Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ANAF-ul , manual de umilire a bătrânilor!

Mesajde Shrek » 16 Iun 2025, 16:07

Noi vrem pamant! Doar sa ne acoperim cu el!
Ma suna zilele trecute un amic de " afara": "Bai shrekule treci te rog pe la mama ca a primit o scrisoare de la anaf, cum ca nu a depus nus' ce declarație și ca trebe sa mearga sa-i calculeze nus' ce impozite, bălării. Eu am citit dar nu am înțeles nimic! Poate înțelegi tu! Dacă trebe, sa o duci tu acolo ca eu nu pot sa vin decât în august ,în conced, și în hârtie scrie ca în termen de 15 zile treba sa meargă altfel primește nus' ce amenda și penalități. Bata-dracii cu p**a lor sa-i bata de neghiobi!"
Un prieten foarte bun. Am rămas prieteni și după ce drumurile noastre s-a îndepărtat iremediabil. Viata are ironiile ei : pe el, de tara îl mai leagă doar mama, o femeie ce trăiește singura, la 85 de ani, ingijindu-si singura gospodăria. Nu a vrut în ruptul capului sa meargă la copii "afara"! A rămas sa își lucre pământul primit de la părinții ei!
Am trecut pe la tanti Ana, intr-o după amiaza târzie de început de vara! M-a cunoscut imediat, chiar dacă nu am vazut-o de mult. Este greu de descris, chiar dureros, bucuria unui bătrân singur, atunci când este vizitat de cineva cunoscut, în afara de preot! Am povestit, am ras ,am glumit, ne-am adus aminte de întâmplări vesele....
Am citit scrisoarea, de fapt o somație de la anaf. Cum ca nu a depus nus' ce formular în 2019?! Niște texte de lege, o exprimare alambicata, și " invitatia" la interviu și clarificarea situației. Venituri din exploatarea pământului și apia din 2019!
Sun un prieten avocat, ii expun situația, fac o copie de pe scrisoare , o trimit și îmi spune ca o sa întrebe AI. Îmi trimite răspunsul AI după câteva minute: trebuie sa merg pentru " clarificari" la anaf!
A doua zi, ne-am înființat la anaf, asa cum scria la tadula, sa ii calculeze " porsia"! Surpriza! Coada la ghiseu' doispe' mai ceva ca la sanatoriu balnear! Bătrâni în cârje, cu cadru, ori rolsthul, însoțiți sau nu de rude așteptau cuminti pe hol , care asa cum este " normal se incalzise mai ceva ca o sauna! Mai erau încă fo 8 persoane în fata noastră. Asteptam! Și asteptam! O ora, doua, trei, încă nu ne venise randul! Îmi fac curaj și întreb la ghiseu pe tanti de acolo, dacă nu au vreun șef , supervizor , cineva cu care sa stam de vorba! Sau sa ne programam in alta zi si ora.Coada se lungise iar atmosfera devenea tot mai "incinsa"! Nu este nimeni! Șeful este în concediu!
Și iar așteptăm ,încă o ora!
Ne vine randul. Ii dam hârtia! Ii dam buletinul! Se uita la bătrână, se uita la buletin. Este expirat, zice ea!
Ce? Întreb eu.
Buletinul! Zice ea.
Pai ce, ați chemat-o pe bătrână sa ii schimbați buletinul? Sau sa ii verificați buletinul? Ați chemat-o sa ii calculați nus' ce venituri pe care sa le impozitați, nu?!
Pai nu are de plata nimic, ca impozitul calculat nu se încasează fiind prea mic! Adică ar avea de plata 2 lei și 45 de bani, dar nu se incaseaza!
Am simtit ca iau foc! Deja mâinile îmi tremurau de furie și vocea se ridica, aproape țipând : cum draq sa chemați la voi o bătrână de 85 de ani, sa o puneți pe drumuri, sa o speriați cu o somație ca să ii spuneți ca nu are nimic de plata! Pe anul 2019! Acum în 2025! Cum?!
Apărut de nu știu unde și paznicul sau badigardul, nu știu cum ii spune, încearcă sa ma linisteasca: domnu' nu trebuie sa țipați, sa faceți scandal, sa știți ca chemam politia!
Chiar te rog! Zic eu. Uite am sa chem și presa și tv și site-uri de scandal , sa vadă toată lumea cum sunt umiliți bătrânii nostri! Nu v-ar fi rusine!
În spate începuseră sa vocifereze și alți bătrâni, nedumeriți de ce au fost chemați și puși pe drumuri, unii de la distante foarte mari. Doar pentru ca sunt proprietari de pământ. 1,2,3 hectare pe care au refuzat sa-l vândă ori sa îl arendeze.
O privesc pe bătrână în ochi. Ii inotau în lacrimi! Dar fata i se luminase! Nu avea nimic de plata! Banii de pensie ii vor ajunge și luna asta sa plătească medicamentele, curentul, gazul ( buteilia), abonamentul tv și telefonul!
Lasă mama , ca tot ie bine! Altfel nu mai ajungeam la oraș în viata asta! Hai sa mâncăm o inghetata! Zise tanti Ana.
.........
Nota: povestea este imginara cu excepția dialogului de la ghișeul 12!
Numele personajelor și locul au fost schimbate.
Între timp, tanti Ana, a plecat intr-o lume mai buna! Dar si-a plătit " porsia"!
Shrek

Re: ANAF-ul , manual de umilire a bătrânilor!

Mesajde Shrek » 21 Noi 2025, 12:28

Singura noastră vina este ca Dumnezeu ne da zile, prea multe zile.....
Aflat cu ceva treaba pe la " anaf", (în fond, în statul în care se oferă extrem de multe avantaje fiscale " it" istilor, nu se reușește interconectarea datelor între instituțiile statului iar hartia rămâne sfanta) ma întâlnesc cu un cunoscut, un bătrânel simpatic, care din cauza vârstei ( 90+), părea confuz mutandu-se de la un ghiseu la altul, pentru a obține o..." tadula"( cu t de la tap). Aștepta liniștit la rand și când ii venea randul , funcționara de la ghiseu îl trimitea rece la altul. Poate ca , din cauza vârstei ori poate ca nu auzea bine, ori ca poate nu înțelegea ce i se spune, a schimbat câteva ghișee. Impresionat de neputință dumnealui, am întrat în vorba . Asa am aflat ca medicul de familie nu i-a mai dat rețetă pentru " baba sa", bolnava de alzheimer, pentru ca nu mai are asigurare medicala. Începând cu luna septembrie. Și ca singura rezolvare era sa plătească din buzunar asigurarea în suma de 2500 lei. A mers la casa de sănătate și de acolo l-au trimis aici. Aici, doamnele îl trimit de la un ghiseu la altul, ba sa ia o hârtie, ba sa o completeze, ca l-a" buzuminit" de cap și nu mai știe ce sa facă. L-am ajutat sa completeze hârtia apoi sa o depună și mai apoi sa plătească, evident la ghișee diferite. A luat tadula și am plecat împreună. La casa de sănătate. Nu m-a lăsat inima sa îl abandonez. Pe drum am povestit despre copii, despre vremea când eram mai tineri, despre viata, despre banalități. Spunea ca soția " intrase în ceata" de câțiva ani. Nu era agresiva, dar nu mai cunoștea pe nimeni. Trebuia sa o încuie în casa când pleca undeva , singur. Altfel o lua cu el prin sat, pe la sălaș...
Nu avea pensie, ca nah, asa or fost vremile, el o lucrat la fabrica iar ea a rămas acasă, cu copii, cu pauria... Anii au trecut și au rămas singuri. Trăiau din pensi lui, care crescuse cata peste trei mii de lei, dar statul a taiat-o ca nah, se chiaburise a glumit el.
La casa de sănătate lucrurile au fost la fel. Ia hartia, completează, așteaptă la rand. Diferența a fost ca functionarii erau mai empatici. Poate pentru ca si ei credeau ca aceasta " modificare legislativa" nu este morala. Cel putin in astfel de cazuri.
L-am dus acasă și i-am promis ca ii duc eu hârtia la medic.
Este greu de povestit despre bucuria si apoi tristetea unui om ce i se poate citi în ochi, atunci când vizita unui cunoscut , se termina.
......
Ma întreb cât de mult a câștigat statul scoțând bătrânii coasigurati in sistemul de sanatate. Cat poți fi de mizerabil ca politician sa concepi astfel de legi care pun bătrânii pe drumuri, luând din pensia lor putina, care oricum se ducea în mare parte pe medicamente , ca nah, asa-i la bătrânețe, te betejesti?
Și intr-o zi, aceeași politicieni cu aceasi nesimtire vor veni sa ceara tinerilor sa meargă la război sa apere statul! Care stat? Asta în care bătrânii sunt abandonați si abuzați de instituțiile statului?
Bleah....
PS. Povestea este inspirata dintr-un caz real!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 21 Noi 2025, 18:07

Anul trecut, precum și anul acesta, primesc de la ANAF o notificare că am avut venituri mai mari decât salariul minim și tre să plătesc sănătatea, nu doar impozitul.
Asta pe anul 2019. Anul trecut mi-a venit pentru 2018
Mă prezint frumos la ANAF, știind deja povestea de anul trecut. Doamna, imediat mă recunoaște și rânde.
Îi zic: am venit, cum vin în fiecare an, tot degeaba.
Ea primește scrisorile de mai sus, le ștampilează și le trimite mai departe la oameni.

Mă caută iar în sistem și, evident, nu găsește nimic cu probleme, cum că ar trebui să plătesc în plus decât am plătit.
Îmi zice: mergeți acasă și, dacă nu vă trimit altă scrisoare peste 2 săptămâni, nu vă faceți griji.

Și, am plecat, după ce am povestit despre toate, despre creșterea copiilor, despre sistemul de educație, despre impozite, guvernare și așa mai departe.
Am salutat respectuos la final și i-am spus: ne vedem la anu!

P.S. Când mergi la ANAF în astfel de situații ai sentimente amestecate, furie, îngrijorare, speranță.
Când vii, parcă plutești de bucurie că n-ai avut nimic. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 21 Noi 2025, 18:51

Perfect de acord cu dumneata! Când ești " cinar" mersul în oraș, chiar și la anaf, este motiv de sărbătoare. Mai faci cumpărături ( banii trebuie sa circule, nu?), mai bei o cafea cu precinii, manci o pizza și te întorci acasă bucuros ( unii dintre noi, citim printre rânduri, motivul de bucurie)!
Dar ce vina au bătrânii rămași singuri, neputincioși și bolnavi, ca statul în nimicnicia lui nu este în stare sa își digitalizeze sistemul de colectare a taxelor?! De ce sa pui pe cineva de la tara sa meargă în oras , la anaf, sa completeze hârtii, sa plătească, iar cu chitanță sa meargă la o alta instituție a statului, desigur, sa completeze alta hârtie, sa stea la rand apoi sa meargă la medicul de familie sa " îl vadă în sistem"! Asta sub lozinca " ca nu avem bani pentru sanatate" și scoatem coasiguratii cu ghiotura, fără nici un discernământ, ca să nu mai zic ca o fac cu reacredinta!
În Austria, noțiunea de coasigurat exista, exact cum era înainte la noi.Soțul, angajat sau pensionar , poate avea soția coasigurata dacă aceasta nu obține venituri! Iar mamele aflate în concediu maternal sunt asigurate din oficiu pe perioada concediului, cu condiția sa fi fost angajata înainte de naștere un anumit interval de timp!
Ma gândesc ca guvernanții ar fi putut sa facă în asa fel încât la comune, omul sa meargă la primărie și sa plătească aceasta taxa la...perceptor, după efectuarea platii, aceasta sa fie transferat oriunde vor ei, dar sa apară ca omul a avut " bunavointa" sa plătească asigurarea medicala. Dar nu! Omul trebuie umilit, batjocorit, făcut sa umble cu caciula-n mana pe la "imparatie" , ca statul, prin guvernanții aflați vremelnic la putere ,sa il pedepsească ca nu a votat cu ei!
Chestiile astea, pe mine ma revolta!
Repet, nu fac politica, nu am afinități politice dar ceea ce vad în jurul meu din când în când, ma întristează și ma revolta! Tinerii care au murit la revoluție, nu pentru asta au pierit! Iar bătrânii nostri nu merita acest tratament!
În rest sa auzim numa de bine!
Shrek

Mesajde Balian » 21 Noi 2025, 18:53

Dacă sistemul ar lucra eficient, și ai primi o notificare ai putea știi că acolo este ceva problemă de rezolvat. Așa se lucrează degeaba, ineficient. De ce să fie consumat efortul autorității și a persoanei pentru rezolvarea unori probleme banale derutate. Evident este un derapaj administrativ. Nu ar fi o catastrofă. Dacă s-a întâmplat, să-l corectăm. Dar nu se corecterază. Reapara an de an. Asta nu e greșală, e prostie. :lol: :oops:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 22 Noi 2025, 08:59

Altă situație, cu coasigurarea medicală.
Caz concret.
Soția are carte de muncă, soțul nu are - el lucrează în agricultură, vaci, porci etc.
După noua lege, el nu mai este coasigurat.
Merge omul la ANAF să-și facă asigurare - evident, tot pe numele soției, că el nu poate că nu are venit ....
Plătește omul ce are de plătit. I se spune: acum ești asigurat.
Merge omul după 2 luni la medicul de familie și-i spune medicul: nu figurezi ca asigurat!
Omul mă sună pe mine să vadă care e situația, să-l ajut.
Sun contabila soției lui, aceasta merge la CASS, i se spune să trimită actele lui, el le scanează, mi le trimite, le trimit la contabilă, aceasta merge a doua oară la CASS (care e în capătul orașului) și ei zic: nu s-a înregistrat la noi ce a făcut domnul la ANAF.
Și a trebuit înregistrat manual și la CASS.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 23 Noi 2025, 15:58

Tot despre ce vorbim este defectul factorului uman. Că ești asigurat sau nu, ar putea gestiona un algoritm, la care dacă odată îi dai un drum de parcurs el ar funcționa automat la fiecare caz la fel. Nu există diferență de la X la Y. Eventual este diferență în cale de urmat. Situații similare ar putea fi gestionate exact la fel. Când intră factorul om, acolo poate să apară n situații. Nu este atent, îi doare măseaua, are apel la telefon, îi e foame, are n feluri de probleme, se grăbește să plece undeva……. sau poate îl doare fix în…. să rezolve o problemă. Nu punem administrația pe algoritme că ce facem cu oamenii? Ce facem dacă se ridică ceața și va fi totul exact. Nu ne place nici o exactitate că treba devine f simplu și acolo e greu de mâsluit. Sau imposibil. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 24 Noi 2025, 08:05

E bine că vine AI, care va automatiza foarte mult interacțiunea cu statul.
Chiar dacă Statul e reticent la schimbare și nu vrea să automatizeze/digitalizeze nimic, până la urmă va fi forțat de mersul lucrurilor ca să se conformeze.
De exemplu, azi, plata taxelor se poate face ușor online, fără să mai mergi la ghișeu. Nu mai pierzi timp.
La început erau primării care nu aveau această posibilitate. Acum e un lucru norlam.
Am de plătit o sumă mică la 2 primării pe o bucată de pământ.
În una dintre ele n-am pășit în viața mea, nici nu știu unde este. Plătesc la vremea potrivită impozitul și cu asta am terminat.
Înainte, trebuie să pierzi o zi să mergi pe acolo.

La fel e și cu ANAF-ul, doar că acolo au un dar să-ți facă ei probleme și să te pună pe drumuri.
Tu ești de bună credință, faci totul legal, iar ei îți trimit o notificare că ai probleme.
Mergi la ei și ei spus: ne pare rău, dar observăm că de fapt nu aveți nicio problemă.
Dacă nu vă trimitem altă notificare înseamnă că într-adevăr nu aveți nicio problemă.
Situația e mai interesantă când deja îți pun poprire pe cont și trebuie să te lupți cu ei să îți iei apoi banii înapoi.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 24 Noi 2025, 13:33

Bani înapoi de la stat nu prea existā. Va compensa la urmātoarea tranzacție. Totuși o corespondențā și o gestiune fārā erori ar ocoli aceste probleme. Tot la factorul uman ajungem. La un algoritm dacā dai un drum corect, āla nu se va abate de la acel drum. Eventual acel drum nu se potrivește cu aceea problemā. Deci tot la factorul uman ajungem cā nu a fost în stare sā parcurgā toate drumurile posibile. Dacā tot greșim, întreb pentru ce suntem buni? :)
Balian

Mesajde Shrek » 24 Noi 2025, 14:29

România, în general instituțiile statului și Anaful în particular, au o " cultura" a birocratiei, mai bine spus al complicari inutile a lucrurilor simple!
Vorbind de mediul rural, nu înțeleg de ce nu se pot plati taxele online, absolut orice taxa iar atunci când plătitorul, în speță bătrâni singuri, care nu are cine sa ii ajute, sa meargă la " perceptor" sa plătească, iar statul sa facă transferurile care le crede de cuviință dar sa nu pună oameni degeaba pe drumuri.
Una din explicații, ar fi angajarea și mai apoi menținerea în sistemul respectiv de tot felul de ciudățenii ale naturii, gen amante, fini, afini, copii și nepoți iar mai apoi crearea de tot felul de posturi care sa dea aparenta de " indispensabili"!
Cu mult timp în urma, glumind cu un precin, la intrebarea ce lucra acolo ( la trezorerie/anaf), mi-a răspuns, glumind desigur, ca....da limbi! Nu în sensul erotic, bineinteles! De fapt punea niște hârtii în plicuri, le lipea și mergea cu ele la posta! Asta provizoriu, pana pleca cineva la pensie sau se transfera" benevol " la alta filiala. Deși chiar în instituție exista o mașină de etichetat și ambalat plicuri cu corespondenta. Dar nu funcționa.
Pe de alta parte, implementare sistemelor automate sau digitalizare, cum ii spune acum, creează o oarecare rezistenta din partea funcționarilor care se vad în situația perfect normala de a-și pierde posturile de frecat menta, dar care nu încearcă sub nici o forma sa se pună la punct cu noul mod de lucru care presupune un minim de abilități de a lucra pe " calculator"! Dar lenea este mare.
Repet, este lipsit de logica ca la anaf, sa depui formularul la un ghiseu, acesta sa îți dea o hârtie, apoi sa mergi la alt ghiseu sa plătești Cash, ori alt ghiseu sa plătești cu cardul! În anul 2025! Te doare mintea!
Shrek

Mesajde Balian » 24 Noi 2025, 16:24

Orice plată ar putea fi făcut online. Motivul ocolirii este divers. Că mulți nu au cont bancar. Că nu știe face o tranzacție. Că nu are aplicația descărcată. La o plată în numerar, poate e nevoie de deplasare undeva în afara locului de domiciliu. Online însă am putea face cu burta sus pe canapea. Și în stână că am semnal oriunde. Dacă intru întro sucursală de bancă e forfotă mare de oameni. Unii care sunt din țară să scoată bani trimiși de membri de familii care lucră în străinătate, unii care sunt umblați în țările Europene numai pentru să primească ajutoare. Adică dacă avem de plătit suntem analfabeți, dar dacă e să primim ne alfebetizăm noi brio nu e nici o problemă. :lol:
Balian

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE