Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 17 Iul 2025, 07:56

Anul acesta am fost salvați de culturile agricole, rapița și florea soarelui.
Cine zice că: el nu merge la culturile agricole (felicitări!), a avut un an complicat.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-07-17 at 07.55.29.jpeg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 17 Iul 2025, 07:59

Dacă tot am fost plecat în tabără, am venit de acolo cu ceva folositor pentru munca la albine - iască.
Am avut în zonă o pădure de fag, cu mulți copaci uscați în picioare.
Păcat că am descoperit asta târziu. Aș fi umplut portbagajul.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-07-17 at 07.56.00.jpeg
WhatsApp Image 2025-07-17 at 07.56.00 (1).jpeg
WhatsApp Image 2025-07-17 at 07.56.01.jpeg
cristi_vidican

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Iul 2025, 23:43

Acea ciuperca are denumirea populara "copita calului" Fumul degajat este foarte bine tolerat de albine si arderea dureaza foarte mult.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Shrek » 18 Iul 2025, 09:02

Totuși, dacă vrei sa o păstrezi mai mult timp, o gauresc niște barzauni și devine pulbere în interior. Eu caut pe cele de pe salca, parca se păstrează mai bine! Dar mai nou, folosesc brichete din cele presate cu aroma de fan. Parca nici fumul nu este atât de înțepător!
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 18 Iul 2025, 11:33

Pentru a nu fi gaurita, trebuie taiata in bucati mici,
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 18 Iul 2025, 14:49

Vasile_Bucovineanu scrie:Pentru a nu fi gaurita, trebuie taiata in bucati mici,

Asta confirm și eu. De câțiva ani folosesc numai iascā la albine. Cumpār totdeauna la târguri. Care a fost tāiat bucāți cu mārunțitor de sfeclā furajerā, ține perfect în timp. Care e tāiat numai în bucāți mari, cu timpul miezul este mâncat de carii. Nu-i mai bun de nimic. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2025, 17:22

Vasile_Bucovineanu scrie:Pentru a nu fi gaurita, trebuie taiata in bucati mici,
apai ce apicultor nu stie macar atata lucru....am zis eu ca nu are stupi :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Liviu_SV » 25 Iul 2025, 10:04

Salutari la toti stuparii!

Sunt legat de albini din jurul vârstei de un an, atunci când am băgat mânuța într-un vas de ceară fierbinte. Nu la multă vreme un prieten de familie a trecut în vizită pe la părinți și a adâncit rana ce era în vindecare, prinzândumă de mână ceea ce a dus la o cicatrice ce o am și acum pe antebraț. Dar același prieten de familie m-a salavat de la ceva ce putea fi mai rău decât a fost.
Fiind acum mai mărișor, încât să îmi aduc aminte anumite episoade din viață, am luat un harg ce se pune la fasole și am băgat la ordinișul unui stup. Îmi amintesc că au ieșit roi după mine, am căzut jos și nimic altceva. Mama a chemat pe acest prieten de famile care avea și el albine și mi-a scos un număr însemnat de ace.
Pentru anumite perioade au mai fost stupi în grădină. Tata a plecat mai multă vreme prin străinătate și astfel în adolescență nu au mai fost decât cutii orizontale goale. În perioada 2010 -2015 au mai fost ceva familii în orizontali dar eu nu eram acasă, fiind plecat la studii. În anul 2019 eram întors în casa părintească și tata îmi posvestea cu pasiune despre albini, despre transfazare, despre starter și finisor, deși avea trecut de 65 ani. Pentru mine erau lucruri neinteresante. Pandemia l-a prins pe tata în Anglia, venise la începutul lui martie dar tot a trebuit să stea în carantină. Atunci am pus prima oara mâna pe rame cu albine și la solicitarea tatălui să verific starea stupilor (de trăiesc, de au mâncare, de au puiet) căutam puietul, nu știam cum arată și am făcut câteva poze la rame. Stârnit de zumzet și miros, cred, am căutat câte ceva pe youtube despre albine, să văd și eu cum arată puietul, oule, larvele. Când tata a ieșit din carantină și vremea a permis au început lecțiile de apicultură. Extinderea cuibului ramă cu ramă, rame descăpăcite după diafragmă. Tata deja avea verticali pe 12 rame, pat cald - pat rece. Din entuziasmul de moment eram hotărât să îmi cumpăr 8 familii. Tata, om trecut prin albinărit îmi zice că pentru început 2 îmi sunt de ajuns, mai fac un roi, mai îmi dă el albină-rame. Anul 2020 a fost anul când am început să transfazez, starter, finisor. Am făcut ceva roi ramă 1/1, mătci pentru mine și tata. În toamnă am pierdut unul din stupii ce i-am cumpărat, cauze multiple, lipsă de spațiu pentru ouat și posibil ceva boală. În anul 2021 tata a făcut conversia de la 1/1 la 3/4. La solicitarea lui să mă informez despre lungimea rameleor, a corpurilor pentru că nu îi era clar, am ajuns la acest topic Fan Club MER. Citind câteva pagini de aici, vizionând și alte videoclipuri (o tona de miere de la x stupi slabi) am început și eu conversia la R 1/2, 162 mm și corpuri de 170 mm. În anul 2022 aveam un vertical 12R, 2 corpuri, era o matcă bună ce nu am vrut să o deranjez și 7 MER de diferite puteri. Era o splendoare să ridic C3 plin de miere, pe staționar, începător, nu ajungeam la familii foarte puternice cu C4 C5. Sentimentul frumos la stupii MER a fost o mutare la floarea soarelui cu tata unde floarea nu prea a dat. Aducem stupii acasă știind că nu au miere prea multă de la floare, cam la o săptămână sau două am zis să încep hrănirile, când să ridic C3 observ că e greu. Am extras de la cei mai buni câte un etaj de miere dar tata la rama de 3/4 avea mierea amestecată cu puietul.
Episodul mai puțin plăcut a fost toamna anului 2022 când tata a pregătit familiile pentru iernat, de pe patul de spital în luna octombrie îmi zice că ar trebui un fum de VF de dat, nu știam că aveam să îl dau pentru mine, că el într-o lună s-a stins din viață.
Deși în anul 2022 m-aș fi rezumat la 5 familii MER (având servici și altă activitate aducătoare de venituri) m-am trezit în primăvara anului 2023 cu o stupină bunicică. Am renunțat la cealaltă activitate și am rămas doar cu serviciul și moștenirea de la tata, pasiunea pentru albinărit și cunoștințe importante.
Am citit recent aproape tot topicul Fan club MER cumva să mă decid dacă aleg să merg pe MER în totalitate sau pe ME. E puțin dificil cu ambele tipuri de sisteme, trebuie puțin mai mult efort intelectual pentru organizarea activităților. Am fost foarte curios de altfel dacă doi membrii vor trece sau nu pe MER. Ceea ce se pare că nu s-a întămplat ( Mausică și Jonny_it). Am învățat și alte lucruri noi atat despre MER cât și despre alte subiecte despre albinărit, chiar dacă au fost off topic.
Din experiența mea precizez următoarele:
Dezavantajele MER pentru mine, începător cu stupină în fomare și staționar în zonă submontană:
1) în caz de tratament prin pulverizare se consumă timp destul de mult
2) la extras miere ceva mai multă manoperă la manipulat ramele pentru aceiași cantitate de miere, dar avantaj la stabilitatea fagurului la centrifugare
3) nu toate rasele de albine (liniile de rase) se pretează la MER, am unele linii ce preferă să pună mierea mai stânga dreapta de puiet decât să o urce sus
4) în lipsa beciului ramele din C1 sunt cam 50 % cu puiet, mult polen și lângă fundul de lemn ceva zonă fără puiet, mai ales pe ramele laterale (mai trebuie să experimentez si alte funduri si să colectez mai mult polen primăvara) sau varianta cuib cu 3 C din care unul va fi făcut roi în momentul oportun
5) Risc de răcire a puietului, apariție de PV, primăvara la o matcă foarte bună și în lipsă de populație suficientă. Am pâțit în primăvara 2024, a venit val de frig în aprilie după călduri de 20 grade în martie timp de o săptămână. Iernasem pe 2 corpuri cu toate ramele. Iarna 2024-2025 am restrâns la MER deși e contra legii MER -ului și cred că am făcut bine, a fost o primăvară foarte capricioasă în aprilie(temperaturi negative zile în șir noapte și ziua 5 8 grade, deși martie a fost călduros (20 grade).

Avantaje MER:
1) iernarea foarte comodă pentru albină, mobilitatea albinei în ghem net superioară față de ramă 1/1 ( gaura pe rama am probat-o dar acolo le place să tragă botci)
2) lucrul mai puțin cu rama, nu trebuie să exagerăm că se lucrează doar cu corpul, mai se caută o ramă bună de transfazat (cel puțin)
3) la culesuri mici se face sortimentație foarte bună (mai ales la mierea de pomi-păpădie unde familiile nu sunt în apogeu), la ME am scos ramele cu miere din C2 laterala stanga, la MER am pus C3 și am extras doar din el
4) pregătirea pentru iarnă foarte comodă, parcă la MER totdeauna am dat mai puțină hrană pentru completare comparativ cu ME.
5) la iernarea 10 R în C1 si 10 R în C2 extinderea cuibului nu mai este necesară, se pune direct corpul de recoltă, la ME am mers pe varianta cu folie parțial între corpuri și o înlătur când consider că este momentul propice tot e relativ ușor.
6) Formarea roiurilor, o joacă de grădiniță :) Anul acesta a fost prima oară când am dat un corp plin cu rame bune de ouat pe centru și albe pe laterale peste roi de 10 R, matca a urcat singură sus fără să mai dau puiet din C1 în C2.
7) greutatea mică a corpurilor la manipulat
8) se pot confecționa corpurile foarte ușor acasă
9) în perioada roirii, verificarea dacă are sau nu botci este foarte comodă ( fără 3 corpuri cu miere peste cuib)
10) eliminarea ramelor negre este mult mai sistematică, nu se topesc rame un sfert albe și restul negre.

Mai pot fi și alte avantaje și dezavantaje. Eu am găsit că este un sistem comod, îmi place.
Întrebări pentru experții MER:
1) Ce chingi folosiți la transportul în pastoral?
2) Am mers doar pe rame STAS MER, la cele cu speteaza de 12 sau 10 mm procurați foițe mai mari sau lăsați loc liber lângă spetează, sus sau jos?
3) Se parafinează stupii prin scufundare în parafină și apoi se vopsesc pe exterior cu vopsea normală sau pe bază de apă?
4) Este cineva cu sistem MER pe camion? Parcă pe toți am văzut cu MER vărsați, ce unii îl văd ca un dezavantaj.

Vă mulțumesc tuturor pentru postările folositoare și în mod special domnului Cristi care a explicat de multe ori aceleași lucruri pentru cine a întrebat și a arătatat mult rafinament pe acest topic, prin răbdare cu toți, chiar dacă au R 1/1 :)
Liviu_SV

Mesajde cristi_vidican » 25 Iul 2025, 22:23

Te salut Liviu!
Frumoasă poveste.
Mă bucur că eu și cei care au scris aici ți-au fost de folos. Te așteptăm mai departe cu experiența ta.

1. Folosesc chigi făcute din material tare, gen centuri de siguranță sau ceva de genu și fier beton de 6 sudat în formă de litera 6. Găsești la topicul despre chingi. Chingile sunt făcute să pot lega un stup cu 5 corpuri.
2. Foița de 1/1 care are 26 cm lățime, dacă o tai pe jumătate și o lipeștei de speteaza de jos, este foarte bine. Dar să fie însârmare verticală
3. Eu parafinez la 160 grade, 10 minute, apoi șters cu un șervețel de bucătărie și dau repede o mână de vopsea pe bază de rășini (nu pe bază de apă), cu uscare rapidă. Obligatoriu cu uscare rapidă. Cumpăr de la Dedeman email de la SPOR. Este foarte bun, pot vedea asta și după câțiva ani. Probabil că sunt și alte firme bune. Dar să fie cu uscare rapidă și nu pe bază de apă. După ce se usucă dau cu stratul 2 de vopsea.
4. Sunt și MER pe camion, dar e oleacă mai greu pentru că la MER de multe ori te ridici în 5 corpuri cu cuib cu tot.
P.S. Mausică ar trece el pe MER, dar nu-l lasă nevasta. Jonny ar trece și el, dacă ar avea stupii pe numele lui. Și aici e tot nevasta stăpână. Noroc cu Geza (alias Balian), care nu-și duce nevasta niciodată la stupi. Nici a mea nu se apropie mai mult de 1 km de stupi. Avantajul: putem face ce vrem la stupi, nu dăm socoteală. Eu doar îi mai spun câteodată nevestei: vezi că ți-am luat un Tiguan (din banii de stupi).

Apropo, Liviu, de unde ești?
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 25 Iul 2025, 23:15

cristi_vidican scrie:...... Nici a mea nu se apropie mai mult de 1 km de stupi. Avantajul: putem face ce vrem la stupi, nu dăm socoteală. Eu doar îi mai spun câteodată nevestei: vezi că ți-am luat un Tiguan (din banii de stupi).......

Cu puneam și cu alta ocazie: stuparul tot zgar...., nu stai sa îmi aduc aminte cuvântul folosit de bănățeni. Aaaa , da, cumpătat, cumpătat este cuvantul! Deci stuparul, tot cumpătat ramane! Sunt sigur ca înainte sa te decizi sa ii cumperi soției un tiguan, ai luat o remorca de 3,5 t! Și ce sa vezi, tocmai în sezon se strica dusterul! "Draga, vezi ca iau tiguanul pana la stupi! " ! Cu remorca, evident! Trage mai bine, poate și cutie automata!
PS. Pentru domnu' Liviu: cred ca i se spune transvazare dacă se refera la mutarea ouălor din rama în botci!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 26 Iul 2025, 14:44

Shrek scrie:PS. Pentru domnu' Liviu: cred ca i se spune transvazare dacă se refera la mutarea ouălor din rama în botci!

Vezi că se mută larvele din celule în botci ;) :lol:

Am un ucenic. Îi explic totul cum să crească regine, omul notează, îmi repetă, totul ca la carte. După 2-3 zile mă sună că n-a luat nimic în creștere. Că el a mutat ouăle și nu le-a luat în creștere. :lol:
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 26 Iul 2025, 14:50

Shrek scrie:Sunt sigur ca înainte sa te decizi sa ii cumperi soției un tiguan, ai luat o remorca de 3,5 t! Și ce sa vezi, tocmai în sezon se strica dusterul! "Draga, vezi ca iau tiguanul pana la stupi! " ! Cu remorca, evident! Trage mai bine, poate și cutie automata!

Adevărul e acesta.
Eu aveam duster și nevasta golf 4 (minunată mașină. Nu se strica. aia merge la rabla cu motorul nedesfăcut)
Am zis să am încă o mașină pentru mutat stupii, că deja aveam 2 remorci :lol: Ce-i drept, nu de 3,5 t. Deși una cred că poate duce 3,5 t :lol:
Și i-am zis nevestei: nu ai vrea și tu un SUV, așa să stai mai sus pe șosea?
Evident că nu a avut nimic împotrivă.
Am dat pe el un sac de bani, că nu am luat o rablă.
Și, la prima încercare în teren (ploase bine, eram la rapiță și am zis că intru cu Tiguanul în teren după stupi. Dusterul deja era la stupi, fără probleme. Și, abia am ieșit înapoi cu remorca goală. Supriza a fost că nu-i mergea tiguanului 4x4.
NOroc cu dusterul.

P.S. în poză e tiguanul, mutarea de la rapiță la salcâm, anul acesta.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-07-26 at 14.49.53.jpeg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 26 Iul 2025, 14:53

Ducem caturile la extras. FS a fost un cules bunicel, dar nu a rupt.
Albina odihnită a adunat bine. Cea plimbată și uzată ... s-a simțit.
Fişiere ataşate
WhatsApp Image 2025-07-26 at 14.51.36.jpeg
cristi_vidican

Mesajde Liviu_SV » 28 Iul 2025, 07:27

cristi_vidican scrie:Te salut Liviu!
Frumoasă poveste.
Mă bucur că eu și cei care au scris aici ți-au fost de folos. Te așteptăm mai departe cu experiența ta.

1. Folosesc chigi făcute din material tare, gen centuri de siguranță sau ceva de genu și fier beton de 6 sudat în formă de litera 6. Găsești la topicul despre chingi. Chingile sunt făcute să pot lega un stup cu 5 corpuri.
2. Foița de 1/1 care are 26 cm lățime, dacă o tai pe jumătate și o lipeștei de speteaza de jos, este foarte bine. Dar să fie însârmare verticală
3. Eu parafinez la 160 grade, 10 minute, apoi șters cu un șervețel de bucătărie și dau repede o mână de vopsea pe bază de rășini (nu pe bază de apă), cu uscare rapidă. Obligatoriu cu uscare rapidă. Cumpăr de la Dedeman email de la SPOR. Este foarte bun, pot vedea asta și după câțiva ani. Probabil că sunt și alte firme bune. Dar să fie cu uscare rapidă și nu pe bază de apă. După ce se usucă dau cu stratul 2 de vopsea.
4. Sunt și MER pe camion, dar e oleacă mai greu pentru că la MER de multe ori te ridici în 5 corpuri cu cuib cu tot.
P.S. Mausică ar trece el pe MER, dar nu-l lasă nevasta. Jonny ar trece și el, dacă ar avea stupii pe numele lui. Și aici e tot nevasta stăpână. Noroc cu Geza (alias Balian), care nu-și duce nevasta niciodată la stupi. Nici a mea nu se apropie mai mult de 1 km de stupi. Avantajul: putem face ce vrem la stupi, nu dăm socoteală. Eu doar îi mai spun câteodată nevestei: vezi că ți-am luat un Tiguan (din banii de stupi).

Apropo, Liviu, de unde ești?

Tiguan din banii de stupi, suna bine. Eu sunt din județul Suceava.
Liviu_SV

Mesajde cristi_vidican » 28 Iul 2025, 08:04

Liviu_SV scrie:Tiguan din banii de stupi, suna bine.

Când ești pe MER ..... :lol: :lol: :lol:
cristi_vidican

Mesajde mausica » 30 Iul 2025, 21:02

cristi_vidican scrie:
Liviu_SV scrie:Tiguan din banii de stupi, suna bine.

Când ești pe MER ..... :lol: :lol: :lol:

Treceti toti pe mer si vor curge tiguanurile :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR