Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 21:11

momentan am doi stupi la care le pun sirop sunt pe 27 de rame.....1/1....
5 litri sunt luat in 3 zile....plus inca mai e cules la FS...
oare acei stupi fac munca grea??? :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Iul 2026, 21:19

Categoric da. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 21:25

hai ca v am gasit exact filmu ...cum se deblocheaza un roi... :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=0Q6BdOk_KnI
asa sa faceti si voi ...puneti exact intre doua rame cu puiet capacit :lol: :lol:

la minutu... 4:45

daca vreti ? va mai gasesc ...nu e greu...asa i tot netu plin :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Iul 2026, 21:43

yuonyuon scrie:sincer nu am folosit f40 ....
ramane neinvertit...eu nu inteleg deunde veniti cu afirmatia ca e posibil sa nu il inverteasca...
care ar fi motivu??
ma gandesc ca il dati in septembrie octombrie cand nu mai e albina de vara.....
eu nu prea dau toamna ..deloc...
doar iulie si august....cand trebuuie....

Cum am spus m-am lenevit. Nu în septembrie-octombrie, nicicum nu mai dau nimic toamna. Las să intre autromat în iernare. În acest an de propunerea d-voastră mă mobilizez și voi da. :)
Evoluție cântar vara 2026.jpeg
Evoluție cântar iulie 2026

Momentan așa stau ce să dau acum, că adună.Este transfer de hrană. Familia este în activitate bună, are puiet și polen bine. Mai trebuie să extrag. Când termin dau.
Cum se pregătesc cei pe MER pentru cules de fs nu știu. Eu permanent țin albinele active uitând la evoluția cântarului. Mă uit mai atent cu 35 de zile înainte de un cules cum este starea și dacă e cumva stagnare intervin dacă trebuie, nici o pregătire. Trebuie să înțelegeți eu nu sunt apicultor, eu sunt un posesor de microexploatație apicolă care produce miere (nu am chef pentru a produce altceva) în funcție de puterea mea de vânzare. Nimic complicat. Cum fac alții nu știu. Prea mult nici nu mă interesează, numai cine are rezolvări interesante. D-voastră aveți. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 27 Iul 2026, 21:50

yuonyuon scrie:hai ca v am gasit exact filmu ...cum se deblocheaza un roi... :lol:
asa sa faceti si voi ...puneti exact intre doua rame cu puiet capacit :lol: :lol:

Credeți cu 50 de ani de activitate în spate mă mai uit la filme. Cine mai are răbdare să selecteze prostiile. De ce sunt pe forum, că pierd timpul pe filme pe youtube? Am n activități mai interesante decât youtube. :lol:
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 22:06

Balian scrie:
yuonyuon scrie:sincer nu am folosit f40 ....
ramane neinvertit...eu nu inteleg deunde veniti cu afirmatia ca e posibil sa nu il inverteasca...
care ar fi motivu??
ma gandesc ca il dati in septembrie octombrie cand nu mai e albina de vara.....
eu nu prea dau toamna ..deloc...
doar iulie si august....cand trebuuie....

Cum am spus m-am lenevit. Nu în septembrie-octombrie, nicicum nu mai dau nimic toamna. Las să intre autromat în iernare. În acest an de propunerea d-voastră mă mobilizez și voi da. :)
Evoluție cântar vara 2026.jpeg

Momentan așa stau ce să dau acum, că adună.Este transfer de hrană. Familia este în activitate bună, are puiet și polen bine. Mai trebuie să extrag. Când termin dau.
Cum se pregătesc cei pe MER pentru cules de fs nu știu. Eu permanent țin albinele active uitând la evoluția cântarului. Mă uit mai atent cu 35 de zile înainte de un cules cum este starea și dacă e cumva stagnare intervin dacă trebuie, nici o pregătire. Trebuie să înțelegeți eu nu sunt apicultor, eu sunt un posesor de microexploatație apicolă care produce miere (nu am chef pentru a produce altceva) în funcție de puterea mea de vânzare. Nimic complicat. Cum fac alții nu știu. Prea mult nici nu mă interesează, numai cine are rezolvări interesante. D-voastră aveți. :)
noi la dadant mai facem :lol: ...posibil ca deaia se face si miere mai multa.... :lol:

dar cine sta sa umble cu rama
doar cand apar botcile.... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 22:16

Balian scrie:
yuonyuon scrie:hai ca v am gasit exact filmu ...cum se deblocheaza un roi... :lol:
asa sa faceti si voi ...puneti exact intre doua rame cu puiet capacit :lol:

Credeți cu 50 de ani de activitate în spate mă mai uit la filme. Cine mai are răbdare să selecteze prostiile. De ce sunt pe forum, că pierd timpul pe filme pe youtube? Am n activități mai interesante decât youtube. :lol:

problema e ca youtubu nu se mai depaseste pe el insusi ..ba mai rau se consolideaza asa prost....si asa ramanae....

ce se prezinta pe youtub ...parca e un blestem...defapt este ...ca se limiteaza orizontul posibilitatilor....

in orice domeniu (deci tot) ..youtubul de dirijeaza prost...sprea a devenii un esec....am putea spune ca yotubul e canalul dedicat al prostilor...(sau consumatorilor).....

nu ma vizeaza.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Iul 2026, 22:25

Canalul proștolor este tiktok. E pe primul loc. Tot îmi trimite prietenii sloturi de tiktok. Am avut o lună instalat. Am crezut că mă inghite. Toată ziua mă uitam la el. Am zis gata cu prostia. Am lichidat. :lol: Este și acolo o brumă de valoare amestecat în mormane de prostii. Și manipulare/propagandă cât muntele. E pentru cei credui. Lumea e mare. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 22:43

din punctu meu de vedere tick tocul este mai periculos decat covidul.....
daca stam sa ne gandim ...cei care au eschivat pandemia si au gasit sfarsitul in social media.....bineinteles ei inca sunt in viata ...doar fizic :lol:

se vede ca afecteaza pentru ca lumea nu mai merge pana la extrema ...cand apare o problema nu o rezolva ...nu lupta sa o desluseasca.....
chiar nu vrea nimeni sa lupte sa faca 100 kg pe stup? :lol: ...nu mai vrea nimeni ca teoria din cap (visele) sa devina acelasi lucru cu realitatea??

decateori merg sa vand miere ...observ in ultimii ani (in ritm acelerat) o degradare si un pesimism chiar agresiv..... :lol:
asta e rezultatul telefoanelor si televizoarelor......arzale ar focu :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 22:52

sa scriu si cum se deblocheaza corect un roi....asa ca sa fie si varianta alternativa.....scrisa undeva in colt ...uitata de lume....orcum este irelevant

in primul rand se verifica daca are pastura/polen....daca are si e plina se pune rama la perete ..in dreapta cum e in videoclip(asezat cuibul)
daca nu are deloc se pune o rama goala de culoare mai inchisa (nu neagra)la perete ca sa isi aduca ...macar sai facem loc unde sa puna.....trebuie sa si adune pentru toamna iarna...

apoi se ia rama cu oua larve mici...langa pastura
apoi rama goala la ouat
apoi iar ce mai gasim cu larve si se adauga tot ce gasim capacit in continuare spre stanga....
miere nu se extrage ...se da la partea stanga in continuarea puietului capacit .....

daca roiul este extrem de blocat se mai adauga si o rama goala in stanga intre capacit si miere .....ajuta roiul sa isi mute o parte din miere spre stanga sa elibereze cuibul singur....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 22:56

in cazul blocajelor extreme considerati puietul capacit ca fiind vechiul cuib ..."abandonat" dar este inca incalzit ..iar noul cuib este cel cu oua larve...matca si doici...deacolo facem noul cuib care va devenii lafel de mare dar trebuie inceput deacolo....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 27 Iul 2026, 23:07

mi am adus aminte de inca o intrebare primita astazi...findca e tot de sezon ..o scriu aici ...si raspunsul:

cei care vor sa schimbe matcile acum ...desii nu recomant ...aceiasi poveste

zic ei ca " dupa FS se schimba greu " etc etc....
da... pentru ca lafel trebuie facut cuibu larvar grupat si capacit grupat ..iar matca noua se pune in zona cu larve....
familia nici nu o sa stie ca i sa schimbat matca.....in fine incercati si vedeti ...

de preferat e sa luati 5 matci si sa faceti 5 roi pe 5 rame care vor devenii 5 familii ....si uite asa i am raspuns si lui Bucovineanu fara sa vreau....
acum astept sa mi primesc palmele :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 27 Iul 2026, 23:25

Buna seara dle Yuon,
1. Ce probleme intampina amicul dvs sarguincios pe care l-ati consiliat ?
2. Dl Giovani are un canal nou, acesta ehttps://www.youtube.com/@ApiGiovanni-d3j.
3. Nu ramane nimic nedigerat din ce scrieti.

Pentru dl Balian : puteti explica putin diferentele intre hibrizi, din ce ati observat in stupina dvs ? Multumesc.
crisandp2

Mesajde Balian » 28 Iul 2026, 10:49

crisandp2 scrie:Pentru dl Balian : puteti explica putin diferentele intre hibrizi, din ce ati observat in stupina dvs ? Multumesc.

Stați, nu vă grăbiți. Am rămas la cele trei întrebări de dinainte. La două am răspuns, a mai rămas ultimul. Întrebarea d-voastră era:

”Ce poti face cu o familie puternica ca a dansului daca zona NU E ca in clip , adica zona de deal cu flora spontana din mai pana in septembrie ?
Inteleg ca dansul face reclama unor familii mari si neroitoare, si NU E ATAC LA PERSOANA, dar fara o zona buna te chinui aiurea, sau nu ?
De 2 ani primaverile sunt reci in zona Clujului, anul acesta salcamul a intarziat 2 saptamani, trebuie glob de cristal pentru a simti ce trebuie facut la fiecare pas.
Daca nu e foarte mare seceta, natura da cat de cat poliflora dar insuficient ca sa acopera un an capricios.”

3.În apicultură primul lucru și cel mai important lucru este puterea meliferă a zonei (părerea mea). Asta poate fi și eliminatoriu, de nu merită să ții albine în acel loc. Dar…întro zonă cu rază de 10km care în ziua de azi nu este greu de parcurs, are peste 30000ha. Pe această suprafață imposibil să nu să găsească apicultorul zonă meliferă cât decât potrivită. Și pe zonă de deal și pe zonă de munte, pe câmpie să nici nu mai vorbim. Deci calculul lui Yuonyuon cu 50kg medie este cât se poate de real, trebuie numai căutat locul potrivit și mai ales numărul de familii potrivite puterii melifere. Nu a omului, ci numărul prezent în zonă!!!

Eu tot asta spun: evoluția unei familii depinde de transferul de hrană glucidică și proteică în tot parculsul anului. Zgârierea de căpăceală a unei rame cu miere, face ca albina să transfere miere dintrun loc în altul, lângă puiet. Culesul evident la fel. A da hrană la fel. Atenție! - pentru creștere de puiet, cu obiectivul să avem popor, trebuie și proteine. Dacă se poate asigura din natură este f bine. Dacă nu, suntem nevoiți să le dăm noi.

Nu orice floare dă și nectar și polen. Este care dă nectar dar nu dă polen – salcâmul. Este care dă polen și nu dă miere- porumbul. E bine să avem un cântar și să urmărim evoluția. Chiar și dacă este la constant este bine, că se echilibrează consumul cu intrarea, deci este transfer. Dacă se scade, oricât ar fi de mic, trebuie intervenit. Altfel familia merge în salturi sau deloc. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2026, 22:59

crisandp2 scrie:Buna seara dle Yuon,
1. Ce probleme intampina amicul dvs sarguincios pe care l-ati consiliat ?
2. Dl Giovani are un canal nou, acesta ehttps://www.youtube.com/@ApiGiovanni-d3j.
3. Nu ramane nimic nedigerat din ce scrieti.

Pentru dl Balian : puteti explica putin diferentele intre hibrizi, din ce ati observat in stupina dvs ? Multumesc.
nu are caturi si rame niciodata.... :lol:

din ce in ce invata ...din ce in ce trebuie mai multe caturi si rame....30 de rame si 2-3 caturi de stupi este necesar pentru cele doua valuri de cules....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Iul 2026, 23:04

Balian scrie:
crisandp2 scrie:Pentru dl Balian : puteti explica putin diferentele intre hibrizi, din ce ati observat in stupina dvs ? Multumesc.

Stați, nu vă grăbiți. Am rămas la cele trei întrebări de dinainte. La două am răspuns, a mai rămas ultimul. Întrebarea d-voastră era:

”Ce poti face cu o familie puternica ca a dansului daca zona NU E ca in clip , adica zona de deal cu flora spontana din mai pana in septembrie ?
Inteleg ca dansul face reclama unor familii mari si neroitoare, si NU E ATAC LA PERSOANA, dar fara o zona buna te chinui aiurea, sau nu ?
De 2 ani primaverile sunt reci in zona Clujului, anul acesta salcamul a intarziat 2 saptamani, trebuie glob de cristal pentru a simti ce trebuie facut la fiecare pas.
Daca nu e foarte mare seceta, natura da cat de cat poliflora dar insuficient ca sa acopera un an capricios.”

3.În apicultură primul lucru și cel mai important lucru este puterea meliferă a zonei (părerea mea). Asta poate fi și eliminatoriu, de nu merită să ții albine în acel loc. Dar…întro zonă cu rază de 10km care în ziua de azi nu este greu de parcurs, are peste 30000ha. Pe această suprafață imposibil să nu să găsească apicultorul zonă meliferă cât decât potrivită. Și pe zonă de deal și pe zonă de munte, pe câmpie să nici nu mai vorbim. Deci calculul lui Yuonyuon cu 50kg medie este cât se poate de real, trebuie numai căutat locul potrivit și mai ales numărul de familii potrivite puterii melifere. Nu a omului, ci numărul prezent în zonă!!!

Eu tot asta spun: evoluția unei familii depinde de transferul de hrană glucidică și proteică în tot parculsul anului. Zgârierea de căpăceală a unei rame cu miere, face ca albina să transfere miere dintrun loc în altul, lângă puiet. Culesul evident la fel. A da hrană la fel. Atenție! - pentru creștere de puiet, cu obiectivul să avem popor, trebuie și proteine. Dacă se poate asigura din natură este f bine. Dacă nu, suntem nevoiți să le dăm noi.

Nu orice floare dă și nectar și polen. Este care dă nectar dar nu dă polen – salcâmul. Este care dă polen și nu dă miere- porumbul. E bine să avem un cântar și să urmărim evoluția. Chiar și dacă este la constant este bine, că se echilibrează consumul cu intrarea, deci este transfer. Dacă se scade, oricât ar fi de mic, trebuie intervenit. Altfel familia merge în salturi sau deloc. :)
suntem obligati ...as putea spune .... :lol:

domnu din video zicea ca are zona slaba si trebuie sa aiba familii foarte puternice pentru a volirifica acel cules slab.....cred ca e mai mult o eschiva ....sa se scuze....

daca are un video unde salta o rama de puiet imi dau seama exact ce e la el acolo...dar nu am vazut!
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR