Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde s.catalin » 27 Iun 2025, 15:04

ignatov andrei scrie:
Partea urata a lucrurilor e alta: albina care ar trenui sa apara in Ianuarie, apare la majoritatea stuparilor, prin septembrie!

Albina care ar trebui sa apara in ianuarie - este albina de rezerva care isi activeaza glandele hipofaringiene si incepe sa secrete laptisor de matca.

"Primele albine doici" sunt albinele crescute ( care devin doici) de aceste albine de rezerva din ianuarie.

Ca aceasta albina apare prin septembrie este o mare greseala, probabil prin hraniri incorecte , boli existente in stup etc.

Din cate am inteles aceasta albina de rezerva de toamna depoziteaza sirupul si neinvertit, deci ca sa se apare... probabil ca existenta bolilor, pastreaza familia de albine intr-o stare prelungita, fortat, de activitate.

Am tot repetat, exact acest lucru ma intereseaza si pe mine cel mai mult in acest moment. Cunoasterea teoretica cat si practica( poate mai important) a modului in care se creste aceasta albina de rezerva in cantitati cat mai mari si conservata cat mai corect este poate cel mai important lucru din apicultura. Daca se stapaneste bine acest lucru, si nu se fac greseli mari in sezonul activ ( daca stii sa faci asta nu prea vad ce greseli se mai pot face :) ), stupul pleaca si merge bine tot anul.

Si mai incep sa mai vad un lucru, cred ca cea mai importanta caramida este : Ameliorarea -> Selectia.
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 15:16

mai exista teoria ca albina tanara daca nu devine doica in a 6 a zi ...ea continua sa isi faca corpul gras (mai gras decat gras :lol: ) inca 2-3 zile si devine "de rezerva"...dar aici imi prind urechile :lol ca nu stiu detalii dar cred ca asa e...(eu merg mult pe credinta)

deci sunt multi factori mecanici care dirijeaza viata albinelor in diferite directii
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 15:34

s.catalin scrie:
ignatov andrei scrie:
Partea urata a lucrurilor e alta: albina care ar trenui sa apara in Ianuarie, apare la majoritatea stuparilor, prin septembrie!

Albina care ar trebui sa apara in ianuarie - este albina de rezerva care isi activeaza glandele hipofaringiene si incepe sa secrete laptisor de matca.

"Primele albine doici" sunt albinele crescute ( care devin doici) de aceste albine de rezerva din ianuarie.

Ca aceasta albina apare prin septembrie este o mare greseala, probabil prin hraniri incorecte , boli existente in stup etc.

Din cate am inteles aceasta albina de rezerva de toamna depoziteaza sirupul si neinvertit, deci ca sa se apare... probabil ca existenta bolilor, pastreaza familia de albine intr-o stare prelungita, fortat, de activitate.

Am tot repetat, exact acest lucru ma intereseaza si pe mine cel mai mult in acest moment. Cunoasterea teoretica cat si practica( poate mai important) a modului in care se creste aceasta albina de rezerva in cantitati cat mai mari si conservata cat mai corect este poate cel mai important lucru din apicultura. Daca se stapaneste bine acest lucru, si nu se fac greseli mari in sezonul activ ( daca stii sa faci asta nu prea vad ce greseli se mai pot face :) ), stupul pleaca si merge bine tot anul.

Si mai incep sa mai vad un lucru, cred ca cea mai importanta caramida este : Ameliorarea -> Selectia.
stai un pic....le incurci.....era vorba de albina de rezerva cea care apare in februarie martie....
am stabilit ca in familia de albine mereu avem albina de rezerva ....absolut mereu cu exceptia cazurilor in care stupul este bolnav/anemic... ..
foarte multi apicultori hranind sintetic si tragand de cuib cat mai spart si pe mai multe rame .....acea albina de rezerva mereu e hranita prost si pusa la munca ineficienta....dovada este ..lipsa caturilot in mijlocul sezonului..

daca albina de rezerva are corp gras ce ii permita sa traiasca mai mult decat dublu fata de o albina normala ...de ce la fiecare 21 de zile nu creste stupul in populatie?....
conluzia era ca nu au acea albina in stup ...sunt la limita critica tot sezonul si doar pe final ...in septembrie... cand se termina puietu atunci ultima generatie devine albina de rezerva....si inevitabil intra la iernat ..dar si aia vai mama ei...deci pe sistemu "SARACIE"....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 15:43

e mai bine sa fi gras ..ca atunci cand vine o criza si o foamete sa scada burta....decat slab ...atunci pierzi din masa musculara si faci (o ) colita :lol:

deci asa e si la stupi ...e bine sa aiba acea rezerva de albine ---"doici"--- sau ----"albine de rezerva" --- ce mai conteaza cum se numesc ati inteles ideea....care sunt si cum arata...
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 27 Iun 2025, 17:53

In general totul pleaca din toamna precedenta iar ce ai in toamna depinde de ce ai facut vara iar ce ai vara depinde de primavara... un cerc vicios. Cum trebuie iesit cumva din cercul acesta vicios... in primavara poti redresa cat decat greselile din toamna precedenta.

Folosesc configuratia 1/1 in cuib si caturi de 1/2:

1. Prin Feb (vezi tu cand mai exact in functie de zona ta, mai la mijloc de Feb in sud, pe la sfarsit mai in nord) vezi pe cate rame de puiet se intinde matca si o restrictionezi la cat este si restul dupa diafragma.
2. Mai treci pe la ei peste alt ceva timp si vezi pe unde este de dat spatiu. Bagi ramele golite de hrana de dupa diafragma chiar inainte de diafragma (nu spargi cuibul).
3. Egalizeaza stupii ca sa nu ai unii ce sunt cu 4 rame de puiet compact la 15 Martie iar altii cu 2 rame. Schimbi puiet capacit cu necapacit. Daca ai ca referinta nu mai mult de 7R pentru cuib iar tu la mijlocul lui februarie ai puiet compact pe 1 rama... reduci din asteptari si te multumesti cu 5R si nu mai mult. In functie de ce gasesti la primul control, ajustezi tinta. Desigur ca daca iernezi cu stupii pe 8R, ar cam trebuii sa ai puiet mai mult pe la 15Feb si 15 Martie comparativ cu unul iernat pe 4-6R.
4. Dupa ce ai egalizat si setat obiectivul numarului de rame stupilor de productie... stai geana pe ce intra de afara sa pui caturile. Intra nectar bine chiar si la pomii fructiferi ... hop cu catul de rame CRESCUTE si NU foite.
5. De acum te concentrezi pe a pune caturile la timp chiar si cand pare ca e "prea devreme".
6. Incearca sa nu fii lacom... lasa un cat cu rezerve dupa ce recoltezi. Pune unul gol cu cateva zile inainte de terminarea culesului sa mai bage ceva acolo de rezerva. Spun asta fiindca jos daca ii tii strans, nu vezi coronite si iti nenorocestii stupii daca ii chelesti de hrana. Daca ai pauze mari intre culesuri sar putea sa fii nevoit sa lasi si mai mult de 1 cat de 1/2 sau sa hranesti cumva sirop chiar si cu caturile puse doar ca daca faci asta ai nevoie de caturi de schimb si sa le plimbi pe cele cu sirop pe la roi etc.... mai complicat si nerecomandat decat atunci cand anul este nasol rau dar tu tot trebuie sa produci ceva miere marfa.
7. Dupa ultimul cules (sa spunem FS la sfarsit de iulie, inceput de August) daca ai fost cumpatat... coloniile or sa fie pe 4-7 rame DE puiet nu CU puiet. Acum ori extragi tot puietul capacit, lasi matca pe o rama cu puiet larvar si foite pana umplii lada daca ai nevoie de rame crescute sau pana la numarul de rame pe care vrei sa iernezi coloniile (sa spunem 8R), hranesti sirop 1 la 1 si mai apoi pe la safrsit de August maxim completezi cu sirop 2 la 1 si pa. Tratamentele nu le mai pun aici ca stim lectia... ochii geana pe infestare, alcool, zahar pudra, CO2 samd sa vezi ce ai inainte de tratamente si ce ai dupa.
8. Daca nu ai extras ramele cu puiet atunci ridici catul lasat dupa ultimul cules, restrangi la cate rame vrei sa iernezi coloniile si completezi unde e de completat si pa.
9. Daca ai ales sa recoltezi tot dupa ultimul cules nu fi lacom in ultimul hal si macar hraneste cativa litri de sirop odata nu cu canuta, 5R full de puiet isi ling cativa litri doar cat se uita la el... si asta chiar si in August.

Fara lacomie cand nu este cazul... asa eviti multe interventii chiar si cand este anul naspa.
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 18:40

cam asta fac si eu cel putin in prima parte...
1 feb-martie pun puietul intre diafragme ca sa scap de coronite si compactez..vad de matci si hrana
2 martie mai pun la ouat...vad de hrana
3 inceput aprilie ...scot diafragma de la peret si pun rame pentru polen+ colectoare si egalizari
4 la jumate aprilie incep culesurile pun haneman si catu .....jos ramane puiet cat este vreo 5 +plus cea goala de la perete
de aici stupu e gata ...

6 daca e prea puternic pun foite in cat si salt rame cu puiet (mai ales daca le a pontat pe toate 6 jos )..deacolo trebuie luat ca nu incape albina in 25 de rame daca ecluzioneaza si stric familia .....deci fac un rand de roi ..cam din fiecare + cei ce sunt slabi fac cate 5 dintr unul...asta ca sa nu mai am stupi slabi in stupina... :D

apoi vine a doua parte a culesurilor poliflora/tei /fs ...unde astept sa le incarce...o luna de cules...mic mediu sau bun...vedem ...
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 27 Iun 2025, 18:56

Egalizari, egalizari, egalizari...

Eu am mai auzit cum ca egalizarile nu sunt bune ca nu iti mai dai seama care sunt stupii buni si care nu :roll: Adica daca ii ajuti pe ai mai slabuti slabindu.i pe cei extra tari...c ei extra tari nu o sa faca productia maxima si nu iti mai stii daca cei extra tari chiar sunt buni de a face matci din ei... logica de top.

Matcile sunt scoase la tabla primavara foarte devreme si cam stii atunci ce si cum si mai apoi la sporul de cantar... cand desi ai luat de la cei tari ei tot au produs.

Ce se intampla toamna depinde de stupina, obiective etc
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 19:05

CristianBeekeeper scrie:Egalizari, egalizari, egalizari...

Eu am mai auzit cum ca egalizarile nu sunt bune ca nu iti mai dai seama care sunt stupii buni si care nu :roll: Adica daca ii ajuti pe ai mai slabuti slabindu.i pe cei extra tari...c ei extra tari nu o sa faca productia maxima si nu iti mai stii daca cei extra tari chiar sunt buni de a face matci din ei... logica de top.

Matcile sunt scoase la tabla primavara foarte devreme si cam stii atunci ce si cum si mai apoi la sporul de cantar... cand desi ai luat de la cei tari ei tot au produs.

eu la verificare scriu pe capac "stup categoria A" sau "B"....apoi stiu de unde iau capacit si deunde rame cu larve....poate fi si capacit cu capacit dar unu sa fie la capacire si altul la eclozare...e destul...
inainte sa pui caturile este extrem de usor sa facem treab asta ...si nu mai avem probleme mai tarziu...

daca am stupi "C"...nu cred ca apuca salcamul...
5 roi instant "la paket" :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 19:29

daca in 2024 o familie ...la ultimul cules... a facut productie a adus polen a iernat bine si nici nu sare in cap....acum in 2025 daca pleaca si bine ...ce mai conteaza ...e buna!!!..punct!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 19:43

CristianBeekeeper scrie:7. Dupa ultimul cules (sa spunem FS la sfarsit de iulie, inceput de August) daca ai fost cumpatat... coloniile or sa fie pe 4-7 rame DE puiet nu CU puiet. Acum ori extragi tot puietul capacit, lasi matca pe o rama cu puiet larvar si foite pana umplii lada daca ai nevoie de rame crescute sau pana la numarul de rame pe care vrei sa iernezi coloniile (sa spunem 8R), hranesti sirop 1 la 1 si mai apoi pe la safrsit de August maxim completezi cu sirop 2 la 1 si pa. Tratamentele nu le mai pun aici ca stim lectia... ochii geana pe infestare, alcool, zahar pudra, CO2 samd sa vezi ce ai inainte de tratamente si ce ai dupa.

acum ceva ani ..am facut si eu treaba asta doar la un rand ...trebuia sa lasi o singura rama cu larvar ...in mijloc si polen in margine...restu foite....
surprinzator au iernat tot pe 6 rame... :lol:

puietul capacit l am dat la roi

acum daca poti sa detaliezi exact ...cum procedezi ..banuiec ca faci asta in fiecare an...
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 27 Iun 2025, 21:21

acum ceva ani ..am facut si eu treaba asta doar la un rand ...trebuia sa lasi o singura rama cu larvar ...in mijloc si polen in margine...restu foite....

Eu scot ramele cu puiet afara si ori de dau la roi ori fac roi la pachet... foite, matca imperecheata si hrana cat cuprinde (sirop si turte). Schema nu este sa ii faci mai mari ca tot pe la 6-8 rame ierneaza doar ca scapi de rame vechi si varooa (tratezi puietul cat eclozeaza din ramele luate)
CristianBeekeeper

Mesajde yuonyuon » 27 Iun 2025, 22:35

CristianBeekeeper scrie:

Eu scot ramele cu puiet afara si ori de dau la roi ori fac roi la pachet... foite, matca imperecheata si hrana cat cuprinde (sirop si turte). Schema nu este sa ii faci mai mari ca tot pe la 6-8 rame ierneaza doar ca scapi de rame vechi si varooa (tratezi puietul cat eclozeaza din ramele luate)
daca ponteaza 4 rame de puiet compact esti clar in +6 rame la iernat...si pare foarte interesant sa vezi la data de 1 septembrie toate ramele din cuib albe pline cu puiet hrana si polen....e un contrast interesant :lol:

deci sirop puneam cate 5 litri odata ..de cateva ori ...altfel nu merge
rama cu pastura destul la perete si e inidcat sa vi si cu polen de la lada sau turte ...pentru ca albina acea este facut un pic mai tarziu in sezon cand polenu nuprea mai gasesti....si faptul ca deja pleci cu un dezavantaj ...luandu i o mare parte din puiet....practic e si un stres

tre sa faci schema cu stupii destul de plini cu albina ..ca sa poti pastra continuiitatea...
yuonyuon

Mesajde CristianBeekeeper » 28 Iun 2025, 00:41

O daaa, nu faci asta cu un stup ce a stat pe 3-4 rame cu puiet ci 6-8. Daca faci asta cu stupii mai mici, trebuie sa le readuci albina eclozata si tratata pentru varooa din ramele luate.

Cum trebuie să și clădească... nu poți să faci asta când stupii sunt mici. Eu incerc sa fac in timp că orice îmi iernează sub 8 rame sa ii bag la iernat in lăzi de 6R grupati sa mai împărtășească din căldura generată că poate se mai ridica unii pe alții. Cum o dai, 20-30% din stupi cad în categoria asta a celor mai slăbuți și nu se merita sa pierzi timpul cu ei sa ii bibilesti.
CristianBeekeeper

Mesajde ignatov andrei » 28 Iun 2025, 22:14

CristianBeekeeper scrie:Egalizari, egalizari, egalizari...

Cine mai face selectie si ameliorare dupa principiul "productia de miere"ar fi bine sa se lase de sportul asta!

Acest criteriu - "productia de miere" - a fost si este cel mai pagubos criteriu de selectie!
Apoi, daca tot se face selectie dupa "harnicie" :lol: si se cresc matci din familiile "harnice"", cum de se ajunge la familii slabe si matci neperformante, ca doar e "logica de top"...?!? :shock:

Sa nu faci egalizare primavara, dar sa vorbrsti de existenta familiilor slabe si sa nu stii de ce ai familii slabe, atunci...
Egalizarile se fac in stupinele echilibrate, nu in stupinele unde gasesti toate extremele:
- de la slab, la puternic;
- de la puturos, la harnic;
- de la agresiv la foarte bland!
Daca si in mileniul 3, mai facem selectie si ameliorare dupa criteriile din vechime... :lol:
ignatov andrei

Mesajde s.catalin » 28 Iun 2025, 22:32

ignatov andrei scrie:
Cine mai face selectie si ameliorare dupa principiul "productia de miere"ar fi bine sa se lase de sportul asta!

Va rog sa dezvoltati aceasta idee....

In principiu cu cat o familie este mai sanatoasa si mai bine structurata culege mai mult.......
s.catalin

Mesajde ignatov andrei » 28 Iun 2025, 23:50

s.catalin scrie:
In principiu cu cat o familie este mai sanatoasa si mai bine structurata culege mai mult.......

Ce treaba are ce spui aici si cu selectia...?!?

Am spus ca "productia de miere", nu e un criteriu bun pentru selectie.
Cine vrea, n-are decat sa-l treaca la "criterii de selectie", dar sfatul meu e ca sa-l treaca printre ultimele, cam dupa locul 10!

Pana la a spune eu, imi spui si mie unde ai mai auzit termenul de STRUCTURA FAMILIEI...?!?
Ce intelegi prin "bine structurata"...?!?

viewtopic.php?f=4&t=3702&hilit=structura+familiei
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR