Puterea mea de vânzare mă coordonează în apicultură, nu biologia. La vânzare mă concentrez, acolo mai am mult de lucru. Să ating pragul de vânzare cu producția este un mizilic. O joacă umilă cum spune Yuonyuon!
Am căutat și am găsit un mesaj postat pe 02.aprilie 2023 pe acest topic în care am amintit că în anul 2022 nu am tratat albinele numai cu AO cu diferite metode. Pe aceea vreme foloseam și metoda de sublimare. Contează însă f mult condiția când și cum se aplică AO. Acțiunea sublimării depinde mult de umiditatea interioară din stup. Are efect mai bun după ploi sau efectuat dimineața când este umiditate mai mare.
Imadiat după această postare Cristi Vidican scria că după un an de staționare pe un loc cu stupii, a avut mult mai puțină infestare. Deci în deplasări în pastorale, unde suntem aglomerați cu familii, pericolul infestării poate fi mai mare.
De atunci au trecut mai bine de 3 ani și nici acum nu mai folosesc numai AO pentru tratamente. În acest an din cauza secetei nu am sublimat. La stupii MER unde puietul poate fi prezent in mai multe corpuri păstrez permanent fâșii de hârtie Oxi Strip așezat peste ramele corpului minferior. Albina roade fâșiile cu aparatul bucal, nefiind afectat de acid. Acidul acționează prin a roade fizic trompa, antenele și picioarele la varroa și nu generează rezistență. Stupii arată acum mai bine ca oricând în ultimii 50 de ani. Vom vedea la primăvară.
PS: pachetul de Oxi Strip conține 20 de fâșii. Se aplică 2-4 benzi în funcție de dimensiunea coloniei.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.