crisandp2 scrie:...Cel mai important este CAND faceti si CE faceti ? Experienta de 35+ ani in apicultura e de aur !
Să luăm lucrurile mai simplu. Am lucrat 35 de ani pe sistem orizontal. Să nu deschidem subiectul, că este foarte plictisitor.
Am trecut pe verticale exact ca d-nul Yuonyuon, rame egale 1/1+ (rama mea era înaltă de 320, nu 300). Un sezon. Era infernal de greu să lucrez. Anul următor: sistem mixt, cuib 1/1+, magazii de 1/2. Era infernal de enervant. Se dădea un mod de rezolvare pentru ceva și nu se putea aplica pentru că rama era diferită. Un sezon.
Am luat circulara și am tăiat toate ramele — cu puiet, cu miere, cu păstură, cu tot — în două, în două zile. Ce a urmat (din absolut toate punctele de vedere) a fost atât de impresionant încât nu mai iau în calcul nicio altă variantă. Problemele care înainte erau realizabile doar printr-un șir lung de acțiuni, acum le fac din reflex.
Bun...
Tot atunci am schimbat și rasa pe Carnica. Am avut probleme cu roitul, în rest bine. Au fost vreo două sezoane cu cuibul pe două corpuri. Atunci am citit topicul ”Fan club MER” de pe acest forum, de la început până la capăt, de două ori, și eram atent la cum procedează un coleg: Adi Hodiș. Cuib pe 3 corpuri. Acolo era explicat de ce. Am încercat și m-a impresionat la fel ca trecerea la MER. Adică m-a scutit de o grămadă de muncă pe care înainte eram nevoit să o fac.
Cam atunci am văzut prima dată videoclipul de mai sus. Sunt catalogat ca fiind unul care „lucrează în cuib”. Da, cam atât cât se uită acea femeie. Cine nu se uită măcar atât, să nu se mire că îi roiesc albinele.
Deci la mine problemele în mare parte sunt rezolvate. Nu spun că nu mai sunt câteodată derapaje — sunt, dar din neglijența mea, nu din lipsurile tehnologiei. Sunt câteodată comod, spre leneș, iar asta costă întotdeauna. Cel mai grav este când nu faci lucrurile la timpul potrivit, în rest sunt doar vorbe de discutat. Părerea mea!
PS: În video timpurile potrivite sunt arătate prin momente de înflorire a unori plante!