Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cauza ?

Mesajde augustin » 22 Ian 2012, 09:56

Giubi scrie:Nu am lazi dadant, am primit niste lazi vechi din Serbia care au accesul in lada prin lateral, nu pe sus. Ca urmare pot vedea fundul stupului fara sa scot ramele. Asa am observat resturile de albine stranse in spatele lazii (langa usa, partea opusa a urdinisului). Eu ma gandeam mai degraba la viespi ca fiind cauza (stupii sunt la padure, vara am vazut viespi MARI prin zona). Am gasit una moarta intr-un stup cu astfel de resturi. O familie avea destule albine moarte maruntite. Am gratii de soareci puse.

In luna septembrie viespile dispar. Viespea moarta nu cred ca e un indiciu. In ceea ce priveste viespile uriase(barzaunii), daca era un atac al lor, nu ramaneau doar cateva resturi, ei fac ravagii. Nu spun de pe youtube, asta am vazut-o cu ochii mei.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde ciptheman » 22 Ian 2012, 11:27

gratii antisoareci odata montate nu le mai dai jos si au succes garantat
Fişiere ataşate
Dani746.jpg
ciptheman

Mesajde cristi arad » 22 Ian 2012, 12:29

Giubi scrie:Am avut ocazia in ianuarie sa ma uit in stupi putin si am vazut ceva interesant : in unii stupi erau pe fund albine moarte maruntite ( pur si simplu parca cineva le-a tocat ). Fenomenul nu era prezent la toti stupii, iar in familiile respective mai era cuibul.

viespii ataca stupii toamna, cand prind pe fundul stupului albine moarte, nu ezita sa le marunteasca (nu -ti pot zice cu certitudine daca le mananca sau nu ), dar poate fi si soarece
cristi arad

Mesajde augustin » 22 Ian 2012, 16:26

cristi arad scrie:
Giubi scrie:Am avut ocazia in ianuarie sa ma uit in stupi putin si am vazut ceva interesant : in unii stupi erau pe fund albine moarte maruntite ( pur si simplu parca cineva le-a tocat ). Fenomenul nu era prezent la toti stupii, iar in familiile respective mai era cuibul.

viespii ataca stupii toamna, cand prind pe fundul stupului albine moarte, nu ezita sa le marunteasca (nu -ti pot zice cu certitudine daca le mananca sau nu ), dar poate fi si soarece

A fost o viespe fondatoare (sau mai multe) care isi construise un cuib in stup (a gasit un loc mai ferit), albinele le-au prins si s-au luptat. Asta e sigur toata chestia. Se mai intampla ca in toamnele tarzii fondatoarele de viespe sa iasa din amorteala si sa inceapa activitatea.

Batranii spun ca asta e semn de iarna blanda. E valabil?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde mibu » 22 Ian 2012, 16:51

cu tot respectul intreb : cit de ferit sa fie acel loc unde sa-si faca viespile cuib si sa nu fie vazut de apicultor !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde augustin » 22 Ian 2012, 17:01

mibu scrie:cu tot respectul intreb : cit de ferit sa fie acel loc unde sa-si faca viespile cuib si sa nu fie vazut de apicultor !

In 3 zile viespea poate face un faguras de vreo 5 cm diametru.
Oare cat de marisor sa fi fost cuibul din stupul lui Ghibu?
Oare cate zile sa fi trecut de la ultima verificare?
Intr-adevar, fara mai multe detalii, nu e bine sa ne grabim.
Vreau un raspuns la chestia cu vremea, de la Ghibu
augustin

Mesajde augustin » 22 Ian 2012, 17:03

Imi cer mii de scuze!!!
Giubi, nu Ghibu!
Inca o data , scuze!
augustin

Mesajde mibu » 22 Ian 2012, 17:08

este perfect !
eu am intrebat , pentru ca e bine de stiut !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde peterneamt » 22 Ian 2012, 23:00

Suspicionez ca ar fi septicemie , dar imi mai trebuie detalii pentru un diagnostic corect.
peterneamt

Mesajde Galofornia » 23 Ian 2012, 02:27

Pentru colegul care vorbea de stetoscop sau de furtunul de 10mm sub ghemul albinelor. Spun din experienta proprie, ca daca aveti auzul buna, e de ajuns un tub de 8 mm care il apropiati doar de gura urdinisului, fara al introduce in stup, deoarece nu stiti capatul din stup ce poate face/atinge!
Al apropiati de gura urdinisului si deja in urecehe aveti bazaituri! AM probat cu tub folosit in instalatiile pneumatice de 8 mm.
Galofornia

Mesajde Giubi » 23 Ian 2012, 23:12

Din pacate nu mai am albinele maruntite, le-am aruncat atunci. Am intrebat ca sa stiu cauza, erau 2 variante : a. externa: soareci, viespi (barzaune, ca viespi normale nu prea am vazut ) si interne : boli. Mai mult ma temeam de cele interne, sa nu fie vreo boala. M-am mai uitat recent in stupii respectivi si nu au mai reaparut albine maruntite, inseamna ca a disparut cauza, deci probabil a fost o cauza externa. Ii doar a 2-a iarna pentru mine ca apicultor si nu am mai vazut asa ceva, de aceea am intrebat si eu. Multumesc oricum de sfaturi. Mai am o intrebare acum : cum apar stupii de barzauni ?
Giubi

Mesajde Giubi » 23 Ian 2012, 23:14

A, mai vroiam sa fac o mentiune, in perioada de sfarsit de noiembrie, inceput de ianuarie nu am vizitat stupii, in eventualitatea ca barzaunii a fost cauza ii posibil sa fii actionat in perioada respectiva ?
Giubi

Mesajde Giubi » 23 Ian 2012, 23:35

Am mai citit acum pe forum la boli si daunatori si ceea ce am vazut la stupina in vara era lupul albinelor.
Giubi

Mesajde un OM » 24 Ian 2012, 10:11

De viespi aperi prin capcane. Monteaza-le din primavara.
un OM

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR