Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stimulare 2012

Mesajde balanciprian » 02 Feb 2012, 14:50

salutare! care este motivul pentru care albinele nu sau atins de apifonda pana acum in conditiile in care uni erau la limita cu mierea pe rame. apifonda am puso pe 27 ian. multam
balanciprian

Mesajde janese » 02 Feb 2012, 15:23

ori ai pus turta langa ghem si nu peste el..ori are mancare mai bine decat crezi tu
janese

Mesajde IonutMioveni » 02 Feb 2012, 15:26

Sal'tare si tie !
Eu unu zic sa nu-ti faci probleme din aceasta privinta.
Albinele stiu ele cel mai bine cum sta problema si cand sa "atace" turta.
LA mine nu s-au atins de ea mai bine de cateva saptamani , desi nu aveau cine stie ce rezerve, dar repet ele stiu cel mai bine.
Mai bine ai sta linistit si lucreaza la rame sau ce ai pe acolo daca nu ai ce face ca acum vine primavara :D
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde alt stupar » 02 Feb 2012, 17:19

balanciprian scrie:salutare! care este motivul pentru care albinele nu sau atins de apifonda pana acum in conditiile in care uni erau la limita cu mierea pe rame. apifonda am puso pe 27 ian. multam

sibianule, mai are cin` sa se atinga de turta ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde dorindafi » 02 Feb 2012, 17:37

balanciprian scrie:salutare! care este motivul pentru care albinele nu sau atins de apifonda pana acum in conditiile in care uni erau la limita cu mierea pe rame. apifonda am puso pe 27 ian. multam

multzi au puso, mai devreme s-au mai tarziu :!:
shiii, de unde shti ca-s la limita :?:
dorindafi

Mesajde balanciprian » 02 Feb 2012, 17:49

multumesc tuturor pentru cele scrise. sa intimplat sa nu pot intervenii asa cum trebuia la ei in toamna din cauza unor probleme de sanatate serioase,+ ca si dupa impachetare a continuat furtisagul destul de grav iar eu nu am mai stiut ce se intimpla in interiorul stupilor. sa uitat cineva la ei innainte de sarbatori si a concluzionat ca sunt la limita cu mancarea asa ca in urma cu o saptamana am administrat apifonda fiind si timpul bun. sigur ca are cin se atinge de turte,altfel nu as fi pus daca din stup nu mar fi salutat membrii familiei si am avut si contact cu dansele,30-40 :cry:. am intrebat pentru ca nu am lucrat cu apifonda pana acum si de... cateva pareri sunt bine venite. multam
balanciprian

Mesajde badguy_goodguy » 02 Feb 2012, 18:28

Am si eu o intrebare:

avand in vedere ca , ghemul se deplaseaza inspre partea din spate a stupului, nu ar fi mai indicat daca l-as asepta acolo cu o turta?

In acest fel am evita si "stimularea accidentala"
badguy_goodguy

Mesajde andrei_calinescu » 02 Feb 2012, 18:49

Badguy, la aceste temperaturi ghemul nu se mai misca decat ascendent. Si asta daca e un ghem consistent, astfel incat in cazul in care fam cloceste puiet, sa poata asigura 36 grade pe acesta. Daca ghemul e la leat, se agata de turta. Daca nu are coroana, e tragic.
Dar in conditiile climatice de acum , daca fam nu are puiet, albina e foarte economa.
andrei_calinescu

Mesajde glaliona » 02 Feb 2012, 19:52

Buna seara,am si eu o intrebare.Daca ghemul a ajuns la leatul superior al ramelor cat timp va dura deplasarea ghemului pana la peretele opus.Precizez ca este prima iernare si de aceea am mari emotii.Multumesc anticipat.
glaliona

Mesajde vh_vyktor » 02 Feb 2012, 19:58

glaliona scrie:Buna seara,am si eu o intrebare.Daca ghemul a ajuns la leatul superior al ramelor cat timp va dura deplasarea ghemului pana la peretele opus.Precizez ca este prima iernare si de aceea am mari emotii.Multumesc anticipat.

problema sta in felul urmator...pot sa nu se deplaseze niciodata...o shtiu din propria experienta ... s-au ridicat pina sus shi au murit de foame cu toate ca mai aveau miere pe ramele din spate, de asta toamna se formeaza cuibul cu ramele acoperite de albina astfel in cit ele sa se deplaseze vertical cu conditia sa fie shi miere corespunzator (parerea mea este sa le administrezi o turta deasupra cuibului) . ;)
vh_vyktor

Mesajde glaliona » 02 Feb 2012, 20:48

Am citit in unele postari ca ghemul de obicei se formeaza in dreptul urdinisului ,urca treptat sus apoi se deplaseaza catre spate.In cat timp ajunge la peretele opus urdinisului? Timpul se masoara in zile ori saptamaini ?Pe timpul acesta oricum nu pot umbla la ei.
glaliona

Mesajde gabimihai » 02 Feb 2012, 22:51

La mine intr-o saptamana jumatate de la ultima vizita, deja se mutase in spate. Le-am aplicat turte inainte de aceasta vreme cand era cald. Daca tine pana la sf. lunii aceasta vreme, va trebui sa mai introduc o alta turta. Din prognoza verificata, rezulta ca abia pe 16 februarie avem la Focsani temp. de 6 grade cu plus.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde ilalexandru » 02 Feb 2012, 23:01

In perioada asta consumul in familii este foarte redus. In jur de 300g pe saptamana. Asa ca daca au miere in rame, nu au motiv sa se atinga de turta. Mai ales daca ghemul este jos, pe rame.
Deplasarea ghemului se face in functie de rezerva de miere de pe rame. Una e sa ai, la intrarea la iernat, ramele din cuib cu vreo 3 kg miere si alta e ca acestea sa fie doar cu 1,5 kg miere. Consumul o sa inceapa sa creasca in momentul in care vremea afara v-a incepe sa se incalzeasca, ziua sa ajunga pe la 8 - 10 grade. De atunci o sa inceapa problemele pt multi
ilalexandru

Mesajde alt stupar » 02 Feb 2012, 23:13

uite, nu pot sa proiectez o situatie ipotetica. Nu pot si pace !
cum ar fi sa tina zapada de 50-80 de centimetri 2-3 saptamani, plus cate un strat proaspat cand si cand, iar apicultorul saptamanal sa trebuiasca sa mature capacele, sa poata administra la turte ?
ca doar nu-i nimeni nebun sa ia in brate capacul cu ditamai omatul deasupra...
deci, nu s-ar zgaria tabla de pe capace de la atata maturat ?
dar albina... albina nu ar sughitza de la atata razuit ?
alt stupar

Mesajde andrei_calinescu » 02 Feb 2012, 23:21

glaliona scrie:Am citit in unele postari ca ghemul de obicei se formeaza in dreptul urdinisului ,urca treptat sus apoi se deplaseaza catre spate.In cat timp ajunge la peretele opus urdinisului? Timpul se masoara in zile ori saptamaini ?Pe timpul acesta oricum nu pot umbla la ei.

Glaliona,

Poti umbla si la -50 grade la ei, dar in ce sens?
Nu sa destabilizezi cuibul. Adica sa scoti ramele cu ghemul pe ele.
Singura operatie pe care o poti face daca sti ca sunt la leatul de sus e sa urmaresti sa aiba turte in permanenta.
Mai concret, ai ridicat podisorul, ai vazut unde e ghemul pozitionat(albina iesita la leatul de sus), ii pui exact deasupra turta. Si inchizi.
Asta poti face fara probleme.
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 02 Feb 2012, 23:44

Andrei, in practica situatia poate fi mai delicata si cu ceva umflaturi :!:

cand e sa fie saracie si albina pe speteze, apoi de regula gasim albina agatata si de podisor
cu astea de stau agatate ce se intampla ?
cum le scuturi la minus multe grade ? Unde le scuturi ? In lada ? Condamnare la inghet ???
ca prea frumos ar fi sa pui turta si gata...in doua secunde si trei miscari.

cand se schimba punga goala cu una plina, ce se intampla cu albinele care cotrobaie dupa resturile din turta consumata ?
Ne permitem sa le scoatem la zbor ?
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR