu ipocrit ...tratamentul de paduci in toamna este totusi benefic...

spre sfarsitul lunii dau caturile si completez jos cu rame pline cu miere/pastura si puiet...si cam asta e pe august....
a trecut mai bine de o luna si eu debia azi am resusit sa execut lucrarea scrisa cu rosuu....
la sfarsitul lunii august am luat cate o rama cu puiet si albina si am ajutat roii ...am vazut ca stupii sunt ok si nu mi am mai batut capul

azi am dat toate caturile jos...si am format cuiburile cu rame pline(luate din cat) daca era cazul....
Fişiere ataşate
379630734_1372211150172989_1046232112622315782_n.jpg
379611427_1452470518941055_4553693820681203336_n.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 22 Sep 2023, 18:00

o medie de 7-8 rame...la 15 octombrie probabil ca v a mai scade cu o rama...

incerc sa fac o filmare atunci cand ii voi verifica ultima data ..rama cu rama sa vad daca au rezerve pana in luna aprilie...
completarile ..."celebrele completari" eu le am facut la inceputul lunii august.....

acum urmeaza un varachet...al doile pe 2023...avand in vedere ca acesti stupi nu au fost tratati cu absolut nimic 2 doua sezoane...2021-2022...si daca nu luam albina pentru roi erau pe 10...

la capitolul productie au depasit pragul psihologic de 50 kg...deci un an ok...mediu spre bun...
Fişiere ataşate
382251294_992028698747311_231725175238119957_n.jpg
379633105_836037114641886_1935337089670990217_n.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Sep 2023, 19:22

Când veți mai scoate o ramă veți pune diafragmă de polistiren și în stânga? Sau veți pune aceea ramă după diafragma din dreapta?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Sep 2023, 19:29

Balian scrie:Când veți mai scoate o ramă veți pune diafragmă de polistiren și în stânga? Sau veți pune aceea ramă după diafragma din dreapta?
eu i las in 6 rame ...fac o egalizare...iar ramele in plus merg la roii...

iarna nu am interes sa pun diafragme ...nu e nevoie de temperatura....
ca sa nu le duc inapoi in magazie le pot pune inapoi....

la 6 rame imi intra fix diafragmele....
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Sep 2023, 20:44

Ați avut cuibul pe 6 rame. Ați schimbat ramele golite de puiet cu rame cu miere din magazie.
Au ieșit 8 rame sau că mai aveau 2 rame de puiet pe care le shimbați la urmă sau nu încăpea
(evident) albina pe 6 rame. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Sep 2023, 21:37

Balian scrie:Ați avut cuibul pe 6 rame. Ați schimbat ramele golite de puiet cu rame cu miere din magazie.
Au ieșit 8 rame sau că mai aveau 2 rame de puiet pe care le shimbați la urmă sau nu încăpea
(evident) albina pe 6 rame. :)
--jos erau pe 5...
...puiet nu mai am deloc...nici capacit....
pe 10 sept erau doua palme de capacit la ecluzionare....

--am inlocuit maxim doua rame din cuib ce erau mai usoare...si apoi am dat jos toate ramele pline cu albina si miere din cat...apoi am mai scuturat restul de 5-6-7 rame din cat peste ramele din cuib ...deci albina sta ca sindrila pe casa....

--dar nu socotesc exact daca sunt de 7 sau de 8 ...pot fi si de 9 ...totul este brut...o sa vad mai exact la ultima verificare
...eu la rezerva am rame destule si pline si semipline....plus oprite de la tei ...deci pot inlocuii daca sunt probleme...
ideea e ca nu stimulez completez dupa 15 august pentru ca vreau ca ultimul puiet(generatie) sa iasa in perioada de abundenta de polen(adica cat mai devreme)...si alt motiv ar fi ca nu vreau sa muncesc degeaba... :lol:

--in cuibul de iernare ma intereseaza sa intru in iarna cu ramele pline cu miere ....nu calitatea lor ...pentru ca in martie orcum adaug rame la ouat ...si le scot pe cele pline....
deci in cuib tot timpul este spatiu...de ce are nevoie albina...fara sa compromit nimic..
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Sep 2023, 12:30

[quote="yuonyuon"--in cuibul de iernare ma intereseaza sa intru in iarna cu ramele pline cu miere ....nu calitatea lor ...pentru ca in martie orcum adaug rame la ouat ...si le scot pe cele pline....
deci in cuib tot timpul este spatiu...de ce are nevoie albina...fara sa compromit nimic..[/quote]

Cantitatea de miere pentru iarnă, fiecare stabilim în funcție de zona meteo. Lăsăm mai mult că poate vine o iarnă grea. Asta e corect și nu.
Se lasă normal și dacă e nevoie (ff rar) se dă iarna. În acest fel storc tot ce-mi rămâne miere la ultimele revizii. Tot. Nu las nici o ramă
cu miere! Motivul: dacă eventual (accidental) rămân fără mâncare (niciodată nu am pățit încă așa) aș da miere călduță în hrănitor de podea
oricând(!!) în timpul iernii că duce albina. Din experiență vă spun că merge minunat de bine. Ramele cu miere pe care scot ca d-voastră în
primăvară, (să dau loc pentru puiet) va fi chiar bun pentru roiuri! De asta nu las nici o ramă cu miere pentru iarnă în depozit. Folosesc ce scot primăvara :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Sep 2023, 13:01

daca albina sta pe 6 rame pline cu miere...sansele ca albina sa ramana fara mancare sunt ZERO! eliminam factorul "morti de foame" de la radacina...il eradicam complet :lol:

in primavara nu va incepe cu ouatul devreme pentru ca nu are loc si v a incepe cand vreau eu ...adica cand ii deblochez cuibul....iar eliminam factorul "matcile au pontat prea mult in primavara"...
si tot asa...

luna septembrie a insemnat 2 zile de munca in stupina ..iar luna octomrie posibil o zi...acum stau si ma gandesc de ce as mai muncii o zi in iarna pe frig si zapada ca sa le mai dau de mancare?? tre sa am un motiv destul de bun ca sa fac asa cva....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Sep 2023, 13:08

mierea este deja in rama de ce sa o scot si sa o pun inapoi in pungi ca albina sa o puna inapoi in rama...is multe dileme de genu pe care eu nu le inteleg ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Sep 2023, 13:34

yuonyuon scrie:mierea este deja in rama de ce sa o scot si sa o pun inapoi in pungi ca albina sa o puna inapoi in rama...is multe dileme de genu pe care eu nu le inteleg ...

Cei care dau în pungi nici eu nu prea înțeleg. Dar să storci ...aia este în bidon. Că eventual în ff puține cazuri să pui înapoi în hrănitor eu spun că este f practic și logic.
Părerea mea: :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Sep 2023, 13:50

Balian scrie:
yuonyuon scrie:mierea este deja in rama de ce sa o scot si sa o pun inapoi in pungi ca albina sa o puna inapoi in rama...is multe dileme de genu pe care eu nu le inteleg ...

Cei care dau în pungi nici eu nu prea înțeleg. Dar să storci ...aia este în bidon. Că eventual în ff puține cazuri să pui înapoi în hrănitor eu spun că este f practic și logic.
Părerea mea: :)
eu zic ca mai bine sta in rama si in stup...parerea mea :lol:

sa storci asta inseamna ca apoi sa o depozitezi == decristalizezi==si pus in hranitor...ca apoi albina sa o puna in rama.... :o
... :lol: :lol:

din ce vad in online 60 % din lucrarile apicole sunt ilogice si ineficiente...
nustiu cum a ajuns apicultura in situatia asta ...parca ar fi birocraie apicola
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Sep 2023, 21:51

yuonyuon scrie:daca albina sta pe 6 rame pline cu miere...sansele ca albina sa ramana fara mancare sunt ZERO! eliminam factorul "morti de foame" de la radacina...il eradicam complet :lol:

in primavara nu va incepe cu ouatul devreme pentru ca nu are loc si v a incepe cand vreau eu ...adica cand ii deblochez cuibul....iar eliminam factorul "matcile au pontat prea mult in primavara"...
si tot asa...

luna septembrie a insemnat 2 zile de munca in stupina ..iar luna octomrie posibil o zi...acum stau si ma gandesc de ce as mai muncii o zi in iarna pe frig si zapada ca sa le mai dau de mancare?? tre sa am un motiv destul de bun ca sa fac asa cva....

Sa intelegem ca in februarie -martie cuibul e inca blocat si regina nu are deloc spatiu de ponta? Ce au mancat albinele din august de cand nu li s-a mai dat nici un fel de hrana pana in martie daca cuibul e inca blocat si pentru a incepe sa ponteze familiile trebuie sa primeasca rame goale?
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR