Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde tassevasi » 17 Sep 2011, 22:56

d.dorin86 scrie:BUNA SUNT INCEPATOTOR SI AM SI EU O INTREBARE DACA SE POATE DA DE MINCARE MAI MULT DAR LA MAI RAR LA SAPTAMINA PENTRU CA NUI AM LINGA CASA

Bine ai venit pe forum !

Te rugam sa scri cu litere mici ,nu asa .
Hranirile de completare se pot face cu sirop 2/1 intre 2 si 5 l pe un timp cit mai scurt , la 2 ,3 zile , cam de 4 ori .
Ca albina sa aiba timpul necesar de prelucrare , capacire si uzura cit mai mica .
Numai bine .
tassevasi

Mesajde dorindafi » 18 Sep 2011, 13:28

d.dorin86 scrie:BUNA SUNT INCEPATOTOR SI AM SI EU O INTREBARE DACA SE POATE DA DE MINCARE MAI MULT DAR LA MAI RAR LA SAPTAMINA PENTRU CA NUI AM LINGA CASA

:mrgreen: atunci muta casa langa ei :lol:
daca-i pt. complectarea rezervelor de hrana , da se poate
dorindafi

Mesajde andrei_calinescu » 02 Feb 2012, 15:57

antal_bee scrie:Eu am cam terminat cu hranirea de completare azi am mai dat cate o turta de 1kg si gata pe anu asta. AAAAAAAAA turta e de la mine de la magazin am incercat sa vad ce vand, le place, zice ca are si ceva polen si vitamine. Nu le-am dat decat doua in rest sirop cu ceai. 8-)

Salut Antal_Bee,

Postarea citata e facuta pe 16 august.
Imi place mult cum gandesti, similar vad si eu lucrurile, adica pe 15 august terminate hranirile de completare.
In detaliu 4 hraniri de 3 litri pe sarja si o saptamana intre sarje, pentru a avea si efect de stimulare.
Nu vad sensul de a avea o ponta masiva dupa 15 septembrie.
Intervalul ideal pentru obtinerea albinei de iarna o vad intre 1 august - 15 septembrie.
Concret vorbind, operatia completa e urmatoarea, pentru un corp de 10 Rame Dadant 1/1.
Dupa ultima extractie, scot o rama goala veche. Las doua pline cu miere&pastura. In locul ramei scoase pun hranitorul-diafragma de inaltimea unei rame. Volum 3 litri.
In lada raman astfel 9 rame,
Cele 12 litri de sirop blocheaza 3 rame. Raman 4 aproape 5 pentru puiet. Dupa 15 septembrie descapacesc coroanele disponibile in ramele goale(de unde a eclozionat puietul).

Antal si ceilalti colegi, voi cum faceti?
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 02 Feb 2012, 17:29

Antal si ceilalti colegi, voi cum faceti? aproape la fel numai ca am stupi pe 12 rame deci spatiu mai mare pt ponta . ps 12 litri vor bloca la inceput mai mult de 3 rame+pastura ramine cam putin pt matca (ouat)
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 02 Feb 2012, 17:55

Vicpo,

Eu ma refer la situatia mea. Adica cules de intretinere 0 in nectar dupa 1 august pe vetrele de iernat . Numai polen.
Pentru ca din punct de vedere timp hranirile cu taraita nu-mi convin, caut metoda ideala de stimulare-completare simultane.
Pana acum nu am gasit decat ce am expus.
Ratia de 3 litri e administrata la 5 zile, deci cuibul nu se blocheaza dintr-o data, iar o parte din miere va fi folosita pentru puiet.
Interesul meu este ca pana pe 15 septembrie dincuib sa eclozioneze cel putin 2 generatii de pe 4,5 - 5 rame DE puiet.
Pareri pro - contra?
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 07 Feb 2012, 19:30

Pentru ca nu sunt pareri, am sa intreb: pentru cei care hranesc INVERTIT, cand incepeti si cand terminati hranirile de completare?
Daca terminam pe 15 septembrie, e OK pentru capacire?
Intreb deoarece exista mai multe modele. Intreb insa pe cineva care a experimentat si aplicat.
andrei_calinescu

Mesajde paul » 07 Feb 2012, 19:44

andrei_calinescu scrie:Pentru ca nu sunt pareri, am sa intreb: pentru cei care hranesc INVERTIT, cand incepeti si cand terminati hranirile de completare?
Daca terminam pe 15 septembrie, e OK pentru capacire?

Andrei ... spun cum am procedat eu !
Am hranit NUMAI cu invertit ...
De la inceputul lui august ... am stimulat . Adica un hranitor de 500 ml(aprox) la 2-3 zile ,functie de cum puteam ajunge la ele . De la 1 sept am inceput incet incet ... restrangerea cuiburilor ! Descapaceam rama cu miere ... trageau in 2 zile ,dupa care la fiecare 2-3 zile puneam cate un hranitor de 1l (aprox 1,5kg) si tot asa pana am restrans cuiburile la 4-5 rame pline ochi !
Acum... ultima hranire de completare am facut-o in 11 octombrie ! La acea data ramele erau capacite aprox 50% !
In 15 nov. cand a trebuit sa-i mut vreo cativa metri ... nu m-a rabdat inima si am deschis(repede)unul ... Cam 2 degete de la leatul de jos al ramei ... nu era capacit ! Eu am fost multumit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Badea. claudian » 07 Feb 2012, 21:55

Nu este bine !... incorect procedeul , cine tea invatat sau sfatuit ?.... tarziu foarte tarziu ,ai hotarat restringerea cuibului !...si mai rau ai incurcat hranirile de stimulare cu cele de completare ,adica tu la inceputul luni august faci stimulare si la jumatatea lui oct. faci completare!!!...spui ca ai restrans cuiburile la 4-5 rame pline ochi !!!..... cu ce ?? ... daca sunt cu vreo substanta dulce ,este destul de grav ....albinele tele vor ierna la rece ,cred ca sti ce inseamna acest tip de iernare !?? :oops: daca nu !!!.... inapoi la manualul apicultorului capitolul ...Pregatirea fam. pentru iernat .... :shock:
Badea. claudian

Mesajde paul » 07 Feb 2012, 22:13

Badea. claudian scrie:Nu este bine !... incorect procedeul , cine tea invatat sau sfatuit ?.... tarziu foarte tarziu ,ai hotarat restringerea cuibului !...si mai rau ai incurcat hranirile de stimulare cu cele de completare ,adica tu la inceputul luni august faci stimulare si la jumatatea lui oct. faci completare!!!...spui ca ai restrans cuiburile la 4-5 rame pline ochi !!!..... cu ce ?? ... daca sunt cu vreo substanta dulce ,este destul de grav ....albinele tele vor ierna la rece ,cred ca sti ce inseamna acest tip de iernare !?? :oops: daca nu !!!.... inapoi la manualul apicultorului capitolul ...Pregatirea fam. pentru iernat .... :shock:

Bade ... poate nu m-am exprimat suficient de clar ,sau poate chiar am gresit ... Am inceput restrangerea cuibului de la inceputul lui septembrie . Pana la finalul lunii septembrie cuibul a ajuns in varianta ... iernare !
De la inceputul lui august am stimulat in speranta ca matcile isi vor prelungi ponta si asa voi avea mai multa albina tanara pentru iernat ! Dupa 1 sept. am facut hranirile de completare ,tocmai pentru a nu bloca cuibul si a fi spatiu de ouat pentru matci .
Am completat initial cu sirop invertit 1/1 pana la jumatatea lui septembrie dupa care pana la ultima completare (11oct) cu sirop invertit 2/1 ... dupa reteta lui nea Gica !
Asa am facut !!! Ca o fi bine sau rau ... voi vedea !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Badea. claudian » 07 Feb 2012, 23:23

Prietene paulica , nu o mai aburi !.... in august la inceputul luni, se hotaraste mai intai pe cate rame va ierna familia ,asta in functie de puterea ei !....dupa care se completeza rezerva de hrana in maxim 4-5 zile in asa fel incat toti faguri sa aiba hrana necesara ,dupa care pot incepe hranirile de stimulare ,care pot dura pana in prima decada a luni septembrie !.... faguri care vor forma cuibul de iernare nu trebuie sa fie plini ochi ,asa cum spui tu !...mierea atrage umezeala si din aceasta cauza este rece , albinele o evita !... si de aici apar o serie de probleme , care se resfrang asupra fam. de alb.
si inca ceva ;Albina puternica si care indeplineste toate conditile pentru iernare se obtine in luna august nu dupa 1sept. .... dupa aceasta data au loc alte lucrari la fel de importante si care nu sufera amanare ! ,.... in niciun caz completarile cu hrana
Spui ca la finalul luni sept. cuibul era in varianta... iernare!.....nici o sansa , pun pariu pe o sticla de coca ca in prima decada a luni noiembrie tu aveai in famlii puiet capacit !.... asta inseamna ca o mare parte din fam. erau infestate , daca este asa !... iarasi este gresit .
Badea. claudian

Mesajde cipry74 » 08 Feb 2012, 10:31

Cu exceptia ultimei fraze de acord cu badea.. :!:
cipry74

Mesajde andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 13:19

E bine, s-au dezghetat apele si au inceput sa curga replici.
Sa abordam mai nuantat.
O prima intrebare: la ce data e bine sa oprim total sau aproape total ponta matcii. Adica incepand cu 1 august, cat consideram necesar ca timp , intervalul pentru formarea albinei de iarna. Eu spun 15 septembrie.
Cum blocam? Completand prin cantitati mari - 3-4 litri, functie de hranitoare.

A doua intrebare. Pana la acea data de 15 septembrie suntem obligati sa stimulam daca nu avem aport din natura.
Nu toti avem posibilitatea sa le dam la 2 zile stimulare si plus de asta e o manopera importanta.
A oferi 1 litru la 5 zile ca stimulare are efectul scontat?

Abordarea e facuta pentru stupine mari, unde trebuie sa ai un singur stil de abordare, etapizat.
Nu poti la sute de stupi sa faci "ia cana - na cana". Sau nu poti in orice caz singur.

In Franta am mai spus hranirile se fac dupa castan(sfarsitul lui iulie) cu sirop invertit exclusiv, prin portii de 2-3 litri.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 13:27

Badea. claudian scrie:Nu este bine !... incorect procedeul , cine tea invatat sau sfatuit ?.... tarziu foarte tarziu ,ai hotarat restringerea cuibului !...si mai rau ai incurcat hranirile de stimulare cu cele de completare ,adica tu la inceputul luni august faci stimulare si la jumatatea lui oct. faci completare!!!...spui ca ai restrans cuiburile la 4-5 rame pline ochi !!!..... cu ce ?? ... daca sunt cu vreo substanta dulce ,este destul de grav ....albinele tele vor ierna la rece ,cred ca sti ce inseamna acest tip de iernare !?? :oops: daca nu !!!.... inapoi la manualul apicultorului capitolul ...Pregatirea fam. pentru iernat .... :shock:

Domnul Claudian,

Fara absolut nici o intentie de critica, oare acel manual nu e un pic depasit?
In sensul de iernare pe rece.
Albinele acelea oare nu incep sa consume in asa fel incat sa-si pozitioneze ghemul? Oare stau si ezita sa se stranga ca nu au gauri goale?
Daca ar fi facut asa, oare apicultorii care se plang de rezerve si se intreaba daca e bine cu turta sau nu, ar mai fi avut acest stres acum?
Nu e nici o carcotire asa cum spuneam, e doar o incercare de a dialoga.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_valenii » 08 Feb 2012, 21:12

Domnule Claudian am si eu o intrebare si anume cat recomanzi sa fie rama cu miere daca nu plina? Eu personal le-am iniernat pe rame pline minim80% (bineinteles capacite). E rau asta? Eu am o curiozitate si anume cate kg de miere trebuie sa aiba o rama pentru iernat 1/1? Tinand cont ca o rama are in medie 5 -6kg.Sau gresesc la greutate?
catalin_valenii

Mesajde horia_ch » 08 Feb 2012, 21:29

O ramă 1/1 plină de sus până jos şi căpăcită conţine 3,5-4 kg miere.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Badea. claudian » 08 Feb 2012, 21:40

Tot respectul pentru dv. cat si pentru dl. paul ,nici mie numi plac carcotelile si mai ales nu vreau sa supar pe nimeni !....imi place dialogul si sunt dispus in ori ce moment !
Dl. Andrei imi pare rau ca nu aveti o parere buna despre singura carte cu si despre albine, care se mai gaseste pe la noi !...nu vad alta sursa de informatie pe care apicultorul o poate " explora" ori cand si ori unde , binenteles cu conditia sa si aiba posesia acestei carti !...
Referitor la iernarea pe rece pot spune ca : norocul unor apicultori este acela ca albinele in general sunt foarte destepte si nu prea merg intotdeauna pe mana apicultorului , ele stiu mult mai bine unde si cum vor forma ghemul de iernare !....stim amandoi la fel de bine ca albinele prefera acele" gauri goale"(celule) pentru ca mentin caldura foarte bine ,miera fie ia chiar si capacita atrage umezeala si mentine o temperatura rece ,de acea albinele o evita !... mai stim ca albina este foarte lacoma !,....si daca ii umplem hranitorul in octombrie ,asa cu a procedat colegul , ia saraca ce sa faca! ...baga ,baga la greu pana la refuz ,si ne trezim cu cateva celule goale in partea de jos a ramei , celule insuficiente necesare formari ghemului !... de aceia este bine ca la oranduirea ramelor cu hrana in vederea formari ghemului de iernare este bine sa pastram in cuib rama din care a eclozionat ultimul puiet ,deoarece acesta rama avand o cantitate de miere mai mica si un numar mare de celule goale , pe aceasta rama se va forma centrul ghemului!.... aici vom regasi concentrata toata alb. tanara inpreuna cu regina , aici vor fi pregatita primele celule in care matca isi va incepe ponta !..
Acum dupa cele spuse si in contextul in care dl. paul a umplut la maxim cei 4-5 faguri care formau cuibul de iernare eu unul nu vad cum vor putea desfasura o activitate sanatoasa , pe intreg sezonul de iarna (inactiv)
Badea. claudian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA