Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 27 Apr 2025, 08:06

cristi_vidican scrie:........
Ce am reușit anul trecut a fost să dublez nr de stupi cu nuclee și roi. Iar acum nu mai știu de unde să fac rost de rame și de caturi.

Asa mai merge. A face 100 de familii din 10 si toate sa treaca iarna in bune conditii, nu vad cum s-ar putea realiza, oricare ar fi cheltuielile. Teoretic e posibil, practic insa.....
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 27 Apr 2025, 10:06

yuonyuon scrie:...e un castig bun cand e un an bun cu precipitatii si totul merge de la sine...poti face roi pe banda...dar daca anu e nasol...esti prea descoperit si cheltuielile pentru a mentine o stupina de productie pe o perioada de seceta sunt aproape nimc in comparatie cu a dezvolta o armata de roi in aceleas conditiii aprige....

Majoritatea lucrărilor apicole se consumă pentru gestionarea roiurilor, mătcilor crescute, îndreptarea familiilor diferite de optim, plus stoarceri și vânzări de produse. Volumul lucrărilor sunt mărite de greșeli comise de apicultor, de planificări greșite și în marea majoritate a cazurilor de formarea vremii. O oarecare contradicție este că la orice puct ochit în apicultură suntem obligați să acționăm cu cel puțin 35 de zile înainte. Ori prognoza meteo nu este precisă numai max. o săptămână înainte. În rest este hazard. Trebuie să fiim pregătiți la orice. Deci o grămadă de necunoscute și planuri. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 28 Apr 2025, 07:09

Vasile_Bucovineanu scrie:Asa mai merge. A face 100 de familii din 10 si toate sa treaca iarna in bune conditii, nu vad cum s-ar putea realiza, oricare ar fi cheltuielile. Teoretic e posibil, practic insa.....

Am făcut vreo 80 de nuclee/roiuri din 8 stupi.
Puteam să fac lejer încă 20 :D
Au trecut iarna TOATE, chiar și cele iernate pe 4 rame mici, că am avut și câteva așa, pe lângă cele 80.
Am făcut câteva regine mai târziu ca să le am de rezervă și așa au iernat.
La ora asta au 1 corp de 1/2 plin cu albină și vor primi altul urgent.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 28 Apr 2025, 07:35

asta cred ca trebuia mentionat .....ca dintr un stup sa faci 10 roi/nuclei...si nu 10 familii pe 10 rame....!!

eu daca fac roi acum...pana in iarna intra ca familie iar in primavara nu mai stiu care era roi si care familie pentru ca sunt lafel pe 6rame....

o familie pe 8 rame de puiet ajunge la 40 de rame de albina ..o dai in 10 si ai facut 10 nuclei ....de ce zice lumea ca este imposibil....?
ei nu iau in calcul ca trebuie hrana ...si nu cu kilogramu ci cu zecile de kilograme....

la 8 rame de puiet ai consum de +1kg la zi (miere si polen)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Apr 2025, 07:52

in trecut faceam stupii pentru roi ..in felul urmator....
puneam jos rame negre apoi gratia haneman si matca in corpurile de sus la liber (3 caturi 1/1) total erau 4 .....jos se aduna polen masiv iar matca ponta fara numar ...peste 10 rame de puiet orum....
cand faceai roi parca nu se mai termina ...luam cate 10 rame de albina de la astfel de stupi ..pe alta vatra si faceam pe 2- 3 rame cu botci....apoi la 2 saptamani ...iar ...ca la fabrica...
voi la MER puteti sa faceti si mai usor ...mai ales cu 2 matci....
eu la ora actuala am stup cu 2 matci care a iernat 3 si 3 acum e pe 6 jos si 20 sus ...26 rame de albina ...la 1 mai il poti impartii pe cate 3 rame ...(dupa salcam nu e indicat tre sa ai matca care ponteaza inainte de cules)
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Apr 2025, 08:00

daca la un roi pe 3 rame matca a pontat deja 1.5 rame si incepe culesul este perfect.!!...il faci numa din foite ..la finalul culesului ai 3 table de puiet si hrana cea ce se traduce in 10 rame de albina....si ai terminat...
dar daca intra in cules si matca inca nu a pontat ...larevedere ...il strici....
cel mai bine in perioada asta pana in 10 mai si daca e cu matca imperecheata e stup garantat chiar si la FS....
important e sa nu iei culesul in "plin...in perioada de dezvoltare ....si plus sa evitam caldurile din iunie ce e sub 3 rame sufere imens la canicula.....de la 5 rame nu mai au probleme de nici un fel....
evitati ramele cu miere capacita la roi..(adica furculita :D )
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 28 Apr 2025, 08:04, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Apr 2025, 08:01

domnul vidican cred ca ati mai expus procesul cum ati facut sau nu?...puteti sa detaliat cu inceputul adica pregatiria stupilor din care se fac si pana la incheiere....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Apr 2025, 23:53

cristi_vidican scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Asa mai merge. A face 100 de familii din 10 si toate sa treaca iarna in bune conditii, nu vad cum s-ar putea realiza, oricare ar fi cheltuielile. Teoretic e posibil, practic insa.....

Am făcut vreo 80 de nuclee/roiuri din 8 stupi.
Puteam să fac lejer încă 20 :D
Au trecut iarna TOATE, chiar și cele iernate pe 4 rame mici, că am avut și câteva așa, pe lângă cele 80.
Am făcut câteva regine mai târziu ca să le am de rezervă și așa au iernat.
La ora asta au 1 corp de 1/2 plin cu albină și vor primi altul urgent.

Probabil in sezonul trecut au mai fost ajutati cu rame cu puiet din ceilalte 70 de familii. Sunt sceptic ca daca cineva are 10 familii poate face 100 viabile.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde cristi_vidican » 29 Apr 2025, 07:50

Vasile_Bucovineanu scrie:Probabil in sezonul trecut au mai fost ajutati cu rame cu puiet din ceilalte 70 de familii. Sunt sceptic ca daca cineva are 10 familii poate face 100 viabile.

Realitatea a fost că cele 70 de familii au trebuit înjumătățite din cauza păduchilor din vară.
În timp ce roii și-au văzut de treaba lor neajutați cu nimic.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 01 Mai 2025, 16:01

Familiile în plus!

În trecut mergeam la cules cu toate unitățile. De obicei erau cam la aceeași putere, toamna unind nucleele cu familiile în funcție de puterea fiecăruia.
Dar, mi-am dat seama că îmi prind bine și niște unități care ies în plus.
Unele rămân în urmă și nu prea merită să le duci la cules - Trebuie să mai faci un drum, să le bibilești etc.
Și astfel, ele rămân pe vetre și se dezvoltă fiecare după cum poate. Unele se dezvoltă chiar minunat.
Anul acesta nu mi-au început că remorci la transport și am lăsat acasă pe cei mai slabi.
Deși în zona satului rapița e mai departe și mai puțin, stupii de acasă au strâns mai bine decât media celor duși în sute de Ha de rapiță

Și acum, ce fac cu unitățile astea care sunt în plus?
Cu ele cresc regine - n-am probleme să le desființez să le întorc pe toate părțile
Din ele fac nuclee. Cât de multe, să fie, că mai ai și prieteni care zic: n-ai o regină?
Să-i rup să fac din ele roiuri pentru vânzare - când mierea nu se vinde prea bine, faci un ban frumos și din familii/roi.

Așa că, dacă ai grijă să le tratezi și să le dai toamna de mâncare, e bine să ai cât de multe astfel de unități cu care poți să faci multe.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Mai 2025, 19:47

Operațiunea izgonitorul la rapiță!
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-05-06 at 19.46.35 (3).jpeg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Mai 2025, 19:48

Cat dat cu rame cu foiță. Clădit, umplut și început la căpăcit.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-05-06 at 19.46.35 (1).jpeg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Mai 2025, 19:48

Dedicație pentru Balian, care nu suportă să vadă așa rame :lol:
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-05-06 at 19.46.34.jpeg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Mai 2025, 19:49

Rapița este pentru mine cel mai bun cules.
Și cel mai sigur. Niciodată nu m-a lăsat cu caturile goale.
Salcâmul din anul acesta va fi .... nu va fi!
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-05-06 at 19.46.35.jpeg
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 06 Mai 2025, 22:25

Și noua ne povesteai ca ai pierdut o mulțime de stupi în toamna! Din remorca poate!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 07 Mai 2025, 06:44

Shrek scrie:Și noua ne povesteai ca ai pierdut o mulțime de stupi în toamna! Din remorca poate!

A fost așa:
1. Am unit o bună parte din familii în luna august. Văzând că se depopulează, ca să nu-i pierd, i-am uinit. Asta a salvat familiile. La ora asta acele familii au adunat 2-3 caturi de miere.
2. Am avut foarte mulți roi, care n-au fost deloc afectați. Unii erau destinați pentru a schimba reginele bătrâne, ceea ce n-am mai făcut. I-am lăsat pe toți să se dezvolte după puterea lor. Dintre ei am vândut vreo 20. Și așa, numărul familiilor de producție n-a fost afectat.

Sfat: dacă aveți posibilitatea, faceți roi cât de mulți.
Pentru asta, eu am familii pe care acum îi rup în nuclee. De regulă sunt familiile mai slabe, dar care și ele s-au umplut cu puiet și miere.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR