Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 11 Oct 2023, 11:05

Experiența bună sau rea gravează informații în mintea omului. În cursul conversiei de pe stupul orizontal la cel vertical
am folosit la un moment, magazii de 1/1. Atunci încă nu am înțeles recomenderea pe care dădeau mai toate cărțile de specialitate.
La orizontală nu există numai lucru cu rama. Stupul vertical este anume conceput pentru uitarea acestei practici și pe cât
posibil trecere pe lucrul cu corpul. Pentru a ține cont de această recomendare, este de preferat folosirea ramei cu o îmălțime cât
mai mică posibil, și folosirea unui număr cât mai mic de rame în corp. În cuib după un anumit set, și în magazii alt set de criterii.
Situația în cuib era discutat pe larg, în magazii principalul criteriu este grautatea finală a magaziei, posibilitatea măririi volumului
magaziei cu sărituri cât mai mici și posibilitatea de a lăți albinele fagurele pentru o descăpăcire cât mai comodă. Aici mă refer la
a pune cu o ramă mai puțină în magazie pentru cât era ea proiectată. Eu așa fac și consider că este practic. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 04 Noi 2023, 09:48

A venit și momentul ultimei lucrări la stupi: cărămida pe capac.
Se poate și fără ea, dar prefer să pun ceva pe capac peste iarnă, pt că nu se știe ce vânt adie la un moment dat.
Foarte rar mi-au zburat câteva capace, dar a fost, așa că, dacă nu veți găsi cărămizi la depozite, să știți din ce cauză :lol:
Stupii sunt în grafic, mâncați, tratați, pregătiți de odihnă.
Fişiere ataşate
20231101_103110.jpg
20231101_140457.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 04 Noi 2023, 10:06

Anul apicol 2022-2023
Un an bun ca producție.
Am avut o iernare fără probleme, cu o primăvară cam rece, dar cu ferestre bune de adunat de afară.
Rapița
- Cultură foarte foarte bună, ca niciodată. Suprafețe mari, rapița cât omul de înaltă, care a ținut mult și bine.
- Producție - record personal
Salcâm
- un salcâm afectat de îngheț, cu puține flori și cules slăbuț.
- un an slab ca producție. a ieșit și puțin colorat de la alte flori
Tei
- a fost anul teiului la mine. Am ceva tei la 2 km, care dă cu credincioșie odată la 4 ani.
FS
- floare multă în zonă, producție medie.
- zona mea nu excelează la FS

Problema mare a anului 2023 a fost vânzarea mierii la engros. Pe lângă faptul că prețurile au coborât foarte jos, rapița nu s-a cumpărat aproape deloc.
Piața europeană e saturată de miere, mierea din Uk și China ne-a luat fața, fapt ce afectează foarte mulți apicultori din România.
Trendul este de restrângere a numărului de stupi, suprapus cu multe stupine care se dezvoltă pentru a accesa fonduri.
Vânzarea mierii la borcan este și ea afectată. Prețurile au rămas la nivelul anului 2021-2022, în contextul în care costurile au crescut foarte mult. Iar vânzarea la borcan a scăzut. Cauze: cerere în scădere, plus faptul că mai mulți apicultori care nu au dat miere la butoi s-au orientat spre borcan. Satele sunt pline de stupari, iar nr de stupi este la nivel foarte ridicat.

Apicultura va merge înainte, dar vom vedea la ce nivel.

P.S. Referitor la poza de mai jos, aici aveam izgonitorul pus sub caturi, nu l-am ajuns încă pe Dan Mărgărit :lol:
Fişiere ataşate
20230606_105533.jpg
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 09 Noi 2023, 23:21

La ultima stupii din ultima imagine, ce producție ați avut?
Black_beard

Mesajde yuonyuon » 10 Noi 2023, 12:18

Black_beard scrie:La ultima stupii din ultima imagine, ce producție ați avut?
ce conteaza? :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 10 Noi 2023, 16:58

Nu am calculat. În general, stupii de pe cântar sunt stupi mai buni decât media stupinei.
cristi_vidican

Mesajde crisandp2 » 10 Noi 2023, 17:43

Sa stiti ca dl Vidican are BK. Pentru o zona ok, cu un BK cat de cat ok(regine de la crescatori de BK selectionat nu corcituri) pe care il lasi in 4 caturi de 1/2 ca si cuib si minim tot pe atatea de stransura , pozele din imagine ar trebui sa fie media stupinei, nu ?
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 11 Noi 2023, 17:28

cristi_vidican scrie:

Nu am calculat. În general, stupii de pe cântar sunt stupi mai buni decât media stupinei.
deci cu alte cuvinte nu calculati exact ce este cel mai important lucru in stupina... :lol: ...ok
yuonyuon

Mesajde mausica » 11 Noi 2023, 21:28

crisandp2 scrie:

Sa stiti ca dl Vidican are BK. Pentru o zona ok, cu un BK cat de cat ok(regine de la crescatori de BK selectionat nu corcituri) pe care il lasi in 4 caturi de 1/2 ca si cuib si minim tot pe atatea de stransura , pozele din imagine ar trebui sa fie media stupinei, nu ?

Cati de pe mer crezi ca au cuibul pe 4 caturi ???? :shock: :o
Cuibul in general e pe 2 caturi,iar in cazuri de exceptie 3 ,restul sunt povesti selectionate atent
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 11 Noi 2023, 22:01

yuonyuon scrie:deci cu alte cuvinte nu calculati exact ce este cel mai important lucru in stupina... :lol: ...ok

Deci ... pe cântar pun stupi buni ca să văd putere culesului, nu media stupinei, nici câtă miere voi scoate.
Pun pe cântar dacă pot stupul cel mai bun și zic apoi: dacă erai tu om serios, așa erau toți stupii tăi, unu și unu. :lol:
Ceea ce m-am luptat tot mai mult și am ajuns să fiu mulțumit.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 11 Noi 2023, 22:03

crisandp2 scrie: pozele din imagine ar trebui sa fie media stupinei, nu ?

În poza cu cei doi stupi mai înalți ... Acolo aveam magaziile sub care erau izgonitoarele și magazii goale. Se vede unde e izgonitorul.
Stupul din stânga imaginii a avut începând cu rapița, tot anul cuibul pe 3 corpuri.
La ora asta așa iernează.
Acel stup a fost verificat la rapiță, i-am dat un cat în cuib și l-am mai verificat foarte sumar de vreo 2-3 ori apoi, dar nu i-am făcut absolut nimic, decât să-l las în pace.
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 14 Dec 2023, 08:35

cristi_vidican scrie:Uite un fund cu pivniță și tot tacâmul.
Pozele le-am preluat de pe net, nu mai știu de la cine.
Dar, nu e pretabil pentru pastoral. Iar, când stupii vor să se extindă, sub acel grătar vor face lejer trântori.

Salut. Poți sa îmi spui te rog unde as putea găsi un fund ca asta? As cumpăra câteva bucăți de probă.
Black_beard

Mesajde cristi_vidican » 14 Dec 2023, 09:50

Black_beard scrie:Salut. Poți sa îmi spui te rog unde as putea găsi un fund ca asta? As cumpăra câteva bucăți de probă.

Nu există pe piață așa ceva.
Mergi la un tâmplar bun și îți faci câte vrei.

P.S. Ca să nu mai zic că nu sunt 2 stupari cu stupii identici.
Am vorbit la Salonta cu cel care face remorci apicole pe comandă. Face asta de ani de zile. Mi-a zis că nu a avut două la fel :lol:
cristi_vidican

Mesajde mausica » 14 Dec 2023, 11:31

cristi_vidican scrie:
Am vorbit la Salonta cu cel care face remorci apicole pe comandă. Face asta de ani de zile. Mi-a zis că nu a avut două la fel :lol:

Acuma imi zici ? daca stiam ca am remorca unicat nu o mai dadeam 8-)
mausica

Mesajde cristi_vidican » 14 Dec 2023, 14:32

mausica scrie:Acuma imi zici ? daca stiam ca am remorca unicat nu o mai dadeam 8-)

O vei putea cumpăra peste 40 de ani când se va sătura omul de ea.
cristi_vidican

Mesajde mausica » 15 Dec 2023, 01:54

cristi_vidican scrie:
mausica scrie:Acuma imi zici ? daca stiam ca am remorca unicat nu o mai dadeam 8-)

O vei putea cumpăra peste 40 de ani când se va sătura omul de ea.

:lol: :lol: Sper sa pice pretu pana atunci
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR