Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam calitativ si pregatim stupii pentru iarna

Mesajde s.catalin » 09 Apr 2025, 09:50

ignatov andrei scrie:Cred ca Varroua si "sutele de virusuri pe care le aduce" au prins scarba de mine si de familiile mele! :lol:

Incep sa cred ca in lupta inpotriva "varroua" mai avem doua arme extrem de importante, pe langa asigurarea unui microclimat bun:

1. schimbarea unui numar cat mai mare de faguri din cuib
2. existenta unor rezerve de polen/pastura cat mai mari in stup la orice ora
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 09 Apr 2025, 12:46

s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:Cred ca Varroua si "sutele de virusuri pe care le aduce" au prins scarba de mine si de familiile mele! :lol:

Incep sa cred ca in lupta inpotriva "varroua" mai avem doua arme extrem de importante, pe langa asigurarea unui microclimat bun:

1. schimbarea unui numar cat mai mare de faguri din cuib
2. existenta unor rezerve de polen/pastura cat mai mari in stup la orice ora
de ce ai scris varroa intre ghilimele?
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 09 Apr 2025, 16:58

yuonyuon scrie:de ce ai scris varroa intre ghilimele?

cred ca este o idee unanim recunoscuta pe forum, cum ca nu el este singurul vinovat de decimarea familiilor in toamna.
s.catalin

Mesajde Balian » 09 Apr 2025, 17:04

E adevărat. Cu siguranță. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Apr 2025, 19:44

ignatov andrei scrie:
s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:3. Ce legatura e intre inlaturarea caturilor si cresterea albinei pentru iarna...?!?

In modul cum vad eu lucrurile, cu cat se dau mai repede caturile jos si se completeaza cu hrana in cuib, cu atat mai repede se opreste cresterea de albina de iarna. Personal gasesc o legatura intre cele doua.

La mine, caturile stau pana pe 10-20 octombrie, iar hrana pentru iarna e asigurata 100% in ramele pentru iernare. Puiet nu mai e de la sfarsitul lui septembrie.
Caturile cu miere, daca sunt tinute pana mai tarziu, ajuta la finisarea zonei unde se va forma ghemul de iernare.
De aceea nu fac mai mult de 1-2 tratamente, pentru ca nu tratez pana nu dau caturile jos.
Eu tratez NUMAI cu Varachet, de aceea nu fac tratament pana nu dau caturile jos.
De multe ori, cand dau caturile jos, albina nu incape in 10 rame si sunt nevoit sa iau cate 3-4-5 rame pline cu albina si sa le dau la roii din lazile duble sau ajut cate un stupar necajit, pe care il chem la mine si-l injur cu 2-3 lazi pline de albina!
Abia dupa aia fac tratamentul, daca ma mai lasa vremea.
Apoi, sa mai stii una: in jurul meu, mor stupii ca soldatii pe front si le fac, saracii stupari, cate 10-12 tratamente... :lol:
Cred ca Varroua si "sutele de virusuri pe care le aduce" au prins scarba de mine si de familiile mele! :lol:
daca vorbeati de turte si tratamente pana acum erau 50 de intrebari....asta e...nu aveti "carlig" la public!!!... :lol:

nici "haterii" nu stiu cum sa atace astfel de afirmatiii...nu au modul de abordare "scris in ADN" :lol:
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 13 Apr 2025, 00:25

yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:
s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:3. Ce legatura e intre inlaturarea caturilor si cresterea albinei pentru iarna...?!?

In modul cum vad eu lucrurile, cu cat se dau mai repede caturile jos si se completeaza cu hrana in cuib, cu atat mai repede se opreste cresterea de albina de iarna. Personal gasesc o legatura intre cele doua.

La mine, caturile stau pana pe 10-20 octombrie, iar hrana pentru iarna e asigurata 100% in ramele pentru iernare. Puiet nu mai e de la sfarsitul lui septembrie.
Caturile cu miere, daca sunt tinute pana mai tarziu, ajuta la finisarea zonei unde se va forma ghemul de iernare.
De aceea nu fac mai mult de 1-2 tratamente, pentru ca nu tratez pana nu dau caturile jos.
Eu tratez NUMAI cu Varachet, de aceea nu fac tratament pana nu dau caturile jos.
De multe ori, cand dau caturile jos, albina nu incape in 10 rame si sunt nevoit sa iau cate 3-4-5 rame pline cu albina si sa le dau la roii din lazile duble sau ajut cate un stupar necajit, pe care il chem la mine si-l injur cu 2-3 lazi pline de albina!
Apoi, sa mai stii una: in jurul meu, mor stupii ca soldatii pe front si le fac, saracii stupari, cate 10-12 tratamente... :lol:
Cred ca Varroua si "sutele de virusuri pe care le aduce" au prins scarba de mine si de familiile mele! :lol:
daca vorbeati de turte si tratamente pana acum erau 50 de intrebari....asta e...nu aveti "carlig" la public!!!... :lol:

nici "haterii" nu stiu cum sa atace astfel de afirmatiii...nu au modul de abordare "scris in ADN" :lol:

Uite ca pe facebook, se gasesc!

Prisaca Banateana
Bre nene, nu te-ai saturat sa tot bati campii? Daca tu nu faci apicultura, de fapt n-ai facut niciodata, ai fost doar un gargaragiu, lasa-ne pe noi in pace si nu-ti mai da cu parerea. Nu ai fost, nu esti si nu vei fi niciodata apicultor! Un gargaragiu care spala creierul la incepatori!

Prisaca Banateana
Andrei Ignatov Esti cel mai toxic personaj pt apicultura.Mergi si ia o sticla si ascunde-te!!

Prisaca Banateana
Andrei Ignatov Din cauza unora ca tine, care a batut din gura tot anul trecut ca nu varroa e problema, ca tu nu faci tratamente si ai stupii beton, in mintea aia ta imaginara, acum ca nu neonicotinoidele de la floarea soarelui sunt problema, da, din cauza unora ca tine si-au pierdut multi stupii! Tu vb de jigniri, tu? Tu jignesti pe toata lumea la tot coltul!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Apr 2025, 01:10

yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:
s.catalin scrie:

Asculta la minutul (ora) 4:48
Toti cei de acolo, sunt acum cei care ma contesta!
Era vremea STUPARITULUI.

ignatov andrei

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 13 Apr 2025, 10:12

popa.stefan01 scrie:
Shrek scrie:
s.catalin scrie:.....l
................................................

Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze cu albina recomandarea este sa citească mesajele lui Younyoun și Ignatov Andrei, restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!

Nu am intrat in ultima vreme pe forum si vad ca s-a discutat destul de mult si s-au facut afirmatii "interesante". Intreb persoana respectiva ce o califica, ce ii da dreptul sa jigneasca putinii forumisti care au mai ramas?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 13 Apr 2025, 10:53

Nici o problemă. Dacă ne gândim, toți suntem exploatatori, doar nu cunoașterea biologieri și comportamentul albinei
ne va diferenția. :lol: Că dânsul nu recunoaște sau nici măcar nu știe este numai o altă poziție. Ce este gargara sau
nu, decidem fiecare, și bine că așa este. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2025, 22:15

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:
s.catalin scrie:

Apoi, sa mai stii una: in jurul meu, mor stupii ca soldatii pe front si le fac, saracii stupari, cate 10-12 tratamente...
daca vorbeati de turte si tratamente pana acum erau 50 de intrebari....asta e...nu aveti "carlig" la public!!!...

Uite ca pe facebook, se gasesc!

Prisaca Banateana
Bre nene, nu te-ai saturat sa tot bati campii? Daca tu nu faci apicultura, de fapt n-ai facut niciodata, ai fost doar un gargaragiu, lasa-ne pe noi in pace si nu-ti mai da cu parerea. Nu ai fost, nu esti si nu vei fi niciodata apicultor! Un gargaragiu care spala creierul la incepatori!

Prisaca Banateana
Andrei Ignatov Esti cel mai toxic personaj pt apicultura.Mergi si ia o sticla si ascunde-te!!

Prisaca Banateana
Andrei Ignatov Din cauza unora ca tine, care a batut din gura tot anul trecut ca nu varroa e problema, ca tu nu faci tratamente si ai stupii beton, in mintea aia ta imaginara, acum ca nu neonicotinoidele de la floarea soarelui sunt problema, da, din cauza unora ca tine si-au pierdut multi stupii! Tu vb de jigniri, tu? Tu jignesti pe toata lumea la tot coltul!

ba de o stikla ..ba jicniri personale.. :lol: ..etc....dar nu vor intra in discutie apicola pentru ca acolo e un vid in mintea lor...chiar si in logica...

am observat pe hangouturi demult ca toti au aceiasi "scoala a vietii"...odata ce s a conturat cat de cat o "idee de trib" cam aia a fost...
lucru inevitabil pentru ca nu au cultura generala...iar un om necultivat trage mereu pe dreapata ...ca si albina la roit(diferenta mare nu e intre cele doua spacii :lol: :lol: ) ...inevitabil...!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 13 Apr 2025, 22:19

Vasile_Bucovineanu scrie:
popa.stefan01 scrie:
Shrek scrie:
s.catalin scrie:.....l
................................................

Daca S. Cătălin vrea sa învețe sa lucreze cu albina recomandarea este sa citească mesajele lui Younyoun și Ignatov Andrei, restul forumistilor sunt pe lângă subiect, gargaristi. Biologia și comportamentul înainte de toate, fără ele ești exploatator de albine, nu apicultor!!!

Nu am intrat in ultima vreme pe forum si vad ca s-a discutat destul de mult si s-au facut afirmatii "interesante". Intreb persoana respectiva ce o califica, ce ii da dreptul sa jigneasca putinii forumisti care au mai ramas?
zidar fara mistrie = apicultor fara biologie :lol:

lafel si in soferie...poti fi sofer chiar daca nu sti parcarea laterala..nu e nici o problema...dar te vei lauda ca sti sa pleci cu frana trasa :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Apr 2025, 06:03

Total gândire tradiționalā. Mortarul se suflā cu maşinā de tencuit. Mașina în curând va fi şofat de AI. Lumea merge înainte, numai noi fosilele vom rāmâne cu tehnologia veche cā nu vrem şi poate nici nu putem sā ținem pasul. Bunicul meu a reuşit sā treacā de la coşnițā la rame şi stup. O sxhimbare imensā. Sunt mândru de el şi încerc azi 2025(!!!) sā fiu mācar umbra lui şi contrazic pe toți care sunt înrādācinați. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2025, 08:57

Balian scrie:Total gândire tradiționalā. Mortarul se suflā cu maşinā de tencuit. Mașina în curând va fi şofat de AI. Lumea merge înainte, numai noi fosilele vom rāmâne cu tehnologia veche cā nu vrem şi poate nici nu putem sā ținem pasul. Bunicul meu a reuşit sā treacā de la coşnițā la rame şi stup. O sxhimbare imensā. Sunt mândru de el şi încerc azi 2025(!!!) sā fiu mācar umbra lui şi contrazic pe toți care sunt înrādācinați. :)

exact asta si ziceam ...numai voi fosilelel nu vreti sa invatati biologia :lol: :lol: tehnologia la voi inseamna doar fiara /macarale///senzori si condensatori....
biologia nu este un mecanism de luat in seama ???.....pe ce aplicati aceasta tehnologie ?...

sa nu credeti ca bunicu a inventata ramele de stup...sau asa v a povestit? :lol:
era un trend ...faptul ca nu a tinut cu dintii si a ur,mat trendu a fost un lucru bun...s a dovedit benefica...dar in ziua de azi trendu nu mai e benefic ...are ca rezultat mortalitati si numa probleme....

mereu deduci ca evolutia este = egal cu mecanizare/tehnologie....mare confuze.......in primul rand aceasta tehnologie trebuie sa serveasca biologia altfel este egal cu zero...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 14 Apr 2025, 09:30

Nu înțeleg, domnu' Yonn, ce treaba au postările de pe fb, cu discuțiile de aici?! Ce trebuie sa deducem , ca domnu' Ignatov este o" victima" media?! Domnia sa este la fel de slobod la gura fix la fel ca cel care îl blagoslovea sub pseudonimul prisaca banateana!
Sincer, în ignoranță mea, sau experienta mea firava, păstrarea caturilor poate peste stupi se poate face și peste iarna! Cu folie între, bineinteles! Asta fac în anii în care prognoza arata o iarna blanda!
Despre utilitatea caturilor cu miere în ele, după a doua jumătate a lunii septembrie, am oarece dubii, mierea fiind deja capacita în magazii, nu cred ca albinele vor descapaci și o vor muta în cuib. Poate doar dacă sunt cu foamea în gat și nu ai nimic în cuib, dar nu este cazul la domnu' Andrei! În plus, un spațiu mai mare, presupune consum energetic mai mare pentru încălzire și ventilare!
Revenind la discuția privind " aprofundarea studiului biologiei albinei", ca fiind indispensabilă unui crescător de albine, sa chiar " apicultor" începător sau hobby, sunt de acord doar dacă ai de gând sa te întinzi la discuții dedicate cu domnu' Andrei sau alți " biologi" experimentați sau vrei sa faci apicultura la modul profi ori industrial!
În vremurile vechi și foarte vechi, cei ce au domesticit albina, nu studiasera în mod aprofundat anatomia și biologia albinei și totuși, au transmis informații utile care au reușit sa aducă aceasta îndeletnicire pana în zi.ele loastre. Cu siguranță că la începuturi, nu foloseau pentru combaterea carcalacilor medicamente pentru ca nu existau. Dar dorința de a obține producții mari, excepționale și peste tot pe unde trăia oamenii, a dus la apariția de tehnologii și rase diferite de albine!
De aceea, un minim de informații, ce îți permite să deosebești regina de trantor, ramele cu miere de cele cu puiet, ramele goale de cele pline, sunt suficiente pentru a " tine" un stup , doi cu albine în curte. Dacă vrei sa mai obții și miere, ori sa prinzi sau sa formezi un roi, ori sa ii treci peste iarna, atunci nah, trece sa mai citești sau sa vizitezi un stupar sa te plictiseasca!
Nu îl trimiți sa facă ianb, sau cum se mai numește acum facultatea de medicina veterinara.
Sa nu uitam ca întâi a apărut albina, familia de albine, apoi a apărut știința și tehnologia care a explicat ce și cum și nu invers,
O zi faina , tuturor!!
Shrek

Mesajde Balian » 14 Apr 2025, 10:47

yuonyuon scrie:.....in primul rand aceasta tehnologie trebuie sa serveasca biologia altfel este egal cu zero...

Sunt cu pregătire tehnică, normal gândirea mea umblă după această direcție. Dorința finală pentu tot sectorul
este să obținem producții apicole. Acest lucru se poate obține majoritar tehnologic nu biologic. Argument este
că inclusiv eu fosilă, care habar nu are de biologie, reușesc să am rezultate bune. Nimic nu este sfânt pe lumea
asta. Totul are și o altă rezolvare. Unul urmărește o cale, celălalt o altă cale. Important este rezultatul! Nu contest
importanța cunoașterii biologiei albinei. Este un lucru bun și cine dorește să se aprofundeze în ea face corect, dar
departe nu este singura cale care duce la rezultat. Departe nu, cum spuneți!! :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Apr 2025, 12:04

Balian scrie:
yuonyuon scrie:.....in primul rand aceasta tehnologie trebuie sa serveasca biologia altfel este egal cu zero...

Sunt cu pregătire tehnică, normal gândirea mea umblă după această direcție. Dorința finală pentu tot sectorul
este să obținem producții apicole. Acest lucru se poate obține majoritar tehnologic nu biologic. Argument este
că inclusiv eu fosilă, care habar nu are de biologie, reușesc să am rezultate bune. Nimic nu este sfânt pe lumea
asta. Totul are și o altă rezolvare. Unul urmărește o cale, celălalt o altă cale. Important este rezultatul! Nu contest
importanța cunoașterii biologiei albinei. Este un lucru bun și cine dorește să se aprofundeze în ea face corect, dar
departe nu este singura cale care duce la rezultat. Departe nu, cum spuneți!! :)
am zis eu ca nu aveti rezultate? ..ba din contra chiar foarte bune.(peste medie)
...
eu am vrut doar sa spun ca albina = biologie....
in istorie sau fost trei modalitati de intelegere si perceptie a exploatarii albinei( adica sau trecut prin trei etape ):

1. stadiul de supravieturie = furt ...deci luat mierea distrugand stupul complet.

2 stadiul de cultivare ...empiric... combinat cu un sistem rudimentar de tehnologie bazata strict doar pe exploatatie ....(adica ce faceti voi)

3. controlul absolut ....cu tehnologie aplicata pe biologie si expoatare ...este cel mai eficient mod de lucru ...pentru ca prin controlul biologic faci albina sa faca exact ce vrei tu ...(adica nu stie albina mai bine ca la punctu 2)

evident ca este un razboi continuu intre cele 3 tabere de perceptie...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR