Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Balian » 15 Feb 2026, 11:00

mausica scrie:
cristi_vidican scrie:
La mine MER-ul a câștigat și mă bucur că l-am descoperit.

Fiecare lauda ce are

35 de ani am lucrat pe orizontale și nu am lăudat că nu am avut ce. De 15 ani sunt pe MER. Acest sistem laud, că am ce lăuda. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 15 Feb 2026, 12:15

Balian scrie:
mausica scrie:
cristi_vidican scrie:
La mine MER-ul a câștigat și mă bucur că l-am descoperit.

Fiecare lauda ce are

35 de ani am lucrat pe orizontale și nu am lăudat că nu am avut ce. De 15 ani sunt pe MER. Acest sistem laud, că am ce lăuda. :)

Sa nu uitam ca si acum sunt multi (mai ales pe camioane)care folosesc orizontale cu succes. Si eu laud dadantul cu magazii de 1/2 ca e flexibil si usor de folosit.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 16 Feb 2026, 07:58

mausica scrie:Sa nu uitam ca si acum sunt multi (mai ales pe camioane)care folosesc orizontale cu succes. Si eu laud dadantul cu magazii de 1/2 ca e flexibil si usor de folosit.

Eu știam că ai lăudat MER-ul dar ai zis că ești prea îngropat în Dadant ca să mai treci pe MER :lol:

Am avut Dadant, cu el am început. Chiar și un orizontal am avut.
Pot să fac o comparație.
Nu zic că Dadant nu e bun, e rama majoritară în țară, dar nu m-aș mai întoarce la 1/1.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 16 Feb 2026, 23:41

Cine activează pe Dadant+1/2, cel mai ușor poate încerca MER introducând un roi prins în două corpuri cu rame 1/2. Condiție să aibă fund detașabil. Să nu uităm că și coșnița are fund detașabil. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 17 Feb 2026, 11:36

Balian scrie:Cine activează pe Dadant+1/2, cel mai ușor poate încerca MER introducând un roi prins în două corpuri cu rame 1/2. Condiție să aibă fund detașabil. Să nu uităm că și coșnița are fund detașabil. :)

Așa am trecut eu pe MER.
Am iernat un dadant cu etaj de 1/2 pe el plin cu miere.
A rămas așa că n-am mai extras mierea după FS și au umplut iar un etaj.
Pe vremea aceea toamna era și mai multă albină și se făcea miere și după FS.
Și, primăvara puietul era în etaj.
Am făcut repede un fund mobil, am mai dat 1 cat și am avut primul MER.
Așa a fost anul că acel stup nici n-a tras botci și am mers bine cu el tot anul.
cristi_vidican

Mesajde Liviu_SV » 17 Feb 2026, 12:56

Bine regăsit colegi de breaslă!
Am hotărât să rămân pe o pantă ascendentă cu stupina și îmi fac planuri de dezvoltare. Sunt nedumerit cu mutarea stupilor MER la culesuri. La mine în zonă am tot ce trebuie pentru o dezvoltare bună în primăvară dar pentru salcâm, floarea soarelui trebuie să îi deplasez în alte zone. Am văzut la dvs. domnul Cristi că folosiți remorca pt transport. Sunt în siguranță familiile de albine pt o deplasare de 150 - 200 km în remorcă, nu se încălzesc? Unii apicultori folosesc acele module cu picioare dar încap mai puțini stupi decât pe remorcă așezați unul lângă altul.

Liviu
Liviu_SV

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2026, 08:47

Dacă ai aerisire potrivită, nu sunt probleme.
la transport trebuie să ții cont de următoarele:
1. Aerisire, sus sau jos. Eu am pe fund 1/3 plasă și niciodată n-am sufocat vreo familie. Am dus și neextrași, dar am mers distanțe scurte aprox 50 km
2. Să nu-i duci cu nectar proaspăt în cuib.
3. Dacă poți, să-i duci cu caturi goale.
4. Ajută dacă înainte să-i legi, pui cu peria de periat albine apă în stup. Pare o prostie, dar nu e. Pui peria într-o găleată cu apă apoi o scuturi în stup. Albinele vor fi mai liniștite pe drum.
5. să-i legi bine, ca să nu se miște corpurile pe drum.
6. E bine să mergi cu ei pe întuneric, adică să-i duci seara. Dacă-i duci dimineața, te poate prinde căldura pe drum. Albina când iese apoi dimineața după ce i-ai mutat noaptea, iese mai ușor afară. Dacă le dai drumul la 10-11 afară, ies toate și va fi harcea-parcea acolo.
7. Nu pleci după ce în seara aceea ai dat ramele la lins.
8. Pe drum să ai pregătit fumul, bureți, mănuși și tot ce trebuie.
9. Nu pleci singur niciodată la transport.
10. Verifici întotdeauna locul unde duci stupii.
cristi_vidican

Mesajde KokiLevi » 23 Feb 2026, 19:12

Buna ziua !
As avea o intrebare daca se poate ,anul trecut am trecut si eu pe MER
A fost greu ,zero experienta ,m au ajutat unii colegi ,am taiat dadant si cumva am trecut pe mer
Am facut vre o 19 roiuri ,matci cumparate de ici colo ,in toamna am unificat ce am putut
am intrat in iarna cu 11 stupi ,am iesit cu 10 si acela a murit de foame stand pe puiet si nu a mai urcat in cat la miere
Dar familiile sunt pe 3-4 rame sus si jos dar mai mult sus
Acum sa le unific,sa le suprapun sau le las asa si incerc sa le stimulez
In zona alunul e putin dar salcia e abundenta fiind aproape de malul Muresului
Pur si simplu inca nu am experienta necesara si de accea sunt in dilema ce si cum sa procedez
Orice informatie,idee este binevenita
Multumesc!
KokiLevi

Mesajde cristi_vidican » 23 Feb 2026, 20:03

Eu nu am suprapus niciodată MER, dar sunt unii care lucrează așa în fiecare primăvară.
Ai putea să faci și cu suprapunere și fără.
eu, și dacă e mic, îl las să se dezvolte singur.
Dacă e mai mic, îl aduc pe 1 corp, îl reduc pe câte rame acoperă și îl lărgesc după cum are nevoie.
Când umple bine 1 corp îi dau altul cu rame construite dedesubt.
Apoi vine rapița și primește caturile după cât poate.

La iernare, eu pun polistiren peste folie și atunci ghemul se formează mai mult în corpul de sus și nu pierde niciodată contactul cu mierea
cristi_vidican

Mesajde KokiLevi » 23 Feb 2026, 20:49

Ar fi indicat ca din cei 2 corpuri a cate 3 - 4 rame sa ii pun pe un singur corp si cand va cere sa ii dau al 2 lea ?
Sau le las asa pe 2 corpuri cu cate 4 rame sus si jos ?
KokiLevi

Mesajde cristi_vidican » 24 Feb 2026, 08:44

Eu așa aș face.
Când vine căldura, pe la corcoduș, aș aduce toate ramele ocupate de albină într-un corp. Altfel se organizează când au la dispoziție un spațiu mai mic.
Când au umplut corpul, pe la rapiță, dai și corp dedesubpt și, dacă e cules, imediat poți să pui și etaj.
În jos pleacă cu puietul, în sus cu mierea.
Pui gratie între cuib și etaj, altfel pleacă cu puietul în sus în C3.
Dacă nu ai gratie, lași să meargă unde vrea, dar la extracție va trebui să selectezi manual ramele.
cristi_vidican

Mesajde KokiLevi » 24 Feb 2026, 12:20

As dori sa intreb daca este vre un topic despre cresterea matcilor ,am tot cautat dar fara succes
Este primul an in care iernez pe MER ,matcile le am tot cumparat de ici colo ,dar anul acesta bugetul nu mai permite
Si as dori sa incerc sa le fac eu ,dar nu stiu cum se procedeaza cu/ pe MER
KokiLevi

Mesajde cristi_vidican » 24 Feb 2026, 15:46

Nu este un topic dedicat creșteri mătcilor pe MER.
Te pui la punct cu principiile de creștere în general, îți alegi metoda pe care o vrei și o adaptezi la MER

Mai simplu, scuturi un stup bun doar pe rame cu miere și păstură. Atenție, să arate stupul cum a fost înainte, altfel s-ar putea să plece albina.
Să fie într-o vreme cu multă doică.
Și acolo bagi la startat.
Dacă vrei, poți muta apoi la crescut în stup cu regină, protejate botcile cu haneman.
Sau poți lăsa să finiseze în stupul orfan.
Scoți la după 10 zile de când ai startat larva de o zi
Și pui în nuclee/roi.
Dacă vrei să reușească mai bine roii, muți un stup bun pe altă vatră la câțiva km și rup în unități de 5 rame: 2 cu puiet și restul cu mâncare.
cristi_vidican

Mesajde Liviu_SV » 27 Feb 2026, 11:48

Am observat ca cei mai mulți apicultori ce folosesc sistemul MER au spetezele inferioare si superioare la rame de 10 - 12 mm. La unii am observat si o îmbinare mai specială, acel decupaj în speteaza superioară unde intră leațul lateral. La alții am observat că au distanțierul hoffman doar pe o porțiune în partea superioară, frezat și jos și sus (leațul laterial montat doar la fața inferioară a leațului superior). Vă rog să mă ajutați cu un furnizor pentru astfel de rame, specifice MER. Va multumesc!
Liviu_SV

Mesajde Balian » 27 Feb 2026, 17:25

Poate m iartă Cristi că răspund la această întrebare. Dimensiunea înălțimii ramei MER 1/2, este 162mm. Dar depinde ce pui în ea. Dacă pui foiță reglementată de ceară care are dimensiune de 410x130: https://magazinulapicultorului.ro/fagur ... ta-11.html atunci rama cu lețul superior gros de 20mm și lețul superior de 10mm: 162-20-10=132, chiar este potrivită. Dacă pui însă foiță de plastic: https://www.fermaapicola.ro/cumpara/fag ... ni-7731267, sau foiță confecționată la comandă la orice dimensiune, se schimbă socoteala că înălțimea foiței este de 140mm, deci 162-12-12=138mm chiar potrivit pentru foița de plastic. Diferența de 2mm dintre înălțimea foiței de plastic de 140 și locul calculat de 138mm este chiar adâncimea canalurilor care ține foița. Așa pot fi suficiente grosimea lețurilor să fie numai de 12mm. Chiar indicat la MER unde distanța dintre rânduri de corpuri e bine să fie cât mai mic. Altfel la rama de 1/2 în general, nu justifică nimic să fie lețul superior mai groasă decât cel de inferior. Asta este un obicei prost gândit. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 28 Feb 2026, 17:37

Așa e rama mea.
Speteaza de sus e groasă de 11-12 cu 21 mm lățime.
Cea de jos e 10 cu 21 mm.
Îmbinarea simplă, prinsă cu capse.
Însârmare verticală cu 6 sârme.
Foița o lipesc de speteaza de jos.
Dau cu ondulatorul pe sârmă înainte.

Dacă ești la început de drum, du-te pe plastic, fă ca să ai spezele de sus și jos să poți pune foița de plastic între.
Fişiere ataşate
IMG_3981.JPG
IMG_3698.JPG
IMG_3695a.jpg
IMG_3694a.jpg
IMG_3693a.jpg
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR