nu roiesc pentru ca nu le creez conditiile de roire...Shrek scrie:yuonyuon scrie:....
noi vb de cea ce declanseaza roirea....unii spun ca scris in ADN ....altii ca nu ( adica eu).....
Nu vad ce informații noi ai putea furniza dumneata dacă spui ca nu îți roiesc stupii?! Uitea-'sa o barb'-avea....
A doua chestie, da, dumneata ai olecuță dreptate! Olecuță, prin părțile finale! Nu are cum sa fie înscris în adn instinctul de roire, de conservare sau perpetuarea a speciei! Pentru simplul motiv ca adn-ul este scris în...engleza și albinele nu știu sa citeasca! Literar vorbind, da, aveți dreptate! Practic, vorbim de o însușire inascuta a " familiilor de albine", roitul, care ii da o șansă în plus, poate decisiva sa perpetueze ca specie! Restul, sunt povesti!
PS. Atunci când spuneți ca " nu roiesc " deloc, aveți în vedere și inlocuitul reginelor?! Aceasta operație chiar dacă nu se schimba cutia, este evident ca se schimba familia pentru ca noua matca, chiar înrudite ( fiica) a celei vechi, nu are adn identic, deci tot un fel de roire dar artificiala! Sau ii spunem altoire?! Doar ca " port altoiul ( albină existenta) dispare înaintea altoiului ( regina)?! Nu credeți ca este un nonsens când susțineți ca " nu roiesc" -singure?! Întreb și io?
Nu le ofer ocazia sa se apropie de aceste conditii..
Ca si cum un copil se indreapta spre plita incinsa ..eu pazesc si incerc ( mai bine zis elimin toate sansele) sa nu se ajunga in astfel de situatii luaind masuri......asta nu inseamna ca ,copilul este predispus genetic sa faca aceste greseli....
Este adevarat ca dupa ce se frige ...va memora aceasta experienta ca fiind ceva de nerepetat....
Dar nu poate fi in adn " plita incinsa"....
La albine dorinta de dezvoltare si acumulate a resurselor ce este scrisa in adn cu litere mari duce inevitabil la dezastru....albina nu are in adn roitul.....ci reactia la acest dezastru care in final duce la o diviziune cu efect de inmultire....
Albina este supusa legii " boom and bust" si adaptata fara sa stie ca exista....evolutia nu este inteligenta ci adaptiva
Doar din modul/ punctul meu de vedere puteti evita roirea 100% ..altfel daca e genetic va asteapra metodele din carte ( scara pisicii)....