Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Metoda alternativa(ingradirea cuibului pe 6-7 rame)

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 14:44

rama claditoare la ce o folositi?
lasatima sa ghicesc ...este pusa la perete nu?...deci rama cu puiet la perete ...acolo se creaza bolile??de care vorbiti... :lol:

sa nu spuneti ca dati saptamanal cele 3 caturi si inlocuiti rama claditoare....ca nu va cred....si chiar si asa...

puietul larvar trebuie sa fie in locul unde este ingrijit ca puiet larvar ....nu la perete la scandura....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 14:47

acum nu o sa mai intreb si de ce ? de ce folositi rama claditoare ?...lafel ca defiecare data o sa omiteti raspunsurile.... :lol:
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 30 Iul 2026, 14:49

Buna ziua dlor Balian si Yuon,
va jur cu mana pe inima ca nu postez ca sa irit, sa bag in incurcatura sau mai stiu eu ce,m-as mahni sa va suparati aiurea.

Pentru dl Balian : cred ca a tine echivalentul a 5-6 rame Dadant , adica 10-12 MER 1/2, ca si cuib jos difera fata de configuratia dvs, in umila mea parere.
Daca dvs sunteti multumit de BK atunci nu mai e cale de intors sau experimentat, va doresc primaveri linistite fara emotiile botcarelii dlui Vidican :D.

Cu stima pentru amandoi,
Daniel
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 14:49

in apicultura romaneasca ...apicultoru ca sa nu se plictiseasca ..intai isi creaza singur 100 de probleme si apoi daca rezolva 50 ..cica a facut treaba :lol: :lol:

cand normal era doar sa scoti mierea...si sa iei banii.....
stiu nu e bine cum zic eu....e bine ca voi tratament- tratament ...completat stimulat ...rupt botci -rupt botci...etc.... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 14:54

crisandp2 scrie:Buna ziua dlor Balian si Yuon,
va jur cu mana pe inima ca nu postez ca sa irit, sa bag in incurcatura sau mai stiu eu ce,m-as mahni sa va suparati aiurea.

Pentru dl Balian : cred ca a tine echivalentul a 5-6 rame Dadant , adica 10-12 MER 1/2, ca si cuib jos difera fata de configuratia dvs, in umila mea parere.
Daca dvs sunteti multumit de BK atunci nu mai e cale de intors sau experimentat, va doresc primaveri linistite fara emotiile botcarelii dlui Vidican :D.

Cu stima pentru amandoi,
Daniel
si mai ziceti ca nu aveti stofa de parlamentar :lol: :lol:
chiar zicea domnu vidican ca stupii putenici intra in roit :lol:
eu recomand sa lucram cu stupi slabi deacum(in loc sa invatam sa nui mai bagam in roit)....

stiti ca logica nu e universala pentru toata lumea....bataia in schimb da!! :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 15:01

domnu crisan daca vreti sa faceti apicultura peste medie ...nu contreaza cu 15 sau 200 de stupi este irelevand ...importan sa faceti ceva bine...-corect.....in sensul cand faceti o lucrare la stupi sa aiba impact pozitiv ...nu doar ca sa fie facuta....

invatati un pic de biologie...si apoi studiati medodele folosite in tari de genu canada /australia/iatalia/ germania/rusia.....acolo cel putin au fost stabilite niste criterii de lucru ...pentru ca guvernele acelor tari au avut interese in a dezvolta aceste sectoare....
pe cand in romania interesul este sa faca din apicultori direct consumatori...adica nu le vrea nimeni binele...si pe YT se vede intentia.....
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 30 Iul 2026, 15:09

Domnule Yuon,
sunt un om serios, mai imi place si gluma.
Acum serios, legat de BK-ul dlui Vidican care roieste avem asa
1. marfa pe care o cumpara dansul e discutabila, desi ma astept ca acest BK sa fie procurat de la crescatori autohtoni de valoare (parca e unul in judetul Sibiu catalogat foarte bun cu statii de imperechere izolate, se vorbea despre dansul pe acest forum in trecut) sau chiar si din Germania, Danemarca, Olanda etc SAU
2. spatiul acordat familiei pentru cuib este insuficient, si voi mai pune aici inca un link catre un apicultor din Bretagne (nordul Frantei) https://www.youtube.com/@BeesInBrittany caruia si lui ii roiesc in draci stupii. Si dansul are BK din toate partile Europei, ai luat si de la Dunare de la Apis Donau.
Evident stupii sunt tinuti regulamentar pe 10 rame Dadant si primesc strict 2 caturi de 1/2 de 9 rame 1/2 pentru stransura .
SAU
3. atat #1 cat si #2 de mai sus

Daca tot ai BK, de ce nu il lasi sa zboare in 3 caturi de 1/2 10 rame pentru CUIB, echivalent 2 ME, si minim 4 caturi 1/2 ? Ah, tu vrei 2 caturi de 1/2 cu 9 rame ingrosate si capacite ? Pai ai lasat miere in copaci si te supui riscului.
crisandp2

Mesajde crisandp2 » 30 Iul 2026, 15:11

yuonyuon scrie:domnu crisan daca vreti sa faceti apicultura peste medie ...nu contreaza cu 15 sau 200 de stupi este irelevand ...importan sa faceti ceva bine...-corect.....in sensul cand faceti o lucrare la stupi sa aiba impact pozitiv ...nu doar ca sa fie facuta....

invatati un pic de biologie...si apoi studiati medodele folosite in tari de genu canada /australia/iatalia/ germania/rusia.....acolo cel putin au fost stabilite niste criterii de lucru ...pentru ca guvernele acelor tari au avut interese in a dezvolta aceste sectoare....
pe cand in romania interesul este sa faca din apicultori direct consumatori...adica nu le vrea nimeni binele...si pe YT se vede intentia.....

Eu cred ca faceti bine ce faceti de aceea va urmaresc cu mare interes.
Dvs si altii aveti harul de a lega informatiile si a le pune in practica cum trebuie, nu toti avem aceste insusiri.
Notam si executam mecanic, macar sarguinciosi sa fim, nu ?
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 15:14

va spun sincer (DECI FOARTE SINCER) roitul este vina apicultorului in proportie de 100%.....daca nu le convine sa fie sanatosi....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 15:31

crisandp2 scrie:
yuonyuon scrie:domnu crisan daca vreti sa faceti apicultura peste medie ...nu contreaza cu 15 sau 200 de stupi este irelevand ...importan sa faceti ceva bine...-corect.....in sensul cand faceti o lucrare la stupi sa aiba impact pozitiv ...nu doar ca sa fie facuta....

Eu cred ca faceti bine ce faceti de aceea va urmaresc cu mare interes.
Dvs si altii aveti harul de a lega informatiile si a le pune in practica cum trebuie, nu toti avem aceste insusiri.
Notam si executam mecanic, macar sarguinciosi sa fim, nu ?
nu tre sa executati mecanic....luati un caiet si pix...si in stupina toata ziua....intr o luna invatati mai multa apicultura decat un an pe yT....

apoi imbinati aceste notite cu cititul ...aveti acum gpt ..gasiti rapid sursele principale....stiu ca AI minte de rupe...dar incercati sa il folositi in scopuri mecanice nu luati informatia deagata.,...
creati voi informatia...
prin teste in stupina alflati o sumedenie de lucruri.....

studiati resursele...cate trebuie /cand trebuie...cate albine /candtrebuie etc....
apoi demografia...familie...tipurile de activitati in stup si sitemul glandular...(trebuie sa stiti si biologie din pacate :lol: )
apoi culesurile si metodele aplicate....in functie de ce pretentii aveti...
si toat asa ...important este sa iesiti din zona "primitiva " de a executa lucrari nedigerata...neintelese....de a copia ca robotul...de a urmarii gen "fallow" ....

acum daca nu sunteti un om "dichisit" care urmareste detaliile ...poate sunteti un om aportunist si vede in apicultura un bissnis nu un hobby...in acest caz invatati o medoda din tarile mentinate mai sus (pe derost) si intrati in paine....
numa sa nu ramanei in zona de mijloc unde nici biologie nu intelegeti .nici metoda nu aveti ...cum sunt destui...
yuonyuon

Mesajde Balian » 30 Iul 2026, 15:32

Se spune că anul 2026 era anul roirii. Nu știu. Erau ani cu multe probleme, dar de când țin cuibul pe 3 corpuri parcă nu mai am emoții.(la carnica!) În acest an aproape deloc. RC o folosesc pentru a obține ceară de cea mai bună calitete și oglindă să dau seama de activitatea unei unități fără să scot altă ramă decât RC. Cam la 10 zile le verific stupii sau când este cules la 7 zile. Urmăresc atent evoluția cântarului și în funcție de greutate am cifre anume când trebuie să intervin cu un corp gol. O verificare în cules constă în: punerea unui corp gol, întotdeauna peste gratie (în capul cuibului) să nu am coronițe în cuib - la această operație demolez magaziile până la gratie (e mult mai ușor ca la 1/1 că e corp de 1/2 umplut cam max. 40% ce cântărește max. 10-12kg total!!!) , iau gratia și RC este în față, mă uit și analizez, f rar e cu puiet, ce boală să am, nu înțeleg??, le tai și pace. Când în general stupii construiesc în RC (de obicei arată prezența culesului, precum și lipsa albinei pe adăpător) și găsesc o familie fără construcție în RC acolo este ceva, trebuie intervenit. Eu așa procedez. Dacă alții fac altfel eu mă bucur extarordinar de mult. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 15:38

sa va dau o metoda de invatare ...cum sa inveti cand nu sti nimic.....
metoda aplicata in revers:
saptamanal sau 10-14 zile ...verifici 10 familii si notezi exact ce vezi :
1 resurse de hrana /polen
2 suprafata de puiet capacit larvar
3 cantitatea albina
4 intentia famile cules/crestere de puiet
5 calitatea matcii
6 curatenia...si alte observatii ce are el deosebit....

defapt notati ce vreti....am scris orientativ....
apoi la primul cules din 10 stupi unul dintre ei o sa fie plin cu miere iar altul din 10 o sa fie gol.....se noteza in continoare tot.......

la final se iei extremele si se verifica in notite exact evolutai celui care a dus spre miere si a celuia care a dus spre lipsa mierii...si uite asa intelegi demografia in diferite etape ale sezonului si cam sti ce trebyuie sa faci la urmatorul an ca s ai " pregatesti artificial " de un cules.. ..etc....

metode sunt multe numa sa stati departe de tictoc :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 30 Iul 2026, 18:55

Buna ziua,
intru oripilarea dlui Yuon, o manevra de spargere a cuibului de la un profesionist al apiculturii ultimilor 20 de ani https://www.youtube.com/watch?v=1W4BainwaRY.
Ma doare sufletul sa vad roiul mic aruncat asa pe geam, nedandu-i-se nici o sansa, cat de mica ...
crisandp2

Mesajde Shrek » 30 Iul 2026, 20:13

yuonyuon scrie:va spun sincer (DECI FOARTE SINCER) roitul este vina apicultorului in proportie de 100%.....daca nu le convine sa fie sanatosi....

Uite-asa o barbă aveaaa......
Desigur, POATE fi și vina apicultorului! Dar sunt mai muti factori care pot influenta tenndinta de roire, intratul în friguri, roitul, etc! Nu toate acestea sunt atributul exclusiv al apicultorului. De exemplu, regine cumpărate ca fiind certificate, în fond obținute din botci de roire ( se obțin cu infinit mai multa munca decât cele transvazate). Apoi abundenta de polen și nectar din natura, condițiile meteo " perfecte" ( reprize lungi și dese de ploi în culesuri intense) . Astea nu țin de apicultor, cu tot respectul. Oricât de bun apicultor ai fi, exista un procent cu prins între 5 și 15% de familii care roiesc/pot roi. Este natural și normal, asa zic studiile.
Dar dumneata ori ai stupii morți, ori ne iei la mișto pe cei ce citim pe forum.
De acord ca sistemul pe care lucri și despre care aduci vorba rar, nu prea permite roitul, dar asta din cauza spațiului foarte mare. Este ca și cum ar locui doua persoane intr-un bloc de , n-spe etaje, pe care trebuie sa îl curețe, încălzească, caute locatari, etc. De unde timp pentru organizarea roitului?!. Și mai ales cu ce?!
În rest, iar s-a deschis sezonul la...fazani?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 20:30

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:va spun sincer (DECI FOARTE SINCER) roitul este vina apicultorului in proportie de 100%.....daca nu le convine sa fie sanatosi....

Uite-asa o barbă aveaaa......
Desigur, POATE fi și vina apicultorului! Dar sunt mai muti factori care pot influenta tenndinta de roire, intratul în friguri, roitul, etc! Nu toate acestea sunt atributul exclusiv al apicultorului. De exemplu, regine cumpărate ca fiind certificate, în fond obținute din botci de roire ( se obțin cu infinit mai multa munca decât cele transvazate). Apoi abundenta de polen și nectar din natura, condițiile meteo " perfecte" ( reprize lungi și dese de ploi în culesuri intense) . Astea nu țin de apicultor, cu tot respectul. Oricât de bun apicultor ai fi, exista un procent cu prins între 5 și 15% de familii care roiesc/pot roi. Este natural și normal, asa zic studiile.
Dar dumneata ori ai stupii morți, ori ne iei la mișto pe cei ce citim pe forum.
De acord ca sistemul pe care lucri și despre care aduci vorba rar, nu prea permite roitul, dar asta din cauza spațiului foarte mare. Este ca și cum ar locui doua persoane intr-un bloc de , n-spe etaje, pe care trebuie sa îl curețe, încălzească, caute locatari, etc. De unde timp pentru organizarea roitului?!. Și mai ales cu ce?!
În rest, iar s-a deschis sezonul la...fazani?

povesti!...se vede ca iti place la rupt botci....
" poate fi si vina apicultorului" :lol: ...normal ca este :lol:

"Apoi abundenta de polen și nectar din natura," pai asta e un motiv sa iasa din roit nu sa roiasca....off off
apreciezi faptu ca incerci sa pari cat de cat academic spre deosebire de bucovineanu ..care a pierdut siru...tinete tare ...
eu zic sa nu te lasi :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Iul 2026, 20:36

familia intra in roit cand ecluzioneaza un val de albina tanara mai multa odata......ca sa se intample asta canva in urma cu 3 saptamani apicultoru (dormind printre stupi) a dat la ouat mai multe rame odata plus si una in mijloc ca sa dezvolte mai repede......(zise el :lol: )

numa din faptul acesta ...familia e compromisa ....DACA se mai adauga si faptul ca el se uita ziua in lada (cand toata albina e la zbor) si vede lada plina dar parca nu iar pune catu...fara sa se gandeasca ca sera cand toata albina vine acasa deja stau ciorchini pe rame....

orcum botcile sunt proiectate in aceasi sharja cu puietul masiv care va incarca lada ...la 16 zile iese matca si roiu deja a plecat pana peste inca 4-5 zile cand ies albinile lucratoare....adica eclozionarea masiva de puiet...

an roitor ...? este ?? :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR