Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde s.catalin » 09 Mai 2025, 10:33

@yuonyuon - Mi-ar fi placut sa existe un emoticon, ceva care sa exprime " tras de urechi" :)

Adevarul este ca, in spatele oricarui sistem, mai sta ceva, foarte mic, aproape neimportant, nesemnificativ, de nebagat in seama.... omul.

Ma iau exemplu pe mine, daca o zic eu, " ma mai trageti o data de urechi" dar apoi poate imi dati pace :)

Spatiu de depozitare. Spuneam de 4-6 ori mai mare decat spatiul rezervat pentru cuib. Daca ati sti cate rame depozitate gresit, GASELNITA, sau cine stie ce nu mi-a placut ca a intrat la ele si date la topit etc, etc => Nu am aceste caturi, nici chiar la 3 stupi !!!
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 09 Mai 2025, 12:29

s.catalin scrie:@yuonyuon - Mi-ar fi placut sa existe un emoticon, ceva care sa exprime " tras de urechi" :)

Adevarul este ca, in spatele oricarui sistem, mai sta ceva, foarte mic, aproape neimportant, nesemnificativ, de nebagat in seama.... omul.

Ma iau exemplu pe mine, daca o zic eu, " ma mai trageti o data de urechi" dar apoi poate imi dati pace :)

Spatiu de depozitare. Spuneam de 4-6 ori mai mare decat spatiul rezervat pentru cuib. Daca ati sti cate rame depozitate gresit, GASELNITA, sau cine stie ce nu mi-a placut ca a intrat la ele si date la topit etc, etc => Nu am aceste caturi, nici chiar la 3 stupi !!!

daca la 3 stupi se intampla asa...imaginativa la 30 ...ca sa nu zic mai mult :lol:

eu depozitez ramele afara(in cutii+caturi) ...mai ales cele cu miere ...si nu am probleme....dar asta nmu insemana ca la inceput nu era dezastru :lol:

dau ramele de pe stupi mai tarziu si atunci nuprea mai e gaselnita...iar cele care le dau mai devreme ...cand le sortez ...le mai verific odata (orcum trebuie sortate pentru la anu sa le am pe categorii)

deci soarecii si gaselnitele au ramas fara servici... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Mai 2025, 12:57

vara ramele sunt in stupi ca vb aia sunt in apogeu si ai nevoie de tot necesarul...dar spre final incepi sa dai deoparte din caturile extrase ....asta in iulie...
deacolo sortezi si tre sa le verifici cel putin odata ...
iar cand dai jois tot in septembrie/oct atunci nu mai exista gaselnita....si ai scapat

ramanele se pune in cutii+caturi...iar daca nu contin miere se pot pune in caturi la aer (dar sa nu ploua in ele)...dar iarna nu recomand pentru ca vor intra soarecii (deci tot inchise) ..se sorteaza la 2-saptamani (...cu miere..pentru puiet...albe...FA...negre..cat ....etc).pentru cand aveti nevoie sa le aveti la indemana....
acum probabil ca vor fi doua trei gaselnite dar le eliminati si apoi altele nu mai vin....
gaselnita trage la caldura.... deci in caturi afar nu vine ...toate oule depuse sunt din perioada in care era pe stup....

acum o sa sara "lumea buna cu MER"..ca e manopera....800 de rame in 2 ore nu ai ce face...
dar nu folosesc incaperi /sulf ..frunze de nuc sau ce am maivazut

am vazut ca la depozitarea ramelor multi se "impleticesc" pentru ca nu e scris in carte...sunt multe operatiuni care nu se socotesc pe lista dar cand se ajunge la acel punct "da cu virgula" :lol:

partea de depozitare (miere...recipiente...scule...caturi..rame...echipament....etc) este parte din disciplina si ordinea apicultorului ....nu tine de cunostinte apicole....tine de caracterul si educatia persoanei :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 09 Mai 2025, 13:11

eu consider culorile ramelor un limbaj prin care poti comunica cu albina cea ce vrei ca ea sa faca ...de ce tip de rama area ea nevoie la un moment dat ...si in ce directie vrem sa ducem familia de albine

cand se pune rama la ouat si matca nu "a vrut" sa o ponteze...inseamna ....lipsa totala de comunicare intre albina si apicultor(offline :D )...lafel cand roade foitele :lol: :lol:

zicea domnu ignatov ca ramele albe neterminate nu sunt bune deloc

... ca spori si altechestii sa nu intre in ceara ..albina nemaiavand timp(si nevoia) de finisaj (glet si vopsea :lol: ) ii da o "mana " de propolis si le lasa balta ....
acele rame sunt bune doar in culesuri puternice puse in cat(si atunci amestecate cu cele bune) ....in cules albina orcum nu se uita si odata pusa mierea acolo va trebuii sa le "desigileze" si sa le creasca corect,,,
altfel nu le folositi decat pe post de diafragma...nu sunt bune de nimic...!
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Mai 2025, 14:57

Vorbim de perfecțiune. Totul să fie perfect. Eu nu reușesc și nici nu mă bat pentru perfecțiune. Nu sunt maximalist.
Însă, la foița de plastic (și asta e reclamă!! :lol: ) dacă din varii cauze nu termină albina de construit, sau sunt porțiuni
diferite de perfectitate, iau șpaclul dau jos construcția sau numai partea defectă și le las să construiească din nou. Merge.

Citesc viziunea/părerea colegului cu 3 familii despre apicultura sau lucrul apicol în general, și consider că este f pus la punct.
Cine reușește să adune esența stupăritului așa în câteva propoziții, va fi sau deja este un apicultor bun. Nu numărul de familii
lucrate face pe stupar. Și cel cu experiență lungă poate să scoată informații utile și de la începător. Părerea mea. Numai orgoliul
nu lasă pe unii. Din păcate. Sau cine știe. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 18 Mai 2025, 08:53

Extrasul acasă!
Am extras mierea în tot ce se pute extrage: în cort, în câmp deschis sub cerul liber (cam juma de oră până ne-au găsit albinele), în coșară de porumb, în magazii de scule, în hale dezafectate, în bucătăria proprie (odată și apoi niciodată). Odată, eram la extras la FS și spre final, din zare venea un nor negru și mare. Am zis atunci: e ultima dată când extrag în cort.
În cort era cel mai distractiv. Era când albina n-avea treabă cu tine, având cules. Dar, la final de salcâm sau de FS, te mâncau, efectiv.
Se mai strica și fermoarul, și atunci era distracție maximă.

Când am putut, mi-am făcut o cameră de extras, cu dotări minime, un loc retras unde să pot extrage în voie. Și aici mai am probleme uneori cu albina din sat care simte mirosul caturilor scoase afară după extras, dar .... NU se compară cu extrasul în câmp.
Avantaje:
1. Extragi liniștit, fără stres.
2. Nu trebuie să te zolești să iei ramele și să le extragi în aceeași zi.Exceptând rapița, poți să extragi când vrei
3. Poți să faci căldură în cameră, miere iese mult mai bine.
4. Lucrezi în spațiu civilizat - cu curet, apă, poți pune tot felul de scule electrice.
5. Poți dezumidifica mierea în caz de nevoie: căldură, ventilație, dezumidificare.
6. Condiții mai mai igienice.

Sigur, pentru a extrage acasă, ai nevoie de caturi de schimb. Dacă la rapiță ajungi lejer cu 3 caturi pe familie, trebuie să le pui 2 goale apoi. Iar la un nr mare de stupi, e nevoie de multe caturi. Nu e greu să clădești rame. La rapiță, poți clădi lejer 10 rame pe familie. Mai clădești 5-10 la salcâm, 5-10 la FS și tot așa. Trebuie doar să ai caturi, rame și foiță.

Observ tot mai mulți apicultori care extrag acasă
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-05-18 at 08.44.34.jpeg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 18 Mai 2025, 09:16

Pentru cei profi sau " mixt" ( hobby/profi), care aduna rapiță, cred ca este absolut necesar, dacă nu vor stres suplimentar, camera de extracție, dotata cu posibilități de încălzire, eventual și dezumificator! Am extras în sud, acum 10 zile, câteva magazii de rapiță. Acum este cristalizata în galeti! Un amic, care nu a putut extrage ca urmare a unei probleme spontane, are mierea cristalizata în rame ! Ghinion! Și doar i-am spus sa nu lase ramele neextrase!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 18 Mai 2025, 20:09

Cristalizarea mierii de rapiță în rame este o problemă serioasă. Am pățit și eu când a rămas o parte din rapiță în rame, pt că vremea nu-mi permitea să iau toate caturile odată. Și am așteptat vremea bună să pot să iau tot. Și, cum noaptea era rece, albina cobora și nu mai acoperea bine ramele din lateral. Și acolo, mai ales în ramele albe, mierea începea să cristalizeze. Și, odată început acest proces, el accelerează puternic.

Se întâmplă mai ales când pe finalul rapiței vine frigul.
Anul acesta mie mi-a ieșit perfect. Am pus izgonitoarele după masa - deasupra erau 2-3 caturi, dedesubt 2 caturi cu rame goale. A doua zi pe la prânz, aproape toată albina coborâse prin izgonitor. Am mai suflat ce mai era și am dus acasă. Asta era miercurea. Am dat drumul la suflante, aer cald și dezumidificare. vineri am extras fără probleme.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 14 Iun 2025, 15:06

Fan club MER se mărește cu încă un stupar.
Ușor, ușor, MER-ul devine tot mai popular și nu puțini spun: aș trece și eu dacă are să o iau de la început.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-06-14 at 15.04.43.jpeg
cristi_vidican

Mesajde Balian » 15 Iun 2025, 16:06

cristi_vidican scrie:Fan club MER se mărește cu încă un stupar.
Ușor, ușor, MER-ul devine tot mai popular și nu puțini spun: aș trece și eu dacă are să o iau de la început.

”aș trece și eu dacă are să o iau de la început” este o afirmație reală. Să echipezi o stupină cu inventar nou, este o investiție serioasă. Spun din propria mea experiență. Dacă tot mai mulți sunt cu convingerea că rama egală în stup dă o flexibilitate sporită, înseamnă că cei care au experiența pe ME/MER au reușit să descrie convingător lucrul cu aceste sisteme. Este cu atât mai convingător că majoritatea celor care au ales aceste sisteme au trecut experiențe ramei 1/1. Ei sunt baza de comparație. Inclusiv cine folosește ramă egală de 1/1 poate vedea avantajul. Acolo însă suntem obligați să suportăm problema efortului fizic ridicat.
PS: cine folosește stup vertical cu magazie și fund detașabil, are o dotare minimă tehnică, plus o îndemânare la bricolaj, ușor ar putea efectua singur trecerea de pe mărimea 1/1 pe 1/2. PM :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 15 Iun 2025, 22:23

Situația e cam așa: stuparul citește ce se scrie pe fan club MER, vede etajele nenumărare ale lui Geza și zice el, în sinea lui: aș trece și eu!
Și merge la nevastă și-i spune visul lui de-o viață: să treacă și el pe MER.
Și nevasta zice: s-o crezi tu! Stai blând unde ești, nu vezi că-ți mor stupii în fiecare an?

Și aici mor toate planurile de trecere pe MER.

P.S. Zice stuparul: cum să trec pe MER cu atâtea rame de 1/1 pline cu miere de stupii morți? Sunt numai bune de făcut cu ele roi. Dacă nu le mâncă găselnița.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 16 Iun 2025, 23:00

am incercat de trei ori sa trec pe MER ..si de fiecare data am intercalat cu un cat 1/1 :lol: :lol: ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 17 Iun 2025, 01:48

Fatal error...nu funcționeazā sistemul mix 1/1 plus 1/2, numai ramā egalā. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 17 Iun 2025, 11:46

yuonyuon scrie:am incercat de trei ori sa trec pe MER ..si de fiecare data am intercalat cu un cat 1/1 :lol: :lol: ...

Prima condiție când treci pe MER: să te lepezi de diafragmă :lol: :lol: :lol:
Pentru unii e imposibil.
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 17 Iun 2025, 13:10

cristi_vidican scrie:Situația e cam așa: ?.?
Și merge la nevastă și-i spune visul lui de-o viață: să treacă și el pe MER.
Și nevasta zice: s-o crezi tu! Stai blând unde ești, nu vezi că-ți mor stupii în fiecare an?.....
Și aici mor toate planurile de trecere pe MER.
......

Sau , treci la planul B!
Mergi la mol ( a se citi, târgul apicol), îți cumperi cateva( zeci de) cutii mer, cu toate accesoriile, și o pereche de mănuși de ...dama!!!!
Acasă, te așteaptă în biroul oval, doamna, soacra, copiii și cine mai face parte din guvern! Începi primul, sa nu pățești ca Zelenski : vai draga, am găsit la oferta cutii și rame mici, o sa avem de doua ori mai mulți stupi, ca nah, ăștia sunt de 1/2, deci pe jumate fata de cei de acum! Și erau ieftini, i-am luat la pret de jumatate! Uite, ti-am luat și ție o pereche de mănuși, cele mai frumoase de pe piata! Dar sa știi ca mănușile s-au scumpit tare de tat, am dat aproape tați banii pe ele......
Ca sa fiu în ton, nu ma pot abține sa nu va arat și ceva în grai :
https://www.facebook.com/share/p/1FTwiu7pCP/
Dacă am sărit calul, poți șterge postarea!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 17 Iun 2025, 14:33

Chiar dacă are rama mică în cuib, MER-ul are foarte mari avantaje.
Dar, e pentru cine vrea un număr mai mare și vrea să-i rezolve rapid.

Să vă spun cum se pot face roi frumoși din MER.
La rapiță ai cuibul pe 2 corpuri și, după ce au început să aducă miere, dai 1 corp pentru cuib ca C3. Jumătate va fi cu miere, jumătate cu puiet.
După ce începe să căpăcească, iei C3, scuturi de albină în cuib, pui deasupra (evident, ai gratie haneman) și, după ce ai terminat de scuturat ce aveai de scuturat, vii, iei corpul care a fost C3, pui pe fund, pui capac și duci pe altă locație. Pui botca și Dumnezeu cu mila.
După ce se împerechează aștepți puțin și vinzi ca roi. rapița îți dă 20 kg = 200 de lei. Mai vinzi 1 roi =250 lei.
Salcâm poate să nu fie, ca anul acesta. Parcă te „bucuri” că nu s-a făcut în toată țara.
Dacă te țin brațele, poți să faci 60 de roi într-o singură zi. Nu mai zic câți bani faci pe ei :lol:

Dar, astea sunt povești, așa ceva nu există, domne. Apicultura se face cu: „bagă rama, scoate rama”
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR