big scrie: Referitor la inrebarea pusa , trebuie sa avem grije ca familia orfana sa aibe o rama cu oua de o zi pentru ca acestea sa-si traga botci ,
in primul rand salutare si bun venit !
referitor la metoda aceasta cu regine de salvare, nu este recomandata pe nicaieri in cartile de specialitate . o regina de salvare , de salvare ramane, deci metoda este un pic cam...retro !
o alta deosebire in stilul nostru de lucru, este si faptul ca tu, comasezi in aceeasi cutie si regina ''veche'' si albinele culegatoare...
eu aplic metoda roirii artificiale luand rama cu regina si inca 2 rame cu puiet in diverse stadii de dezvoltare (eventual inca o rama cu puiet copt de la alta familie) +rame marginase cu hrana si mutarea lor intr-o alta cutie si alta locatie, dar tot pe vatra existenta.
astfel nu privilegiez niciunul din cele 2 roiuri nou formate. unul s-a ales cu regina imperecheata iar celalalt cu albina culegatoare si botca gata de eclozionare (eventual regina imperecheata din nuclee, daca acestea exista ) .
de obicei fac aceasta mutare doar atunci cand colonia da semne de roire(si atunci las 2 botci in stadii diferite de dezv) sau atunci cand am regine imperecheate, pentru a nu rata nici un cules important.
big scrie: Asa este planul nu stiu cat este de bun, astept critici constructive.
nu faceam aceste remarci daca nu spuneai...(deci nu sunt critici, ci doar...''asa fac eu'')
toate cele bune!