Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde ciptheman » 22 Ian 2012, 21:27

vad ca te dai dupa colt, daca vrei sa ajuti cum spui chiar dumneata detaliaza nu te juca cu vorbele,adica ce se poate intampla la cei care au facut hraniri.
ciptheman

Mesajde badguy_goodguy » 22 Ian 2012, 21:44

Sa inteleg ca de la + 5 grade sunt capabile sa umple pe rame pt. a cara mancare in cuib?
badguy_goodguy

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 21:46

ciptheman scrie:vad ca te dai dupa colt, daca vrei sa ajuti cum spui chiar dumneata detaliaza nu te juca cu vorbele,adica ce se poate intampla la cei care au facut hraniri.

nu ma dau dupa colt si nu ma joc cu vorbele..
desi am raspuns intotdeauna intrebarilor adresate de cineva ..modul tau de a ma intreba ma dezgusta .. :(
sunt si alti profesionisti pe aici care iti pot raspunde ,asa ca ai grija cum formulezi intrebarile..
sa ai o seara frumoasa !!
ps..am postat pe topicul asta de la pagina 2 si pana azi..ai putea sa gasesti raspunsul cautat daca-l vei citi..
Ultima oară modificat de Albinel pe 22 Ian 2012, 21:49, modificat 1 dată în total.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde jimm » 22 Ian 2012, 21:49

Nu cred ca se pune problema de a speria pe cineva!
Eu am actiona printr-o turta pe 9 ianuarie chiar daca familiile aveau hrana tocmai "pentru a sta linistit"
Albinele nu au urcat inca la ea (am controlat la 1 saptamana).
Intrebare: Existenta acelei turte acolo deasupra poate dezorganiza cuibu inducand familiei o stare de neliniste?
Sau nu e nici o treaba?
Intreb asta ca ma bate gandul sa o scot!
jimm

Mesajde lucky5strike » 22 Ian 2012, 21:55

Pai, doar ai bagat umezeala in cuib.
Daca nu sta albina pe speteaza, nu ia turta, ca probabil o desparte o coronita de miere capacita. Ca rezerva, ca vrei sa dormi linistit, inteleg.
Dar, daca puteau sta pana in martie fara, si sa le pui in martie, la reorganizare, altul ar fi efectul!
8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ciptheman » 22 Ian 2012, 22:01

Albinel scrie:
ciptheman scrie:vad ca te dai dupa colt, daca vrei sa ajuti cum spui chiar dumneata detaliaza nu te juca cu vorbele,adica ce se poate intampla la cei care au facut hraniri.

nu ma dau dupa colt si nu ma joc cu vorbele..
desi am raspuns intotdeauna intrebarilor adresate de cineva ..modul tau de a ma intreba ma dezgusta .. :(
sunt si alti profesionisti pe aici care iti pot raspunde ,asa ca ai grija cum formulezi intrebarile..
sa ai o seara frumoasa !!
ps..am postat pe topicul asta de la pagina 2 si pana azi..ai putea sa gasesti raspunsul cautat daca-l vei citi..

imi cer scuze daca v am dezgustat cu toate ca nu vad motivul dar poate sunteti mai sensibil si atunci e de inteles postrea mea anterioara a venit dupa ce dvs v ati facut ca nu vedeti postul meu in urma a ceea ce ati spus adica cei care au facut hraniri or sa aiba probleme, personal nu am facut astfel de hraniri si am cateva pareri in legatura cu ce se poate intampla dar vroiam sa aud parerea unui meserias, daca nu se poate asta e.
ciptheman

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 22:10

jimm scrie:Nu cred ca se pune problema de a speria pe cineva!
Eu am actiona printr-o turta pe 9 ianuarie chiar daca familiile aveau hrana tocmai "pentru a sta linistit"
Albinele nu au urcat inca la ea (am controlat la 1 saptamana).
Intrebare: Existenta acelei turte acolo deasupra poate dezorganiza cuibu inducand familiei o stare de neliniste?
Sau nu e nici o treaba?

in cazul ca deja aveau hrana ..nu-i bai ,desi ..parerea mea este ca orice adaos din exterior ,asociat cu temperaturi ridicate ,are efect de stimulare..
in cazul ca n-au hrana si venim cu turte (uneori chiar proteice) pe fondul temperaturile ridicate..se declansaza ponta ..creste consumul de hrana ..hrana inexistenta deja si vom veni cu alte turte..
aici deja intervin alti factori..: stim ca acest consum aduce uzura maxima la albinele deja uzate ...din consumul turtelor puse prea timpuriu ,datorita iernarii si chiar a varstei ...
in cazul asta ..: avand puiet,lipsa de hrana naturala ,turte timpurii..le mai lipseste o perioada de 2-3 saptamani cu temperaturi sub 0 grade..si ne vom plange in primavara de x motive..
Albinel

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 22:17

ciptheman..am incercat sa raspund mai sus..sper ca m-am facut inteles..!!
referitor la intrebarea ta ..poate m-am inselat eu..
nu-i bai..suntem condamnati ca si colegi de forum sa ne respectam opiniile ..fie ele uneori .chiar incorecte..!!
Albinel

Mesajde ciptheman » 22 Ian 2012, 22:27

cateodata cand dam in taste ne mai scapa cate una e si cazul meu dar nu e problema daca trecem peste si ne intelegem unii pe altii va d ca si dvs sunteti pe aceasi idee multumesc pentru raspuns mi ati fundamentat parerile dar ce ati spus se intampla pe fondul hranei insuficiente acum vreau sa expun o situatie ipotetica:
avem un stup care a intrat in iarna pe 6 rame full de miere, la 25 ianuarie ajunge la leatul de sus matca a inceput ponta si vine 1 saptamana de tamperaturi -5-10 ziua si -10-15 noaptea,ce se intampla?se mai deplaseaza in spate dupa miere sau moare pe puiet cu mierea langa el?daca ar fi turta pusa preventiv ar ajuta cu ceva?
ciptheman

Mesajde aliuta2000 » 22 Ian 2012, 22:45

Vin si eu cu o intrebare ....
La sfatul unui apicultor mai experimentat am pus turte facute din miere si zahar farin pana sa facut ca o coca tare(se tine bine , nu curge, nu se defromeaza sub pripria greutate ) si am pus ca hrana suplimentara in data de 11 ian 2012
a fost pusa cate o turta de aprox 400 g la ambii stupi ...
acum dupa 11 zile situatia ma ingrijoreaza un pic ...(azi am vrut sa mai pun una in cazul in care era nevoie)
Stupul ceva mai puternic a inceput sa urce deasupra ramelor cu turta langa ghem (razant langa el , nu la distanta mare aprox 2 cm tranzversal peste rame , ar ajunge fara probleme la turta ) .. nu s-au atins de turta.Ar trabui sa o imping fortat peste ghem ?
cel mai slab considerat ... daca in momentul administrarii erau 3-5 albine pe sus , acum nu sunt prezente peste speteaza de sus si nu sau atinis nici acestea de hrana ..
Daca in cazul 2 imi este clara situatia(nu au nevoie de hrana ) in primul nu inteleg inca situatia ...deoarece prezenta albinelor sus peste speteaza de sus imi zice ca in locul in care au facut cuibul incepe sa nu mai fie hrana suficienta(desi teoretic ar trebui sa aiba hrana suficienta , dar acum garantat nu poate ajunge la hrana pentru ca ar insemna sa se mute pe inca 1-2 rame catre stanga sau catre dreapta .)

Turta trebuie sa fie mai lichida ?? oi fi facut-o eu prea groasa ?? dar nu au rupt nici macar punguta(din cele subtiri din sul de 500 buc) in care am pus-o sa nu cumva sa curga peste ele si sa fac mai mult rau decat bine .
Ambele au reactionat la ciocanitul usor in stup si sau potolit rapid 2-4 s maxim(incercat cu o zi inainte cand a fost frig si urat )
Multumesc anticipat de raspuns
A.D.
aliuta2000

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 22:46

ciptheman scrie:cateodata cand dam in taste ne mai scapa cate una e si cazul meu dar nu e problema daca trecem peste si ne intelegem unii pe altii va d ca si dvs sunteti pe aceasi idee multumesc pentru raspuns mi ati fundamentat parerile dar ce ati spus se intampla pe fondul hranei insuficiente acum vreau sa expun o situatie ipotetica:
avem un stup care a intrat in iarna pe 6 rame full de miere, la 25 ianuarie ajunge la leatul de sus matca a inceput ponta si vine 1 saptamana de tamperaturi -5-10 ziua si -10-15 noaptea,ce se intampla?se mai deplaseaza in spate dupa miere sau moare pe puiet cu mierea langa el?daca ar fi turta pusa preventiv ar ajuta cu ceva?

albina ajunge sus si din alte motive..nu neaparat din lipsa de hrana..ex temperatura ridicata ..
daca are miere multa ,cuibul e strans la maxim(in chinga cum imi place sa zic) sa stai linistit ,albina-si face treaba ..poate ma crezi sau ba ..dar eu pana la ora asta nu am dat gram de hrana si nici n-am s-o fac prea curand.. ;)
si inca ceva ..nu conteaza numarul ramelor cu miere..ci cantitatea de miere de pe ele ,calitatea mierii si cel mai important lucru ..cantitatea de albina ce le acopera..
acum sa vedem cine face cinste.. ;) :P
Albinel

Mesajde ciptheman » 22 Ian 2012, 22:58

pai cine sa faca? eu binenteles la targul de anul asta la bucuresti daca veniti, dar sa revenim la problema ,eu strang cuibul in octombrie la 6 rame dar la -10 -15 cat spatiu ocupa ghemul si daca se prelungeste frigul nu exista posibilitatea sa ramana fara mancare in cuib?eu la asta ma gandesc si e singurul motiv pentru care as pune turta cat despre rezerve insuficiente nici nu se pune problema cine ierneaza fara hrana in stupi si recurge la hraniri de salvare inca din decembrie in opinia mea nu e apicultor,adica tot sezonul au alergat pentru mine iar eu le iau si necesarul pentru iarna si din decembrie incep sa bag api...api...si iar api....
ciptheman

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 23:01

aliuta2000 scrie:Vin si eu cu o intrebare ....
La sfatul unui apicultor mai experimentat am pus turte facute din miere si zahar farin pana sa facut ca o coca tare(se tine bine , nu curge, nu se defromeaza sub pripria greutate ) si am pus ca hrana suplimentara in data de 11 ian 2012
a fost pusa cate o turta de aprox 400 g la ambii stupi ...
acum dupa 11 zile situatia ma ingrijoreaza un pic ...(azi am vrut sa mai pun una in cazul in care era nevoie)
Stupul ceva mai puternic a inceput sa urce deasupra ramelor cu turta langa ghem (razant langa el , nu la distanta mare aprox 2 cm tranzversal peste rame , ar ajunge fara probleme la turta ) .. nu s-au atins de turta.Ar trabui sa o imping fortat peste ghem ?
cel mai slab considerat ... daca in momentul administrarii erau 3-5 albine pe sus , acum nu sunt prezente peste speteaza de sus si nu sau atinis nici acestea de hrana ..
Daca in cazul 2 imi este clara situatia(nu au nevoie de hrana ) in primul nu inteleg inca situatia ...deoarece prezenta albinelor sus peste speteaza de sus imi zice ca in locul in care au facut cuibul incepe sa nu mai fie hrana suficienta(desi teoretic ar trebui sa aiba hrana suficienta , dar acum garantat nu poate ajunge la hrana pentru ca ar insemna sa se mute pe inca 1-2 rame catre stanga sau catre dreapta .)

Turta trebuie sa fie mai lichida ?? oi fi facut-o eu prea groasa ?? dar nu au rupt nici macar punguta(din cele subtiri din sul de 500 buc) in care am pus-o sa nu cumva sa curga peste ele si sa fac mai mult rau decat bine .
Ambele au reactionat la ciocanitul usor in stup si sau potolit rapid 2-4 s maxim(incercat cu o zi inainte cand a fost frig si urat )
Multumesc anticipat de raspuns

acea turta de care vorbesti se tine tare intr-un mediu mai rece,asa ca-i bine sa iei ceva masuri de precautie si sa fie impachetata in ceva hartie..deasupra o folie nu-i strica sa o pastreze totusi mai usor de luat..
nush ce inseamna razant..dar bine este sa fie deasupra cuibului si putin spre spatele ghemului..
nu trebuie impins nimic intre rame..albinele tale au hrana din belsug..asa ca lasa-le si stai linistit ..
iaca-ta ..ca iar fac ce nu trebuie..vreau sa ma fac inteles..: eu spun ce fac eu ..voi nu trebuie sa faceti neaparat asa..verificati si in alte surse si decideti !!
numele meu este Stefan ..cel din cont este al fiului meu si varsta deasemeni..!! pentru a nu mai exista confuzii..
Albinel

Mesajde aliuta2000 » 22 Ian 2012, 23:11

Daca era dupa mine mai asteptam inca 3 0de zile de pe 11 ian ca sa pun , dar am fost batut la cap sa fac asa si numai asa .
la control (cam o data pe saptamana cand ajung peste weekend la ele ) am ciocanit , si s-au comportat ca la carte , adica zu: zumzet uniform si slab ... ciocanit un urcat brusc , si liniste apoi dupa 2-3 sec revenit la zumzaitul usor .
Considerati ca este cauzul sa ma iumblu la e l maine si sa mut turta peste ghem (razant tranzversal ... nu ar avea cum sa o rateze in deplasarea lor catre spate ... acum se afla cam in pozitei centrala la 3 rame distanta de peretele de la rasarit si turata e usor in spatele lor la un deget maxim si se intinde preste aprox 4 rame ). Merci mult
A.D.
aliuta2000

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 23:11

ciptheman scrie:pai cine sa faca? eu binenteles la targul de anul asta la bucuresti daca veniti, dar sa revenim la problema ,eu strang cuibul in octombrie la 6 rame dar la -10 -15 cat spatiu ocupa ghemul si daca se prelungeste frigul nu exista posibilitatea sa ramana fara mancare in cuib?eu la asta ma gandesc si e singurul motiv pentru care as pune turta cat despre rezerve insuficiente nici nu se pune problema cine ierneaza fara hrana in stupi si recurge la hraniri de salvare inca din decembrie in opinia mea nu e apicultor,adica tot sezonul au alergat pentru mine iar eu le iau si necesarul pentru iarna si din decembrie incep sa bag api...api...si iar api....

dragule ..ne vom cunoaste daca vrei ,sigur voi fi acolo..
vezi tu ,aici fiecare cu metoda lui de strangere a cuibului..vor veni unii si vor da cu pietre dupa ce am sa-ti spun ..
un cuib strans ,nu inseamna ,pe 3,4,5,6 sau 7 rame..ci el trebuie sa fie atat de strans ,incat la temperaturi destul de scazute ..sa ai in mare parte fagurii acoperiti cu albina si miere de calitate..,plus lipsa de umiditale,lipsa curentilor si a zgomotelor poti ierna linistit si pe 3 rame.. fara interventii ;) :P
in conditiile date mai sus ..vei avea surpriza sa nici nu observi consumul ..
Albinel

Mesajde Albinel » 22 Ian 2012, 23:20

aliuta2000 scrie:Daca era dupa mine mai asteptam inca 3 0de zile de pe 11 ian ca sa pun , dar am fost batut la cap sa fac asa si numai asa .
la control (cam o data pe saptamana cand ajung peste weekend la ele ) am ciocanit , si s-au comportat ca la carte , adica zu: zumzet uniform si slab ... ciocanit un urcat brusc , si liniste apoi dupa 2-3 sec revenit la zumzaitul usor .
Considerati ca este cauzul sa ma iumblu la e l maine si sa mut turta peste ghem (razant tranzversal ... nu ar avea cum sa o rateze in deplasarea lor catre spate ... acum se afla cam in pozitei centrala la 3 rame distanta de peretele de la rasarit si turata e usor in spatele lor la un deget maxim si se intinde preste aprox 4 rame ). Merci mult

cu multa placere.. :!:
o poti face de ce nu..??? jumatate peste ghem jumatate spre spate..se pare ca vom avea temperaturi ridicate..deschideti larg urdinisurile in zile insorite ,ajutati albina sa iasa la curatire..de ce nu.. sa le curatam putin si fundurile..
majoritatea stiu ..ma adresez doar celor ce-s la debut..
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR