Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 01 Iul 2025, 22:14

problema este ca nu iti vinzi mierea ...nu ca nu merge apicultura..
de ce nu am 3 tone de salcam acum? ...dormeam si eu linistit.... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 01 Iul 2025, 22:35

domeniile de activitate prin care se fac bani(apicultura ,tamplarie,mecanica,servicii,terenuri,magazin online,marketing online,politica etc) sunt relativ simple

toate implica productia unui item/serviciu/idee/perspesctiva(un brand) si apoi prezentarea consumatorilor ......si tranzactia catre consumator (sa nu uitam 8-) )
....daca nu stii sa vinzi ...angajeaza te.!.. sau ajutor social..sau in padure!!!. :lol:

in prima faza (pentru publicul majoritar) trebuie sa stapaneasca acea activitate ca sa devina productiva....apoi se decurca fiecare....

ideea este daca acea activitate este inca valabila in contextul economic..sau nu .... ...ca daca nu! ...nu mai merita efortul..!.
adica nu o sa ne apucam acum sa facem "hatzuri pentru cai " :lol: :lol: sau potcoave
parerea mea e ca apicultura mai merge o perioada ...

daca vb strict de bani ..atunci cunostintele economice sunt obligatorii ....cea ce nici nu are rost sa mai vb(mai avem de invatat apicultura :lol: )
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2025, 12:16

ignatov andrei scrie:
yuonyuon scrie:
din ce stiu in 3-4 zile daca nu avem pproteina in stup ...acea doica este consumata ...dar si a facut datoria si a crescut inca alte 10 albine...
acum nustiu cat de exacte sunt aceste detalii ...dar important ca pastura este obligatorie in ianuarie februarie....ajuta mult ca sa nu se distruga albina prematur si implicit nu mai avem declin la schimbarea generatiilor...

Consuma sau nu consuma proteina, albina care a hranit larve, oricum moare, deoarece a facut apel la "corpul gras", cel ce este si garantul unei vieti mai lungi!
Pastura este piatra de temelie a viitoarelor albine, a "primelor albine doici" - cum au spus inaintasii, dar si cum o spun foarte multi si in ziua de azi!

Partea urata a lucrurilor e alta: albina care ar trenui sa apara in Ianuarie, apare la majoritatea stuparilor, prin septembrie!
mai pun odata asta aici ...este foarte important ....

daca nu ati inteles cu "albina de rezerva" e nasol....
am vazut ca multi spuneti ca nu exista sau ca ce tre sa stim atatea detalii ...fac tratament si gata ..... :?

am fost la un coleg azi si am vazut dezastru....cules bun albina era ..dar puiet pestrit(nu grav dar destul cat sa inteleg ca nu are albina decare trebuie in stup) ....i am zis clar "dupa FS adio ...ramai fara albina "....albina de rezerv la el nuprea era ....
acum o sa inceapa problemele ...."paduchele din gat" .."varoua" ..ccd "disparitia misterioasa a albinelor"....si tot felul .....
....el poate sa trateze ca ...lipsa albinei de rezerve nu se poate trata!!!!....trebuie reorganizat cuibu ...proteina....
inca e devreme in sezon ...peste o luna e tarziu ..
stupii colegului au facut foamea in perioada rapita-tei...(desi el zice ca a dat )....tre sa ai minim 4 rame cu miere mereu pe stup ...la 7 rame de puiet ai un consum la zi ....
dar la el problema a fost ca a avut 9 rame de puiet si ce dadea el era fix zero....

deaceia nu e bine sa te intinzi cu puietul prea mult ....matca se intinde iar tu iei mierea.... deja ai facut un dezechilibru...subnutritia puietului apoi racirea ...sunt cauzele principale pentru aparitia tuturor bolilor....
nu mai pierdeti timpu cu dezinfectia lazilor si praf de pusca ...tine ti va banii in buzunar.... :lol:

cum sa ai cat mai multa albina la iernat?.....in primul rand sa ai stupii sanatosi la 1 iulie :lol:
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 02 Iul 2025, 12:35

yuonyuon scrie:
cum sa ai cat mai multa albina la iernat?.....in primul rand sa ai stupii sanatosi la 1 iulie :lol:

Multumesc!
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2025, 14:49

multi zic ca puietul pestrit este din cauza blocajelor cu polen...dar daca ar fi asa ..asta ar insemna maxim 1-2 rame...iar restul de rame cu puiet sa fie compact si la eclozare si la capacire....

daca toate ramele sunt puiet neuniform atunci acolo sunt probleme...sigur albine anemice sau moarte in celule...care nu vor mai iesii singure la suprafata ...

daca in iulie esti in cules si ai asa puiet(pestrit)...la terminarea culesului cand o parte din albine este uzata iar albina tanara nu mai vine din urma...s a cam terminat cu reteta "cum sa avem cat mai mult albina de iernat"...

la un stup sanatos cu detoate (culegatoare ...albina de rezerva si puiet sanatos) la sfarsitul culesului :albina culegatoare e gata ....ce de rezerva se intoarce de la cules si se apuca de ajutat la cresterile de puiet(adica ce va fi albina de iarna) ...iar puietul fiind sanatos ..reface populatia ...practic o mentine....indiferent cat de puternic ar fi culesul....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2025, 15:03

la finalul culesului de salcam 1 iunie ecluzioneaza o generatie de albine......aceasta generatie nu are hrana (miere si polen) destula pentru a se intariii...
la data de 6 iunie devine doica ...aceasta nu este destul de puternica sa hraneasca larvele....deci larvele de la data 6 iunie care vor ecluziona undeva pe + 20 iunie...sunt crescute prost (cu defect din nastere).....deja ele la data de 26 iunie cand devin doici nu sunt bune de nimic...si vor creste o larva da una ba...cea ce duce la puiet ..neuniform...urmatoare generatie jumate va fi anemica iar jumate moarta in celula ...deci la data de 20 iulie varooa prea controlul stupinei prin "lovitura de stat"...
la 1 septembrie stupul este desfiintat ...!!!

problemele apar din timp..si se dezvolta exponential daca nu se lucreaza corect sau apicultorul nu baga de seama ...
uitati va pe youtub sa vedeti puiet pestrit :lol: ...dati la intamplare un video..."coronita frumoasa de miere ...puiet ful....si apoi liniste" :lol:

acum daca intelegeti aceasta "complexitate" :lol: ...mai are rost sa dam tratamente??..
yuonyuon

Mesajde Balian » 02 Iul 2025, 22:10

Da. Cu siguranțā!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 02 Iul 2025, 22:25

Balian scrie:Da. Cu siguranțā!
banuiesc ca va referiti la tratamente :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Iul 2025, 07:57

yuonyuon scrie:
Balian scrie:Da. Cu siguranțā!
banuiesc ca va referiti la tratamente :lol: :lol:

Da. Sunt f convins ca azi în România în orice loc, care are bază meliferă să intrețină o colonie de albine, nu poate supraviețui fără tratamente antivarroa mai mulți ani. Orice tehnologie am folosi. Sunt f sigur! Mă refer la o familie de albine obișnuită, nu special selecționată genetic să reziste la infestarea cu varroa.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2025, 11:43

daca nu tratati ce se intampla?.....mor stupii??
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2025, 11:50

nustiu la ce mai deschid subiectu asta .....imi retrag cuvintele :lol: :lol:

totusi suna interesant ca doar cei ce nu cunosc biologia(si au recunoscut) sunt 100 % convinsi de tratament ....

as incerca sa va conving dar ati spus ca sunteti sigur 100% 100% ..deci nu mai are rost :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 03 Iul 2025, 13:09

Şi d-voastrā sunteți convins cā trebuie tratat. De asta mie ciudat că disribuiți contrarul. Aici nu vorbim de excese. Vorbim de tratament periodic bine calculat. Şi d-voastrā ați spus cā ați avut pierderi şi cãnd este indicat tratați. Nu e bine distribuirea a concepțiilor conspiraționiste cu iz ca producātorii de substanțe "fenteazā" cumpārātorul. Pentru asta e nevoie de doi, unul care oferā şi unul care acceptā. Nu este obigatoriu sā fiu precaut şi calculat. Este o extremā sā iau tot felul de prostii ce este pe piațā şi altā extremā sā refuz tot. E bine ca piața este invadatā de marfā. Am trāit vremurile când nu era aproape nimic şi vā spun era teribil de rāu. Sā învāțâm să fiim calculați, informați şi sā ştim alege din gamā largă. :)
Balian

Mesajde crisandp2 » 03 Iul 2025, 15:29

yuonyuon scrie:la finalul culesului de salcam 1 iunie ecluzioneaza o generatie de albine......aceasta generatie nu are hrana (miere si polen) destula pentru a se intariii...
la data de 6 iunie devine doica ...aceasta nu este destul de puternica sa hraneasca larvele....deci larvele de la data 6 iunie care vor ecluziona undeva pe + 20 iunie...sunt crescute prost (cu defect din nastere).....deja ele la data de 26 iunie cand devin doici nu sunt bune de nimic...si vor creste o larva da una ba...cea ce duce la puiet ..neuniform...urmatoare generatie jumate va fi anemica iar jumate moarta in celula ...deci la data de 20 iulie varooa prea controlul stupinei prin "lovitura de stat"...
la 1 septembrie stupul este desfiintat ...!!!

problemele apar din timp..si se dezvolta exponential daca nu se lucreaza corect sau apicultorul nu baga de seama ...
uitati va pe youtub sa vedeti puiet pestrit :lol: ...dati la intamplare un video..."coronita frumoasa de miere ...puiet ful....si apoi liniste" :lol:

acum daca intelegeti aceasta "complexitate" :lol: ...mai are rost sa dam tratamente??..

Buna ziua,
asta trebuie pusa in rama, apicultorul obisnuit nu "le vede" asa bine ca dvs si altii care au mai "dat din casa" pe acest topic.

Ce am mai observat in acest an, asa nenorocit cum este, e ca daca tii familia cu multe kg de miere "in cap" altcumva se misca, mai si aduce, mai poti sa ii furi din ce a adus etc.
Cred ca undeva in jur de 8-10kg de mancare sunt minim necesare unei familii in tot timpul anului ca sa simti ca ai "boi la plug".

Sanatate tuturor !
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 03 Iul 2025, 17:58

in essenta cand deschizi un stup la asta te uiti....sa vezi daca e sanatos si are detoate ....daca e ok sti sigur ca nici tratament nui trebuie...

acuma nu vreau sa merg in extrema ca si asa e jale.....sa dai tratament la un stup sanatos nu se intampla nimic el orcum nu avea nimic....dar sa nu dai unuia mai putin sanatos ..este necesar.....deci eu incerc sa i am sanatosi si sa dau tratament asa "preventiv"....doar toamna....ati inteles idea....

la un stup afectat de varroa si cu tratament tot pe 3 rame intra.....nu il readuce la 7 rame la iernat un tratament ....hai sa fim seriosi...
cred ca ati inceput sa vedeti si voi ca ce are paduchi nu are nici albina de iarna....pentru ca aparitia paduchilor este cumva dupa ce stupul are puiet slab si racit.....vine ca o consecinta/efect ...

vrajeala ca ii iei de pe camp e vrajeala de nota 10 (cu ++)...sau ca albina nu poate traii cu el in spate iar e minciuna de nota 12.5....
multi cred asta pentru ca nu a inteles cum functioneaza biologia....
NICIODATA lupii in padure nu or sa mananace toate caprioarele....ce draq ...chiar asa ???!!!? :lol:
mai ales ca varoua este un parazit care se dezvolta/prospera numai daca gazda are imunitatea slaba...altfel stagneaza in dezvoltare

discutiile despre tratament sunt inutile din punctul meu de vedere ..lumea e prea inradacinata in acest cult ...dau tratamente primavara /vara si de 10 ori toamna ...dar puietul pestrit nu il vede nimeni....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 04 Iul 2025, 18:01

Ioane, daca am retinut bine ai spus la un moment dat ca ai pierdut toate albinele.Daca e asa si nu ma insel, zi-ne care a fost cauza? Puietul pestrt poate avea mai multe cauze.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde CristianBeekeeper » 04 Iul 2025, 20:28

Vasile_Bucovineanu scrie:Ioane, daca am retinut bine ai spus la un moment dat ca ai pierdut toate albinele.Daca e asa si nu ma insel, zi-ne care a fost cauza? Puietul pestrt poate avea mai multe cauze.

A spus deja Ion ca si-a pierdut stupii acum 20 si ceva de ani daca nu si mai bine. Puietul pestrit poate ssa fie cauzat de multe lucruri mari sau poate mici mici dar ce odata ce sau adunat... dezastru. Observ obsesia apicultorului sa aiba multe rame in cuib fiindca domnle' "stupi monstrii... 10kg la zi se face doar cu 10 rame tabla de puiet", numai ca nu stiu cine are astfel de matci ca ele nu exista oricat de selectate sunt ele.

O rama Dadant Blatt are 414x270mm de fagure disponibil si daca am cumpara faguri nu DE 260mm cum s-a impamantenit (idioata impamantenirea asta) ci de 268mm sau cu un spatiu minim ca sa nu mai caram in cutii faguri ce nu sunt folositi 100% ci spatiu gol.... se pierde aproape 0.83 dm per fagure x 10 faguri = 8.3 dm pierduti ori cam echivalentul unui fagure complet construit (11.178 dm)
Daca ne gandim cate celule are o matca la dispozitie, o sa vedem urmatoarele:

5R x 8,282 celule = 41,410 celule = 1,972 oua pe zi ori 1 ou la 43.81 secunde
6R x 8,282 celule = 49,692 celule = 2,366 oua pe zi or 1 ou la 36.51 secunde
7R x 8,282 celule = 57,974celule = 2,760 oua pe zi or 1 ou la 31,3 secunde
8R x 8,282 celule = 66,256 celule = 3155 oua pe zi or 1 ou la 27,38 secunde
9R x 8,282 celule = 74,538 celule = 3,549 oua pe zi or 1 ou la 24,34 secunde

Sa incalzesti astfel de suprafete de puiet nu e lucru mic... eu fac pariu ca cine se confrunta cu "nu are matca loc"... are coronite nu de un deget pentru traiul de zi cu zi ci coronite de 6 degete pe ramele 7-8 si rame pline cu miere fiind 9-10. Da cuibul o fi pe 10 rame dar puietul nu ori asta e cel ce conteaza.

Cand roieste cate unul... cum arata coronitele in cuib? Cum arata puietul, cati dm de puiet compact sunt, a avut caturi cat nu a putut duce?

Ca sa mentii puietul pe 7R pontate la 95% din suprafata utila (aia de 414*270mm)... ai nevoie de albine sa colcaie in stup Aprilie deja (cuib + caturi). Deci cam 12R de albina minim ai avea la rapita sa spunem ce acopera 7R de puiet. Pana incepe luna mai... mai prinzi un ciclu de ponta ce eclozeaza in mai. 12R + 7x3 = 33R la inceput de mai...

Si cam asa evitam multe episoade de "am puiet varos, pestrit, draci, laci..."
CristianBeekeeper

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR