Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

amplasarea stupilor

Mesajde manu8388 » 23 Ian 2012, 22:59

doresc sa achizitionez 4 stupi si sa ii tin momentan in gradina. ideea este urmatoarea: stupii am loc sa ii amplasez undeva la 10-15 m de soseaua principala si albinele ar trebui sa zboare peste strada ca acolo este padure, alte surse de nectar fiind in gradina ca am vreo 3000 mp si undeva la1-2 km ceva culturi, nu stiu exact ce fel ca se seamana ce ii trece prin cap fermierului:) cineva mi-a zis ca albina cauta sursa cea mai apropiata de polen si in principiu a zis ca padurea de peste sosea este cea mai aproape. ce ma sfatuiti sa fac? treaba nasoala este ca e sosea europeana , si e destul de circulata!
manu8388

Re: amplasarea stupilor

Mesajde peterneamt » 23 Ian 2012, 23:47

Situatia e naspa. Planteaza niste pomi pe marginea drumului ca albinele sa zboare cit mai sus . Ca sa iei tirnacopul si sa faci gauri in asfalt ca masinile sa incetineasca, nu te pot invata! :roll:
peterneamt

Mesajde manu8388 » 24 Ian 2012, 00:02

peterneamt scrie:Situatia e naspa. Planteaza niste pomi pe marginea drumului ca albinele sa zboare cit mai sus . Ca sa iei tirnacopul si sa faci gauri in asfalt ca masinile sa incetineasca, nu te pot invata! :roll:

Pomi sunt! Din 3 in 3 m plus niste nuci pe "trotuar"(zoana se zice aici) . masinile in principiu incetinesc , ca este o curba in zona. sa zic , nu prea merge nimeni mai tare de 60-70:) gauri nu dau ca circul si eu pe acolo si-s scumpe bucsele si amortizoarele:)))
manu8388

Mesajde peterneamt » 24 Ian 2012, 00:11

Ma bucur ca ti la gluma si sa iti ajute Dumnezeu. :lol:
peterneamt

Mesajde stroe » 24 Ian 2012, 08:32

Daca trebuie sa pui stupii langa sosea (nu inteleg de ce) ii poti pune cu spatele catre sosea si albina va lua inaltime la trecerea peste .
stroe

Mesajde costinelblagniceanu » 24 Ian 2012, 09:17

Pune-i cu fata la S,S-E si daca ai o pila la primarie aranjaza sa puna un indicator cu limitare de viteza!(glumeam)
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde manu8388 » 24 Ian 2012, 09:23

stroe scrie:Daca trebuie sa pui stupii langa sosea (nu inteleg de ce) ii poti pune cu spatele catre sosea si albina va lua inaltime la trecerea peste .

Acolo am loc de pus stupii, ca dupa aia am vie pana in fundul gradinii, doar nu pot sa-i pun printre randurile de vie:)
manu8388

Mesajde peterneamt » 24 Ian 2012, 09:35

Cauta in zona un apicultor cu experienta si el te va sfatui cum e mai bine, petru ca conditiile de clima pot oscila si din metru in metru ( curenti de aer, umbra, locuri unde balteste apa, surse de zgomot sau vibratii, pozitia fata de soare, protectia vecinilor sau a trecatorilor , protectia animalelor personale dar si a membrilor din propria familie sau a musafirilor etc. ) Hai ca te-am bagat in ceata. :P
peterneamt

Mesajde manu8388 » 24 Ian 2012, 14:52

peterneamt scrie:Cauta in zona un apicultor cu experienta si el te va sfatui cum e mai bine, petru ca conditiile de clima pot oscila si din metru in metru ( curenti de aer, umbra, locuri unde balteste apa, surse de zgomot sau vibratii, pozitia fata de soare, protectia vecinilor sau a trecatorilor , protectia animalelor personale dar si a membrilor din propria familie sau a musafirilor etc. ) Hai ca te-am bagat in ceata. :P

Pana vine acasa apicultorul cu experienta va mai stresez mentionez ca in pozele atasate unde scrie "apa" este un fel de canal prin care mai trece apa ce se aduna de pe dealurile din apropiere si am banuieli ca mai da si vecina din fata apa de la masina de spalat sau chiuveta de la bucatarie. cam nasoala treaba nu?
Fişiere ataşate
amplasare stupi 1.jpg
manu8388

Mesajde doruuu » 05 Feb 2012, 23:23

Nasoala cu apa de la vecina - albinele tind sa care apa de pe unde gasesc. Bine ar fi sa le duci cat mai departe de sosea si sa le asiguri permanent apa proaspata ( vezi cartile de specialitate - nu apa de fantana -) . Sa bata soarele pe cat posibil in zona si sa nu fie zona mlastinoasa. Vezi curentii de aer si sa-i ridici undeva pe la 50 de cm de pamant. Pt. a se ridica albina , construieste in jurul stupinei un gard de aprox. 2 m inaltime ( tine si dos si obliga albina sa se ridice la o anumita inaltime - o feresti de masini si de vecini ) , sau mai bine pe vecini de albina... :D
doruuu

Mesajde martanul » 05 Feb 2012, 23:43

manu8388 scrie:doresc sa achizitionez 4 stupi si sa ii tin momentan in gradina. ideea este urmatoarea: stupii am loc sa ii amplasez undeva la 10-15 m de soseaua principala si albinele ar trebui sa zboare peste strada ca acolo este padure, alte surse de nectar fiind in gradina ca am vreo 3000 mp si undeva la1-2 km ceva culturi, nu stiu exact ce fel ca se seamana ce ii trece prin cap fermierului:) cineva mi-a zis ca albina cauta sursa cea mai apropiata de polen si in principiu a zis ca padurea de peste sosea este cea mai aproape. ce ma sfatuiti sa fac? treaba nasoala este ca e sosea europeana , si e destul de circulata!

daca trebuie sa treaca soseaua, cand este vant ele zboara razant cu solul ,varza ti face. :!:
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde manu8388 » 06 Feb 2012, 23:55

Multumesc pentru interventii, multumesc de sfaturi, ce mi-ati zis voi a confirmat si un apicultor din zona de aici. ideea este ca singura posibilitate este sa tai 2-3 randuri de vie si sa ii pun in fundul gradinii si asta este datele problemei se schimba doar la pozitionarea fatza de sosea, cat despre apa proaspata ma voi orienta sa le aduc permanent. trebuie sa am si eu un hobby:) ca de fumat si baut m-am lasat . trebuie sa fac ceva:)
manu8388

Mesajde pin » 07 Feb 2012, 14:30

Pai ce legatura are pozitionarea in curte. Din ce zice colegul mai sus problema e la traversarea soselei pe vant. Daca le pui in alta parte tot aceeasi sosea vor traversa. Cu apa cred ca pot fi dresate. Le pui unde vrei tu apa si pana se invata sa vina acolo pui putina miere in apa (parca ceva de genul asta am vazut pe undeva pe forum). Dupa aia vor lua apa doar de acolo.
pin

Mesajde manu8388 » 07 Feb 2012, 15:43

pin scrie:Pai ce legatura are pozitionarea in curte. Din ce zice colegul mai sus problema e la traversarea soselei pe vant. Daca le pui in alta parte tot aceeasi sosea vor traversa. Cu apa cred ca pot fi dresate. Le pui unde vrei tu apa si pana se invata sa vina acolo pui putina miere in apa (parca ceva de genul asta am vazut pe undeva pe forum). Dupa aia vor lua apa doar de acolo.

Sa speram ca nu mai bate vantul asa tare:) dar altceva chiar nu am ce sa fac si cum sa fac. in al loc nu am unde sa le duc.
manu8388

Mesajde cipry74 » 07 Feb 2012, 15:49

manu8388 scrie:
pin scrie:Pai ce legatura are pozitionarea in curte. Din ce zice colegul mai sus problema e la traversarea soselei pe vant. Daca le pui in alta parte tot aceeasi sosea vor traversa. Cu apa cred ca pot fi dresate. Le pui unde vrei tu apa si pana se invata sa vina acolo pui putina miere in apa (parca ceva de genul asta am vazut pe undeva pe forum). Dupa aia vor lua apa doar de acolo.

Sa speram ca nu mai bate vantul asa tare:) dar altceva chiar nu am ce sa fac si cum sa fac. in al loc nu am unde sa le duc.

este prea aproape de sosea ......cauta neaparat alta vatra....daca e si europeana mai trec si camioane mari..nu poti sa le inalti zborul asa de mult.
cipry74

Mesajde mosneagu » 07 Feb 2012, 17:34

Spun din experienta proprie. Pune stupii cit mai departe de casele vecinilor si ai grija sa fie adapator cu apa tot timpul in stupina, altfel albinele se vor duce la prima sursa de apa care o gasesc (s-ar putea sa fie pompa sau fintina vecinului - unde se varsa apa pe jos de cite ori se scoate o galeata de apa - si nu toti vecinii sunt binevoitori).
Imprejmuieste stupina cu un gard inalt - cel putin 2 metri- astfel ridici zborul albinelor si daca spre european sunt copaci sau un rind de case nu ai probleme.

Succes!
mosneagu

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR