Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Black_beard » 19 Dec 2023, 09:57

Caturile le sufli pe iarba? Sau deasupra stupilor? Ai vreun suport rotativ pe care sprininesti catul când îl sufli? Ce suflanta folosești?
Black_beard

Mesajde cristi_vidican » 19 Dec 2023, 12:55

Black_beard scrie:Caturile le sufli pe iarba? Sau deasupra stupilor? Ai vreun suport rotativ pe care sprininesti catul când îl sufli? Ce suflanta folosești?

Vai, am crezut că mi-ai luat la mână toată pagina de youtube :lol:
https://www.youtube.com/shorts/WsaRcUaqBOI
După cum vezi, dacă ai MER și vrei să te lauzi, tre să-ți iei un om în plus care să te filmeze :lol:

Cam așa suflu eu caturile. Când nu e foarte multă albină caturi, nu mai întorc catul ca să-l suflu a doua oară.

Uneori folosesc izgonitoarele, mai ales la salcâm. Avantajul izgonitorului este că poți lua caturile la orice oră, și pe ploaie. E foarte bun când albina dă la furat și cu suflanta te cam sâcâie albina. Așa, le poți seara târziu, sau dimineața devreme.
Dar, despre izgonitor e mult de povestit. Nu întotdeauna merge bine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 19 Dec 2023, 13:31

Sincer m-a uitasem doar la câteva videoclipuri, nu la toate. :roll:
Ce distanta ai la fundurile de la stupi între grătar și speteaza inferioara a ramei, și între grătar și scândură fundului. Am văzut intrun video la stupul din livada ai zis ceva de genu ca are puiet în catul 3. Vroiam sa te mai întreb nu folosești gratii Hanneman?
Black_beard

Mesajde mausica » 19 Dec 2023, 16:32

Black_beard scrie:Sincer m-a uitasem doar la câteva videoclipuri, nu la toate. :roll:
Ce distanta ai la fundurile de la stupi între grătar și speteaza inferioara a ramei, și între grătar și scândură fundului. Am văzut intrun video la stupul din livada ai zis ceva de genu ca are puiet în catul 3. Vroiam sa te mai întreb nu folosești gratii Hanneman?

Cuiburile la mer se pot tine si pe 2 si pe 3 corpuri.Gratia evident va fi peste ultimul corp din cuib.Deci in cazul de acum daca are gratie era peste C3
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Black_beard » 19 Dec 2023, 16:51

mausica scrie:
Black_beard scrie:Sincer m-a uitasem doar la câteva videoclipuri, nu la toate. :roll:

Cuiburile la mer se pot tine si pe 2 si pe 3 corpuri.Gratia evident va fi peste ultimul corp din cuib.Deci in cazul de acum daca are gratie era peste C3

Nu avea era gratie nici între C3 și c4.
Black_beard

Mesajde mausica » 20 Dec 2023, 00:26

Black_beard scrie:
mausica scrie:

Nu avea era gratie nici între C3 și c4.

Da de unde sti tu? Ca poate e pe interior pusa :))
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 20 Dec 2023, 07:17

Fundul stupului are o adâncime interioară de 5 cm.
Acolo vine un grătar făcut din șipci pe care le folosesc și la rame - partea de jos a ramei, cu grosimea de 10 mm și lățimea de 21 mm.
Pun 10 șipci pe care le prind pe altele 2 care au mici piciorușe care calcă pe fundul stuplui.
Ideea e ca albina să poată să treacă pe sub cele 2 șipci pe care vin prinse cu capse cele 10, care sunt ca orientare pe direcția ramelor.
Dacă nu pun acel grătar, acolo, la rapiță albinele cresc trântori.

Între grătar și partea inferioară a remei din primul corp este 1 cm distanță.

Am gratie hanneman la toți stupii.
Stupul din livadă nu are gratie. Acolo am avut o regină care ponta foarte bine, începea primăvara puternic cu puietul și trebuia să-i las 3 corpuri pentru cuib. Și, așa s-a potrivit să nu am acolo gratie. I-am lăsat reginei spațiu cât vrea ea.

Dar, nu mi-aș putea imagina stupăritul fără gratie. Dacă nu ai gratie, nu poți să folosești izgonitorul sau suflanta.
cristi_vidican

Mesajde Black_beard » 20 Dec 2023, 21:03

Ok, mulțumesc pentru răspuns
Black_beard

Mesajde Black_beard » 21 Dec 2023, 09:11

Salutare. Vroiam sa va întreb, exista vreo carte, ceva care sa trateze doar despre MER? Unde sa poți găsi tot ce trebuie făcut la MER, pt ca sunt destule chichițe în abordarea și folosirea mer-ului.
Black_beard

Mesajde Balian » 21 Dec 2023, 11:25

Cum am mai spus. Topicul "fan club MER" . De la cap la coadā! :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Dec 2023, 12:38

Balian scrie:Cum am mai spus. Topicul "fan club MER" . De la cap la coadā! :)
:lol: :lol:

omu a citit deja topicul cap coada si acum are nevoie de o carte despre MeR...
...asta nu va spune nimic...?? :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Dec 2023, 12:49

Da. :lol: Am citit. Mie merge MER-ul.
De două ori, că poate sunt mai greu la cap. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Black_beard » 21 Dec 2023, 15:17

yuonyuon scrie:
Balian scrie:Cum am mai spus. Topicul "fan club MER" . De la cap la coadā! :)
:lol: :lol:

omu a citit deja topicul cap coada si acum are nevoie de o carte despre MeR...
...asta nu va spune nimic...?? :lol: :lol:

Îmi aduc aminte de vremurile când pe forumul asta duduiau treburile. Acuma e liniște... Majoritatea ălor care se credeau mai deștepți și aveau mai mereu replici ironice fata de astia mici au plecat prin țările calde... Se pare ca tu ești dintre putinii care au rămas.

NU am zis ca am citit topicul tot, tocmai ca am trecut prin 10% din el, și probabil că î-l voi citi. Întrebarea mea în primul rand nu era adresata ție stimabilule, iar dacă vreau sa fac stuparitul cu mer, o voi face și fără vre-un ajutor constructiv din partea unora ca tine.
Însă doream sa stiu dacă pot obține informații despre asta fără sa trec prin balastul de informații și vorbe-n vânt aruncate pe acest topic de persoane care mai mult vor sa încurce dacă de ajutat nu vor sa o facă cu o părere constructiva.

Numai bine tuturor.
Black_beard

Mesajde Balian » 21 Dec 2023, 15:43

Se pare că ați grețit destinatarul. Yuonyuon nu este parte a balastului și nicidecum nu încurcă. Chiar are aport f constructiv acestui forum.
După amprentă sunteți nou venit pe acest forum, deci să trecem peste observația pe care ați făcut. Dăm înainte! :)
Balian

Mesajde Shrek » 21 Dec 2023, 16:41

Black_beard scrie:......
NU am zis ca am citit topicul tot, tocmai ca am trecut prin 10% din el, și probabil că î-l voi citi. Întrebarea mea în primul rand nu era adresata ție stimabilule, iar dacă vreau sa fac stuparitul cu mer, o voi face și fără vre-un ajutor constructiv din partea unora ca tine.....
.

Eh, uite vezi? D-aia n-are ursu' coada! Yon, pe lângă defectu' de a fi puțin " inganfat" mai are și betesugu' de a se price la albine! Chiar dacă este cam zgârcit cu informația și trebe sa-i scoți vorbele cu cleștele, poate sa îți spună niște chestii bune, din sistemul sau de lucru ( un mer mai...mare)! În plus, nici nu a spus ca are de gând sa te ajute cu ceva, dacă nu spui ce vrei ( la modul serios, chiar ai citit ceva de pe forum , sau ne iei pe toți la misto?). Asa ca nu înțeleg de ce te ambalezi? În plus, dacă chiar vrei o conversie, va trebui sa parcurgi topicul cu îngrijirea albinelor, apoi pentru tâmplărie, topicul cu planuri, utilaje și multe altele. Dacă vii asa, sa ne intrebi cât este ceasul , doar ca să ne arăți...ce scump ii ceasul dumitale, nu o sa-ti convină ora exacta!!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 21 Dec 2023, 18:30

Black_beard scrie:Numai bine tuturor.

Auzi, tu pune-mi întrebări mie, n-avea treabă cu alții care te mai înțeapă.
Faptul că un stupar împunge pe aici e semn că n-a murit forumul.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR