Absolut și recunosc, piesa educație rămâne lipsa. Deciziile omului se iau după criterii. Pentru mine critereiul să mă educ puternic în domeniul apicultură nu este prioritar. Educația necesită efort intelectual. Eu nu consum majoritar acest efort la apicultură. Am spus, nici nu mă consider apicultor. Sunt deținător a unei microexploatații apicole și mă descurc destul de bine. Problematica ”mătci” se poate rezolva brio cumpărând, fără efort intelectual. Atunci de ce să nu deviez aceastră activitate în altă parte mult mai importantă.
Ce am descris până acum, în acest topic, este strict ”cum fac eu” nicidecum, cum să facă alții. Fiecare cu convingerea lui. Dacă, din ce am scris este și ce se reține, înseamnă că nu am făcut degeaba. Dacă nu, așa am pățit!
Dezavantaj: 1. nu se păstrează un caracter obținut (depinde mult de priceperea și deciziile luate de crescător/furnizor)
2. este greu să găsești un crescător potrivit
3. necesită efort financiar susținerea modului de lucru de a cumpăra mătci (trebuie să renunț să fii zgârcit și te pune la calcule merită/nu merită)
4. crează dependență la cumpărare de material biologic
5. nu mai știu altul
Avantaje:1. cu mai puține albine la număr (inclusiv corpuri, deci inventar mai puțin) se poate obține același obiectiv de producție
2. organizare mai perfectă a cuibului fără intervenția apicultorului (nevoia mai mică să demolez turnul de magazii să ajungi la cuib)
3. stabilitate în evoluția familiei
4. tendință mai mică la roire (aici poți fii mult mai needucat, adică amator să depui mai puțin efort să obții starea neroitoare)
5. susține obsesia de microclimat potrivit, prin faptul că cuibul este mai compact și mai ordonat organizat
Să fiim serioși, nu apicultura este calea cea mai potrivită cu care să demostrezi nivelul de educație sau de cunoștiințe.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.